Autors Tēma: Par attieksmi pret pacientu - no ģimenes tēmas.  (Lasīts 6613 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Par attieksmi pret pacientu - no ģimenes tēmas.
« : 2015. gada 12. marts, 17:21:20 »
Tā kā mani jau apkušināja, ka tēma neesot par mediķu attieksmi, tad taisu jaunu.

Ja tik grūti diferencēt pacientus un uzķērkt tam, kam "vajag", bet neuzķērkt tam, kam "nevajag" (jo daudzi esot esot pelnījuši ar savu lekšanos), tad ir normāli visiem piemērot vienu attieksmi, tiktāļ OK.
Bet kāpēc šai unificētajai standarta attieksmei, mediķuprāt, jābūt neiecietībai, nevis laipnībai, tas man galīgi nav saprotams.

Tev alga maza? Man arī. Tev 2 slodzes jāstrādā? Man arī. Tev dzīvoklis par mazu? Man arī. Tev sūdīgs priekšnieks? Man arī VID galvu neglauda. Tev bija 10 gadus jāmācās? Man, lai strādātu kvalitatīvi, arī. Tev kaķis čību piemīzis? Man peles rīsus piedi@sušas. Arī man ir sūdīgi. Tieši tikpat. Un vairāk, jo man SĀP, kad es pie tevis ierodos, bet tev, manu pakalpojumu prasot, nesāp nekas.
Bet tas nedod tiesības man riet uz tevi kā klientu un augstprātīgi norādīt, ka tu nejēdz neko no celtniecības/dizaina/tūrisma/šūšanas/whatever un ko tu iedomājies, uzdodams stulbus jautājumus, vicinādams kaut kādas savas šķībās skices un atnākdams bez kaut kādas izziņas [lasi - izmeklējuma], turklāt nesaprot, kurā kaudzē jāliek kuri papīri [lasi - kā jātur rokas vai kājas].

Ar ko mediķis atšķiras? Eu, nu toč, paskaidrojiet man vienreiz, citādi man šī pārcilvēku fīča nepielec. Kāds pamats ir mediķu augstprātīgajai attieksmei? Nevis kur tā rodas - to es tā kā saprotu -, bet kas nosaka to, ka viņi drīkst uz klientu spļaut, bet citu profesiju pārstāvji ne.
Es visu atceros, Ričard...

Pieslēdzies reno

Re: Par attieksmi pret pacientu - no ģimenes tēmas.
« Atbilde #1 : 2015. gada 12. marts, 17:54:13 »
Mediķim jābūt valdonīgam, situācijas kontrolētājam utt. Tikai tas izpaužas dažādi.

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #2 : 2015. gada 12. marts, 18:16:35 »

Ar ko mediķis atšķiras? Eu, nu toč, paskaidrojiet man vienreiz, citādi man šī pārcilvēku fīča nepielec. Kāds pamats ir mediķu augstprātīgajai attieksmei? Nevis kur tā rodas - to es tā kā saprotu -, bet kas nosaka to, ka viņi drīkst uz klientu spļaut, bet citu profesiju pārstāvji ne.

Ar to arī atšķiras, ka citu profesionāļu klienti ierodas pie viņiem smuki saģērbti un nosvērtā noskaņojumā...a slimnīcā cilvēks nonāk sāpēs, bailēs, šķībs un līks, apvēmies, apkakājies...viņa pašcieņa jau ir daļēji sagrauta, tāpēc sagraut to līdz galam ir viegli. Viegli- tātad pieļaujami/kārdinoši?

Atslēdzies true detective

« Atbilde #3 : 2015. gada 12. marts, 18:20:44 »

es domāju tāpat, kā raksta  minēts, ka tas ir padomju laika mantojums.
maza alga nevienā darbā nedrīkst būt iemesls sliktai attieksmei, it īpaši medicīnā.

tieši pretēji, atšķirībai ir jābūt tajā, ka neskatoties uz ilgiem mācību gadiem, mazo algu, smago darbu, mediķis ir profs savā darbā, un viena no profesionālām iemaņām ir saglabāt savaldību un cilvēcību jebkurā situācijā. 

“Be good to yourself ’cause nobody else has the power to make you happy.” – George Michael

Atslēdzies danu

« Atbilde #4 : 2015. gada 12. marts, 19:22:03 »
Man laikam ir veicies (tfu,tfu,tfu) - esmu satikusi tikai labus un sirsnīgus mediķus :)! Jā, arī pati esmu izturējusies ar cieņu pret viņu darbu.
Tēmas sakarā aizdomājos- cik ilgi  var atsaukties uz tā saucamo padomju mantojumu??? Ir izaugusi vesela paaudze,kas tos laikus nav piedzīvojuši! Kad sarunās tiek skarta šī tēma ,stāstu storiju iz savas dzīves- tā sanācis,ka manus dēlus ( 1985. un 1991. g. ) un māsas meitas 2000. un 2006.g) pieņēma viena un tā pati vecmāte, vienā un tajā pašā mazpilsētas dzemdību nodaļās. Gan es,gan māsa viņu pieminam ar vislabākajiem vārdiem! Gan es- padomju laikos- būdama ļoti jauna topošā mammīte studentīte, gan mana māsa- mūslaikos , maksas dzemdībās saņēmām profesionāli un cilvēcīgi augstvērtīgu mediķa attieksmi!

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #5 : 2015. gada 12. marts, 19:45:56 »
Man ir abējāda pieredze saistibā ar mediķiem , bet , taisnības labad jāsaka , ka tomēr vairumā tomēr pozitīva. Un , ja es objektīvi novērtēju savu ģ.ā. un pieņemu , kāds viņš ir , tad arī nekādi pārāk nepatīkami pārsteigumi nav gaidāmi. Nu ir viņam klikšķis uz asinsspiedienu un holesterīnu , nekas vairāk īpaši nerūp. Tai pašā laikā izraksta zāles , kuras man nepieciešamas un dod arī nosūtījumu uz izmeklējumiem un pie speciālista. Man ir ļoti laba neiroloģe , kurai ir laiks rūpīgi izmeklēt un noskaidrot visus', mūs abas interesējošos jautājumus. Tas , ka pie viņas ir gandrīz neiespējami piekļut , jau ir cits stāsts.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #6 : 2015. gada 12. marts, 19:47:12 »
Padomju laika mantojums ir visi ļauži, kam tagad ir 45+. Nu tad es varu savam klientam rūkt virsū? Kā tipisku padomijas vecāku tipisks produkts. Jopc. Nu nevaru. Ij neatļaujos, ij negribu.

Kaut kāda doma ir iekš reno teksta par situācijas kontroli. Bet te man velkas paralēles ar skolotājiem. Pie vieniem sīkie klausās pavērtu muti un neatļaujas izlēcienus, pie otriem ārdās, ko spēj. Ir personības, kas ir līderi un ir, kas nav un nebūs. Tiktāl normāli. Bet tālāk? Autoritātes nav? Nekas! Aizstājam trūkstošās īpašības ar zeku stilu! Kas rupjāk ķērc un vairāk pazemo, tas lielāks šiška!
Kāpēc autoritātes nav? Kādreiz bija, - pirms 100 gadiem dakteris až dieva vietā bija - ar laiku izzuda. Vai nu cilvēki kļuva gudrāki un informētāki, vai ārsti glupāki. Baidos, ka abējādi.
Kādreiz ārsti bija izglītotā inteliģence. Saprotu, protams, ka izsūtīšana utt. ir darījusi savu, bet ārsti diezgan daudzi ir no tās izšmaukuši [gana lasīts ārstu atmiņās], jo kādam jau bija jāārstē arī krievi. Tad jau citas profesijas ir vairāk izretinātas.

Tātad nonākam pie tā, ka mediķi, kas parasti tomēr ir dinastijās, tātad bērni ir apmēram vecāku inteliģences līmenī, ir no inteliģentākās sabiedrības daļas. Atšķirībā no kāju lauzušas slaucējas ar sifilisu.
Ineshuks norādīja, ka abas puses ir neiecietīgas un tā viss iet pa apli.
Kuram pirmajam būtu jāmaina attieksme? Slaucējai ar IQ=10? Vai ārstam? Kam IQ un inteliģence, kā pierāda izvedums, ir par kārtu augstāka?

Diemžēl arī augstprātība turpat.

"Mācījušies 10 gadus" tiek karināts kā karogs. Bet es uz jautājumu "kā šī slimība rodas?" iegūstu atbildi "nav zināms, bet tabletes būs jādzer līdz nāvei". Nu nav man uzticības šādiem tekstiem. IMHO tas ir tāpat kā rokaspulkstenim uzklapēt ar cirvi - sakratīsies un kādu laiku ies... līdz iesprūdīs kaut kas cits no sitiena.
Toties atliek man kaut ko pajautāt vai pieminēt internetu, kad var uzzināt daudz interesanta gan par šo informācijas avotu (no kura paši mediķi vāc info, profesori savos rakstos atsaucas aizvien biežāk uz to pašu pubmed utt.), gan par sevi.

P.S. Kā jau teicu, ir darvas mucā arī medus.
Un nē, es neeju ar degunu gaisā un ne labdien, ne sveiki. Es eju, kad gribu kaut ko zināt, un eju atvērta. Turklāt nejūtos vainīga, ka mans organisms ļoti akūti reaģē uz jebkādu mediestādi.

Eh. Ne velti Mozus savu tautu 40 gadus pa tuksnesi vazāja.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #7 : 2015. gada 12. marts, 20:01:23 »
Man tiešām ļoooti maz ir bijis darīšanu ar tradicionālo medicīnu (un cenšos sevi uzturēt tādā formā, lai tā arī paliktu pēc iespējas ilgāk), bet, cik nu sanācis kontaktēt, es tiešām nevaru sacīt, ka kāds pret mani būtu izturējies augstprātīgi un pašcieņu aizskaroši. Cilvēki kā cilvēki, nu vismaz ne sliktāki kā jebkur citur apkalpojošā sfērā sastaptie.
Cita lieta, ka viņu rekomendētajai terapijai bieži nepiekrītu, bet tas jau cits stāsts un atsevišķa tēma.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #8 : 2015. gada 12. marts, 20:04:13 »
Saakt medikjim kljuut labam ur tikpat naivs aicinaajums kaa muuzhiigais texts, kad labaak straadaas, tad labaak maksaas ;)

Bet- flag vam v ruki atrast (un ne tikai atrast, bet nomotiveet mediciinu studeet) tikai taadus jaunieshus, kurus pastaaviigas nievas, negaacijas, stress, nepateiciiba, hroniskais miega bads un veel simts nianshu joprojaam saglabaatu baltus un puukainus ;)
Jaa, es arii gribu sev taadu aarstu... bet- daudz neceru viss ;)

Atslēdzies Camma

« Atbilde #9 : 2015. gada 12. marts, 20:08:58 »
40 gadus nav nevienu nekur jāvazā, ja ir sava privātprakse. Tur baurot neatļausies, jo slikta apkalpošana klientu plūsmu nepalielina.... Par baurošanu un cūcībām parasti sūdzās valsts un pašvaldību iestāžu klienti. Ir "cieta" alga un tā tiks samaksāta, kaut klients būs uz ceļiem palīdzību lūdzies un puspagastu apvēmis... Privātā vai firmas iestādē neatļausies šļurgainu galdautu vai piegānītu ateju - rīt vairs nebūs, kas to galdu vai to ķemertiņu lieto. Punkc un āmen.
Sanitāri un daļa māsiņu ir tādi, kurus citā darbā neņems - pabiras un tikai. Un IQ būs zemāks par to, kāds ir slaucējai ar sifilisu... Jā, darbs siltumā un var ko nočiept no vājnieku galda. Jo valsts (es, Tu, viņš) nav gatava maksāt pieklājīgu algu, lai normāls cilvēks tur strādātu.... Pareizāk - mēs maksājam gan, tikai citur un citiem. Vot nojauks to defektēto jaunbūvi (par Taviem nodokļiem celto!) un cels no jauna. Tikai neviens tos 6 ļimonus atpakaļ nemaksās par brāķa darbu. Nu nemaksās....
Visus sakost!

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #10 : 2015. gada 12. marts, 20:09:34 »
Tēma "izauga" no iepriekšējās par medmāsu/sanitāru attieksmi. Jāteic, ka manas ĢĀ medmāsa izturas krietni "svarīgāk" nekā daktere.

Atslēdzies Tille

« Atbilde #11 : 2015. gada 12. marts, 20:14:25 »
Piekrītu vairumam un arī man ir gadījušies tikai pozitīvie tēli medicīnā. Vienīgie nelaipnie personāži tika sastapti pirms 30 un 25 gadiem Siguldas slimnīcā dzemdību un ginekoloģijas nodaļās, bet arī tikai pa 1 gab. katrā. Pārējie bija eņģeļi!
Pēdējā pusgadā, ko esmu novazājusies pa slimnīcu un poliklīniku, nav bijis NEVIENS nelaipns, rūcošs vai citādi man nepatīkams mediķis (no doka līdz sanitārei). ĢĀ man vispār ir ģeniāla.

Bet re kā sanāk - pat pēc tik daudziem gadiem es tos nelaipnos atceros un laikam jau tā ir, ka no tādiem gadījumiem aug kājas visiem tiem briesmustāstiem. Nu neticu es, neticu, ka vislaik vieniem un tiem pašiem cilvēkiem gadās nelaipni mediķi. Tikai tos nelabos gadījumus dažiem patīk izvilkt virspusē.

Atslēdzies danu

« Atbilde #12 : 2015. gada 12. marts, 20:40:42 »
Mana dzīves devīze- sāc no sevis! Ja mēs katrs savā darba vietā būsim pieklājīgi, atsaucīgi, pretimnākoši- būtu ideāli! :angel: 
Jā, strādāju pašvaldības iestādē, un alga man ir maza :), bet profesija man patīk!

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #13 : 2015. gada 12. marts, 22:09:35 »
vai tas varētu būt saistīts ar izglītības līmeni ? jo tiešām , vidējais un jaunākais medpersonāls ir stipri svarīgāks par pašu ārstu ! :)

Atslēdzies ragana

« Atbilde #14 : 2015. gada 13. marts, 09:20:48 »
Pārsvarā man trāpījušies laipni un saparātīgi mediķi. Izņemot vienu, īpaši smagu gadījumu ar bijušo ģimenes ārsti.  :angel: Tā persona  atļāvās pat pateikt, ka neizrakstīs man (viņas pašas nozīmētās) asinsspiediena zāles, ja neiziešu holesterīna pārbaudi tad, kad viņa to gribēs. Pacientu pieņemšanas laikā viņa nemitīgi dīdīja savu gados paveco māsiņu: "Jadviga, ko jūs tur darat? Jadviga, rakstiet taču ātrāk! Jadviga, kāpēc vēl neesat atnesusi kartīti?!
Kad gāju no viņas prom, Jadviga man teica: kāpēc jūs aizejat? Mēs taču jums receptes rakstījām... :sarcasm:
Taisnības labad jāsaka, ka tas feldfēbelis (daktere) bija samērā gudra.