Autors Tēma: Jautājums par IK un nodokļiem (droši vien dumjš) :)  (Lasīts 6431 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Kikamora

Jautājums par IK un nodokļiem (droši vien dumjš) :)
« : 2015. gada 25. augusts, 03:53:29 »
Griežos pie viedās foruma tautas ar (droši vien) vienkāršu jautājumu. Man tas ir trakāk par ķīniešu ābeci, bet domāju, ka esmu nelaimīgs izņēmums ;) Manas smadzenes pārvēršas ķīselī pie jebkura grāmatvedības termina. Tāpēc, lūdzu, stipri nesitiet, ja esmu sarakstījusi muļķības.

Tātad, visādi domājot un rēķinot (lai vilks (VID) paēdis un kaza (es) arī nesprāgtu badā pēc visu nodokļu nomaksas), izkristalizējas sekojošs teksta uzdevums (aprēķinātie procenti nav precīzi, lieku aptuveni, rēķinu nepareizi, jo šobrīd ir svarīgs princips, ne precizitāte ciparos) :

Dots:
Potenciālie mēneša ieņēmumi - 1500€, izdevumi - 500€. "Tīrais" atlikums - 1000€

Potenciālā uzņēmējdarbības forma - IK

1. nodokļu nomaksas variants.
IIN (23% no 1000€) + VSOAI (30.9% no minimālā iespējamā - 360€). T.i., 230€+111€ = 341€
Tīrais atlikums = 1000€ - 341€ = 659€

2. nodokļu nomaksas variants.
MUN (9%)no 1500€ = 135€
Šajā gadījumā IK tiek "ietilpināti" 2 darbinieki (es +1).  1375€ /2 = 687.50€ alga katram).
Tīrais atlikums = 2 x 687.50€

Jautājums nr. 1
Vai es pareizi saprotu principu abiem variantiem? Vai šie varianti vispār ir iespējami? Vai ir vēl kādi papildus izdevumi, no kuriem nav iespējams izvairīties?
(vēl jau būs jādomā - PVN maksātājs/nemaksātājs, bet tik tālu es vēl neesmu aizbūrusies, tas būs vēlāk)

Jautājums nr. 2
Varbūt ir vēl labāks("lētāks") variants? :) SIA nederēs, jo tur būtu jāalgo labs grāmatvedis, bet vēl vienu cilvēku uzturēt es nevaru).

Pasakiet, ka es neesmu galīgi duma...  :blushing: Tikai ne grāmatvedības terminos, lūdzu  :thinking:

Atslēdzies Kikamora

Re: Jautājums par IK un nodokļiem (droši vien dumjš) :)
« Atbilde #1 : 2015. gada 25. augusts, 05:04:49 »
Tfu, es takš teicu, ka smadzenes ķīselī :) Labojums 2. variantam:

2. nodokļu nomaksas variants.

MUN (9%)no 1500€ = 135€
1000€ - 135€ = 865€
Šajā gadījumā IK tiek "ietilpināti" 2 darbinieki (es +1).  865€ /2 = 432.50€ alga katram).
Tīrais atlikums = 2 x 432.50€ 

Atslēdzies Trix

« Atbilde #2 : 2015. gada 25. augusts, 08:42:57 »
(4) Mikrouzņēmums ir tiesīgs izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli, ja mikrouzņēmuma darbinieka ienākums no mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma nepārsniedz 720 euro mēnesī.

http://likumi.lv/doc.php?id=215302

Nezinu, kā ir tad, ja ir divi darbinieki - te minēts viens.
Tas MUN nav nekāda medusmaize, tur baigi jārēķina.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Kalniņa

« Atbilde #3 : 2015. gada 25. augusts, 09:20:11 »
Piedod, neko neiteikšu, pati rēķinu, kā māku un ceru, ka neviens nepārbaudīs, neesmu tik liela zivs. Pelnu arī apmēram 1500, tērēt drīkstu kkur 700, daudz ko norakstu attaisnotajos izdevumos - īri, visu ko nopirkto, ārzemju braucienu biļetes. Visvairāk kaitina ierobežojums tērēt vairāk, jo vai nu nauda krājas vai iebraucu neatļautajā. Cik neesmu konsultējusies VID, katrs saka ko citu, paši nezina, kā pareizi. Ja nu k;ada pārbaude, nomaksāšu sodu, ko citu, man šie rēķini ir miglā tīti.
Galveneis, neiet uz VID ar čekiem par attaisnotajiem medicīnas izdevumiem vai tml, jo tad tiešām sāks iedziļinaties. Es neko ļaunprātīgi nedaru, betpieļauju, ka mana grāmatavedība ir pilņigi nepareiza.

Atslēdzies Kikamora

« Atbilde #4 : 2015. gada 25. augusts, 13:52:26 »
(4) Mikrouzņēmums ir tiesīgs izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli, ja mikrouzņēmuma darbinieka ienākums no mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma nepārsniedz 720 euro mēnesī.

http://likumi.lv/doc.php?id=215302

Nezinu, kā ir tad, ja ir divi darbinieki - te minēts viens.
Tas MUN nav nekāda medusmaize, tur baigi jārēķina.

Nu re, es arī saprotu par 1 darbinieku. Bet MUN drīkst maksāt arī uzņēmums ar vairākiem darbiniekiem (līdz 5 gab.). Un es nekur nevaru atrast informāciju par to, pēc kāda principa tiek maksāts pārējiem. Teorētiski  ja es nodarbinu savu vīru (tāpat mēs viens otram palīdzam darbos), tad kāpēc man viņam par to nemaksāt, it sevišķi, ja visa nauda tāpat nonāk kopējā ģimenes katlā (ko maisu es). Un, ja maksāšanas nosacījumi ir vienādi visiem darbiniekiem, tad pieļaujamā summa no 720 pieaug līdz 1440. Un tas jau ir smuks cipars ģimenes budžetam.

(jā, zinu, var piezvanīt vid un pajautāt... Negribu...  :( Viņi nemāk normālā valodā, tikai grāmatvežu mēlē... )

Piedod, neko neiteikšu, pati rēķinu, kā māku un ceru, ka neviens nepārbaudīs, neesmu tik liela zivs. Pelnu arī apmēram 1500, tērēt drīkstu kkur 700, daudz ko norakstu attaisnotajos izdevumos - īri, visu ko nopirkto, ārzemju braucienu biļetes. Visvairāk kaitina ierobežojums tērēt vairāk, jo vai nu nauda krājas vai iebraucu neatļautajā. Cik neesmu konsultējusies VID, katrs saka ko citu, paši nezina, kā pareizi. Ja nu k;ada pārbaude, nomaksāšu sodu, ko citu, man šie rēķini ir miglā tīti.
Galveneis, neiet uz VID ar čekiem par attaisnotajiem medicīnas izdevumiem vai tml, jo tad tiešām sāks iedziļinaties. Es neko ļaunprātīgi nedaru, betpieļauju, ka mana grāmatavedība ir pilņigi nepareiza.

Pag.... Tu maksā MUN? Vai tad MUN maksātājam ir attaisnotie izdevumi? Es saprotu, ka MUN ir no apgrozījuma (t.i., visiem ieņēmumiem, neskatoties uz to, kādi ir izdevumi)? Tā, es atkal sāku iet ķīselī :banhead: .

Man tieši ar izdevumiem ir problēma - nevaru tik daudz "sacerēt", lai būtu izdevīgi klasiskie nodokļi (IIN+soc.). Zinu, ka daudzi paziņas noraksta benzīnu - ķipa pie klientiem braukā (sanāk labs cipars) - man nav mašīnas. Nav dārgu datorprogrammu vai instrumentu, par ko regulāri būtu jāmaksā utt. Tāpēc arī sāku skatīties uz MUN pusi - pat ar visiem potenciālajiem  izdevumiem pie potenciālā ieņēmumu līmeņa MUN izskatās nedaudz izdevīgāks.
Par attaisnotajiem dok. - man tādi nekad nav bijuši - pie ārstiem neeju, mācīties uz sava rēķina arī nesanāk.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2015. gada 25. augusts, 16:10:39 »
(3) Mikrouzņēmumu nodokli aprēķina, mikrouzņēmuma taksācijas perioda apgrozījumu reizinot ar šā likuma 6.pantā noteikto mikrouzņēmumu nodokļa likmi.

T.i. nodokli rēķina no apgrozījuma, nevis no peļņas, kas paliek pēc īres, elektrības un benzīna norakstīšanas.
Ja Tev ienāk 10 000 un iziet 9500, tad nodokli rēķina no apgrozījuma 10 000 nevis no peļņas 500.

Neielido ar šito.

Bet rekomendēju - labāk sameklē kādu grāmatvedi, kas Tev par 30-40 (atkarīgs no papīru daudzuma, kvalifikācijas un pazīšanās) naudiņām (tīrām vai netīrām - kā sarunā) savāks tos dažus papīrus mēnesī.

Un tas ir ieteikums no manis - es matus griežu pati, elektroinstalāciju, kanalizāciju un apkuri velku pati, arī zobus labotu pati, tikai instrumenti pārāk dārgi. Bet ar grāmatvedību un VIDu es negribu nolauzt galvu, tur ir tādi zemūdens akmeņi iestrādāti, kas parastam mirstīgajam pat ar tehnisko izglītību un loģisko domāšanu nav apjēdzami (ja gribi, lai paliek laiks arī strādāšanai).

Atslēdzies Kikamora

« Atbilde #6 : 2015. gada 25. augusts, 16:10:51 »
Buros cauri MUN likumam, lai saprastu, kas notiek, ja MU ir vairāk par 1 darbinieku. SVIESTS!!!!!!  :banhead: :banhead: :banhead:

Tātad:

9.pants. Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšana un reģistrēšana
(1) Mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma darbinieks ir sociāli apdrošināms, sākot ar dienu, kad viņš ieguvis mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma darbinieka statusu.

(2) Atbilstoši aprēķinātajai valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu summai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķina valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu par pilnu kalendāra mēnesi (izņemot gadījumu, kad mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma darbinieks sāk vai beidz strādāt mikrouzņēmumā) katram mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma darbiniekam proporcionāli mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijā norādītajam darbinieku skaitam katrā mēnesī un to faktiskajiem ienākumiem, piemērojot valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi, kāda noteikta attiecīgi darbiniekam, kurš ir apdrošināts atbilstoši visiem sociālās apdrošināšanas veidiem, darbiniekam, kurš sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuram valsts vecuma pensija ir piešķirta (tai skaitā priekšlaicīgi), un darbiniekam, kurš ir izdienas pensijas saņēmējs vai invalīds — valsts speciālās pensijas saņēmējs.
(4) Valsts ieņēmumu dienests Ministru kabineta noteiktajā kārtībā iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai šā likuma 4.panta devītajā daļā minēto informāciju, mikrouzņēmumu nodokļa ceturkšņa deklarāciju un informāciju par aprēķinātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Un kā tas reāli ietekmē MU īpašnieku/darbinieku? Nekā? Par visu savā starpā vienojas vids ar sociem? Un sadala MU iemaksāto naudu (no tiem 9%)?

(41) Mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma darbinieks papildus šajā likumā noteiktajam ir sociāli apdrošināms saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu".

Tad sanāk, ka 9. panta pirmais punkts un 41. punkts ir divas dažādas lietas? Vai vienkārši likumu rakstītājam maksāja par zīmju skaitu likumā?  :sarcasm:

3.pants. Mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja pienākums informēt darbiniekus 
(2) Mikrouzņēmums, kurš vēlas ar nākamo taksācijas periodu kļūt par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju, rakstveidā informē darbiniekus, ka mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma darbinieka iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas tiek noteiktas no mikrouzņēmuma apgrozījuma un ka mikrouzņēmuma darbiniekam ir tiesības brīvprātīgi pievienoties valsts sociālajai apdrošināšanai.
[/i]

Tātad darbinieks pēc savas vēlēšanās var pieteikties soc.apdrošināšanai un... maksāt pats no sava saņemtā? Kā tad ar 9. pantā minēto? Var pieteikties vēlreiz? 

Atslēdzies Kikamora

« Atbilde #7 : 2015. gada 25. augusts, 16:16:33 »
(3) Mikrouzņēmumu nodokli aprēķina, mikrouzņēmuma taksācijas perioda apgrozījumu reizinot ar šā likuma 6.pantā noteikto mikrouzņēmumu nodokļa likmi.

T.i. nodokli rēķina no apgrozījuma, nevis no peļņas, kas paliek pēc īres, elektrības un benzīna norakstīšanas.
Ja Tev ienāk 10 000 un iziet 9500, tad nodokli rēķina no apgrozījuma 10 000 nevis no peļņas 500.

Neielido ar šito.

Bet rekomendēju - labāk sameklē kādu grāmatvedi, kas Tev par 30-40 (atkarīgs no papīru daudzuma, kvalifikācijas un pazīšanās) naudiņām (tīrām vai netīrām - kā sarunā) savāks tos dažus papīrus mēnesī.

Un tas ir ieteikums no manis - es matus griežu pati, elektroinstalāciju, kanalizāciju un apkuri velku pati, arī zobus labotu pati, tikai instrumenti pārāk dārgi. Bet ar grāmatvedību un VIDu es negribu nolauzt galvu, tur ir tādi zemūdens akmeņi iestrādāti, kas parastam mirstīgajam pat ar tehnisko izglītību un loģisko domāšanu nav apjēdzami (ja gribi, lai paliek laiks arī strādāšanai).

Par MUN skaidrs. To es tā arī sapratu, ka no apgrozījuma. Labi, ka sapratu pareizi :)

Par grāmatvedi - vispirms es gribu saprast, vai man vispār ir jēga kaut ko darīt. Šobrīd izskatās, ka vienkāršāk (un lētāk) ir nedarīt vispār neko vai emigrēt un darīt kaut kur citur, ne šeit.  Tāpēc meklēju iespēju, lai varētu darīt un no padarītā arī izdzīvot (ne tikai vidu pabarot). Ja nu izskaitļošu, ka ir vērts, tad meklēšu grāmatvedi, kas mani (par maksu) pakonsultēs. Jo arī 30-40 € katru mēnesi arī nav maza summa.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #8 : 2015. gada 25. augusts, 16:46:49 »
Normāls grāmatvedis tos 30 eiro ierakstīs pareizajā ailītē un tie aizies izdevumos. Bet Tu pati nezini un nekad neuzzināsi, kurā ailītē un kurā rindā tie ir jāieraksta, lai pēc iespējas lielāks kumoss paliek Tev pašai. Jā, es arī to nezinu.
Es kādreiz būros cauri grāmatvedībai. Un pret to arī atdūros, ka daudz un dažādi izdevumi ir ierakstāmi vairāk vai mazāk pareizi (jeb viltīgi). Un rezultāts mainās ievērojami.

Par grāmatvedi - vispirms es gribu saprast, vai man vispār ir jēga kaut ko darīt. Šobrīd izskatās, ka vienkāršāk (un lētāk) ir nedarīt vispār neko vai emigrēt un darīt kaut kur citur, ne šeit.
Ja gribi visu oficiāli un tīri - IMHO vai nu mazohisms vai utopisms. Es esmu no pirmā klana - emigrēt negribu, vergot citiem no saules līdz saulei negribu, gribu ar savu laiku rīkoties pēc saviem ieskatiem, tāpēc nākas pieciest VIDa reketu un nenormālos nodokļus. Noderētu labāks grāmatvedis, bet nav trāpījies.
Bizness reāli atmaksājas tikai tad, ja Tev strādā vismaz pusducis ļautiņu, kam Tu maksā sīknaudu un izdzen līdz septītajiem sviedriem. Tad vari cerēt arī uz pamanāmu peļņu. Citādi - kā jau teicu - vai nu mazohisms, vai utopisms. Diemžēl pie mums tāds jēdziens kā "pašnodarbinātais" ir izķēmots līdz nepazīšanai.

Atslēdzies Kikamora

« Atbilde #9 : 2015. gada 25. augusts, 17:10:56 »
Ja gribi visu oficiāli un tīri - IMHO vai nu mazohisms vai utopisms. Es esmu no pirmā klana - emigrēt negribu, vergot citiem no saules līdz saulei negribu, gribu ar savu laiku rīkoties pēc saviem ieskatiem, tāpēc nākas pieciest VIDa reketu un nenormālos nodokļus. Noderētu labāks grāmatvedis, bet nav trāpījies.
Bizness reāli atmaksājas tikai tad, ja Tev strādā vismaz pusducis ļautiņu, kam Tu maksā sīknaudu un izdzen līdz septītajiem sviedriem. Tad vari cerēt arī uz pamanāmu peļņu. Citādi - kā jau teicu - vai nu mazohisms, vai utopisms. Diemžēl pie mums tāds jēdziens kā "pašnodarbinātais" ir izķēmots līdz nepazīšanai.

Es negribu biznesu :) Es gribu nopelnīt sev maizei un plānai sviesta kārtiņai. Es jau sev maksāju sīknaudu, vēl sīknaudīgāk maksāt... tad darbinieki piemaksātu man ;) Lai gan, es esmu strādājusi firmā, kur īpašnieki visu tik viltīgi pagrieza un atrada "pareizos" cilvēkus, kuri ne tikai neko nenopelnīja, bet vēl firmai parādā palika. Un parādus pat atmaksāja!

Eh... labi, domāšu tālāk.

P.S. Varbūt kāds var ieteikt labu grāmatvedi, kurš:
1) ikdienā nodarbojas ar IK/pašnodarbinātajiem (Paypal, etsy, interneta veikali, tirgošana uz ārzemēm (gan ES, gan pārējās valstis) utml.)
2) spētu un būtu gatavs  (par maksu, protams) nokonsultēt vienkāršā valodā (ne grāmatvežu slengā) neprašu mani par dažādiem variantiem - nodokļiem, izmaksām utt. Man būtu gan vispārēji, gan konkrēti jautājumi ar (teorētiskiem) piemēriem.