Autors Tēma: Tiem kas atcerās 80'os.  (Lasīts 5693 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Pluto

• Viesi
Tiem kas atcerās 80'os.
« : 2015. gada 18. janvāris, 17:30:57 »
Tā nu dzerot tēju un  :smoker:  sāku domāt ka jāsāk tīrīt eksponātu - Iskra 124. Bet tad nu iedomājos ka šeit tomēr viena daļa publikas ir pietiekami sena lai atcerētos, ko šādu (vai līdzīgu) un varētu pastāstīt savas atmiņas/piedzīvojumus/emocijas.
Vārdu sakot, izteikties (tie kam ir ko teikt).

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies Nomade

Re: Tiem kas atcerās 80'os.
« Atbilde #1 : 2015. gada 18. janvāris, 17:53:33 »
Biju domājusi, ka runa par mūziku būs, bet nē, šitādu verķi neesmu ne redzējusi dabā, ne zinu, kas ar to darāms. Laikam tomēr ne tajā vecumkategorijā  :rofl:

Anete Goba

• Viesi
« Atbilde #2 : 2015. gada 18. janvāris, 18:09:31 »
Kas tas ir?

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #3 : 2015. gada 18. janvāris, 18:17:30 »
Ar Iskru un šī gadagājuma kalkulatoriem nekādas atmiņas nesaistās. Principā iznāk, jo krutāka tehnika, jo mazāk esmu par to brīnījusies.
Felikss gan mani fascinēja.

Atslēdzies Mina

« Atbilde #4 : 2015. gada 18. janvāris, 18:36:52 »
Tā kā mācījos klasē ar matemātikas novirzienu, tad man (pēc skolotāja rekomendācijas) bija nopirkta kaut kāda tamlīdzīga, gan kabatas formāta šausma. It kā jau vajdzēja tur visam kruti darboties - formulām rakstīties un visam rēķināties utml., bet es kaut kā nemācēju ar šamo sadraudzēties - mūždien viss nobruka, un tāpat beigās manuāli, ar papīru un pilčteni, vien viss bija jāsarēķina. Biju laimīga, kad tas verķis pēc neilga laika pats atņirdzās. Kopš tā laika man ir trauma attiecībā uz jebkāda veida elekroniku "Made no Rašas" - neticu, ka tā spēj darboties.
Patiesība dara brīvu.

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2015. gada 18. janvāris, 19:34:56 »

Kaut kas līdzīgs bija, bet man liekas, ka vairāk kā liela izmēra ieštepselējams kalkulators ,Tavam pogas par daudz.
 Par Feliksu atceros, ka studija laikā puiši rīkoja roktura griešanas sacensības, jo viens tāds aparāts pa auditoriju klejoja.

Mums bija pasniedzējs Cepītis (materiālu pretestībā?) kas ieskaitē deva automātu, ja prata sarēķināt kaut kādus brīnumus ar logaritmisko lineālu. Un tas laikā, kad studentiem parādījās  kabatas kalkulatori -nē, par to sodīja īpaši.Viņš kaut kā ar tiem cipariem aiz komata atkoda.

Atslēdzies itta

« Atbilde #6 : 2015. gada 18. janvāris, 19:40:43 »
Man kaut kur kambaros glabājas 2 veida skatījumi par Sparkas pieminēto, plus vecie labie kalkulatori, kas bija arī fizikas kabinetā. pirmajās klasītēs spēlējāmies pie šādiem, jau skolā http://www.kambaris.lv/?p=803
tad nāca kaut kas tamlīdzīgs http://img.boot.lv/karlis/pchist/histpc_6.jpg  , https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGMdje0kuBTQ6lkuiq_d7CHXeMx8N8THTfYpYxTJ-ayUulevPA un pēcāk jau bija puslīdz normāli datori, jauki ir tā apzināties, ka ir redzēta un izbaudīta praktiski visa datoru attīstības vēsture savas dzīves laikā :) ar visu Peci Beisikānu un Maiju Saprātiņu tad jau bija kas mazāk mokošs ...
... visvairāk cilvēkus satuvina kopīga nodarbošanās ar muļķībām ...

Atslēdzies Mina

« Atbilde #7 : 2015. gada 18. janvāris, 19:49:41 »
Man kaut kur kambaros glabājas 2 veida skatījumi par Sparkas pieminēto, plus vecie labie kalkulatori, kas bija arī fizikas kabinetā. pirmajās klasītēs spēlējāmies pie šādiem, jau skolā http://www.kambaris.lv/?p=803
tad nāca kaut kas tamlīdzīgs http://img.boot.lv/karlis/pchist/histpc_6.jpg  , https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGMdje0kuBTQ6lkuiq_d7CHXeMx8N8THTfYpYxTJ-ayUulevPA un pēcāk jau bija puslīdz normāli datori, jauki ir tā apzināties, ka ir redzēta un izbaudīta praktiski visa datoru attīstības vēsture savas dzīves laikā :) ar visu Peci Beisikānu un Maiju Saprātiņu tad jau bija kas mazāk mokošs ...

Oi, "Bekas" bija atsevišķs stāsts! Informātikas stundās mūs ar tām spīdzināja informātikas učuks, kurš man nepatika pašos pamatos, jo bija ar rudām, šķidrām ūsām un stāvā pārliecībā par savu [neesošo] humora izjūtu. Viņa dēļ man vēl tagad nāk ķiķins par vīriešu vārdu Ilgonis.
Nesapratu tās Bekas un Ilgoni, un Bekas un Ilgonis nesaprata mani - šķiroties jutāmies abpusēji laimīgi visi. Kad 92.gadā beidzot tiku pie normāla kompīša a la pārējās bildēs redzamie, tad nesapratu, ko līdz šim neesmu sapratusi :)
Patiesība dara brīvu.

Pluto

• Viesi
« Atbilde #8 : 2015. gada 18. janvāris, 20:51:26 »
Šitās lielās iskras bija tikai institūtos un kaut kādās lielās grāmatvedībās. Tantēm (grāmatvedēm) tad parasti bija grūti savus sīkos no tā verķa atgaiņāt, ne jau tapēc ka sīkie kaut ko no tā verķa saprastu, bet "tādas podziņas...." :smoker:
Protams, kā jau ar lielāko daļu roģinas tehniku, arī šie, vairāk stāvēja beigti, nevis bija lietojamā stāvoklī.

Spārkas pieminētais Fēliks ir klasika, bet diemžēl jau 4 gadu laikā, nav nekur izdevies to sameklēt normālā stāvoklī, kaut pats bērnībā ar tādu "krāmu" spēlējos un izmetu.

Ja kādam ir kaut paliekas no tā laika gājuma kalkulātoriem/datoriem/to sastāvdaļām, lūdzu pastāsāstiet un sakiet kā no jums to izmānīt :P (pat ja dubļains un nestrādā... etc.)

Atslēdzies j

« Atbilde #9 : 2015. gada 18. janvāris, 23:48:47 »
Kur tad taisies likt? Muzeju veidosi?

Atslēdzies ragana

« Atbilde #10 : 2015. gada 19. janvāris, 08:32:17 »
Feliksu no mazmaziņām dienām atceros - mamma kaut ko tur rēķināja. Man dikti patika to verķīti griezt. :)  Arī elektronikas brīnumu atminos, tik drusku vēlāk - kolhoza kantorī bija grāmatvežu tantai. Bet vislabāk tomēr man prātā Fēliksa priekštecis - skaitāmie kauliņi - tādi lieli (vai man tikai tā likās?). Es apliku otrādi,sēdēju iekšā un māsa mani ar šiem vizināja. :rofl:  Ome gan deva ar slotu pa muguru par šādu grēka darbu.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #11 : 2015. gada 19. janvāris, 09:46:16 »
Vai nav tā, ka šie ir no maķenīt senākiem laikiem, kā astoņdesmitie?

Atceros, ka es savu pirmo aritmētisko kalkulatoru - normāla izmēra, elektronisko, gan ar bateriju darbināmu, gan pie tīkla slēdzamu, nopirku skolas laikā no vasaras algas, tā ap gadu 77-78. Lielu naudu maksāja, 60 rubuļu, vēl tagad atceros  :)
Un 81.-82. gadā man priekš studijām jau bija "gudrais" kalkulators ar visām triginometrijas uc. funkcijām.

Pluto

• Viesi
« Atbilde #12 : 2015. gada 19. janvāris, 10:02:26 »
Vai nav tā, ka šie ir no maķenīt senākiem laikiem, kā astoņdesmitie?

Nē, ražoja tos brīnumus 70'o otrajā pusē/beigās. Konkrētais 124 ir - 1979 ražojums. Kamēr vel no rūpnicām, padomijas garā, nonāca līdz institūtiem/grāmatvedībām, tas mazumiņš ko neizzaga.... un toreiz jau katru gadu nemainija pat kalkulātorus, tas mēs šodien datorus mainam ik pa pusgadam jo "kodolus" tak vajag vairāk.

Atslēdzies reno

« Atbilde #13 : 2015. gada 19. janvāris, 10:14:49 »
skaitāmie kauli -bija tiešām milzīgi -bija pilnīgi ģeniāls izgudrojums -ķīniešu?

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #14 : 2015. gada 19. janvāris, 10:52:42 »
Bērnībā blēņojos ar kaut ko minētajam Feliksam līdzīgu, bet detaļās neatceros - tik to, ka melns, smags aparāts, kā šis

bet vai bija šis...
Kur palika nezinu, tik nesen kāds sūkstījās, ka pazudusi...
No amount of advance planning will ever replace dumb luck