Autors Tēma: Pļāpa trešdienai - interneta komunikācijas kultūra  (Lasīts 1565 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

viesmiiliigs

• Viesi
Pļāpa trešdienai - interneta komunikācijas kultūra
« : 2015. gada 16. jūnijs, 23:51:02 »
Mēs te esam visai nosacīti anonīmi, un SF nav Delfi, bet tomēr būtu svētīgi visiem izlasīt šo rakstu un padomāt, parunāt par to, kas kuram ietilptu "vārda brīvībā". Kur ir tās robežas, kas nošķir konstruktīvu, argumentētu viedokļa izteikšanu no emocionālas ķengāšanās un bļaustīšanās?

Citāts
http://www.lsm.lv/lv/raksts/latvija/zinas/ect-interneta-portali-ir-atbildigi-par-lasitaju-komentariem.a134135/?utm_source=twitter&utm_campaign=news&utm_medium=like_button

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielā palāta otrdien pasludinājusi galīgo spriedumu kādā lietā, kas nākotnē fundamentāli var mainīt interneta mediju vidi Eiropā. Tas ir spriedums lietā “Delfi pret Igauniju” par anonīmu lietotāju komentāriem tīmekļa vietnē. Saskaņā ar ECT spriedumu  komentāri ir uzskatāmi par medija satura daļu, tādēļ atbildību par personas cieņas un goda aizskārumu tajos varēs prasīt arī no ziņu portāliem.

Šis ir galīgais lēmums lietā, kas sākās kā šķietami nevainīgs un satura ziņā visnotaļ neitrāls raksts. Igauņu ziņu portāls “Delfi” informēja par izmaiņām prāmja satiksmē starp Igaunijas salām.
Taču, mainot kuģošanas ceļu, prāmju kompānija izraisīja sašutuma vētru. Šajā apgabalā, jo īpaši bargākās ziemās, tiek veidoti mūsu reģionam unikālie ledus ceļi. Lēta un ātra prāmju satiksmes alternatīva.
Maršrutam mainoties, ledus ceļu izveidošanās tika kavēta pat par vairākām nedēļām. Ne viens vien Delfi lasītājs ļāva dusmām vaļu anonīmos komentāros internetā, kas nule kļuva par pierādījumu tiesā. Lamas, naida runa un pat dzīvības draudi prāmju kompānijas īpašniekam. Cīņā iesaistījās advokāti. Divus mēnešus vēlāk ziņu portālam nācās aizvākt aizvainojošos komentārus. Sekoja prasība tiesā. Un atkal uzvara prāmju kompānijas pusē. Komentārus atzina par aizvainojošiem. Turklāt tiesa lēma, ka ziņu portāls ir atbildīgs par tiem. “Delfi” tam nepiekrita, un cieta sakāvi arī nākamajās tiesu instancēs.
Galu galā lieta “Delfi pret Igauniju” nonāca Eiropas cilvēktiesību tiesā. Atkal sakāve, turklāt šoreiz sekas potenciāli skar visu ziņu mediju industriju Eiropā. „No vārda brīvības viedokļa šis nav tas veiksmīgākais lēmums,” atzīst cilvēktiesību eksperts Artūrs Kučs.
Lai gan anonīmie komentāri varēs turpināt dzīvi dažādos cita veida interneta resursos, tomēr profesionālās preses organizācijas jau iepriekš pauda bažas par šāda gaidāmā lēmuma sekām. Sabiedrība var zaudēt arī svarīgu anonīmu informāciju, kas, piemēram, parādītos pēc mediju pārraidītas ziņas.
No otras puses, līdz ar šo lēmumu daudz vieglāk aizsargāt savas tiesības personām, pret kurām vērsies anonīmo komentētāju naids. „Atbildīgiem bija jābūt arī līdz šim. Taču ir atšķirība – ja iepriekš bija grūtāk aizskartajam panākt taisnību, tad šeit vairs nebūs jāmeklē, kas slēpjas aiz anonīmā komentētāja, varēs vērst prasību pret „Delfiem” vai citiem līdzīgiem portāliem,” norāda Kučs.
Potenciāli lēmums lietā “Delfi pret Igauniju” var ievērojami mainīt mediju komunikācijas noteikumus un pat nozīmēt anonīmo komentāru pazušanu no komerciālo un citu profesionālo mediju telpas internetā vispār.

Informēju, ka netēmas komentāri tiks DZĒSTI bez atsevišķa brīdinājuma.

Atslēdzies Broņa

Re: Pļāpa trešdienai - interneta komunikācijas kultūra
« Atbilde #2 : 2015. gada 17. jūnijs, 00:01:38 »
Te arī kaut kas līdzīgs, tikai ne anonīms, bet sabiedrībā pazīstams cilvēks.
http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/196793/kapec-sabiedriskais-medijs-lauj-streipam-lamat-tautiesus-par-kretiniem-un-idiotiem

« Atbilde #3 : 2015. gada 17. jūnijs, 07:38:15 »
Nesaskatu nekādu līdzību starp Delfiem, kur ķengāšanās iet pilnā sparā,  un to Nobela prēmijas laureātu, kurš neveiksmīgi pajokoja. Nē, patiesībā viņa joks bija labs - es par to pasmietos, nevis meklētu tur kaut kādas vīriešu šovinisma pazīmes.
Savukārt, kas attiecas uz Interneta komentāriem, vienmēr esmu brīnījusies, cik daudziem ļaužiem vienīgais veids, kā pašapliecināties, ir apd--st citus internetā  :banhead:  Šitam procesam jau sen bija laiks piegriezt skābekli - ja es lasu komentārus, es gribu uzzinātu citu domas, nevis lasīt rupjības.
« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 17. jūnijs, 07:42:32 no Pluto »
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #4 : 2015. gada 17. jūnijs, 08:06:25 »
Piafa, bet tu arī neesi izteikusi viedokli.
Es tikai gribēju parādīt, ka sen jau viss ir ārpus agrāk pieņemtajām pieklājības normām. Tagad smalki kungi (nebūt ne anonīmi komentētaji) lieto biezus vārdus, lai izteiktu savu viedokli. Tikko viens politiķis otru nosauca par cūku, nu to, kurš tantei uz kājas uzbrauca. Tas pats Kārlis pirms vairākiem gadiem kādas dāmas par kazām nosauca, tās viņu tiesā iesūdzēja un pat laikam uzvarēja. Tad vēl viņš televīzijā politiķus par pērkamām m.. bija nosaucis, tas it kā bija iemesls viņa atlaišanai, jo nesmuki izrunājies.
Ja es te paziņotu, ka esmu tantiņai kāju nobraukusi, jo, ko šī man pa priekšu maisījusies, nemaz nebrīnītos, kādi vārdi un epiteti man tiktu veltīti..
Agrāk filmās runāja skaidrā literārā valodā, neviena necenzēta vārda. Kāds šoks bija, kad parādījās pirmie lamu vārdi. Tagad visi pieraduši, nekāda izbrīna. Tāpat ar interneta sulīgo valodu. Tiesā, protams, drīkst sūdzēt, ja kāds apsaukāts, noķengāts, vienalga aci pret aci, internetā vai pa telefonu. Ja nu kādam tā principa lieta.

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2015. gada 17. jūnijs, 09:24:12 »
Filmā es vēl pieņemu, ja jau bez lamām citādi nevar atklāt personāža dziļo dvēseli. Citādi būs kā Krievijā -aizliedza mātes vārdus, un tēva droši vien arī pie reizes.
Ka tādus kā Delfi komentētājus kontrolēs -labi, būs pašcenzūra, ja gribēs izteikties, bet tas var novest pie īstas cenzūras

Atslēdzies imho

« Atbilde #6 : 2015. gada 17. jūnijs, 10:56:09 »
Nesaskatu nekādu līdzību starp Delfiem, kur ķengāšanās iet pilnā sparā,  un to Nobela prēmijas laureātu, kurš neveiksmīgi pajokoja. Nē, patiesībā viņa joks bija labs - es par to pasmietos, nevis meklētu tur kaut kādas vīriešu šovinisma pazīmes.
Savukārt, kas attiecas uz Interneta komentāriem, vienmēr esmu brīnījusies, cik daudziem ļaužiem vienīgais veids, kā pašapliecināties, ir apd--st citus internetā  :banhead:  Šitam procesam jau sen bija laiks piegriezt skābekli - ja es lasu komentārus, es gribu uzzinātu citu domas, nevis lasīt rupjības.

nus, liidziiba ar Delfiem tur ir saturaa, tikai Nobela laureaats tiek apkjengaats un izniicinaats zem karojoshaa feminisma karogiem, kas skaitaas trendiigi un progresiivi. Mazaakuma diktatuuras izkoptas Hate speech augstaakaa pilotaazha.

« Atbilde #7 : 2015. gada 17. jūnijs, 11:06:34 »
Tak Delfos apliek visus pēc kārtas bez jebkāda ideoloģiska pamatojuma :)
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!