Autors Tēma: papīra puķes un sombrero -padomjlaiku Jāņi  (Lasīts 2566 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

papīra puķes un sombrero -padomjlaiku Jāņi
« : 2026. gada 26. jūnijs, 08:40:27 »
  Man liekas, ka tagad atkal ir mākslīgo puķu vainagi, bet nu jau ķīniešu. Kādā veidā tie mūsu pašu ražojumi no tirgiem pazuda? Neviens tak neaizliedza. Nepirka vairs?
  Man kaut kā acu priekšā bilde no Matīsa tirgus -viss laukums ļeņina ielas pusē vienās kreppapīra puķēs un huzāru cepurēs, rindu rindām. Man tā arī nenopirka... Sombrero parādījās vēlāk. Kopā ar riepu dedzināšanu

Atslēdzies Bobs

Atb: papīra puķes un sombrero -padomjlaiku Jāņi
« Atbilde #1 : 2026. gada 26. jūnijs, 08:59:56 »
Man nopirka. Gan huzāru cepuri, gan arī citus gadus vismaz divi sombrero ir bijuši.
Es tajā parādībā saskatu laikmeta iezīmi un neko peļamu. Tie bija centieni padarīt svētkus spilgtākus un arī redzamākus. Iedzīvināt svētkus. Līgot oficiāli nedrīkstēja, bet tā kā tas bija gandrīz kopā ar Saulgriežiem, tad arī aizliegt īsti līdz galam nebija iespējams. Tauta gribēja svinēt, kā tomēr iekšēji visiem bija neatņemama tradīcija. Cepuru kults tirgos vienlaikus padarīja šos svētkus krāsainus - tolaik kreppapīrs bija teju vienīgais materiāls, kam bija spilgtas krāsas. Vienlaikus tā bija gan acu aizmālēšana politiskajais varai, kas izlikās nesaprotam un akceptēja šīs cepuru iniciatīvas. Gan arī nenoliedzami - padomju bizness - 6 rubļi par papīra sombrero... Un bērniem lielākajai daļai patika - spilgto krāsu dēļ un kovboju/indiāņu filmu iespaidā (tās tolaik drīkstēja rādīt).
Protams, varēja ietiepties un ieturēt nacionālo līniju - neko pretdabisku natūrismam šajos svētkos neizmantot. Bet tā kā vecāki pārsvarā gribēja, lai bērni netraucē dzert, tad bija vien labi, ja tie bija nodarbināti ar jauniem rotaļu tēliem cita rakursa kariņu spēlēs.
Tādēļ pieņemam savu vēsturi. Ja kas, tie tirgotāji pārsvarā bija latvieši, cik es atceros. Krievs reti bija spējīgs saņemties uz organizētu darbību, lai izdomātu tehnoloģiju un saražotu papīra cepures.

Atslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2026. gada 26. jūnijs, 09:16:37 »
Man liekas, ka reāli aizliedza kaut kad 50.-60. gados. Un tad jau laukos, visos kolhozos riktīgi gāja vaļā. Vienīgi tādi pilsētas svētki nebija un oficiālajā presē nepieminēja

FB īpaši krievi ar sajūsmu atceras bērnību un Jāņus.
Tās cepures nu tā, bet par papīra puķēm gan latvieši rauca degunus

Dēla smilebox laikos es arī aksesuāriem biju sataisījusi kreppapīra rozes, lielas un baigi smukās. Pilnīgi žēl bija izsviest. Tagadējais stingrais papīrs pavisam citu apjomu ļauj uztaisīt

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #3 : 2026. gada 26. jūnijs, 09:19:26 »
kurš gan ar sajūsmu neatcerēsies bērnības dauzīšanās svētkus... Tā bija bērnība, bez nacionāla motīva

Atslēdzies reno

« Atbilde #4 : 2026. gada 26. jūnijs, 09:21:54 »
Tai ukrainietei diez vai vainags no dzīvām puķēm :rofl:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2026. gada 26. jūnijs, 09:24:08 »
Man liekas, ka reāli aizliedza kaut kad 50.-60. gados. Un tad jau laukos, visos kolhozos riktīgi gāja vaļā. Vienīgi tādi pilsētas svētki nebija un oficiālajā presē nepieminēja

Hmmm. Es atceros ugunskuru pilsdrupās, kārtīgi baļķi divu metru augstumā vismaz. Balle bija uz urrā. Tie gan bija 80. gadi. Man arī tie papīra vainagi un cepures patika, bet dabūju noklausīties, ka papīra puķes tikai krievi valkā (un krievi valkāja arī, bet man netika). Vienreiz mazu cepurīti tomēr nopirku par sakrāto naudu. Izrādījās saldejuma turziņa, kam uzmaukts kartona aplis, un tas viss nopūsts ar aerosola krāsu un piesieta gumija.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #6 : 2026. gada 26. jūnijs, 09:42:45 »
Hmmm. Es atceros ugunskuru pilsdrupās, kārtīgi baļķi divu metru augstumā vismaz. Balle bija uz urrā. Tie gan bija 80. gadi. Man arī tie papīra vainagi un cepures patika, bet dabūju noklausīties, ka papīra puķes tikai krievi valkā (un krievi valkāja arī, bet man netika). Vienreiz mazu cepurīti tomēr nopirku par sakrāto naudu. Izrādījās saldejuma turziņa, kam uzmaukts kartona aplis, un tas viss nopūsts ar aerosola krāsu un piesieta gumija.
.. racionālā Trix uzreiz visu izpētīja līdz galam  :rofl:  Bet tak labi, ka cilvēkiem bija izdoma, kā nopelnīt un apmierināt pieprasījumu. Gribēji taču un nopirki!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #7 : 2026. gada 26. jūnijs, 11:56:21 »
Vienubrīd tie raškas ar riepām svinēja trakāk ka latvieši, skaļāk jau nu noteikti.
Man arī nepirka tos a'la ukraiņu vainagus ar lentēm...
Pirms Jāņiem gadatirgū arī redzēju mākslīgo puķu vainagus, pat glīti no skata, tagad jau daudzi pat neprot novīt no zālēm, pat vainagu pīšanas meistarklases tiek rīkotas...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #8 : 2026. gada 26. jūnijs, 12:06:23 »
Atceros, ka man, sīkai, mamma to kovbojcepuri pirkt atteicās, bet piekrita kreppapīra vainadziņam. Vēlāk, kad jau pati pa vasarām pelnīju, man vairs to cepuri negribējās, biju pāraugusi gribamo vecumu. Atceros tik, ka biju nopirkusi krāsainu bumbiņu garā gumijā, ko varēja rokā mētāt, tā man patika.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #9 : 2026. gada 26. jūnijs, 14:25:49 »
vo, tās bumbiņas bija miļōns! Man arī tāda reiz bija. Tikk superīga :D

Atslēdzies tuk

« Atbilde #10 : 2026. gada 26. jūnijs, 15:27:29 »

Es tajā parādībā saskatu laikmeta iezīmi un neko peļamu. Tie bija centieni padarīt svētkus spilgtākus un arī redzamākus. Iedzīvināt svētkus. Līgot oficiāli nedrīkstēja, bet tā kā tas bija gandrīz kopā ar Saulgriežiem, tad arī aizliegt īsti līdz galam nebija iespējams. Tauta gribēja svinēt, kā tomēr iekšēji visiem bija neatņemama tradīcija. Cepuru kults tirgos vienlaikus padarīja šos svētkus krāsainus - tolaik kreppapīrs bija teju vienīgais materiāls, kam bija spilgtas krāsas. Vienlaikus tā bija gan acu aizmālēšana politiskajais varai, kas izlikās nesaprotam un akceptēja šīs cepuru iniciatīvas.

Saskatīt jau katrs var ko vēlas, tomēr tā zorro & kovbojcepuru uzrašanās 70tajos bija no augšas akceptēta vēlme svētkus pārtransformēt internacionālā no nacionālās gultnes. Šis "bizness" tika akceptēts, kamēr citi lamāti par spekulantiem...
Bērnības atmiņas un prieki jau jauki, bet sajūsmināties tur nav par ko...

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #11 : 2026. gada 26. jūnijs, 15:41:02 »
oi, gribi, atradīšu negācijas jebkurā procesā vai situācijā? Kā latvietis esmu labi satrenējies, tikai to neizmantoju pārāk lielās devās.

Atslēdzies reno

« Atbilde #12 : 2026. gada 26. jūnijs, 15:41:20 »
Man liekas, ka tie folkloras ansambļi radās arī kā pretspars tam vājprātam  -ja tā padomā, tieši tāds arī bija ar papīra kroņiem un cepurēm, kolhozu alus mucām, riepas gan pēc laika aizliedza, laikam nosvilināja ar visu traktoru

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #13 : 2026. gada 26. jūnijs, 15:44:06 »
jā, latvieši izmantoja katru iespēju izpaust tautiskumu - tautas deju ansambļi bija viens no tipiskākajiem. Folkloristi bija mazāk, bet Barons bija atzīts, tā kā tautasdziesmas arī izmantoja. Bet tas jau mazliet cits stāsts - tas vairs nav par saulaino, nepolitisko  bērnību.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #14 : 2026. gada 26. jūnijs, 15:48:27 »
Tie ir vēstures fakti nevis negācijas. Tā lūk. Neviens jau tev kā bērnam neliedz priecāties par sombrero, kokošņiku, ukraiņu vainagu ar lentēm, indiāņu galvas rotu ar spalvām vai kaut pioniera kaklautu... Bet nu pieaugušais taču saprot kas ir kas...  :?:  vai arī nesaprot, vai sāk visu idealizēt ar gadiem...  :?: 
Ja kas, kā oficiāla svētku diena vien 1988. gadā Jāņi atkal tika pieļauti. Nu neizdevās ne ar kokošņikiem, ne sambrero...

Oi, nu tie skatuves tautas deju ansambļi bija "tīrs" padomju produkts visās padomijas republikās lai demonstrētu kā neapspiež nacionālo kultūru raškas, tāda tā viņu rašanās vēsture...
« Pēdējās izmaiņas: 2026. gada 26. jūnijs, 16:17:42 no tuk »