Autors Tēma: Karš ar RD  (Lasīts 6854 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Re: Karš ar RD
« Atbilde #45 : 2015. gada 27. janvāris, 12:04:00 »
Iekš peeseres kā tramvajs maksāja 3 kapeikas pērn, tā maksā šogad un maksās nākamajā desmitgadē... [kamēr pastāvēja peeseres, un tas ir daudz ilgāk nekā Latvija izvilka bez nākamās savienības] Kā Vladivostokā, tā Pitalovā. Smalki brīvajā Latvijā nekad nezini, cik kurā pilsētā par tramvaju jāmaksā šodien un cik maksāsi pēc mēneša vai pusgada. :D  Iluzora gan tā brīvība - slaucamsteliņģa platumā. :D
Aber mani te noraka ar mēsliem, kad atļāvos norādīt par tās iekārtas pozitīvajām īpašībām. :D
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Mao

« Atbilde #46 : 2015. gada 27. janvāris, 12:12:27 »
Iekš peeseres kā tramvajs maksāja 3 kapeikas pērn, tā maksā šogad un maksās nākamajā desmitgadē... [kamēr pastāvēja peeseres, un tas ir daudz ilgāk nekā Latvija izvilka bez nākamās savienības] Kā Vladivostokā, tā Pitalovā. Smalki brīvajā Latvijā nekad nezini, cik kurā pilsētā par tramvaju jāmaksā šodien un cik maksāsi pēc mēneša vai pusgada. :D  Iluzora gan tā brīvība - slaucamsteliņģa platumā. :D
Aber mani te noraka ar mēsliem, kad atļāvos norādīt par tās iekārtas pozitīvajām īpašībām. :D

Šitais būs viegli.
Iekš PSRS nebij ekonomisko attiecību starp subjektiem. Bij viena liela kase, kura uz Latviju pārskaitīja gada beigās 4 000 000 000 un par to brēca visi mediji, un gada sākumā Latvija pretī pārskaitīja, kā jau tas kolonijai pieklājas, 8 000 000 000, par ko neviens nekur nerakstīja.  Lai arī Čukotkā trams būtu pa 3. kap..

daddy

• Viesi
« Atbilde #47 : 2015. gada 27. janvāris, 12:12:52 »
avīze arī maksāja 3 kap un ūdens gan krānā, gan avīzē nemaksāja neko :DDD 

toreiz bija sociālisms - katram pēc iespējām, tagad ir kapitālisms - katram pēc piederošā ...piekrītu, bija sociālismam dažas labas īpašības, tagad varam tikai apskaust skandināvus par viņu sociālo sistēmu u.c.

...nevajadzēja taisīt "sociālismu ar cilvēka seju" ...roža vien sanāca, tāpēc nācās izmest vēstures mēslainē 

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #48 : 2015. gada 25. februāris, 16:09:32 »
Dārgs, bet iespējams efektīvs veids kā cīnīties :)

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies tex

« Atbilde #49 : 2015. gada 25. februāris, 16:26:32 »
klau, a pazudušo kareivīgo Mao gadījumā nav RD parāvusi?

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #50 : 2015. gada 25. februāris, 20:30:10 »
Oi, es labāk maksāju dārgāk par biļeti nekā skatos uz plakātiem ar Ļeņinu un klausos padomju propagandu. Un šī iekārta neiebilst, ka es tai biļetei nopelnu, bet tajā lielas problēmas varēja sanākt pat par sava dārza ābolu tirgošanu.

Atslēdzies Broms

« Atbilde #51 : 2015. gada 25. februāris, 23:41:13 »
Oi, es labāk maksāju dārgāk par biļeti nekā skatos uz plakātiem ar Ļeņinu un klausos padomju propagandu. Un šī iekārta neiebilst, ka es tai biļetei nopelnu, bet tajā lielas problēmas varēja sanākt pat par sava dārza ābolu tirgošanu.

Par dārza ābolu, ceriņa zara vai pārīša pašadītu zeķu notirgošanu arī šodien var būt problēmas, ja vid vai pašvaldības policija uzodīs. Un problēmas būs no apjoma procentuāli krietni dārgakas, nekā ja grūdīsi kontrabasu, tirgosi naftu, būvēsi tiltus, taisīsi kreisos kantorus un neslēpjoties nagla pasūtīsi nodokļu iekasētājus. ;)

Cik fiksi piesējas tantukiem par dažu narcišu tirgošanu un cik gadus nevar noķert spirķik sigareti centrāltirgū...

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #52 : 2015. gada 25. februāris, 23:50:58 »
kamēr bērnu gulēt taisīju Broms jau pateica :) to ko gribēju bilst .
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #53 : 2015. gada 26. februāris, 08:53:22 »
Atšķirība ir tajā , ka tad laukos varēja nopelnīt , ja strādāja ! Pārnāc mājās no valsts darba un otrā maiņa ! Bet- neatceros , ka par to kāds būtu sodīts ? Pienu pieņēma pienotavā , lopiņus kombinātā , viss normāli. Naudu ieskaitīja krājkasē , valsts tātad par to zināja. Cita runa par politiskajām brīvībām un šaipusžoga sindromu. Bet sodien laukos ko var nopelnīt ? Paziņa , 5 bērnu mamma iet mežā par 5 eiro dienā ! Jo tā viņai ir vienīgā skaidrā nauda , ko iedot līdzi vecākajam puikam , kurš mācās tehnikumā. Jo, ja viņa sēdēs mājās , tad nedabūs neko !   

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #54 : 2015. gada 26. februāris, 13:58:51 »
man vispār ir iespaids, ka Lumbergs ir vienīgais,kas dzīvo laukos un zin,kas tur notiek . :blushing:
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Broms

« Atbilde #55 : 2015. gada 26. februāris, 14:01:15 »
kamēr bērnu gulēt taisīju Broms jau pateica :) to ko gribēju bilst .

Mellen, teikumā vārds "gulēt" ir lieks :)

Atslēdzies dille

« Atbilde #56 : 2015. gada 04. marts, 09:17:56 »
Nedaudz oponēšu vaimanām -
 "Bet sodien laukos ko var nopelnīt ? Paziņa , 5 bērnu mamma iet mežā par 5 eiro dienā ! Jo tā viņai ir vienīgā skaidrā nauda , ko iedot līdzi vecākajam puikam"

Ja laukos vēlas sarunāt kādu un godīgi samaksāt par palīdzību , tad nevienu ar uguni nesameklēsi.
Labprāt maksātu vairāk kā tos 5 EUR dienā, lai palīdzētu dārzu izravēt, vēl pie kādiem darbiem, rudeņos to nenormālo lapu grābšanu, jo teritorija pietiekami liela.
Nelabprāt ko pārdod, jo "pašiem vajag". Citi, kuri būtu ar mieru pādot, kad redzēju, cik netīrīga tā saimniece, paldies, patika pārgāja.
Kad vajag ko remontēt, meistari +- vietējie nenormāli dārgi un izdarīt var ķep-ļep. Ja reiz esi pilsētnieks - maksā! Es nevienu nevēlos apkrāpt, bet vēlos maksāt adekvātu cenu. Un tagad laikam tikai viens labs meistars pa visu plašo apkārtni un tas ir uz izķeršanu, darbi jau nez kur uz priekšu aizrunāti.

Bet tad, kad sāk slavēt padomju laikus, man nāk vēmiens. Jūs neatceraties to nenormālo morālo nospiestību un to, kā solīti pa solītim tika izskausta latviešu valoda? Cik neuzticīgi, nedroši un stulbi mēs bijām? Viena vienīga pelēka masa, kur, nedod Dievs, kāds būtu izcēlies. Cilvēka tiesības? par ko tādu var paklusēt. Visur tevi varēja izlamāt - skolā (likt apēst biezpienu visas klases priekšā, jo cilvēks nebija ēdamzālē varējis dabūt to iekšā, lika izņemt no matiem spožākas sprādzītes, pārbaudīja, vai uz kakla nav ķēdītes, vai kurpju papēži nav par augstu u.c. pazemojumi), jebkurā medicīnas iestādē varēja izlamāt, uzkliegt, kā bērns biju padomju slimnīcā - tad nevarēja ar vecākiem tikties, tad atņēma visus pienesumus, kliedza un bļāva, vienreiz puikas dauzījās un medmāsa lika visiem izģērbties (!!!) un nostādīja praktiski kailus par sodu gaitenī.
Dubultā morāle , kad mājās runāja vienu, bet sabiedrībā un skolā citu.
Man riebās tā iekārta, glābiņš bija vecvecāku Latvijas laika grāmatas, nesabojātā daba.
Un tas, ka laukos nodzērās, iesākās jau tieši padumjajā laikā. Ja kaut kur bija brīnišķīga ainava, tad tur iebāza lopu fermu, baznīcai blakus skābbarības torni un visus mēslus no fermas laida ezerā.
Vienlaikus tā bija mana bērnība, agrie jaunības gadi, tas viss vienalga apdvests ar romantiku, lai kādā iekārtā tu būtu dzīvojis. Pat kara laikā pēc vecmāmiņas stāstiem cilvēki jau tikai neraudāja vien.

Mana garā monologa noslēgums - tie, kuri ir čakli un strādīgi, vēl joprojām laukos dzīvo labi.
Kad kaimiņu Indulis, garām ejot saka, esot "cēlies trīsos" un appļāvis ceļa malas, varu tikai viņa priekšā paklanīties :) 

Atslēdzies alex

« Atbilde #57 : 2015. gada 04. marts, 09:32:36 »
Bet tad, kad sāk slavēt padomju laikus, man nāk vēmiens. Jūs neatceraties

Spiestu divreiz "patīk", ja būtu tāda iespēja.

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #58 : 2015. gada 04. marts, 10:51:46 »
Un šito, ka nevar palīgus sadabūt, visi saka, bez izņēmumiem. Ka tie palīgi ir tikai līdz pirmajai skaidrai naudai, un tad viņus var pa grāvjiem meklēt. Kurā vietā šitādi dzīvo labi? Kāpēc viņiem būtu jādzīvo labi?
Vispār, cilvēks, kurš prot kaut vai vienu konkrētu lietu, bet labi, nekad nepazudīs. Nav jābūt ne gudram, ne citādi izcilam- iemācies vienu lietu, kaut vai grīdas mazgāt, bet labi. Pazīstu profesionālu apkopēju, kura pelna ap 700 eur mēnesī. Maigi izsakoties, gudra viņa nav :rofl: bet viņai tas, kā arī valdība, globālā sasilšana un Eiropas Savienība, pilnīgi nekādi netraucē.

Atslēdzies dille

« Atbilde #59 : 2015. gada 04. marts, 11:38:17 »
Kad vēlējāmies pirtiņu uzcelt, vēl pirms visas novadu reformas, šķiet saucās ciema padome, vaicājām priekšsēdātājam, vai nevar kādu labu meistaru ieteikt. Nē, nē, neko nevarot, neko nezinot. Tas bija vairāk kā smieklīgi. Nu labi, atturīgie vidzemnieki :)
Vēlāk mūsu sameklētais meistars teica, ar nenormālām grūtībām sadabūjis kādu, kas nāk kaut zemi izrakt, lai ūdeni un elektrību līdz pirtiņai ievilktu. Bija viens jauns čalis ap 18 gadiem, kas vēlējās savā brīvlaikā nopelnīt(ļoti labi nopelnīt).  Pārējie - nē.
Ļoti daudzi uzskata, labāk mirs badu vai izdzīvos ar humpalām un dotācijām, kā ies pie kāda "kalpot". Tas taču tik pazemojoši, vergot pie kaut kādiem budžiem.
Tāpēc tie stāsti par nabaga  5-bērnu māti, mežu un nabaga dēlu man šķiet, nu tādi.
Strādāt pie kāda saimnieka ir pazemojoši, bet mežā par daudz mazāku naudu - nē.
Bērni bija pārauguši savus velosipēdus, uzdāvināju puikām no attālākas mājas. Nākošreiz, kad atbraucu uz laukiem, neredzēju, ka kāds ar tiem braukātu. Iespējams, kur salauzti un nomesti, jo nav mācīti jel ko saudzēt .
Bet es neesmu pesimiste, tāpat taču redz tik daudz pozitīvu gadījumu. Un vienmēr kaut kas mainās uz labu.