Autors Tēma: Zirņu putra - ?  (Lasīts 3064 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Zirņu putra - ?
« : 2015. gada 10. marts, 01:06:46 »
Sagribējās pasaules galam veltītos krājumus [joks!] pārvērst protoplazmā.

Sijāju zirņu biezputras receptes (nu tādas - no dzeltenām zirņu puselēm).
Atradu, - spriežot pēc kaķa, - Normāla Cilvēka recepti, kur zirņu putra vārāma iekš vistas skeleta buljona. Un atradu lērumu pārējo ūdenī vārāmo zirņu pļuru.
Nu i jautājums (apsolu atstrādāt ar komentāriem par atejas tīrīšanu, skapja naglošanu vai to, kā kokā uzbūvēt namiņu bērniem) - ir jēga slīcināt vistu, lai iegūtu zirņu biezputru? T.i. - vai tā ķēpa ar buljonu [sintētiskos kubiņus ar E621 es nelietoju kā sugu jau gadus 10+] ir tā vērta? Vai vienkārši iebērt ūdenī un beigās piejaukt -? ko? Sviestu? Krējumu? Neko?

P.S. Ja ajā tekstā ir Trix netipiskas kļūdas, lūdzu piedot - man 'miegazāles' ir orbītā. ...FCK, ne alus, ne kokteiļa glāze ikonās neatspoguļo reaālo situāciju. :(
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Kikamora

Re: Zirņu putra - ?
« Atbilde #1 : 2015. gada 10. marts, 04:07:21 »
Nekad neesmu zirņu dēļ mājputnus slīcinājusi. Vāru vienkāršā ūdenī, klāt neko nejaucu (nu, neskaitot sāli un piparus). Nekad nevaru sagaidīt, kad zirņi būs man tīkamā kondīcijā, tāpēc gatavā putrā pāris reizes iebakstu ar blenderi.
Un kopā ar ceptiem sīpoliem un mājās žāvētu gaļu... eh, man arī sagribējās zirņus....

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #2 : 2015. gada 10. marts, 06:28:27 »
Es vaaru zirnjus uudenii, kaashu, malku/kapaaju kombainaa, tad jaucu ar sviestaa ceptiem, smalki kapaatiem siipoliem, kuri apsaaliiti un biezumu, ja vajag, pakorigjeeju ar vaaritu pienu.

Atslēdzies reno

« Atbilde #3 : 2015. gada 10. marts, 07:41:08 »
man liekas, ka šai putrai visas nepieciešamās kalorijas un stiprumu dod sacepta speķa/cauraudža mērce

No skeletiem  izvārīts buljons jau vienmēr saimniecībā noder, bet zirņu putras un putras vispār sakarā nekad nav licies vajadzīgs

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #4 : 2015. gada 10. marts, 07:42:33 »
Var arī bez cauraudža un speķa - galvenais, lai ir labi sacepti sīpoli, marinēts gurķis un kefīrs.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #5 : 2015. gada 10. marts, 08:13:36 »
Es arī buljonam - nē!

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #6 : 2015. gada 10. marts, 09:45:42 »
Nu ar 1 buljona kubiciņu uz visu katlu nogrēkoju, bet var arī bez. Man speķa ādiņas parasti saldētavā glabājas, vienmēr iemetu katlā arī tās. Tas, ko es vnm daru un no manis nošpikojuši arī draugi un paziņas, -kad zirņu vārīšanās apm.pusē -vienmēr piegriežu klāt sagrieztus kartupeļus -uz 1/2 kg zirņu -kādus 3-4 vidēja lieluma. Beigās visu sastampāju viendabīgā masā. Putrai ar kartup.ir maigāka garša, un ja kādam svarīgi -arī apjoms palielinās (bet tas 2.-šķirīgs faktors). Ēd kopā ar speķa-sīpolu mērcītī, kam pievieno skābo krēj.

Atslēdzies Betons

« Atbilde #7 : 2015. gada 10. marts, 12:28:44 »
Nu ar 1 buljona kubiciņu uz visu katlu nogrēkoju, bet var arī bez. Man speķa ādiņas parasti saldētavā glabājas, vienmēr iemetu katlā arī tās. Tas, ko es vnm daru un no manis nošpikojuši arī draugi un paziņas, -kad zirņu vārīšanās apm.pusē -vienmēr piegriežu klāt sagrieztus kartupeļus -uz 1/2 kg zirņu -kādus 3-4 vidēja lieluma. Beigās visu sastampāju viendabīgā masā. Putrai ar kartup.ir maigāka garša, un ja kādam svarīgi -arī apjoms palielinās (bet tas 2.-šķirīgs faktors). Ēd kopā ar speķa-sīpolu mērcītī, kam pievieno skābo krēj.
Baigi garšīgi. Tikai pēc tam svariem jāiet ar līkumu.

Atslēdzies alex

« Atbilde #8 : 2015. gada 10. marts, 13:36:53 »
A šķeltos zirņus pirms vārīšanas mērcē vai liek tāpat vārīties?

Muhas variants ar kartupeļiem riktīgi ierullē!

Atslēdzies Camma

« Atbilde #9 : 2015. gada 10. marts, 14:27:20 »
Labvēli baznīcā nemaz nelaiž! (ir tak teiciens - izdzina kā bobi no baznīcas!). Tamdēļ grauž visu, kas pagadās.
Zirņu putru vāru visādi - ar kubiņiem, bez kubiņiem. Man patīk, ja zirņi nav galīgā pļurzā, bet tās pusītes vēl ir identificējamas. Visas putras vāru ņemot graudus attiecībā 1:2 ar ūdeni. Tad neizpļurst un nav arī "skrotis".
Klāt ēdamajā var visu ko tik sirdz kāro - žāvgaļu, vārgaļu, cepgaļu, sīpolus un visko citu.
Visus sakost!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #10 : 2015. gada 10. marts, 14:54:09 »
OK, kas sanāks, tas sanāks...
[Nav ikonas, kas met krustu. :D]
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Zazū

« Atbilde #11 : 2015. gada 10. marts, 16:58:55 »
Man patīk, ja zirņi nav galīgā pļurzā, bet tās pusītes vēl ir identificējamas. Visas putras vāru ņemot graudus attiecībā 1:2 ar ūdeni. Tad neizpļurst un nav arī "skrotis".

A tie graudi tad ir mērcēti vai kaltēti?
Я - тучка, тучка, тучка, я - вовсе не медведь

Atslēdzies Camma

« Atbilde #12 : 2015. gada 10. marts, 17:16:53 »
Neko nemērcēju. Kā no pakas, ieberu sietā, noskaloju un katlā iekšā. Gatavi pusstundā. Ā, un vēl - vāru minūtes 20, tad uguni nost un gaidu, lai "daiet"pac...
Visus sakost!

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #13 : 2015. gada 10. marts, 20:39:20 »
Nu ja man laiks atļauj, - uz kādu stundu -pusotru tos zirņus tomēr iemērcu, izvārīsies nedaudz ātrāk. Bet var arī bez mērcēšanas. Ja zirņus mērcē, tad katlā liek kopā ar to izmērcēto ūdeni -tā mani vecmamma mācīja. Un kādu laiku vāra bez sāls, to piemet tikai, kad vārīšanās iet uz beigām. Es metu sāli tad, kad pieberu kartupeļus.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #14 : 2015. gada 10. marts, 21:47:36 »
Mērcēju vienmēr visu nakti, tāpat pupas. Nav man laika 2 stundas vārīt nemērcētus. Sāli gan jāatceras bērt, kad gatavs, jo citādi nepaliek mīksti. Tad jau kubs arī tam skādē, jo tur ir sāls? Nekad neblenderēju, jo patīk, ka ir zirnis, ne kultenis.