Autors Tēma: Ko nevajadzētu ēst?  (Lasīts 11305 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

UnVispār

• Viesi
Ko nevajadzētu ēst?
« : 2015. gada 20. aprīlis, 01:22:34 »
Neteiktu, ka nezinu pareiza uztura pamatprincipus. Vienmēr ir šķitis, ka zinu - izvairīties no fastfood, taukiem, saldumiem un alkohola.
Bet pēdējās nedēļas mani nomoka konkrētāki jautājumi, uz kuriem tad atbildes varenā google man nesniedz.

Brokastīs ēdu putru vai pāris maizes šķēles.
Sviests - ar ko to aizvietot?

Kā ir ar tējām? Kafija žāvē organismu un ir jādzer papildus ūdens. Kā ar melno tēju? Dara to pašu un jāmaina uz zaļo?

Minerālūdens. Sāls esot neveselīga, bet minerālūdens labs. Tur ir kaut kāda savādāka sāls, kas nav neveselīga, vai tomēr labāk dzert tīru ūdeni?

Gaļa esot jāēd vārīta vai tvaicēta. Vai tā ir arī kā īpaši jāvāra, lai tauku mazāk, vai kā?

Majonēze esot briesmīga lieta, lai gan lielākā daļa stingro diētu turās uz olām. Kāpēc tāds paradokss?

Pieļauju, ka šobrīd esmu kaut ko vēl aizmirsusi, priecātos, ja jūs man pateiktu, ko vēl un kā pagatavotu labāk izmest no ēdienkartes.

Atslēdzies ineshuks

Re: Ko nevajadzētu ēst?
« Atbilde #1 : 2015. gada 20. aprīlis, 06:47:28 »
Sviestu var aizvietot ar avokado... es gan iztieku vnk bez...

Galja nevis iipashi jaavaara, bet jaaiegaadaajas liesa...

Mineraaluudenii nav tik daudz saals, lai buutu kaitiigs..turklaat tur ir dazhaadi mikroelementi

Majoneeze eljljas, taatad kaloriju skaita deelj, nelaba skaitaas

teejai melnajai un zaljajai ar esot jaadzer papuldus uudens

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #2 : 2015. gada 20. aprīlis, 07:25:54 »
Šitais jau velk uz ortoreksiju :)

Es vēl piebilstu: nav jāēd, ja neesi izsalcis, bet, kad esi izsalcis- nav jāēd steigā. Dažādās situācijās dažādi gremojas.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #3 : 2015. gada 20. aprīlis, 07:29:05 »
Atkal man tika jauns vārds, ko iegūglēt :)

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #4 : 2015. gada 20. aprīlis, 08:07:57 »
nebūs beigās baigā škrobe nomirt pareizi ēdušai un vīnu nedzērušai?

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #5 : 2015. gada 20. aprīlis, 08:33:58 »
Brokastīs ēdu putru vai pāris maizes šķēles. Sviests - ar ko to aizvietot?
Sviestu var ar avokādo kā ineshuks minēja, bet - pie putras diezvai ies klāt. Uz maizes sviests būtu mazākā bēda. Kādu maizi lieto un ko liec virs tā sviesta? Maizei jābūt rupjā maluma miltu, neuzpūstajai. Virsū nekādi žāvējumi, desas, gatavās gaļas, siers - ierobežotā daudzumā, tāpat kā visi smērsieri utml. Ja liec dārzeņus, derēs grieķu/turku jogurts (ņemu tos, kas spainīšos, jo griežams ar nazi). Domāju, ka pat biezs trekns krējums (30%) būtu liesāk kā sviests (82%). Smērsieri slikti, jo faktiski tas ir tauku maisījums. Ja ļoti gribās - blenderē biezpienu ar grieķu jogurtu un zaļumiem/garšvielām pēc savas gaumes. Pieskati sāls daudzumu.

Kā ir ar tējām? Kafija žāvē organismu un ir jādzer papildus ūdens. Kā ar melno tēju? Dara to pašu un jāmaina uz zaļo?
Jādzer vai nu ūdens vai zāļu tējas, kas regulāri jāmaina/jāmiksē, lai neiestājas "medicīnisks" efekts. Uz katru kafijas/melnās/zaļaš tējas krūzi - pa ūdens glāzei virsū. Baltajai laikam nebija tā.

Minerālūdens. Sāls esot neveselīga, bet minerālūdens labs. Tur ir kaut kāda savādāka sāls, kas nav neveselīga, vai tomēr labāk dzert tīru ūdeni?
Labāk dzert tīru ūdeni, jo minerālūdeņiem ir labie sāļi un mikroelementi (nevis prosta sāls), ko atkal ikdienā lietojot var paŗdozēt.Gaļa esot jāēd vārīta vai tvaicēta. Vai tā ir arī kā īpaši jāvāra, lai tauku mazāk, vai kā?
Jāpērk liesa gaļa un jāvāra vai jātvaicē. Mani gan līdz šim brīdim nav pārliecinājuši, ka grilēta gaļa ir slikta, jo grilējottauki taču reāli iztek ārā.

Majonēze esot briesmīga lieta, lai gan lielākā daļa stingro diētu turās uz olām. Kāpēc tāds paradokss?
Kā jau ineshuks teica - majonēze ir eļļas/olu/skābuma emulsija. Gatavās majonēzes ir papildinātas ar stabilizatoriem, želējošām vielām, daudz sāls. Ja gribi - gatavo pati, lieto maz, kā kārumu, nevis bieži un daudz lietojamu produktu.

Augļu/ogu sulas.
Principā ēdiens nevis dzēriens. Satur daudz cukura un paku variantā arī gan jau ir šādi tādi konservanti klāt. Ja gribās, tad svaigi spiestas, kā ēdienreizes aizstājēju. Bet labāk ēst "dzīvā veidā", tā vismas kādas škiedrvielas arī tiks.

"Uzgriežamie".
Desām/gatavajām gaļām/sieriem/pastētēm - nē! Vāri/sautē/tvaicē/cep cepeškrāsnī liesu gaļu ar garšvielām, pastēti taisi pati, bet bez sviesta un speķa piedevām (labāk no vistu aknām ar dārzeņu piedevu. Zinu, ka ir populāra ar burkāniem, bet tad pastēte sanāk pamīksta. Labāk tad vārītu kartupeli biezenī samīcītu). Siers, tikai kā našķis ierobežotā daudzumā, jo lielākā daļa sieru ir tauki ar olbaltumvielu piedevu. Vai arī pēti sastāvus, meklē vai sien pati biezpiensierus utml.

"Uzkodas"
Nekādi čipši, cepumi, uc gatavie izstrādājumi, marnējumiem nē (sāls, etiķis cukurs). Grauz svaigus dārzeņus, nedaudz riekstus, ar žāvētiem augļiem neaizraujies (cukurs). Ja gribās maizveidīgo - Pilngraudu Fazer sausmaizītes (tās plānās plēksnes).

Zivis.
2x nedēļā pa porcijai zivju ir jāapēd. Bet - krāsnī ceptas, tvaicētas utt. Nekādas kūpinātas, marinētas un zem siera cepurēm. Par jūras mošķiem man nav nekādas negatīvas informācijas.

Salāti un salātiņi.
Rosols nav labākā izvēle, bet, ja ļoti gribās, šad tad var kā "īpašo" našķi. Svaigie dārzeņu salāti ir fantastiš, bet jāskatās par mērcēm. Gatavās no pudelēm - nē. Paštaisītās - skaiti cik eļļas karotes pieliec pie mērces, salāgo ar kopējo dienā uzņemto taukvielu daudzumu (sviests uz maizes, potenciāli atrodamais pusdienu šķīvī, varbūt lieto kādas zivju vai citas "vitamīnu" eļļas). Ja spēj iedabūt apslacītus tikai ar citronu sulu - welcome.

Cieti saturoši produkti/graudaugi.
Kartupeļu popularitātei (neskaitot zemo cenu) neredzu nekādu pamatojumu - pliks tukšs un nevērtīgs, nekur netiek uzskatīts par dārzeni. Makaronus - lieto pilngraudu vai nelieto nemaz. Rīsi - brūnie pilngraudu. Baltajos pulētajos vairs nekā nav - tukšs produkts. Griķi uc veselgraudu putraimi - ok, saprāta robežās. Mannā - pieskaitāms kategorijai "baltmaize".

Kopumā.
Domā līdz, skaiti ko apēd (cik daudz eļļas vai sāls kopumā varētu sanākt, piemēram), ēd regulāri pa mazām porcijām. šķīvi sadali uz pusēm. Vienā pusē liec dārzeņus (tvaicēti, sautēti, krāsnī/maisā cepti), otru pusi sadali uz pusēm - 1/4 gaļai/zivīm, 1/4 graudaugiem. Garšvielas lieto - kaltētos zaļumus vai to mikšļus bez sāls, piparus, izmanto dārzēnu kā garšvielas (pētersīļu/pastināku/seleriju saknes, piemēram). Zaļumus, daudz zaļumus, arī kā garšvielas. Zupām nosmel liekos taukus, vāri no gaļas ar kauliņu, nevis plika kaula - uzreiz arī būs uzgriežamā gaļa ;) Atceries, ka visos gatavajos produktos ir sāls un/vai cukurs. Dzer ūdeni 30ml uz katru dzīvsvara kg dienā. Ja sporto - vairāk.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #6 : 2015. gada 20. aprīlis, 08:40:06 »
Aizmirsu par našķiem.
Melnā šokolāde pa gabaliņam dienā ir vispāratzīts saldums.
Visus saldos var, bet maz un reti - piemēram 1x nedēļā kā "īpašo" našķi.
tas pats, ka spar saldumiem - nekas nenotiks un neviens no tā necietīs, ja izdzersi vīna glāzi vai 50g konjaka 1x nedēļā. Neticu leģendai, ka alkohols uzdzen svaru. Svaru uzdzen tas, ko mēs piegraužam klāt.

UnVispār

• Viesi
« Atbilde #7 : 2015. gada 20. aprīlis, 09:51:49 »

Moderna kaite, zinu, bet man nav tas gadījums. Es ar savu svaru speķi ārī drīkstu ēst.
Man te viens no daktera pārnāca ar paziņojumu, ka viņam jāpārtaisa visa ēdienkarte un pamatīgi, bet, protams, labi, ka vismaz uzzināja, ka tas jādara. Ko drīkst, ko nē, līdz galam tā arī nenoskaidroja. Tad nu es cīnos tagad, jo cilvēks apņēmies patiešām to visu ievērot un vairs darbā pa kluso bulkas un šokolādes nerīt.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #8 : 2015. gada 20. aprīlis, 09:57:28 »
Viina glaazi nedeeljaa... es sakalstu...

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #9 : 2015. gada 20. aprīlis, 09:58:43 »
cilvēks apņēmies patiešām to visu ievērot un vairs darbā pa kluso bulkas un šokolādes nerīt.
Cik ilgi?  :sarcasm:
Kas tam cilvēkam par vainu? Holesterīns vai ziemas riepa?
Holesterīnam jāskatās bik cita griezumā ;)

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #10 : 2015. gada 20. aprīlis, 10:03:15 »
Viina glaazi nedeeljaa... es sakalstu...
Ūdentiņu padzer  :sarcasm:

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #11 : 2015. gada 20. aprīlis, 10:05:52 »
Chausmoniigu dziivi juus te piedaavaa, brr...

UnVispār

• Viesi
« Atbilde #12 : 2015. gada 20. aprīlis, 10:06:32 »
cilvēks apņēmies patiešām to visu ievērot un vairs darbā pa kluso bulkas un šokolādes nerīt.
Cik ilgi?  :sarcasm:
Kas tam cilvēkam par vainu? Holesterīns vai ziemas riepa?
Holesterīnam jāskatās bik cita griezumā ;)
Pagaidām svars un draudošs gastrīts milzīgā kolas patēriņa dēļ, bet, ja turpinās, būs arī holesterīns.

Cik ilgi viņš izturēs, nezinu. Tā arī pateicu, ka svarīgākais tajā lietā ir būt godīgam pret sevi. Ne jau manu veselību tā kola un snikeri maitā.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #13 : 2015. gada 20. aprīlis, 10:10:53 »
Man pazīstama būtne piekopj ēšanas režīmu atbilstoši ājurvēdas principiem (vata, pitta, kapha tipi, katram citādi ieteicamie produkti). Ir tikusi vaļā no dažām hroniskām kaitēm.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #14 : 2015. gada 20. aprīlis, 10:17:00 »
...aizvieto kolu ar uudeni un jau buus labi... ...tik krasi uzreiz visu mainot es teiktu, ka pasaakums izgaaziisies un ar bliikshkji...