Autors Tēma: Senā mūzika  (Lasīts 2883 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Camma

Senā mūzika
« : 2015. gada 27. jūlijs, 19:18:05 »
Neesmu no īpaši muzikālajām būtnēm, bet paretam izrādu rudimentāras paliekas no intereses par šo mākslas nozari.
Ciktāl saglabājušies nošu pieraksti, tiktāl viss skaidrs. Nu jā, arī ar notīm katrs muziķis vienu un to pašu skaņdarbu var nospēlēt pa savam. Bet kopējo noskaņu tas diez vai spēj mainīt.
Bet kā ir ar to muziku, kur nošu pieraksta vēl nebija? Arheologi atrod dažādus muzikas instrumentus un ar lielu varbūtību iespējams restaurēt to sākotnējo izskatu un tehniskās iespējas. Bet pašu muziku? Man nez kāpēc liekās, ka tas sērīgais kauciens, ko mums it bieži piedāvā kā seno muziku, ir tikai mūsdienu "atspēlētāju" iedomas par sūro dzīvi senlaikos...
Kāds ir jūsu viedoklis?
Visus sakost!

Atslēdzies reno

Re: Senā mūzika
« Atbilde #1 : 2015. gada 27. jūlijs, 19:36:28 »
kas to lai zin...Ja viduslaiku 12. gds. samērā vienkāršā mūzika attīstījās līdz 20 gds. simfonijām, tad rēķinot uz atpakaļu, sērīgs kauciens vien iznāk
senie alu zīmējumi esot pārsvarā tādās, kur ļoti īpaša akustika -kā koncertzālēs

Atslēdzies tuk

« Atbilde #2 : 2015. gada 27. jūlijs, 20:54:32 »
Arī domāju, ka bez nošu pierakstiem, tas vairāk pieņēmums un interpetācija. Ja bijusi rakstība
vrb balstās uz kādiem aprakstiem. Bet vienalga tā tikai versija kā varētu būt bijis.

Atslēdzies imho

« Atbilde #3 : 2015. gada 27. jūlijs, 23:05:50 »

Atslēdzies Betons

« Atbilde #4 : 2015. gada 28. jūlijs, 08:22:20 »
nu un ko viņi citu kā sērīgus kaucienus varēja muzicēt? Nekāds folkroks nesanāca - instrumentu nifiga nebija. Baigās ārijas ar diez vai plēsa - balstiņas nebija trenētas - nebija laika, paika jāgādā un bērni jābluso. Tad nu māva kā kuram sanāk. Domāju, ka mūsdienu pseidosenā mūzika vēl ir ļoti laba kā skaņdarbs salīdzinot ar tiem kaucieniem, kas bija kādreiz. IMHO

Atslēdzies imho

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #6 : 2015. gada 28. jūlijs, 10:46:43 »
Bet man nemaz nešķiet tik sērīgi kaucieni un lauta ir skaņas ziņā fantastisks mūzikas instruments:
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2015. gada 28. jūlijs, 11:20:37 »
lauta jau ir populārs viduslaiku mūzikas instruments.

Bet ko un kā spēlēja pirms 2000 -5000 gadiem? -to neviens nezin

Atslēdzies Camma

« Atbilde #8 : 2015. gada 28. jūlijs, 11:26:18 »
Ideja man kāda ienāca prātā - nu nevaram mēs zināt, kādus treļļus tie senie rāva vaļā. Spriežot pēc dažu vēl šobrīd mežonīgo cilšu visai ugunīgajām dejām naksnīgajā tropu mežā vai savannā - mums zudusi viena liela daļa lustīgas padarīšanas. Sengrieķu vāzes un freskas jau arī neko gaudulīgu nevēsta. Tāpat kā spāņu un citu eiropiešu tautiskās dejas.
Var jau būt, ka tas man tikai tāds iespaids radies - kā par viduslaikiem runa, tā pīkstulīgi-gaudulīga fleita fonā...
Visus sakost!

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #9 : 2015. gada 28. jūlijs, 11:59:03 »
Citāts
lauta jau ir populārs viduslaiku mūzikas instruments.
Bet tā visa tiek pieskaitīta senajai mūzikai.
Senās mūzikas festivālā, piemēram, visbiežāk pārstāvēta ir baroka mūzika - lūk, tā man vairs nešķiet sena, bet patīk gan.

Kaut kādai informācijai tomēr jābūt, lai mūziku vispār atskaņotu - vai nu pierakstiem, vai no paaudzes paaudzē nodotām skaņām.

Interpretācija, protams, mainās. Tam pašam barokam interesanti paklausīties youtube dažādu gadu ierakstus - kādreiz baroka ārijas skanējušas līdzīgi klasisko operu ārijām, tagad skanējums ir mainījies. Vai kļuvis autentiskāks, nemāku spriest, bet, acīmredzot, ir kas tā uzskata.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck