Autors Tēma: katastrofas un krīzes  (Lasīts 194 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tuk

Atb: katastrofas un krīzes
« Atbilde #15 : 2026. gada 28. augusts, 15:19:26 »
Katastrofu pārvaldības centra (KPC) pārziņā ir šķiet ir darbošanās dabas stihiju un tml krīžu gadījumos...  :?:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #16 : 2026. gada 28. augusts, 17:13:50 »
OPĀ... kādi tik centru mums nav, +KEM +Bricis televīzijā  :mrgr:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #17 : 2026. gada 28. augusts, 17:29:31 »
Es tā visu laiku domāju - kas mani šoreiz tik nenormāli trigerē.
Ne pirmo reizi mums koks uz vadiem, ne pirmo reizi bez elektrības. Mājā elektrosistēma pielāgota, vai no ģeneratora vai sadales tīkliem - viens pīpis, tikai ģenerators ir skaļš un vairāk smird. Svētdien pamostos, salasītu notriektās plūmes, palaistu ģeneratoru, piezvanītu vietējam priekšniekam, noskaidrotu situāciju un mierīgi dzīvotu tālāk, kamēr ceļu izzāģēs (tur ar civilo motorzāģīti nebija aršana) un vadus sataisīs.

Bet tieši tā sakaru nepieejamība besī visvairāk, jo tā vairs nav tava atbildības zona. Minimālajam sarunu režīmam un 112 bija jābūt. Bet nebija.
Un tas nav līmenis "nebija elektrības, nevarēju kafiju uzvārīt".
Par to, cik atdeva galus, nevarot sazvanīt 112, domāju, ka datu nebūs. T.i., būtu jau, jo izsaukumi tiek reģistrēti un mironīši arī, tikai neviens ne meklēs, ne skatīsies.

Mani pat ūdens trūkums pilsētā neuztrauktu - visas bundžas un katli somā un kājiņām uz avotu, lai arī vairākus kilometrus. Avoti Latvijā nav deficīts. Jāpadomā tikai, kurā lietus nesanes zemi. No Rīgas arī var izkļūt kaut kur, kur ūdens ir.
Bet tas viss strādā tad, ja ir sakari koordinācijai un saprašanai kas notiek un ar ko rēķināties. Radio klausītāji nešķita pārāk informēti - tie, kuriem slavenais bateriju radio ir.
Kā tur Ļeņins teica par telegrāfu un sakariem kā pirmo vietu, kas jāieņem. Nekas nav mainījies pa 100+ gadiem.
« Pēdējās izmaiņas: 2026. gada 29. augusts, 01:04:30 no Trix »
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #18 : 2026. gada 28. augusts, 17:46:55 »
Kas man (mums) jāapsver, ir kaut kāds risinājums, lai apkures cirkulācijas sūkni noturētu pie dzīvības aukstā laikā. Moderns UPS+akumulators varbūt. Ar pārējo var iztikt, ja nu gluži nav ātrie jāsauc. Un pārtikas krājumi nedaudz brangāki jātur, ar uzsvaru uz ilgāk glabājamiem. Tuvākajam veikalam (pavisam neliela bodīte) ir ģenerators.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #19 : 2026. gada 28. augusts, 18:02:37 »
Mums kamīnkrāsns, pietiek piesildīšanai bez centrālapkures, arī ziemā. Bet cirkulācijas sūknis apkurei būtu problēma, jā, tāpat kā granulu katli un granulu padeve. Akumulatoram ar UPS jābūt, akumulatoru varētu uzlādēt no tā paša ģeneratora (teoretizēju), bet tie UPŠi mēdz mirt - man pārītis līķīšu mētājas kopš "vecajiem laikiem", kad fāzē bija 170 voltu, bet reizēm nemaz - un to, ka šis ir miris, tu uzzini, kad dators neatrod elektrību, neatrod dzīvu upsi un pasaka čušš. 😃.

Saules panelis cirkulācijas uzturēšanai arī tāds kosmoss, ja ziemā saules maz, un tās pašas dažas stundas jābūt darbā.

Par pašteces sistēmu es domāju, bet mēs nevaram uztaisīt specifisku ierobežojumu dēļ.
3 diennaktis bez elektrības nav maz. Varētu kurināt kamēr strādā ģenerators, bet tā tāda ekvilibristika sanāk. Un vēl trāpīt, lai elektrība neizbeidzas, kad ir tikko iekurināts...

Jo primitīvāka māja, jo mazāk problēmu krīzes brīdī, bet daudz vairāk ikdienā. Cik garš, tik plats... 😃
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #20 : 2026. gada 28. augusts, 18:08:06 »
...varbūt iesliet kādā stūrī kamīnu parasto? Vispār jau tā nav mana sfēra, bet nedomāt nemaz es arī nevaru :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #21 : 2026. gada 28. augusts, 18:19:21 »
Ja nav elektrība, mūsu gāze arī nesilda. OK, ir kamīns, bet tāds, kas silda, kamēr kurina.
Man jau apcerēts, kā norobežot 2. stāvu un dzīvot lejā