Autors Tēma: Vajag vai nevajag informēt?  (Lasīts 5888 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tex

Vajag vai nevajag informēt?
« : 2015. gada 01. augusts, 19:44:21 »
http://apollo.tvnet.lv/zinas/tuviniekus-nepatikami-parsteidz-atro-nevelesanas-atklat-kur-nogadats-radinieks/700163

pļāptēma par šo...
No vienas puses pareizi neteikt, jo pa telefonu nevar pārliecināties, ka zvanītājs ir tas, par ko uzdodas un pat, ja ir, attiecības ar radiniekiem arī mēdz būt visādas...
No otras puses, kam tad ir pienākums tos radus sameklēt un apziņot, ja clv pats nav gana adekvāts, lai to izdarītu? un cik ilgā laikā?
Un vēl jau ir cilvēki, kas vēlētos, lai zvana nevis pus gadu neredzētiem vecākiem vai brālim alkānam, bet nelaulātajam faktiskajam dzīvesbiedram.... Nemaz nerunājot par ķezu, ja vienīgais radinieks ir nepilngadīgs bērns...

Atslēdzies lumbergs

Re: Vajag vai nevajag informēt?
« Atbilde #1 : 2015. gada 01. augusts, 20:06:34 »
kā parasti , mūsu valstī nav kopīgas vadlīnijas , katrs kantoris un katra tur strādājoša marmala var rīkoties pēc saviem ieskatiem vai arī , kas visticamāk , garastāvokļa . kad man vēl bija pase , tad biju ar zīmuli ierakstījusi pēdējā lappusē vārdu un telefona numuru , kam paziņot . bet biežāk tā pase stāvēja mājās. tā kā katram pašam ir jāizdomā savs variants kādā veidā un kam lai tiktu paziņots. domāju , ka nebūtu priecīga , ja ziņas par mani tiktu pastāstītas kādai ziņkārīgai kaimiņienei , bet tik kā pliko faktu apstiprināt jau nu varētu atļaut !

Atslēdzies tex

« Atbilde #2 : 2015. gada 01. augusts, 20:36:13 »
Raksta komentāros bija. Ej nu sazini, cik taisnības
"Pirms 2 gadiem "pazuda" māsas vīrs, kurš izrādījās cietis autoavārijā, ar "ātrajiem" aizvests uz slimnīcu, pie tam ar visiem dokumentiem, bet neviens, ne policija, kura bija negadījuma vietā, ne mediķi tuvieniekiem neko neziņoja. Pēc diennakts gaidīšanas un izmisīgas zvanīšanās pa slimnīcām māsa "atrada" vīru smagā stāvoklī slimnīcā."

Tad diez vai kāds ņemsies pasi šķirstīt... Max ID lapu ar bildi apskatīsies, lai zinātu, kam rēķinu piesūtīt...

Uz telefona ekrāna likt Nr un uz vadītāja apliecības rakstīt (dokumenta bojāšana?) arī nav jēgas, ja dokumenti parasti stāv makā, jo makiem un smartphoniem mēdzot būt tendence no negadījumu vietām pazust pirmajiem un nezināmos virzienos...

Diabētiķiem bija kkādas aproces vai žetoni? Cietumnieki mēdza uztetovēt asinsgrupu u.c. info, bet līdz tādām galējībām nenonākot... Nav kkāda valsts datu bāze, kur ievadīt tādu info, kur pēc personas datiem apskatīties, kas tad ir jāinformē un kas nav? Tā pati Latvija.lv? ...

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #3 : 2015. gada 01. augusts, 21:56:51 »
laukos it kā vieglāk būtu risināt problēmu- pašvaldībai , vai socmaitām paziņot , tomēr cits citu pazīst . bet pilsētā tas nestrādā.

Atslēdzies true detective

« Atbilde #4 : 2015. gada 01. augusts, 23:16:10 »
Somijā parasti ir cilvēka tā teikt slimnīcas failā, telefons, kam zvanīt , ja kas atgadās, tie var būt vairāki nr, kā arī jebkura tuva cilvēka nr, tas ir , nav jābūt asinsradiniekam vai piem.laulenim. ja šādu nr nav un cilvēks sava stāvokļa dēļ nevar pateikt kam ziņot, tad soc. darbinieks meklē radus utml. kā arī var parādīties norādes, ja cilvēks nevēlas, lai piem. ziņo mātei, bērniem un uc tuviem radiniekiem. tad nav tiesību to darīt.
“Be good to yourself ’cause nobody else has the power to make you happy.” – George Michael

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #5 : 2015. gada 02. augusts, 10:20:32 »
Peec likuma pa tel NEKAS nav jaasaka. Ja pacients pie samaņas, lai pats saka, kam un ko grib.

Atslēdzies tex

« Atbilde #6 : 2015. gada 02. augusts, 11:20:12 »
A ja nav pie samaņas? Ja nu bezsamaņā, narkozē u.t.t. vai pat ir pie samaņas,bet nav adekvāts (par nozagtiem, izlādējušamies mobilajiem i nerunāsim un baigi jau nu ļautiņš, atejot no narkozes, njebosj vēl no vemjamās, radu numurus no galvas zinās...) un pats lāgā nesaprot, kur ir, tiak ika viss nu ir %£^£$% - vai tad kāds skatās, cik adekvāts un ko var ko nevar pats...

Lūk, Somija kārtējo reizi 5 soļus priekšā...

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #7 : 2015. gada 02. augusts, 12:18:46 »
To bezsamanjaa esosho, nesaprotosho ir kudi mazaak...

Bet pat par samanjaa esoshajiem meedz zvaniit ik pusstundu un besiities, ka shiem neko nesaka.. iipashi advanceetie veel pieprasa vinjiem teikt, bet vaajiniekam ne... dillees vinjus..

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #8 : 2015. gada 02. augusts, 18:21:52 »
Vajag vai nevajag?
Iedomājieties sevi gan cietušā, gan  arī viņa radinieku vietā. Tad atbilde būs zināma.
Esmu bijusi tādā situācijā (kā cietušais, kuru bezsamaņā aizved uz slimnīcu). Paldies, Dievam, tajā reizē nevienam nenāca pat prātā tāds likums un mani piederīgie uzzināja ļoti ātri, kur mani meklēt.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #9 : 2015. gada 02. augusts, 23:00:46 »
Viss ir vienkaarshi- aarstam jaqstraadaa pacienta interesees... informeet radus ne vnm ir pacienta interesees... grib, lai informee...

Iznjeemums bezsamanjaa esoshie un ar noshkjiebtajiem jumtinjiem

Atslēdzies Trix

« Atbilde #10 : 2015. gada 03. augusts, 07:28:33 »
"Pacientu intereses" nav abstrakts viendabīgs produkts. Kas vienu apmierina (nevienam neteikt, lai nosprāgst neuzzinājuši, ziņkārīgie maitas, ka mani uz slimnīcu aizveduši), tas otram šķiet drausmīgi (nomirt pamestam slimnīcā, kamēr tavi mīļie izmisīgi mēģina tevi atrast). Mēģinu iedomāties, kā es pati varētu kādam kaut ko paziņot, kamēr mani vazā pa slimnīcas gaiteņiem, ja man pārsituši galvu, salauzuši roku, aplaupījuši un atstājuši vienās saplēstās apenēs. Bet pie samaņas. Telepātija nav mana stiprā puse...

Ja valsti vadītu un valsts projektus veidotu ar galvu, nevis ar bezsmadzeņu kabatu, tad tajā pašā "Latvija.lv" (tādā gadījumā - ērtā un saprotamā programmā) varētu būt aile, "kam ziņot problēmu gadījumā", ko var aizpildīt pats - ierakstīt tuvākā cilvēka saziņas koordinātes, kaut vai tas būtu absolūts neradinieks, bet līdzjūtīgais dvēseles radinieks sētnieks, kas aiz labas sirds rūpējas par visiem mājas večukiem. Tik daudz aizpildīt varētu arī bērni/mazbērni/uzticības personas jebkuram večukam, kas internetu nav redzējis tuvāk par bibliotēkas logu garāmejot. Nu ij visi slimnīcā nonākušie tiek iereģistrēti un cilvēku apzināšanas dienests paziņo manai mīļajai māsīcai (kas ierakstīta datos), ka es esmu slimnīcā nr. 576.
Par iemeslu un veselibas stāvokli (ja tas nav kritisks) lai uzzina pati klātienē - tas laikam tomēr nebūtu telefonintervijas objekts.

Ij vēl nolikt pāris cilvēkus pie telefona, kas ar šo bāzi strādā. Ja kādam neatnāk mājās tante Alma, lai ir, kur piezvanīt, nevis apzvanīt visas slimnīcas pēc kārtas (it kā šām nebūtu savu darbu). Protams, kārtējo reizi viss atduras pret cilvēku stervismu un preteklībām. Vienota izziņu dienesta gadījumā varētu būt pieeja daļai datu par cietušo, piemēram, uzticības personas un tuvāko cilvēku speciālie dati (dzimšanas dati, kods, meitas uzvārds utt.), lai iespējams noskaidrot, vai zvanošā persona patiešām ir tā, par ko uzdodas. Slimnīcas sekretārei toč nedrīkst būt šāda pieeja (da ij laika nav ilgi skaidroties).

Tātad tante Alma jau trešo stundu nav atgriezusies no aptiekas. Piezvanu uz numuru xxx, pajautāju, vai Alma Bērzkociņa nav aizvesta uz slimnīcu. Šie pārskata
- nē, pēc vārda/uzvārda nav. Bet ir neidentificēti cilvēki, nosauciet, lūdzu, viņas raksturīgākās pazīmes.
- 80 gadu, sirma bize lidz pakaļai.
- jā, ir šāds cilvēks, kas jūs esat?
- Jūlija Šušurbekova.
- drošības pārbaudei - jūsu personas kods?
- trīs trīs nulle.
- Jūs esat reģistrēta kā ziņas prasošā persona ar juridisko atbildību (par informācijas izpaušanu trešajām personām var norauties pa tāsi no mūsu štata beisbolista), sazinieties ar Pētersona klīniku. Savienot tūlīt? Nosūtīt telefona numuru īsziņā?

Vai meklēšana internetā, reģistrējoties caur internetbanku, ar e-parakstu vai jebkā.

Protams, šie ir tādi rīta murdziņi, ne pārāk smalki iedziļinoties sistēmas drošības caurumos (man par tādas izstrādi nemaksā), bet IMHO būtu jābūt iespējai cilvēku atrast.

Tāpat kā IMHO stulbums ir kāda pazušanas gadījumā kaut ko sākt meklēt pēc vairākām dienām. Neies jau lieki piepūlēties, gan pats pārradīsies. Ja ne, tad paurbināsim degunu un padomāsim. Lai gan tieši brīdis pēc pazušanas ir laiks, kad kāds vēl kaut ko atceras. Pēc nedēļas man var prasīt vai ne - es neatceros un neatcerēšos, vai redzēju uz ielas "meiteni rozā jakā, apmēram 14 gadus vecu" un cikos.

Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #11 : 2015. gada 03. augusts, 08:10:52 »
Viss ir vnk- ir meele pajautaat, lai kaads uzzvana...

Atslēdzies Betons

« Atbilde #12 : 2015. gada 03. augusts, 08:22:07 »

- Jūs esat reģistrēta kā ziņas prasošā persona ar juridisko atbildību (par informācijas izpaušanu trešajām personām var norauties pa tāsi no mūsu štata beisbolista), sazinieties ar Pētersona klīniku. Savienot tūlīt? Nosūtīt telefona numuru īsziņā?

Šī rindiņa ir vājais posms piedāvātajā sistēmā. Nevar piešķirt juridisku atbildību personai tikai tādēļ, ka kāds pa telefonu nosaucis viņas personas kodu un vārdu.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #13 : 2015. gada 03. augusts, 09:02:44 »
Viss ir vnk- ir meele pajautaat, lai kaads uzzvana...

tu no galvas (sāpošas un apsistas) zini savu radinieku telefona numurus? Es ne. Labi, pāris man tuvajiem ir normāli iegaumējami numuri, bet uz vispārējā numuru skaita fona tādu nav daudz, visiem nepietiek. Īpaši iegaumējami tādi nesakarīgie numuri nav, piemēram, 27840316. Vai tante pirmsinfarkta stadijā, kas pie samaņas ir, sajēdz, ka ir sūdi, savu vārdu atceras, bet par nedēļas dienu nebūt nav pārliecībā, kur nu vēl par astoņu ciparu virkni, var tādu atcerēties, īpaši, ja vienmēr zvana "meitai", kā ierakstīts telefonā? Vai numuru nosauc desmit reizes nepareizi un katru reizi otrā vada galā kāds dusmojas par traucējošu zvanu. Tu zvanīsi vēl vienpadsmito reizi? Saderu, ka labi, ja vienu - ja vispār. :D

Vai "kāds" bija domāts cits pacients? Atkal viss tiek novelts uz līdzcilvēku pleciem. :D

Tev bik ar empātiju problēmas - "ja es varu, tad citiem jāvar, nav, ko izlikties par nīkuļiem"... :(

Beton, sk. priekšpēdējo rindkopu manā postā - es te neizstrādāju sistēmu valsts mērogā.
Ja negribi uzņemties atbildību, vari tālāk nejautāt. Paliksi neuzzinājis, kur ir tante Alma. Bet, ja gribi uzzināt, tad tikai komplektā ar atbildību. Nav problēmu atskaņot personai viņas tiesības un pienākumus šajā kontekstā. Tas ir tāds pats mutisks ligums kā jebkurš cits. Un mutiskam līgumam arī ir juridisks spēks. Cits jautājums, cik tas ir pierādāms, bet šajā gadījumā ir sarunas ieraksts.
Kas, protams, ir utopija, ņemot vērā mūsvalstiņas tiesu sistēmu. Tāpat kā šādas bāzes izveidošana cilvēkiem un cilvēcībai.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #14 : 2015. gada 03. augusts, 09:09:04 »
Vsm vienu dereetu zinaat... vai lapinju makaa neesaat, ja citaadi nekaa...

Tev kaa vnm galeej8ibas un apkaart visi ljaunie...  esmu zvaniijusi uz dazhnedazhaadaam kombinaacijaam, ko tik cilveeks meegjina savirk eet...

PS man, pa lielam, mazas kamaninjas... tik to cieteeju pashu deelj jau shaadi murgi rodas- nesakiet.
, kur esmu, nesakiet, no kaadas qdreses atveda, jo atveda no bruutes...