Autors Tēma: Senas fotofilmas  (Lasīts 1943 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies venta

Senas fotofilmas
« : 2026. gada 22. janvāris, 20:47:41 »
Tētis jaunībā bija ciemā pieprasīts fotogrāfs. Fotogrāfējis bēres, kāzas, ledus iešanu Ventā, jubilejas u.t.t. Tētis nu jau fotogrāfē uz mākoņa maliņas... Filmiņas saliktas kastēs. Gribu tās pārskatīt, atrast vēsturi. Lūdzu pēc padoma - kādas iespējas to realizēt? Filmu skeneris,skatītājs? Kur tādus meklēt? Kurš man ir vajadzīgs?

Atslēdzies lumbergs

Atb: Senas fotofilmas
« Atbilde #1 : 2026. gada 22. janvāris, 21:36:27 »
Domāju, ka reno varēs pastāstīt pa punktiem, jo viņas vīrs ar to darbojas, tikai varbūt būs jāpagaida, kad reno tiks pie rakstīšanas.

Pieslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2026. gada 22. janvāris, 21:39:35 »
Palūgšu, lai vīrs uzraksta konsultāciju/padomus. Tieši ar to pašlaik nodarbojas -caurskata un skenē 50. gadu melnbaltās filmas. (baigi labās bildes, īsts Bresons vietām)
       Viens, ko redzu -filmas atritina, notīra ar spirtā samērcētu briļļu lupatiņu un tad satin ar emulsiju uz āru (otrādi)
      Pateica, ka tā izstāstīt nemaz nevar, viņam paša uzveidota sistēma, kad kadru uzreiz skatās datorā. Vienkāršā veidā  -ar telefonu makro režīmā kadru pēc kadra nofotografē, var pārsūtīt , no negatīva pārvērst pozitīvā

Pieslēdzies reno

« Atbilde #3 : 2026. gada 22. janvāris, 22:00:37 »
Telefonam jābūt labam. Filmu velk caur tādu kašteli ar lampiņu apakšā, var atrast internetā. Mums, protams, ir paša uztaisīta

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #4 : 2026. gada 23. janvāris, 11:21:05 »
agrāk HP skeneriem bija pribambass filmiņai un tā softs mācēja pārvērst negatīvu pozitīvā. Varbūt kādā "šrotā" tādu var dabūt , bet jārēķinās ka ar jaunajiem windows tāds neies, vajadzēs kādu XP vai pat vecāku

Pieslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2026. gada 23. janvāris, 12:09:29 »
Jā, tur visādas problēmas.  Pašlaik ir sataisīts optimāli, lai uz ekrāna var apskatīt visu filmu un  regulēt asumu, kontrastu un taml
   Filmas ir liela krājuma daļa, 50. gadu beigas, 60. sākums. Rundāles pilī skola atzīmē Gogoļa jubileju 1957. gadā, "Mēs dzīvosim komunismā" kaut kur Latgalē utt.

Pieslēdzies mellene88

« Atbilde #6 : 2026. gada 23. janvāris, 14:01:13 »
O,ja !!!
Man arī noderētu šāda konsultācija.Es lasot jau samulsu, pie notīrīšanas ar spirtu pimēram. Bļin, man baile. a ja nu kko noslauku nost. :confused: Man ir kastīte ar ļoti slikti glabātām latviešu leģiona fimiņām ,kuras turpina tāpat slikti glabāties,jo nezinu no kuras puses sākt glābšanu.
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #7 : 2026. gada 23. janvāris, 14:17:58 »
Šo man izdeva MI, tāpēc par precizitāti negalvoju.

Filmu skeneris – labākais mājas variants
Ja gribi saglabāt vēsturi, šis ir galvenais ceļš.
Varianti:
Speciālie filmu skeneri
Plustek, Reflecta, Nikon (lietoti)
ļoti laba kvalitāte
bet: lēni, dārgi, prasa pacietību
Plakanie skeneri ar filmu turētājiem
Epson V600 / V700 / V800
universāli: skenē gan fotogrāfijas, gan negatīvus
kvalitāte ļoti OK vēstures arhīvam
👉 Ja filmas ir daudz, Epson tipa risinājums ir visreālāk sabalansētais.

Pieslēdzies reno

« Atbilde #8 : 2026. gada 23. janvāris, 14:29:28 »
Tā ir. Ja filmu nenormāli daudz, vai ar to nodarbojas regulāri, tad ir vērts nežēlot naudu
Mellene, leģionāru filmiņas -1945.?
       Pārjautāju. Jā, izstiepj uz tīras virsmas (papīrs) nostiprina galus un ar tehnisko spirtu un briļļu lupatiņu maigi notīra. Nāk nost putekļi un gruži. Tin no jauna bet ar emulsiju uz āru
     Vēl var uztīt uz spoles (ja var) un izmērcēt destilētā ūdenī, tad nožāvēt un tīt ar emulsiju uz āru

Filmu turētāji -filma laikam jāsagriež. Ar arhīva filmām to nedrīkst darīt

Atslēdzies Trix

« Atbilde #9 : 2026. gada 23. janvāris, 17:13:02 »

Filmu turētāji -filma laikam jāsagriež. Ar arhīva filmām to nedrīkst darīt

Tas jā, ja pareizi atceros, speciālajam filmu skenerim jāgriež pa 5 kadriem.
Kaut kam bija arī adapteri veselai filmai, sīkāk neatceros, protams.

Bet nu ņemtne ar filmu skenēšanu ir makten liela.

Negribu piekrist Aste Riskam, ka vecie skeneri nav atpazīstami - man stāv Epsons, kam vismaz gadi 30, iet kā mīļais (bet viņam ir USB kabelis, pieņemu, ka šeit varētu būt tehniska šaize, ja ie speciālais ports vajadzīgs, kura tiešām datoros nav jau sen).
Uz dullo kaut ko pirkt, kas ir lietots un nav no zināma cilvēka, turklāt ja pašam nav zināšanu, visticamākais, ir izmesta nauda.

Ja filmu nav daudz (bet, šķiet, Ventai nav tas gadījums), tad katrs sevi cienošs fotoserviss skenē filmas. (fuji.lv, fotolukss.lv, fotokabata.lv, fotki.lv, ...). Par kvalitāti nezinu. Kaut kad ļooooti sen devu skenēt, bet ne šiem (Šķiet, ka tie, kas man skenēja, tagad to nedara). Ieskenē filmu, iedod mazas izdruciņas (thumbnail) uz A4 no visas filmas, atzīmē kadrus, ko gribi izgatavot par fotogrāfijām, un tev uztaisa visu, ko atzīmēji, plus faili diskā. Rezultāts OK, ņemtne tik, cik aizvest, paņemt un samaksāt.

Bet tas jāpēta pašai, internets info dod, tikai neprasi mākslīgajam intelektam!!!! Dabūsi pilnīgus murgus. Skaties google un fotoservisu mājaslapās.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #10 : 2026. gada 23. janvāris, 17:26:23 »
varbūt kādam vecajam skenerim arī ir draiveri priekš win 10 , man ir tāds kam jauno windows draiveru nav un jāizmanto virtuālā mašīna ar vecu win , lai darbinātu

Pieslēdzies mellene88

« Atbilde #11 : 2026. gada 23. janvāris, 19:50:40 »
Bļin. Man ļoti patiktu,ja mani interesējošas lietas runātu vienkaršajā valodā.  :alt: reno- nujā, tās filmas apmēram-1945-1950.gada. Būtu vēlams nesadir@t.
Tātad, būs stulbu tehnisko jautājumu birums. Vai ar to spirtu(kas ir tehniskais? tas ar ko krāsas atšķaida? Tātad šņabis tas nav?) ) var tīrīt abas puses.. ja filmas ir netīras no visām pusēm...? Glancēto pusi varu iedomāties ,bet to otru  :scratch:
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Pieslēdzies reno

« Atbilde #12 : 2026. gada 23. janvāris, 19:56:59 »
Sarunāšu lai izstāsta

Pieslēdzies reno

« Atbilde #13 : 2026. gada 23. janvāris, 20:39:33 »
1. Filmiņu atrullē, izliek uz tīra papīra un maigi ar otiņu noslauka putekļus
2. Sarullē atpakaļ ar emulsiju uz āru, ietin papīrā un atstāj uz kādu laiku
3. Izrullē. Liek uz tīra papīra ar emulsiju uz augšu, galus ar smagumu nostiprina
4. Tehniskais spirts nopērkams celtniecības veikalos (izopropilspirts)
5. Ja lieto šņabi, tad emulsiju var tīrīt TIKAI 1 REIZI un pēc tam kārtīgi jānožāvē. Pie mums  ir nopērkams arī kaut kāds 70% šņabis. Ar spirtu var tīrīt vairākas reizes, tas arī momentā nožūst. Galvenais nesaskrāpēt
6. Uzmanīgi tīra otru pusi. Lupatiņas jāmaina, vecās filmas reāli netīras
7. Sarullē atpakaļ ar emulsiju uz āru. Ja var sagriezt, tad uzglabā plakanas ielocītas tīrā papīrā. Bet tādas vecas filmas, kur svarīga var būt arī kadru secība, griezt nevajadzētu

Atslēdzies Trix

« Atbilde #14 : 2026. gada 24. janvāris, 01:03:38 »
Paklau, a ja rullē ar emulsiju uz āru - emulsija nevar sasprēgāt?

Aste, a nav otrādi? Ka nevis vecam aparātam nav Win10 draiveri (kas loģiski, ka nav), bet jaunam Win jau ir ietaisīti universāli draiveri visādai vecai drazai? [Es neko, man sen ir Mac, par Windows problēmām un laikiem, kad pa tīklu vai disketēm draiveri tika meklēti, jau aizmirsies...]. Kaut kā uz sīko datoriem ar Win 10 vai 11 ir visādi veci štrunti slēgti - viss strādā...
Bet labi, pīs, šo tēmas zaru nav vērts izvērst.
Es visu atceros, Ričard...