Autors Tēma: Ēdienu vienkāršība  (Lasīts 7948 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Nāra

Re: Ēdienu vienkāršība
« Atbilde #15 : 2015. gada 06. marts, 10:23:45 »
Piekriitu Piafai. Es neko no juusu gatavotajiem eedieniem negatavoju, lielu dalju sastaavdalju tik peec nosaukuma zinu. Pat sveetkos taadus nedabuuju, jo arii mana maate nekad neko taadu nav gatavojusi (zheelojiet mani). Jaa, vienkaarshi - kartupelis, makaroni vai riisi, ja ir galja labi, ja nav tad nav, salaati protams ar kreejumu vai ellju, nevis kaut kaadas meerces. Protams, dazhreiz kaut ko iepeerku jau gatavu, kur visaadi eeee, bet uzreiz cita garsha.

Apmēram tāpat. neredzu apkārtnē nevienu, kas kaut kādas tur nesaprotamas mērces taisītu. Viss no seniem laikiem. Svētkos vai nu pasūta galdu mājās vai ēd krogā - tas, manuprāt, nav ikdienas ēdiens.

Atslēdzies Betons

« Atbilde #16 : 2015. gada 06. marts, 10:26:33 »
Vienkārši ir nopirkt lielveikalā pāris paprikas un sauju redīsu, un pa tiešo no maisiņa ēst :) tā es parasti daru.
vāks. Ar visiem konservantiem, nemazgātus!! Nu tevi tagad Evielu nīdēji bez sāls noēdīs! :)

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #17 : 2015. gada 06. marts, 10:28:59 »
Vienkārši ir nopirkt lielveikalā pāris paprikas un sauju redīsu, un pa tiešo no maisiņa ēst :) tā es parasti daru.
vāks. Ar visiem konservantiem, nemazgātus!! Nu tevi tagad Evielu nīdēji bez sāls noēdīs! :)

A vot tā vot :rofl: un man pat nav kauns!

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #18 : 2015. gada 06. marts, 10:30:40 »
Sāku vispār māčities gatavot pirms 10 gadiem. Ar vienkāršiem, ko nu mamma bija gatavojusi, bet kaut kā plūdeni aizgāja uz vipendroniem un atpakaļ pie šmorgaļām un kartupeļu biezeņiem ar saceptu cauraudzi un sīpoliem nekādīgi nevelk. Klasiska karbonāde, klasiskas kotletes manā mājā ir vairāk izņe'muma/svētku ēdiens, ne ikdiena.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #19 : 2015. gada 06. marts, 10:40:34 »
Vipendronus var taisīt, ja var atļauties. It kā jau tagad arī varu atļauties, bet nevelk. Ir savas klasiskās receptes (manas klasiskās nevis vispār klasiskās), kas iet uz riņķi, ģimenei garšo, un jauni ēdieni nāk klāt tikai pa retam. laikā, kad izejvielas bija tās, kas dārzā un no laukiem un pagraba pārsvarā, iemācījos gatavot tos vienkāršos ēdienus garšīgi. Tā arī ir palicis, ka arī bērni, mājās pārbraukuši, prasa tieši tos - ierastos, gardos, mammas.

Var jau arī kartupeļu biezputru visādi uzvārīt. Var garšīgi, var tādu, ka ar gariem zobiem jāēd.

nekad nesapratīšu un netaisīšu tās receptes, kur jau gatavi produkti (cepumi, zefīrs, kārumsieriņi) u.tml. jāsmalcina, viens ar otru kopā jājauc un vēlreiz jācep... tos, man šķiet, lielveikali kultivē, lai visādus sū cilvēki vairāk pirktu.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #20 : 2015. gada 06. marts, 10:54:39 »
Var. Bet tad es iedomājos to čakaru - mizot, vārīt, spiest. Sīpoli jākapā, piens jāvāra, viss jāputo, lai ir tā kā patīk, nevis pļekā... un laika patēriņš?

Daudz vieglāk ir paņemt svaigos salātu mikšļus (lapas), uzmest pa virsu kādu tomātu/papriku/gurķi, mazajā blenderī iemest ķiplokus, sieru, baziliku eļļā + visu, kas vēl mājās atrodas piemērots mērcei, fiksi sablenderēt, pārliet. Un to visu darīt, kamēr grilējas/cepas gaļa, fiksi apmarinēta, apgaršvielota (ar tām pašām, ne pipari+sāls garšvielām)...

Vieglāk ir cepenē iemest apgaršvielotas gaļas šķēles zem siera un tomātiem.
Vēl vieglāk ir  kotlešu masu uzpravīt ar zaļumiem, sieru utml un iestūķēt mafinu formās (man ir metāla mafinu panna) un iemest cepenē.
Bešamel principā vispār ir uzpravīta baltā mērce (ja kas ;)).

visa tā dārzeņošanās un vispārpieņemto klasisko ēdienu gatavošana ir laik- un darb- ietilpīga. Turklāt vienmēr ir viena un tā pati garša.

Kaut kad sen atpakaļ SAPā bija diskusija ar Tanti, kur viņa apgalvoja, ka gada laikā viņai mierīgi var "nesanāk" 2x viens un tas pats ēdiens gatavojams. Toreiz domāju - kā tas vispaŗ var būt?! Tagad, ja slinkums un bērns nespēlētu savu lomu, es tieši to pašu varētu apgalvot.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #21 : 2015. gada 06. marts, 10:55:20 »
ak jā - restrukturizētie pārtikas produkti (sieriņi, jogurti, cepumi iemačkāti kaut kamī) arī sajūsmu neizraisa.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #22 : 2015. gada 06. marts, 10:55:23 »
Oi, Piaf, es kādu pusminūti domāju, kas ir 'šmorgaļa', ja izlasa ar šauro o [nu, kā 'morgs'] :D
Un apcerēju, vai doma bijusi šmurgaļa kā atvasinājums no kaut kā sašmurgāta. :D

Līdz lēnām pierāpoja atklāsme, ka domāta šmuorgaļa...  :blushing:
Eju pēc otras kafijas.  :drunk:
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #23 : 2015. gada 06. marts, 11:03:12 »
Jā, nomizot kartupeli un sīpolu ir neeenormāls laika patēriņš...:) (it īpaši, ja to liek vīram izdarīt)

Un kur vēl kotletes uzmīcīt, ārprāts...!

Piaf, bet tu jau gatavo apmēram kā es...:D es tikai cepenē gaļai nekādus tomātus un sierus nekaisu virsū - vislabāk iemetu sagaršvielotu gaļas gabalu maisā, un tad cepu...

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #24 : 2015. gada 06. marts, 11:22:30 »
Nu redz, bet tā nav "ēdienu vienkāršība" no dietologu viedokļa :)

Atceros mamma taisīja sakņu sautējumu, kas izpaudās kā kartupeļi+burkāni+kāposti izvārīti, nokāsti. Pēc tam apcepa un pārlēja ar skābo krējumu. Viņai pat prātā neienāktu to visu sautēt mazā ūdens daudzumā, ar interesantām garšvielām, piedomāt pie struktūras, šķidruma iztvaicēšanas, likt klāt kausētos sierus, saldos krējumus utml. Jā toreiz likās garšīgi. Un visticamāk, ka tādēl, ka nebija cita veida ēdieni nemaz mēģināti.

Neparastākie salāti bija vasaras sezonā, kur smalki (kā rupjš rosols) tika sakapāti tomāti, gurķi, kabači, puķkāposti, dilles/lociņi un tas viss pārliets ar eļļu un klāt tikai sāls un citronskābe.
Augstākā improvizācija - šmorgaļai pielikt papriku.

Man, sākot šad tad ēst arī ārpus mājas, nogaršojot kaut ko citu, beigu beigās rodoties nepieciešamībai pašai gatavot, radās sapratne, ka var citādāk. Ka tas nav nekas ne briesmīgs, ne īpašāks, tikai citādāks. Katru reizi citas garšas, cits izskats (jā, sapratu, ka smuks, nesamačkāts (nu nozīmē, ka viss kopā un ar mērci pārliets) ēdiens ir bauda arī acīm). Ka mērce nav "jāpastiepj garāka", ka nedēļas kotlešu bļoda, ko uz beigām jau ēd rīstīdamies, nav obligāts pasākums, ka to var mainīt un veidot savus ēšanas/gatavošanas paradumus citādākus. Ka nav jātaisa big deal no jaunas garšvielas iegādes un "kur nu izmantot" procesa. Ka nav jābaidās no eksperimentiem. Ka ikdienas ēdiens var būt interesants un nav jāgaida īpašs notikums (svētki, jubilejas utml), lai izmēģinātu. Ka dažādu interesantu produktu un garšvielu, gatavošanas veidu izmēģināšana nebūt nav dārgs pasākums. Jo netiek jau taisīts 5l katls, bet katram tik, cik vakariņām :)

Kaut kā tā :)

(vīrietim ir savi mājas darbi un mizošana viņam tiek lūgta tikai retos izņēmuma gadījumos :))

Atslēdzies Mango

« Atbilde #25 : 2015. gada 06. marts, 11:25:54 »
Nekad mūžā neesmu taisījusi kartupeļu biezputru. Klasisku karbonādi neesmu cepusi. Ņjā.

Manā bērnībā klasika bija makaronu piena zupa un klāt piekodu brētliņas..ļoti garšoja ja kas. Tagad???.....brrrr.

Atslēdzies Antuanete

« Atbilde #26 : 2015. gada 06. marts, 11:36:36 »
Godīgi sakot, man tiešām garšo klasiskie bērnības ēdieni - šmorētās gaļas, karbonāde, kotletes, vārīti kartupeļi ar sēņu mērci krējumā u.t.t. Tiesa gan, ne katru dienu :) Un daļu no tiem diemžēl nemāku kārtīgi pagatavot, tāpēc gaidu, kad ciemošos pie vecāiem vai pie radiniekiem.

Toties bērnības ēdieni "dārzeņu frontē" negaršoja toreiz un ne pārāk garšo arī tagad (piemēram, sautētie burkāni ar zaļajiem zirnīšiem - bvēē!), izņēmums ir šķovētie kāposti. Visticamāk, garšvielu trūkuma dēļ un tāpēc, ka nebija visādu svaigo dārzeņu, tolaik tos gatavoja vienveidīgi, toties tagad var izvērsties ar dažādām gatavošanas tehnoloģijām un garšvielām.

Kas no tā ir vienkāršs un kas sarežģīts? Protams, cepeškrāsnī iemesta tīra gaļa un klāt salāti ir vienkārši un veselīgi, tikai prasa gatavot katru vakaru no jauna, un lēti arī nesanāk. Man tomēr patīk, ka var ar vienu zupu vai sautējumu izvilkt uz 2-3 dienām :)

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #27 : 2015. gada 06. marts, 11:42:59 »
īsti nesaprotu kāpēc starp jēdzieniem sačammāts ēdiens un vienkāršs ēdiens tiek likta vienādības zīme (varbūt pārpratu, tad atvainojos)

Ratatui arī ir vienkāršs ēdiens - sezonas dārzeņi (ok, ne mūsu platuma grādu), gabalos sagriezti, apkaisīti ar timiānu, sāli, olīveļļu... tam visam blakus noliktas vistas filejas un cepeškrāsņi

Tie paši grieķu salāti - tomāti, gurķi, saldie sīpoli, labas brinzas šķēle, olīvas - virsū šķipsniņa speciālaš salātu garšvielas un olīveļļa ar citrona piešprici...

kaut vai tie paši latviskie salāti no kāpostiem un burkāniem un sīpoliem, kur galvenais ir kāpostus sagriezt smalki un tad ar sāli viegli izmīcīt, kamēr sula parādās, un tad krējumu virsū...

un ja vēl atceros Rjushuka gatavotos karstos Sāremā zvejnieku kartupeļu salātus... mmm...

nu - tāda ir mana izpratne par vienkāršiem ēdieniem... tikai maaazliet sirssiltuma jāieliek gatavojot, un tad jau arī garša nekad neapnīk. :)

P.S. īsti nesaprotu fišku neatkārtot ēdienus gada laikā, kas man mīļotā grillētā kakla karbonāde būtu veselu gadu jāgaida?? nē. ja gribu - kaut katru vakaru cepu! Jo garšo. :)

UnVispār

• Viesi
« Atbilde #28 : 2015. gada 06. marts, 11:50:26 »
Es nezinu vai tas ir tas pats dietologs, jebšu vienkāršība tagad ir modē, bet viens no viņiem ir teicis, ka vienkāršs ēdiens ir tas, ko var atļauties Latvijas pensionārs.
No tā es secinu, ka man pusbadā jādzīvo, ja gribu ēst tikai vienkāršas lietas. Patiesību sakot, sanāk ļoti vienveidīgs ēdiens, kas, savukārt, ir pretrunā ar veselīga uztura pamatprincipiem.
Ja kartupeļi/rīsi/griķi ar gaļas gabalu un tomātu-gurķu salātiem ir pārākā greznība, tad man laiks ākt meklēt pili.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #29 : 2015. gada 06. marts, 11:53:52 »
Piemērs samačkātam vienkāršam ēdienam manā izpratnē: klasiskie tomātu+gurķu+sīpolu salāti bļodā, griezti "no rokas" neregulāras formas gabalos ar krējumu, sakapātiem zaļumiem. Ja vēl pasulojušies - vispār vāks.
Alternatīva - skaistos gabalos (daivās, ripiņās) sagriezti dārzeņi, izkārtoti lēzenā traukā, appipaproti un viegli pārslacīti ar krējuma+sāls mērci, sausi zaļumi sagriezti un pārkaisīti viiegli pa virsu.