Autors Tēma: Jaut par cepamo pulveri  (Lasīts 1964 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Ēsma

Jaut par cepamo pulveri
« : 2014. gada 18. decembris, 18:26:29 »
Sveikas,  šejienes viedās
 atkal prasu pēc padoma- ja mājas nav cepampulvera kāda ir ta labāk recepte soda+ citronskābe+ stērķele  vai stērķeles vietā- kviešu milti vai vispār var iztikt tik ar diviem pirmajiem?

Atslēdzies Minne

Re: Jaut par cepamo pulveri
« Atbilde #1 : 2014. gada 18. decembris, 19:02:00 »
Cepampulvera iztruukuma gadiijumaa esmu lietojusi tikai sodu+citronskaabi/citronsulu. Neesmu pat piefikseejusi, ka meedz arii steerkjeli vai miltus shajaa savienojumaa likt..

Atslēdzies Ēsma

« Atbilde #2 : 2014. gada 18. decembris, 19:27:03 »
Tencinu, Minne- man jau ar tāds kluss čujs bija, ka nevajag tos miltus, bet tā kā neesmu pārlieku profesionāla virtuves būtne, tad drošības pēc, pajautāju  še gudrākiem.

Atslēdzies Zazū

« Atbilde #3 : 2014. gada 18. decembris, 23:15:57 »
Var arī sōda + kāds maigs etiķītis :) vai citronskābe
Arī miltus neliktu. Kaut cepampulberī, šķiet, ir.
Я - тучка, тучка, тучка, я - вовсе не медведь

Atslēdzies ragana

« Atbilde #4 : 2014. gada 19. decembris, 09:09:24 »
Tā stērķele ir lai sastāvdaļas varētu miermīlīgi sadzīvot un uzreiz nereaģētu, glabājot.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #5 : 2014. gada 19. decembris, 09:18:05 »
Es liktu tikai sodu, ja nu kas. Bet tas ir tikai mans viedoklis. :)

Atslēdzies Zazū

« Atbilde #6 : 2014. gada 19. decembris, 09:19:27 »
Es liktu tikai sodu, ja nu kas. Bet tas ir tikai mans viedoklis. :)
Tikai sōda ir garām - nav skābuma , ar ko reaģēt, ja vien mīklā nav/ir kāds skābais - kefīrs, ierūgusi zapte utt ;)
Я - тучка, тучка, тучка, я - вовсе не медведь

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #7 : 2014. gada 19. decembris, 09:20:13 »
Soda viena pati, ja nav nekas skābens klāt (kaut vai kefīrs krējums) mīklai, nepaceļ neko. Jo tai nav ar ko izreaģēt.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #8 : 2014. gada 19. decembris, 14:05:47 »
Sho lietu (sodu+skaabuminjhs) sauc par dzeesto sodu. Es dazhreiz karotee samaisu sodu ar citronskaabi un uzpilinu mazliet uudeni.

Bet taa kaa tagad visu var dabuut, lietoju tikai cepampulveri

Atslēdzies Antuanete

« Atbilde #9 : 2014. gada 19. decembris, 14:08:52 »
Sodas un cepamā pulvera attiecību pārrēķina kā 1:3 (respektīvi, 1 tējkarotes cp vietā jāņem 1/3 tējkarote sodas). Ja liek klāt citronskābi, tad to tikpat, cik sodu, trešā sastāvdaļa cepampulverī tiešām ir ciete, bet tā ir tikai maisījuma stabilizēšanai un nav nepieciešama tūlītējai izlietošanai.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #10 : 2014. gada 19. decembris, 14:14:01 »
Paldies, Antuanet! Deriigi taas proporcijas zinaat

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #11 : 2014. gada 19. decembris, 15:50:49 »
Paldies visām, kas mani apskaidroja.  :prozit: Tāda situācija man vēl nav gadījusies, ka jāmeklē alternatīva cepamajam pulverim, jo tas vienmēr ir mājās.

Sodu es mēdzu likt pie pankūkām no rūgušpiena - smuki burbulīši veidojas mīklā. :)

Atslēdzies alex

« Atbilde #12 : 2014. gada 19. decembris, 17:27:46 »
Cik nu es atceros no ķīmijas, tad karsējot nātrija hidrogēnkarbonātu izdalās ogļskābā gāze un ūdens arī bez skābes klātbūtnes. Tieši ogļskābā gāze ir tā, kas rada pufīgumu, ja vien es neko nejaucu. Izskatīties varētu apmēram tā :

2NaHCO3 + T = Na2CO3 + CO2 + H2O

Turpinot sildīt, vajadzētu sadalīties arī nātrija karbonātam un izdalīties papildus ogļskābajai gāzei

Na2CO3  +T = Na2O+ CO2

A sajaucot dzeramo sodu ar skābi, daļa  ogļskābās gāzes, domājams, izdalās uzreiz un pēc tam, karsējot izdalās tikai tas atlikums, kas rodas sadaloties karbonātiem.

Iespējams, ka skābe nepieciešama, lai neitralizētu sārmaino šķīduma reakciju, kas rodas dzeramās sodas hidrolīzes rezultātā. Tas jājautā kādam dižākam par mani pārtikas tehnologam ;)

Skat: http://lv.wikipedia.org/wiki/N%C4%81trija_hidrog%C4%93nkarbon%C4%81ts

Viss augstākminētais tapa uzrakstīts, jo man nav saprotama skābes loma šajā maisījumā, ko sauc par cepampulveri ;)

Atslēdzies Minne

« Atbilde #13 : 2014. gada 19. decembris, 18:30:07 »
alex ieradaas ar paarvietojamo kjiimijas laboratoriju...  :fryingpan: