Autors Tēma: Literāro citātu kladīte  (Lasīts 60987 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

Atb: Literāro citātu kladīte
« Atbilde #90 : 2017. gada 13. septembris, 14:40:17 »
A.Lindgrēna. Mēs - Sālsvārnas salas vasarnieki

Daži fragmenti par "liecies baļļā":

Krauklis sprostā spalgi ieķērcās un šķita nemierīgs. Pelle no jauna mēģināja bāzt iekšā pirkstu, bet krauklis atkal grasījās knābt.
— Viņš ir gudrs, vari man ticēt, — Stina sacīja. — Visgudrākais pasaulē, tā saka vectēvs.
Pellem likās, ka viņi lielās. Ne Stina, ne viņas vectēvs nevarēja zināt, kurš ir gudrākais putns pasaulē.
— Manai vecmāmiņai ir papagailis, — Pelle teica. — Un viņš prot sacīt: «Liecies baļļā!»
— Tas nemaz nav grūti. To var pateikt arī mana vecmāmiņa, — Stina atcirta.
Tad Pelle skaļi iesmējās.
— To taču nesaka vecmāmiņa. To saka papagailis!
Stinai nepatika, ja par viņu smējās. Viņa jutās aizskarta.
— Nu tad runā tā, lai tevi varētu saprast, — viņa pūcīgi aizrādīja. Pēc tam viņa novērsās un nerimtīgi raudzījās pāri margām, viņa vairs negribēja runāt ar šo muļķa zēnu.
--

Hapilanda-Kalle ķērca sprostā, izklausījās tā, it kā tas smietos par Matildes nelaimi. Stina atvēra sprostu un izlaida kraukli.
— Es mācu viņam runāt, — viņa stāstīja Čorvenai. — Mācu viņam teikt: «Liecies baļļā.»
— Kāpēc tad tā? — Čorvena vaicāja.
— Tāpēc, ka tā saka Pelles vecmāmuļa. Un ari viņas papagailis, — Stina skaidroja.
--

Paskaties uz mani, — Čorvena sauca. Tad viņi aizmirsa skatīties uz kuģi' pudelē, bet skatījās uz Čorvenu. Viņa stāvēja virtuves vidū, un uz viņas galvas sēdēja krauklis. Skats bija neparasts un teiksmains, un Pelle ar Stinu apklusa.
Čorvena juta, ka putna nagi ieķeras viņas kuplajos matos, un svētlaimīgi smaidīja.
— Dzi, ja nu viņš iedēj olas manos matos!
Taču šo cerību viņai laupīja Pelle.
— To viņš nevar. Olas dēj tikai mātītes, tik daudz tev taču jāsaprot.
— Un tomēr! Ja viņš var iemācīties teikt: «Liecies baļļā,» — tad var iemācīties arī dēt olas.
Pelle ilgaini raudzījās uz kraukli un nopūzdamies sacīja:
— Es tā vēlētos kādu dzīvnieciņu! Man ir tikai lapsenes.

--
— Cik jauki, ja cilvēkam ir pašam savs dzīvnieks, — viņš teica.
Stina un Čorvena bija ar viņu vienis prātis.
— It sevišķi, ja tas ir krauklis, — Stina apgalvoja. Un tad viņa lepni teica:
— Tagad viņš to prot!
— Ko viņš prot? — Čorvena vaicāja.
— Viņš prot izteikt «liecies baļļā», es to viņam iemācīju.
No Čorvenas un Pelles sejas varēja noprast, ka viņi netic, un Stina saskaitās.
— Pagaidiet, jūs tūliņ dzirdēsit! Kalle, saki: «Liecies baļļā!»
Krauklis pielieca galvu un iecirtīgi klusēja, bet, kad Stina
bija labu laiciņu ar viņu noņēmusies, viņš pāris reižu ieķērcās. Tikai cilvēks ar ļoti dzīvu fantāziju varēja no šiem ķērcieniem izveidot vārdus: «Liecies baļļā!» Stinas fantāzija bija ļoti dzīva.

--
Pelle sēdēja un klusītiņām smējās.
— Un ko tu ar to princi iesāksi? — viņš jautāja.
— Viņš apprecēs Malinu, — Stina atbildēja.
Čorvena atzina, ka šādas iedomas ir lieliskas.
— Tad viņai nevajadzēs staigāt apkārt neprecētai.
Šīs iedomas visvairāk kaitināja Pelli.
—- Liecieties baļļā ar visiem saviem apburtajiem prinčiem! — viņš sacīja. — Nāc, Joke, ejam!

--
Malinas princis laipni aizvēra acis, un meitenes viņu dusmās noskūpstīja, vispirms Čorvena, pēc tam Stina. Tad viņas aši aizcilpoja projām. Tikai nonākušas drošā attālumā pie veikala, meitenes apstājās.
— Jā, tā nu mums iznācis, — Čorvena mazdūšīgi noteica. Pēc tam uzsauca princim, kas negribēja pārvērsties par vardi:
— Liecies labāk baļļā!

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #91 : 2017. gada 13. septembris, 16:04:50 »
Princeses Skurstenes bēda
Princese Skurstene dzīvoja uz glītas mājiņas jumta un laida dūmus. Pie viņas pielidoja stārķis.
 “Smēķēšana ir ārkārtīgi kaitīga tavai veselībai,” sacīja stārķis, kurš savu ligzdu bija uzvijis uz bijušās muižas virtuves skursteņa, kas jau sen vairs nedūmoja, un tāpēc viņš zināja , ko runā.
 “Es citādi nevaru,” princese Skurstene žēlojās. “Es esmu briesmīgi nervoza un tieši tāpēc kūpu!”
 “Kāpēc tu esi nervoza?” stārķis bija ziņkārīgs.
 “Jo man ir bēdas,” princese atbildēja. “Es gaidu princi. Gaidu jau daudzus gadus, taču princis kā nenāk, tā nenāk. Un no tā taču var palikt nervozs!”
 Starķim kļuva Skurstenes žēl, un viņš nolēma neveiksminiecei palīdzēt. Jau nākamajā dienā viņš knābī atnesa princesei vardi.
 “Te tev būs apburtais princis,” starķis teica Skurstenei. “Tev atliek tikai viņu noskūpstīt, un viņš tavu acu priekšā pārvērtīsies par brīnumdaiļu karaļdēlu, kas tevi apņems par sievu!”
 Skurstene jau liecās pie vardes, lai to nobučotu.
“Fui!” tagad iesaucās varde. “Šī princese smird pēc dūmiem kā tāds skurstenis! Es nu gan negribu, ka tāda mani skūpsta. Un vēl mazāk es viņu gribu sev par sievu!” Un varde no jumta ieleca ceriņkrūmā.
 “Man ļoti žēl!” sacīja stārķis, celdamies gaisā, lai lidotu prom. “Izskatās , ka dūmi nepatīk arī vardēm.”
 Noskumusī princese Skurstene palika viena.
“Princis nekad neatnāks,” viņa domāja, un viņai bija taisnība. Toties atnāca kaķis, kurs apgūlās Skurstenei līdzās uz jumta kores. Kaķim netraucēja, ka princese smaržo pēc dūmiem. Princese bija jauka un silta, tas kaķim patika.
 “Murr!” kaķis teica, un princese pasmaidīja.
 “Kaķis ir vismaz tikpat labs kā princis,” viņa pie sevis nodomāja. “Mīļš biedrs un draugs visai dzīvei.”
 Un viņa vairs nebija tik nervoza.
Pireta Rauda (Pireta Raud, 1971)
 /No igauņu valodas tulkojusi Maima Grīnberga/

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #92 : 2017. gada 24. oktobris, 19:04:59 »
Vendikts Jerofejevs. Maskava - Gailīši.
"Moskva - Petushki" bija viens no pirmajiem darbiem, ko lasīju tā sauktajā "samizdata" formātā. 1970.gadā pabeigto darbu izdeva tikai 80to gadu beigās.
Pirms lasot sākt vaibstīties - tur ir sirreālisms un postmodernisms, un intertekstualitāte, un alūzijas, un krievu dvēsele :)
Jerofejevam šodien (būtu) dzimšanas diena. Domās iedzersim glāzi stiprinātā rozā vīna par godu Veničkam un postmodernismam.

Я вынул из чемоданчика все, что имею, и все ощупал: от бутерброда до розового крепкого за рупь тридцать семь. Ощупал — и вдруг затомился я весь и поблек… Господь, вот ты видишь, чем я обладаю. Но разве это мне нужно? Разве по этому тоскует моя душа? Вот что дали мне люди взамен того, по чему тоскует душа! А если б они мне дали того, разве нуждался бы я в этом? Смотри, господи, вот: розовое крепкое за рупь тридцать семь…
И весь в синих молниях, господь мне ответил:
— А для чего нужны стигматы святой Терезе? Они ведь ей тоже не нужны. Но они ей желанны.
— Вот-вот! — отвечал я в восторге. — Вот и мне, и мне тоже — желанно мне это, но ничуть не нужно!
«Ну, раз желанно, Веничка, так и пей», — тихо подумал я, но все медлил. Скажет мне господь еще что-нибудь или не скажет?
Господь молчал.
Ну, хорошо. Я взял четвертинку и вышел в тамбур. Так. Мой дух томился в заключении четыре с половиной часа, теперь я выпущу его погулять. Есть стакан и есть бутерброд, чтобы не стошнило. И есть душа, пока еще чуть приоткрытая для впечатлений бытия. Раздели со мной трапезу, господи!

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #93 : 2017. gada 25. decembris, 11:20:15 »
Ja gribat, lai kaut kas tiek pateikts, pajautājiet vīrietim; ja vēlaties, lai kaut kas tiek arī izdarīts, lūdziet to sievietei!  (M.Tečere)

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #94 : 2017. gada 25. decembris, 11:22:09 »
Ne tā suga izdzīvo, kas ir visstiprākā, un pat ne tā, kas ir visgudrākā, bet gan tā, kas visātrāk pielāgojas pārmaiņām. (Č.Darvins)

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #95 : 2018. gada 21. janvāris, 12:47:53 »
Minnei par nomierinošo tableti.
Sālsvārnas salas vasarnieki.
— Viens pats muitas kuģis, kāda tam nozīme! — kliedza Melkers, kas vēlējās, lai visus Ziemeļu jūras glābējus nosūtītu uz Sālsvārnas šērām šajā miglainajā jūnija vakarā. Bet, kad viņš bija izkliedzies un izārdījies, šķita, viss tvaiks rio viņa izkūpējis. Viņš saļima uz kāda karLupeļu maisa un sēdēja tur tik bāls un izmisis, ka Marta viņu iežēloja.
— Varbūt vēlies kādas nomierinošas tabletes, Melker? — viņa laipni sacīja.
— Jā, paldies, veselu burku, — Melkers atbildēja.
Parasti viņš nelabprāt ieņēma tabletes un tām arī neticēja,
bet tagad bija ar mieru izmēģināt pat lapsu indi, ja ar to iegūtu mazliet miera un paļāvību.
Marta atnesa mazu, baltu tabletīti un glāzi ūdens. Un Melkers darīja kā parasti — uzlika tableti uz mēles, ieņēma malku ūdens un to aši norija. Nu jā, ūdens notecēja lejup, bet tablete palika uz mēles. Melkeru tas nepārsteidza, jo ar viņa tabletēm tā parasti notika. Viņš mēģināja vēlreiz,, bet sasodītā tablete joprojām gulēja uz mēles sīva un pretīga.
— Iedzer krietnu malku, — Malina pamācīja. Un Melkers tā darīja. Viņš iedzēra varenu malku, un tas ieplūda balss rīklē. Arī tablete, jo šoreiz tā nogāja reizē ar ūdeni.
— Ačči! — Melkers sprauslāja kā ronis, un tad tablete izspruka ārā un pielipa kaut kur pie deguna. Tā tur palika visu vakaru, un nevarētu teikt, ka nomierināja Melkeru.
[..]
Diena līdz pat pēdējam brīdim bijusi nemierīga. Kad Bjerns ar laivu piebrauca pie Grankvistu stekiem un Melkers ieraudzīja pazudušos dēlus sveikus un veselus un ievīstītus segās, pār viņa vaigiem sāka ritēt asaras un viņš šāvās gar steķiem, lai slēgtu dēlus savās tēvišķīgajās skavās. Bet viņa lēciens bija pārāk neapdomāts, un, brīdi pašūpojies uz šķērskoka laivas pakaļgalā, viņš ievēlās ūdenī laivas otrā pusē, un pat nomierinošā tablete pie deguna nepalīdzēja.
— Tur vainīga tablete, katrā ziņā vainīga tablete, — viņš brēca.
Arī Malina iekliedzās, redzēdama tēvu pikti brienam pa ūdeni pret steķiem. Vienīgi Melkeram vienā dienā varēja gadīties tik daudz nelaimju.
[..]
— Galvenais, viss jāuzņem mierīgi, — sacīja Melkers, uzlikdams sev uz šķīvja vēl vienu kotleti. Tagad viņš bija pārģērbies sausās drēbēs un aiz laimes staroja.
— Un to saki tu! — Malina iebilda.
Melkers piekrizdams pamāja.
— Jā, jo citādi nevar dzīvot šērās. Atzīstos, ka brīdi es kļuvu gauži satraukts, bet, pateicoties tavām nomierinošajām tabletēm, Marta . . .
— Vismaz tavs deguns nomierinājās, — iebilda Nise. — Bet, starp citu! . . .
— Starp citu, esmu jums pateicīgs, — Melkers atbildēja.

Atslēdzies reno

« Atbilde #96 : 2018. gada 09. februāris, 09:07:06 »

Andžons

• Viesi
« Atbilde #97 : 2018. gada 28. februāris, 21:27:22 »
Lirikā reizēm nav no svara informācija, cik uztveramā noskaņa.

Un šodien mani "uzrunāja" Eduards Veidenbaums:

Citāts
Vienkārši ļautiņi
 Verdzībā nomocās,
 Verdzībā asaras raud
 Pēc dzīves labākas.

Vienkāršiem ļautiņiem
 Dumjas ir galviņas,
 Verdzības ķēdes tie sev
 Paši kaļ dien no dien.

Klausa, ko tumsoņi melš,
 Kanceļu krāpnieki,
 Klausa un varmākas cien,
 Ciena un kalpo tiem.

Kalpo tiem bīdamies —
Gaida tos elle un dievs,
Ģeķīgo mežoņu
Teikas it riebīgas.

Pliķēt un cirpt sevi liek
Un, kad sāp, tad tik smilkst.
Dumjajās galviņas,
Ilgs vēl jums ciešanas laiks.

Mja, skaidrs kāpēc Eduardu nepublicēja, un pēc nāves vēl par viņa dzeju publicēšanu iesēdināja arī Treimani. ;)

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #98 : 2018. gada 01. marts, 22:16:09 »
Turiet savu zemi ciet.
Zeme taisās projām iet.
Projām iet ar svešām kājām,
Prom no šūpuļa un mājām
-Turiet ciet.
Savu zemi paturēt-savas mātes valodiņu,
Valodiņa zemi tur, Zeme tur valodiņu.
Nevaram- viens bez otra nevaram.
Vienam zūdot otrs mirst.
Vienam otrā turoties
It neviens mūs neizšķirs.
/A.Eglītis/

Andžons

• Viesi
« Atbilde #99 : 2018. gada 04. marts, 01:51:06 »
Marts

Tam ziedoņa plāns tik un ideja:
Ne saule,
bet saules solījums --
Ne saule,
bet saules sapņojums --
Ne saule,
bet saules ticība --
Ne saule,
bet saules cerība:
Nāks saule
un saules uzvara,
nāks!

/Aspazija "Trejkārsaina saule"/

Andžons

• Viesi
« Atbilde #100 : 2018. gada 04. marts, 02:13:51 »
1923.8.janvaris
"Pūks vel nav no gripas atpūties, arī garīgs nogurums pēc vasaras un rudens darba; nevar vel neko disciplinētu sākt strādāt. Jānokārtojas ārējiem apstākļiem, ar žurnālu, ar partiju, ar Durbi. Kaut gan jau esam puslīdz nolēmuši: Durbi neņemt, atdot skolotājiem,prasa par daudz likt iekšā kapitāla un mūsu darba. Cik mums vairs dzīves laika atliek strādāt, un es visus gadus neesmu strādājuse, tieku īsti tikai tagad klāt. Arī Pūks neņemtu, ja dotu izgl [-ītības] ministra vietu, viņu tāpat atrautu no darba. Jāreaģē tomēr būtu uz partijas bezkaunību, kura nelika viņu kā kandidātu uz Saeimas prezidenta amatu. Viņam bij vairāk balsu kā Ulmanim ar Čaksti kopā. Pūks prata izdot žurnālu, kritizēt partiju, bet nezin kur iet."

/"No dienasgrāmatas" Asapzija/

« Atbilde #101 : 2018. gada 10. marts, 12:15:42 »
Pardon, atšķaidīšu nopietnību ar kārtējo angļu jociņu. :)
"A good coat is like a good lawyer. It covers your ass".
(c) Without Fail by Lee Child.
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #102 : 2018. gada 13. marts, 14:03:59 »
Beidzot saņēmos atkal pieķerties Roberto Bolanjo 2666, lai papildinātu citātu kladīti, šis tas bija atzīmēts, te šis tas no tā:

Izteiciens "sasniegt mērķi", attiecināts uz jebko personisku, viņai šķita ļauni slazdi. "Sasniegt mērķi" bija pretstats vārdam "dzīvot" un retos gadījumos arī vārdam "laime".

(jo neviens tikums, ja neskaitām īso atzīšanas mirkli, nav apveltīts ar spozmi, un visi tikumi mājo tumšā alā, kur ir daudz citu iemītnieku, no kuriem daži ļoti bīstami)

Parīze tādā agrumā ir skaista pilsēta, tāpat kā skaistas ir visas lielās pilsētas, kad cilvēki guļ.

Pēc tam viņi runāja par brīvību un par ļaunumu, par brīvības autostrādēm, pa kurām ļaunums traucas kā Ferrari.

.. nelasīšana bija ateisma visaugstākā pakāpe vai vismaz augstākā pakāpe tādam ateismam, kādu to saprata viņš. Ja tu netici Dievam, kā tu vari ticēt kaut kādai sūda grāmatai?

Ir lietas, ko nav iespējams mainīt ne no ārpuses, ne no iekšpuses. (esence iz garāka apcerējuma par politiku, kur ir vēl vairāki labi novērojumi)

ir arī viena recepte, kuru kaut kad izmēģināšu.  :)
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies reno

« Atbilde #103 : 2018. gada 16. marts, 11:02:21 »
*
lēnām upe pieplūst pilna
lēnām zivis ieplūst rokās
lēnām saule noskūpstīja
manas mokas

viegli vārdi atritinās
nav no svara cik es tālu
savā starpā nakts un debess
pazemīgi sarokojas

Edvīns Raups, no krājuma Uguns nedrošs pulss

Andžons

• Viesi
« Atbilde #104 : 2018. gada 14. aprīlis, 21:09:11 »
Mišela Velbeka (Michel Houellebecq) romāns "Elementārdaļiņas" tika publicēts 1998. gadā.

Romāna centrā ir divi pusbrāļi ar krasi atšķirīgiem raksturiem un dzīves mērķiem. Mišels ir molekulārās bioloģijas speciālists, atturīgs dīvainis, kam svešas cilvēciskās emocijas. Turpretī Bruno - kaisles pārņemts uzdzīvotājs, kam sekss ir kļuvis par pašapliecināšanās veidu. Abi brāļi ir tipiski mūsdienu sadrumstalotās sabiedrības pārstāvji, kurā reliģija bieži vien aprobežojas tikai ar new age mācību un mīlestība - ar bezmērķīgām seksuālām attiecībām. Romāns ir skrupuloza modernās dzīves analīze, reizēm dzēlīga, pamācoša un rupja, reizēm aizkustinoša un humora pilna.

Romānu ir jau citējusi Spārka:
http://www.sarunuforums.lv/forums/literatra/literro-cittu-kladte/msg23914/#msg23914

Un es ar gribētu pievienot citātu:
"- Sofij!- Bruno atkal izsaucas. - Vai zini, ko Nīče ir teicis par Šekspīru? "Cik ļoti gan šim cilvēkam ir nācies ciest, lai viņa rastos tik spēcīgas alkas tēlot ākstu! ..." Man vienmēr licies, ka Šekspīrs tiek novērtēts par augstu; patiesībā viņš ir pamatīgs āksts. - Bruno pēkšņi aprāvās un pārsteigts juta, ka patiešām ir sācis ciest. Sievietes reizēm bija laipnas; pret uzbrukumu tās izturējās ar sapratni, cinismam lika pretim maigumu. Kurš vīrietis gan tā rīkotos? - Sofij, man gribas laizīt tavu pežu ... - viņš kuniligvāla maiguma uzplūdā pateica, taču Sofija viņā vairs neklausījās. Viņa bija pagriezusies un sākusi runāt ar slēpošanas treneri, kas pirms trim dienām spaidījis viņai pēcpusi. Bruno kādas pāris sekundes zaudēja valodu, pēc tam piecēlās un aizgāja pāri nometnei uz autostāvvietas pusi. Šolē tirdzniecības centrs Leclerc bija vaļā līdz desmitiem vakarā. Staigādams starp plauktiem, viņš atcerējās Aristoteļa izteikumus, ka maza auguma sievietes piederot īpašai, no pārējiem cilvēkiem atšķirīgai sugai. "Mazs vīrietis ir paliek vīrietis," rakstīja filosofs,"turpretī maza sieviete gan man šķiet pieskaitāma kaut kādai jaunai sugai." Kā lai izskaidro tik dīvainu apgalvojumu, tik nesaderīgu ar ierasto stagirieša loģiskumu? Bruno nopirka viskiju, pelmeņus un paciņu kaneļa cepumu. Kad viņš atgriezās nometnē, jau bija melna nakts. Iedams gar džakuzī vannām, viņš saklausīja čukstus un slāpētus smieklus. Ar Leclerc plastmasas maisiņu rokā viņš apstājās un palūrēja caur krūmiem. Likās, tur ir divi vai trīs pāri, viņi vairs netrokšņoja, bija dzirdami tikai viegli un ritmiski ūdens šļaksti. No mākoņiem iznira mēness. Tai pat brīdi ieradās vēl viens pāris un sāka izģērbties. Atkal kāds kaut ko čukstēja. Bruno atvēra plastmasas maisiņu, izvilka no biksēm locekli un sāka masturbēt. Viņš ejakulēja ļoti ātri, tieši tai mirklī, kad sieviete iegremdējās karstajā ūdenī. Bija pienācis piektdienas vakars, viņam vajadzēja savākties, atrast beibi, runāt ar cilvēkiem."

Man šīs citāts liekas ļoti raksturojošs romānam, tā dzīvošana kaut kādā metafiziski citā pasaulē, kam nav sakara ar realitāti ...
« Pēdējās izmaiņas: 2018. gada 14. aprīlis, 21:21:18 no Andžons »