Autors Tēma: Bērni pagalmos  (Lasīts 9725 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Džesika

Re: Bērni pagalmos
« Atbilde #30 : 2015. gada 28. marts, 13:50:19 »
Mums ar brāli gan nešķita burvība. Brālis bija citā laikā, noturējās veselu nedēļu, bet bija jau pats sācis ceļu uz mājām taujāt. Tēvs arī viņu izņēma. Tad abi bija "uzdzīvojuši" pirms mājās braukšanas: eduši saldējumu, cik lien, un vizinājušies ar karuseļiem.
„Traci es netaisu, nevienu neaiztieku, laboju pats savu prīmusu.”

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #31 : 2015. gada 28. marts, 13:58:53 »
Un bez visa tā, tolaik vēl dejoju, apmeklēju dramatisko pulciņu un makramē. Aizrāvos ar vieglatlētiku un basketbolu, braucu uz sacensībām... Visam pietika laiks...

Tagad? Jauniešiem laika nav nekam ...
Negribu lielīties, bet es bērnībā gāju: ledus baletā (Rīgas Sporta pilī), mākslas vingrošanā, deju kolektīvā, dramatiskajā pulciņā, ādas apstrādes pulciņā, par skolas kori pat nerunājot. Vienmēr bija tā, ka paralēli vismaz 2 šādi hobiji, pie tam ne jau ar "puskāju". Un vēl labi mācījos, un vēl sētā izdauzījos, kā jau minēju. Interesantākais, ka paspēju VISU. :)
Tāpēc, ka Tev nebija internets :P

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #32 : 2015. gada 28. marts, 14:00:43 »
Oi, es vairākus gadus biju nometnēs. Jūrmalā bija visštruntīgāk, tur arī prasījos mājās. Bet Albatrosā bija riktīgi labais ...  Tas bija kā aizbraukt ceļojumā.

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #33 : 2015. gada 28. marts, 14:03:10 »
Jā, kārtis mēs arī spēlējām, tai skaitā zoli. Viss cits arī bija - "sekrēti"; kad ar kaimiņu meitenēm bijām mazākas, tad ņemšanās ar lellēm (bija tādi zīdaiņu ratiņi lellēm), "klases"', "paslēpes", štābiņi, bumbošana, braukāšana ar velosipēdiem, upe, ezeri. Mežs. Lēkt varēja no lielā pagalma ķirša smilšukastē, kad smiltis bija pievestas. Uz sliedēm likām tādas mazas kapsuliņas, laikam kaut kādas patronas. Viņas smuki sprāga. Ziemā slēpes, ragavas. Pagalmā puikas spēlēja hokeju. Citreiz arī ledus bija uzliets. Nereti biju tā nomūrējusies pa sniegu, ka vilnas dūraiņi pilēja no slapjuma. Brīvība! Kāds tur brīnums, ka pionieru nometnē Jūrmalā noturējos tieši četras dienas. Nepatika: iežogota teritorija, jūrā drīkst tikai līdz ceļgaliem. Garlaicība. Piektajā dienā atbrauca ciemos mamma un prasīja: vai tev te patīk? Es teicu: nepatīk. Mamma teica: nu tad braucam mājās! Un es atgriezos savā nekontrolētajā un neierobežotajā paradīzē.
Laimīgie! :) Tad gan jums bija labs un liels pagalms, ja pat ledu varējāt uzliet. Mums tādas extras nebija, pagalms bija salīdzinoši neliels, toties apgūts līdz pēdējam ne tikai virszemē. Zoli es spēlēju kopš 6 g vecuma, bet to es iemācījos vasarā laukos no onkuļiem, stāvot viņiem aiz muguras. :) Pagalmā mēs kārtis nespēlējām. Laukos es ar vecāko māsu un abiem brālēniem paši kārtīgu štābu uzcēlām 3 dienās, - ar 2 iestiklotiem logiem, durvīm, jumtu, kas pārklāts ar ruberoīdu - kamēr vectēvs ciemojās pie radiem, bet kad viņš atbrauca, mutiski mūs kārtīgi noslānīja, ka esam izmantojuši visas labāko materiālu rezerves, bet nost tomēr nejauca. :)

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #34 : 2015. gada 28. marts, 14:06:40 »
Ak jūs aktīvistes... es biju mazs kautrīgs bumbulis, kas mainīja dzīvesvietu vidēji ik pēc 4 gadiem (vienreiz saskaitīju, ka līdz šim esmu dzīvojusi 11 dažādās vietās), lielākajā daļā no tām nebija tuvumā atbilstoša kalibra bērni. līdz ar to es lielākajā daļā no tām savu laiku pavadīju iekštelpās lasot grāmatas. domāju, ka tas būtu pielīdzināms telefoniem un datoriem mūsdienās :)

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #35 : 2015. gada 28. marts, 14:09:15 »
kur bija Albatross? Ķesterciemā? Es pēdējos pioniera gados biju Murjāņos, tur katram pulciņam bija sava vasarnīca. Nez, kas tagad tajās vasarnīcās ir.

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #36 : 2015. gada 28. marts, 14:12:08 »
Ak jūs aktīvistes... es biju mazs kautrīgs bumbulis, kas mainīja dzīvesvietu vidēji ik pēc 4 gadiem (vienreiz saskaitīju, ka līdz šim esmu dzīvojusi 11 dažādās vietās), lielākajā daļā no tām nebija tuvumā atbilstoša kalibra bērni. līdz ar to es lielākajā daļā no tām savu laiku pavadīju iekštelpās lasot grāmatas. domāju, ka tas būtu pielīdzināms telefoniem un datoriem mūsdienās :)

Nu jā, man tikai 4 vietas, bet lasīju kā traka.

Mūsu sētas bērni ... eh.... Un vispār Ērgle ;)
Man tolaik dikti patika filma "кортик"   .... :D Tagad šķiet smieklīgi, tikko uzliku youtube ...vāks ...

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #37 : 2015. gada 28. marts, 14:24:28 »
Man nākošās mīļākās grāmatas aiz "Mūsu sētas bērniem" bija: "Timurs un viņa komanda" un "Robežsargi, 2 puikas un suns". :rofl:

« Atbilde #38 : 2015. gada 28. marts, 14:37:19 »
Ha, tiešām, manā pagalmā pa dienu ir tikai mazie bērņuki, kas rotaļu laukumā tusē ar māmuķiem, bet līdz ar tumsas atnākšanu uzrodas piedzērušies pusaudži, turklāt šo padsmit gadu laikā man aiz loga naktī neviens nekad nav bļaustīijies latviski, tikai mātes valodā.  Bet tādi 7-12-gadīgi, kā mēs savulaik tusējām - dzīvokļa atslēga kaklā šņorītē pakārta un pēc skolas visi pagalmā -- nav manīti. Mums bija apmēram tādas pašas izklaides kā bācienam, plus vēl atceros kaļimbamba - šito spēli gan vietējie krieviņi ievazāja, tur bija tāds pantiņš krieviski jāskaita un divas komandas sadevušās rokās izsauca kādu no otras komandas, lai skrien un mēģina tās sadotās rokas izšķirt ar spēku, bet nekādas traumas neatceros piedzīvojusi. Laukos gan man vienreiz ar bultu galvā iešāva indiāņus spēlējot :)       
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies Džesika

« Atbilde #39 : 2015. gada 28. marts, 14:54:56 »
Laukos gan man vienreiz ar bultu galvā iešāva indiāņus spēlējot :)       
Cerams, ka bultas gals nebija apdedzināts (tā mēs darījām).

"Kaļimbamba" arī spēlējām.
Šķūnīšos stāstījām spokustāstus, tur bija labi pa pakrēsli citam citu biedēt. Pagrabos bija mazliet bailīgi. Tiem es centos ātri izskriet cauri.
Vēl mums bija slepeni šrifti, un vēstījumi tika kaut kur koka dobumā vai zem kāda akmens atstāti.

Atslēdzies tex

« Atbilde #40 : 2015. gada 28. marts, 14:56:54 »
Man rotaļas ar citiem bērniem, braukāsāna ar velo, štābiņi u.t.t bija vasarnīcā. Rīgā vienu ārā lieki nelaida un kompaņijas arī tā īsti nebija - krieveļi vien un tādi padumji, piedodiet (tie konkrētie, nevis visi). Tātad, kad vasarnīcai nesezona, sākumā sportoju vēlāk lasīju. un tad jau nāca tv un videospēļu laiki...

Atslēdzies Tille

« Atbilde #41 : 2015. gada 28. marts, 14:59:11 »
Ak jē - pionieru nometnes ... Manējā saucās "Mediķis", tur bija sausās tualetes (manā maiņā beibes bija lekušas no jumta uz lielā vāka, kas sedz centrālo sūdubedri - ar visām no tā izrietošajām sekām), duša 1x nedēļā, zobu un kāju mazgāšana zem klajas debess no sarūsējušiem skārda trumuļiem un citādi ekšeni ... :D

Nu jā, es atkal nobraucu no tēmas ...  :smoker:

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #42 : 2015. gada 28. marts, 15:00:11 »
Ha, tiešām, manā pagalmā pa dienu ir tikai mazie bērņuki, kas rotaļu laukumā tusē ar māmuķiem, bet līdz ar tumsas atnākšanu uzrodas piedzērušies pusaudži, turklāt šo padsmit gadu laikā man aiz loga naktī neviens nekad nav bļaustīijies latviski, tikai mātes valodā.  Bet tādi 7-12-gadīgi, kā mēs savulaik tusējām - dzīvokļa atslēga kaklā šņorītē pakārta un pēc skolas visi pagalmā -- nav manīti. Mums bija apmēram tādas pašas izklaides kā bācienam, plus vēl atceros kaļimbamba - šito spēli gan vietējie krieviņi ievazāja, tur bija tāds pantiņš krieviski jāskaita un divas komandas sadevušās rokās izsauca kādu no otras komandas, lai skrien un mēģina tās sadotās rokas izšķirt ar spēku, bet nekādas traumas neatceros piedzīvojusi. Laukos gan man vienreiz ar bultu galvā iešāva indiāņus spēlējot :)       

To mē arī spēlējām, bet tagad slavenais internets saka, ka pareizie vārdi ir šādi:

— Али-баба!
— О чём, слуга?!
— Пришить рукава!
— На чьи бока?
— Пятого-десятого, Вову (имя любого из противников) к нам сюда!

Mums vēl bija šis -

«Море волнуется раз,
море волнуется два,
море волнуется три,
морская фигура* на месте замри!»

Un mūsu nometnes himna (Albatrosā, Ķesterciemā) bija

Усталость забыта,
Настал тихий час.
И снова подушки,
Как пули, свистят.
И нет нам покоя
Ни ночью, ни днем.
По койкам, по койкам, по койкам, по койкам
Вожатый с ремнем.

Вожатый заходит -
Подушка летит.
Секунда прохожит -
Вожатый бежит.
И нет нам покоя
Ни ночью, ни днем.
Директор с ремнем.

Есть паста в кармане
И надо успеть
Мальчишек намазать
И сон досмотреть.
И нет нам покоя
Ни ночью, ни днем.
Мальчишки с ремнем.

В палату еловые
Шишки летят.
И снова мальчишки,
Как крысы, визжат.
И нет нам покоя
Ни ночию, ни днем.
Родитель с ремнем.

Atslēdzies Džesika

« Atbilde #43 : 2015. gada 28. marts, 15:15:26 »
Labā laikā mēs ārā spēlējām arī dažādas galdaspēles - hokeju, novusu (to gan vairāk lielākie puikas).

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #44 : 2015. gada 28. marts, 15:16:12 »
 :smile: Pirmie divi skaitāmie pazīstami, tikai Kaļimbaba mēs skaitījām "počiņajem rukava". "More volnujetsja" arī skaitījām. Pagalmā mums 4/5 daļas bija latviešu bērni (brīnums!) bet tie skaitāmpanti daudzi bija krieviski. Un kazaki-razboiņiki jau arī nebija latviešu spēle. Un "sekretjiki". Desas gan laikam bija latviešu spēle, arī paslēpes?