Autors Tēma: kapsētas, jaunais likums  (Lasīts 3005 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

kapsētas, jaunais likums
« : 2026. gada 13. maijs, 13:19:58 »
https://www.delfi.lv/193/politics/120118150/lauku-kapsetas-ir-apdraudetas-ludza-cel-trauksmi-par-jauno-likumu-zino-lsm

Zinu, ka Jūrmalā viena no kapsētām pieder luterāņu baznīcai. Ir gada nomas maksa -ap 200 eur laikam. Tā padaudz. Pie tam laikam nemaz tik diži nekopj un neuztur.  Cilvēkam dilemma -tikai 1 apbedījums tuvam cilvēkam, pārējie radi attāli, kapa vieta neinteresē.            Doma bija par tā viena pārapbedīšanu -izrādās, baisi dārgi.
      Man nav viedokļa, tikai pļāpa. Kaltenes kapos mums ir ir daži magaveci apbedījumi, simboliski tiek apkopti. Kārtību uztur pašvaldība.
      Interesanti, vai baznīcas var pārdot vai uzdāvināt kapus  pašvaldībai?

Atslēdzies Spārka

Atb: kapsētas, jaunais likums
« Atbilde #1 : 2026. gada 13. maijs, 14:01:09 »
      Interesanti, vai baznīcas var pārdot vai uzdāvināt kapus  pašvaldībai?[/size]
Var, protams.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #2 : 2026. gada 13. maijs, 14:34:57 »
https://www.delfi.lv/193/politics/120118150/lauku-kapsetas-ir-apdraudetas-ludza-cel-trauksmi-par-jauno-likumu-zino-lsm

Zinu, ka Jūrmalā viena no kapsētām pieder luterāņu baznīcai. Ir gada nomas maksa -ap 200 eur laikam. Tā padaudz. Pie tam laikam nemaz tik diži nekopj un neuztur.  Cilvēkam dilemma -tikai 1 apbedījums tuvam cilvēkam, pārējie radi attāli, kapa vieta neinteresē.            Doma bija par tā viena pārapbedīšanu -izrādās, baisi dārgi.
      Man nav viedokļa, tikai pļāpa. Kaltenes kapos mums ir ir daži magaveci apbedījumi, simboliski tiek apkopti. Kārtību uztur pašvaldība.
      Interesanti, vai baznīcas var pārdot vai uzdāvināt kapus  pašvaldībai?

NOMAS maksa??! Par kapa vietu??! 1 eur darbdienā??? pilnīgs psc... Mēs Rīgā un pierīgā pašvaldības kapos NEKO nemaksājam... varbūt pagaidām...
a nevar izlikties par beigtu?? nu tipa nemaksāsim, ko mums padarīsiet??  Vēl piedraudēt konvertēties uz katoļiem vai pareizticīgiem un uzlikt slīpo krustu??!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #3 : 2026. gada 13. maijs, 14:37:30 »
Kādēļ lai baznīca vēlētos pārdot vai vēl labāk dāvināt kapus pašvaldībai, tāds regulāru ienākumu avots...

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #4 : 2026. gada 13. maijs, 15:05:20 »
Man tikai radās jautājums - ja neviens nemaksā, pret ko vērš piedziņu?

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2026. gada 13. maijs, 15:27:47 »
uzrok citu virsū

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #6 : 2026. gada 13. maijs, 15:50:37 »
tāpēc labāk urnu izkaisīt vai norakt dārza stūrī. Tā taču baigi daudz kur dara. Nav ko rakst svešumā, kapsētā kaut kādā.
Es piem par sevi vienmēr esmu teicis, ka vēlos pēc nāves izgaist un neradīt kādā vietā asociācijas par sevi. Nav ko mani te pieminēt, ja vajadzēs, viņā saulē tiksimies.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #7 : 2026. gada 13. maijs, 22:11:50 »
Nu labi, senās kapsētas pie baznīcām. Bet pēc Latvijas atjaunošanas uzcelta katoļu baznīca un... uz tās baznīcai piederošās zemes kaps. Man rodas jautājums, ja man pieder zeme, es tur varu ko apglabāt savā īpašumā? Un otrs - ja tiec apglabāts tuvāk baznīcai, tas garantē kādu iekļūšanu paradīzē, vai kā... kā nevar pīšļi dusēt jebkurā kapsēta? Nē, nu ja 200 € gada maksa par būšanu tuvāk Dievam, tad jau pat lēti...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #8 : 2026. gada 14. maijs, 07:55:27 »
Nu pag. Nekur tajā likumā nemanīju, ka tiktu ieviesta kaut kāda zemes nomas maksa par kapavietu. Runa ir par reģistriem, kas kur kā, cik dziļi un kāda materiāla zārkā...

Atslēdzies reno

« Atbilde #9 : 2026. gada 14. maijs, 08:45:17 »
man būs jāpārprasa par to maksu. Bet jā, kapsētas zeme pieder Dubultu luterāņu draudzei.
Par to jau tas pārvaldnieks uztraucas -daudzas lauku kapsētas "pieder" konkrētai baznīcai. Vai Rīgā arī nav tā ar pareizticīgo kapiem?

Savā zemē tu noteikti nedrīksti rakt,  ja nu vienīgi esi kādu nožmiegusi un pa tumsu.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #10 : 2026. gada 14. maijs, 09:11:53 »
Nenoliedzu, ka, iespējams, kādas atsevišķas kapsētas īpašnieks, baznīca, pēc savas iniciatīvas ievieš kādu maksu (cik tas likumīgi, nav ne jausmas), bet ne jau jaunais kapsētu likums to nosaka.

Zārkus noteikti nedrīkst rakt kur iedomājies, varbūt urnu var.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #11 : 2026. gada 14. maijs, 09:58:49 »
Baznīcām piederošos kapos ir maksa. Kas tad kops tos kapus par velti, kaut atkritumu konteinerus izvest.... cik liela, tas jau cits jautājums.