Autors Tēma: Iz sendienaam. Gudrais baltais zirdzinjsh.  (Lasīts 893 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Lynx

Iz sendienaam. Gudrais baltais zirdzinjsh.
« : 2015. gada 10. janvāris, 16:21:40 »
Veelreiz sveicieni Jaunajaa gadaa visaam un visiem!
Peecsveetku mieriigaa noskanjaa pie visas gjimenes apvienotaa pusdiengalda mani miiljie itaalju radinji ritinaaja atminju kamolu par taalaam un ne tik taalaam sendienaam. Viens staasts man ljooti gaaja pie sirds. Noleemu padaliities arii ar jums. Tiesa gan - shobriid vairs nav starp dziivajiem neviena to notikumu aculiecinieka, bet staasts noglabaats gjimenes atminju arhiivaa.
Iesaakumaa - neliels ieskats gjimenes veesturee. Shoreiz no viira teeva puses. Shis manu radu atzars izceljas ar sherpu, darbiigu un uznjeemiigu dabu. Gan viira vecteevs gan vecmaate bijushi iisti saimnieki savaa zemee un savaas maajaas, tomeer galvenaa noteiceeja bijusi vecmaate. Vinja saimniekujusi savaa tavernaa Montalbano. Otraa pasaules kara laikaa, kad Montalbano skjeepus krustojushas vaacu un amerikaanju armijas, pati pilseetinja netika iipashi skarta, ciinjas norisinaajushaas zemaak - apkaarteejaas ielejaas. Bet Montalbano - vecmaates tavernaa abas karojoshaas puses draudziigi seedeejushas pie viena galda - eedushas un dzeerusjas. Jo..... Vecmaate bija uz stingraako noteikusi, ka vinjas maajaa nekaada kara nebuus. Te vinja ir saimniece. Ja ne - var dabuut lodi galvaa. Gjimenes legjenda veesta, ka vismaz 3 vai 4 nepaklausiigie shaadu galu arii dabuujushi.
Bet nu tuvaak dziivnieku teemai. Vecmaate bez labas shaaveejas bijusi arii iista kontrabandiste. Shis amats varen zeelis iipashi peeckara gados, kad arii Itaalijas dienvidos iespeeja legaali iegaadaaties saali, cukuru, galju zivis bijusi visai ierobezhota. Tad nu shaj amataa vecmaatei bijis liels paliigs - balts zirgs vaardaa Bianchino (mazais baltais). Kad vecmaatei ievajadzeejies ko no produktiem, zirdzinjam muguraa tika liktas seglu somas, kuraas nauda un saraksts ar vajadziigajaam lietaam. Chetrkaajainais kontrabandists labi zinaajis visus paardeveejus, kurus viena gaajiena laikaa jaaizstaigaa un devies celjaa pilniigi viens. Apstaigaajis visus un atgriezies maajaas bez naudas un pilnaam somaam produktu.
Veelaak, kad laiki kljuvushi mieriigaaki, Bianchi tapa juugts ratos un suutiits pie zvejniekiem peec svaigaam ziviim. Jaapiebilst, ka juura no mums ir kilometrus 12, 13. Pieticis saimniecei pateikt - "Bianchi - al Mare" (baltais - uz juuru)... Zirdzinjsh leenaa garaa aizklidzinaajis pie zemniekiem, pagaidiijis, kameer zivis iekraamee ratos un taapat atgriezies maajaas. Naudinja vienmeer bijusi nosleepta vienaa vietaa - aiz apaushiem. Bet - ja kaads gribeejis panjemt naudu, pirms prece ratos - zirga pakaljkaaju speeriens garanteets. Taapat Bianchi gaajis pie zinaamaa fermera peec galjas.
Nu taads man kaarteejais staasts par muusu dzimtu un taas unikaalajiem miiluljiem, draugiem, paliigiem.

viesmiiliigs

• Viesi
Re: Iz sendienaam. Gudrais baltais zirdzinjsh.
« Atbilde #1 : 2015. gada 10. janvāris, 16:25:48 »
Man ljoti patiik kaa Tu saki "par muusu dzimtu" :)

Atslēdzies Lynx

Re: Iz sendienaam. Gudrais baltais zirdzinjsh.
« Atbilde #2 : 2015. gada 10. janvāris, 16:32:57 »
Piafa - es atkal neuznjemos atbildiibu runaat par visiem muuspusee, kur nu veel par visiem itaaljiem. bet mums ir taa - ja reiz tevi gjimenee pienjeema, tu esi saveejais absoluuti visaas izpausmees, pilniigi.  Taappec arii saku - muusu dzimta :)