Autors Tēma: Anšlavs Eglītis. Fragments no Homo novus autora jubilejā  (Lasīts 4549 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

Anšlavs Eglītis. Fragments no Homo novus autora jubilejā
« : 2015. gada 14. oktobris, 10:39:34 »

Gluži nemanot Kaspara Žibeikas novēlējuma godalgas piešķiršanas brīdis bīstami pietuvojās. Sacensības dalībniekus tikai reti vairs redzēja atklātībā, tie visi bija nozuduši darbnīcās, un Kurcums velti nīka kafejnīcās cerībā kādu notvert. Bet reiz, garlaikojoties "Timbuktu", viņam uzsmaidīja negaidīta laime: ienāca Orfejs Fausts. Kurcums viņu tūdaļ ievilka nomaļā niša.

— Nu, kā iet? Vai savienoto mākslu parāde būs drīz gatava?

— Idejiski teorētisko daļu nupat beidzu, — atbildēja Fausts,— un tāpēc atnācu šurp uz kafejnīcu drusku atpūsties. Jo vairāk es strādāju, jo dziļāk jāsašausminās ne tikai par mūsu, bet, ai, pārāk bieži arī par visas pasaules mākslas seklumu. Ir pilnīgi nepieciešami likt jaunas, padziļinātas aistētikas vētrai pārbrāzties šiem piepelējušajiem olimpiem. Cik sekli ir rakstnieki! Kāds ideju trūkums! Kādus niekus, kādus nolādētus sīkumus viņi apraksta! Cik necilas viņu apcerētās jūtas! Iecerēdams savas parādes tekstu, es gandrīz raudāju par pasaules mākslas niecību.

— Kāpēc raudāt? Vajadzēja radīt ko diženāku, — piezīmēja Kurcums.

— To es arī darīju! — iesaucās Orfejs Fausts ar kaislību. — Un ideju man ir tik daudz, ka vienīgā grūtība ir izvēlēties vislabāko no labām. Vai gribi dzirdēt savienoto mākslu parādes literārā mugurkaula vai libreta konspektu, kas uzmests tetraloģijas veidā? Tur jūtas ir padziļinātas, norises sublimētas. Tur es ļauju sirdij runāt valdonīgi un iz pašām dzelmēm. Mīlas un draudzības problēmu, atļaušos piezīmēt, esmu tvēris tik būtiski un totāli kā neviens kopš senajiem grieķiem.

Saprotams, ka neko pasaulē Kurcums nevēlējās kaislīgāk, un Orfejs Fausts satraukts pielēca kājās, izpleta rokas un jūsmīgā balsī, kas auga, krita un locījās līdzi stāsta aukainajai norisei, aizrautīgi deklamēja:

— Itālijā, saulainajā, bezgalīgajā Venēcijā, jaunā, burvīgi skaistā komtese Asuntabella Cucereloni stāv pie sava palaco loga un ieskā matus. Pazīstamais uzdzīvotājs jaunais, draiskais Fiorello Bellimbusto, apkampis daudzināto kurtizāni Paskučinu Fučikato, brauc gondolā gar palaco...

— Kur tu ņēmi tik skaistus vārdus saviem varoņiem? — pārtrauca Kurcums.

— Tos man izvēlējās brāļadēls, kas mācās itāliski. Apdāvināts zēns. Bet nepārtrauc mani! Tātad — brauc gondolā gar palaco. Sirdsskaidrā Asuntabella grib novērsties no piedauzīgās ainas, bet — neviļus sastop ugunīgo Fiorello skatienu. Notiek gadsimta lielākais mīlas brīnums: divas sirdis savienojas pārvarīgā visuaprijējā mīlā. Abi mīlnieki kaisles šķīstītājā varā izplaukst un pārvēršas, viņu talanti atmostas. Fiorello kļūst slavens komponists un komponē ģeniālu operu "Amore, amore, tutto di amore", Asuntabella kļūst brīnišķīga dziedone un iestudē operas pirmo lomu Evangelīnu Amorosi. Mīla un laime sit augstāko vilni. Bet nelaimīgā, pamestā Paskučina Fučikato greizsirdības izmisumā piesūta Asuntabellai melīgu vēstuli, ka Fiorello viņu krāpj. Seko šausmīga traģēdija. Asuntabella pārmet Fiorello neuzticību, bet mežonīgajās sirdsmokās, izrunājot briesmīgos vārdus, pēkšņi zaudē balsi un kļūst mēma. Nevainīgais Fiorello, neizsakāmi sāpināts, dvēseles satrauktībā zaudē dzirdi. Nespēdami izskaidroties, mīlnieki šķiras, liktenīgi pārpratušies. Fiorello, ārprāta plosīts, sadedzina ģeniālo operu un aizdrāžas pasaulē. Viss ir beigts! Pagalam mīla, pagalam opera, mēma ir Venēcijas lakstīgala... Fiorello izmisis klīst pa pasauli. Visu zemju un rasu skaistules dāvā viņam savu mīlu, viņš kļūst fantastiski bagāts, kļūst par kādas Dienvidamerikas republikas prezidentu, aplaimo tautu (taisni tāpēc, ka ir kurls, jo nepieejams glaimiem un tenkām), viņš piesavinās dziļākās gudrības un atziņas, kļūst vieds, bet — tikai atmiņas par Asuntabellu ļauj viņam elpot. Kādā brīnišķīgi grezni ierīkotā telpā viņš ik dienas un ik naktis meditē un kontemplē par zudušo mīlu. Bet sāpes beidzot kļūst nepaciešamas, viņš pamet visu un — pēc divdesmit pieciem gadiem atgriežas Itālijā. Tikko viņš pieskarina kāju Itālijas zemei, senās mīlas sāpes sagrābj viņu ar aumalīgi postītāju spēku. Mežonīgā negaisa naktī viņš traucas augšā Pizas šķībajā tornī un vaimanādams skrej pa galerijām, ļaudams aukai plosīt matus, bet lietum un krusai pērt sāpju izvagotos vaigus. Viņa ievainotā sirds trako līdzi negaisam. Pēkšņi — kas tad tas?! Kāds tumšs stāvs stājas viņam ceļā. Tā ir Paskučina Fučikato, kas, divdesmit piecus gadus nožēlojusi savu baigo grēku un nododama mūžīgās klusēšanas solījumu, iestājusies trapistieņu klosterī. Neremdināmo sirdsapziņas moku plosīta, arī viņa tonakt meklē glābiņu negaisā. Zibeņu gaismā viņa pazīst Fiorello! Senā mīla, senais naids pēkšņi uzbrāzmo. Pazib stilets, un viņa cērt to krūtīs vīram, ko reiz tik karsti mīlējusi. Bet aklo dusmu un izmisuma vadītais dūriens skar tikai Fiorello greznās drānas. Paskučina Fučikato zaudē līdzsvaru, krīt un neviļus ietriec stiletu pati sev zem sirds. Mirstot šī krāšņā un grēcīgā sieviete zīmēm atzīstas, ka nosūtījusi nelietīgo vēstuli, zvēr, ka viss tas darīts tikai mīlas dēļ, ka tikai neprātīgā mīlā viņa pacēlusi asmeni pret savu dievekli. Karstās nožēlās šī samulsusī dvēsele lūdz piedošanu un skūpsta Fiorello zābakus.

Fiorello raud, piedod un svētī. Viņa rokās Paskučina Fučikato mirst kā svētā, un tajā brīdī negaiss rimst, mākoņi pašķiras un pilns mēness lej savu šķīsto gaismu kā gloriju pār daudzcietušās nelaiķes apskaidroto un vēl skaisto seju, bālu kā Kararas marmors...

Bet Fiorello ir uguns un liesma. Viņš drāžas kā vētra uz Venēciju. Viņš nojāj līdz nāvei desmit zirgus, salauž vairākas karietes un droškas, bet viņš ir tur, noīrē gondolu un airējas uz palaco Cucerelone. Mēmā komtese Asuntabella divdesmit piecus gadus, noslēgusies no pasaules, sēro par neaizmirstamo Fiorello... Ik dienas tai stundā, kad pirmo reizi saskatījās ar savu mīļāko, viņa, būdama vēl arvien it pievilcīga un sprauna, sēž pie loga un ieskā matus. Un, raugi, šodien, kad sāpes to plosa briesmīgāk kā jelkad, kad viņa piesauc nāvi un iznīcību, — ko viņa redz? — Fiorello! Fiorello airējas gondolā tāpat kā toreiz! Viņa pietrūkstas un kliedz, jā, kliedz, jo pārdabīgā dvēseles satricinājumā atkal atgūst balsi: — Fiorello! O, mio caro! — Un sāk dziedāt skaistāko un kaislāko Evangelīnas āriju no sadedzinātās operas "Amore, amore, tutto di amore". Un, lūk, ko nespēja ārstu izmaņa, nedz visdārgākie dziedniecības avoti, to dara mīlas un mūzikas vara. Fiorello atgūst dzirdi! Laime un mīlas gandarījums ir tik pilnīgs, ka dievi kļūst skaudīgi. Pēkšņi saceļas viesuļvētra. Viļņu kalni sabango kanale Grande, tie šļācas pāri pat Rialto tiltam un apsviež Fiorello vieglo gondolu. Asuntabella, to redzēdama, izkliedz savu dvēseli satricinošā izmisības brēcienā un metas dzestrajā dzelmē pie sirdsmīļotā. Bet Fiorello spēcīgām rokām šķeļ viļņus un izpeld — ar Asuntabellas līķi rokā. Visa Venēcija mirkst asarās. Un vēl daudz, daudz gadu pēc tam venēcieši rāda svešiniekiem kluso, viedo sirmgalvi Bellimbusto, kas, dziļās skumjās nogrimis, katru dienu airējas gar palaco Cucerelone kā dzīvs piemineklis mīlai un tās neiznīcīgajai varai. Nu, ko teiksi? — jautāja Orfejs Fausts. — Man liekas, ka pat tu, apcietinātā un smējīgā dvēsele, esi satricināts.

Atgāzies sēdeklī, Kurcums klausījās, acis pievēris, un viņa sārtajā sejā atspoguļojās dziļa un patiesa bauda. Reizi pa reizei mūsainie vaigi notrīsēja un noraustījās, bet nevarēja noteikt, vai tā bija šausmināšanās vai varonīgi nožņaugti smiekli.

Atslēdzies Spārka

Re: Anšlavs Eglītis. Fragments no Homo novus autora jubilejā
« Atbilde #1 : 2015. gada 14. oktobris, 10:40:28 »
— Vai tu domā, ka kritika varētu neatzīt šo darbu par dziļu un vērtīgu? — bažīgi jautāja Orfejs Fausts, nevarēdams sagaidīt no Kurcuma ne vārda.

— No Dieva puses! — sauca Kurcums. — Kritikas acīs tu būsi bezdibenis. Neviens neuzticas iespiestam vārdam tik ļoti kā kritika, un par dziļiem rakstniekiem sauc tos, kas, rakstot vārdus "jūtas" un "domas", allaž piemetina apzīmējumus "dziļš", "gudrs" un "īsts". Tu dari to uz katra soļa, un nav ko bīties, ka tevi kāds noturēs par seklu vai mākslotu. Tavs darbs ir lielisks žilbinātājs un varens saistītājs, bet... tomēr augstāka vērtējuma priekšā nepietiekami iespaidīgs.

— Kā tad tā! — uztraucās Fausts. — Šinī gabalā dziedone zaudē un atgūst balsi, kurlie top dzirdīgi un mēmie sāk runāt: mīlas spēks un izturība sasniedz cilvēkam iespējamās robežas, bet tu saki — nav iespaidīgs! Tevī runā tikai skaudība, nekas cits! Bet, ja tev vēl nepietiek, tad labi! Es paralizēšu Paskučinu Fučikato un visefektīgākajā brīdī to atkal iedarbināšu...

— Tā visa par maz, mīļo Faust! Ja tu gribi iezvanīt jaunu laikmetu, tad tev vajaga spert vaļā vēl gluži nebijušus reģistrus. Liec mīlas sāpēm trakot patiesi kā vēl nekad! Liec, lai Asuntabella zaudē ne vien balsi, bet kļūst arī akla, kurlmēma un paralizēta. Liec, lai viņu divdesmit piecus gadus baro caur šļūteni ar buljonu un tad, kad Fiorello airējas gar palaco, lai viņa pielec kājās braša, vesela un kaira!

— Jā... bet kā tad viņa vispār kurlmēma un akla lai pamana, ka Fiorello brauc? — jautāja Fausts samulsināts.

— Ak, ko, mīlas vara iespēj visu!

— Vai zini, kad tikai tev nav taisnība, — teica Fausts domīgs, — es pārdomāšanu šo lietu. Bet tagad klausies otru daļu. Tā kā es pārcelšu pasaules kultūras centru šurp uz ziemeļiem, tad darba centrālo posmu veidos ziemeļu zemnieku traģēdija. Tie ir vareni, stipri, sevī klusi dabas cilvēki, saauguši ar velēnu, uz kuras tie stāv. Traģēdija sāksies apmēram tā.

Un atkal modās pavasaris! Saule ēda sniegu. Upes salauza ledus bruņas. Visur urdzēja brūni strauti. Pumpuri brieda un plīsa. Bērzos svilpoja strazdi. Miķelis Milna lēniem soļiem aizgāja aiz kūts un dziļi ieelpoja auglīgo gaisu. Uhū! Tas ir pavasaris! — gribējās iesaukties puisim. Pa olnīcu līganā gaitā nāca pagasta skaistākā meita Made Dzilna. Viņas briestošās krūtis plēsa ņieburu vai pušu un zilās acis zem zelta matu kodeļas draiski mirdzēja. Un pēkšņi, nevaldāmas līksmes sagrābts, puisis norāva cepuri no savas linu galvas un sauca:

"Labdien, Made Dzilna!" Un meita viņam atbildēja:

"Labdien, Miķeli Milna!..."

— Par tādiem tēlojumiem tevi ierindos klasiķos, bet tu taču gribi būt jaunradītājs, — sacīja Kurcums.

— Pagaidi, pagaidi, redzēsi, kas nāks tālāk.

— Kas nu tur var nākt? Miķelis Milna mīl Madi Dzilnu, un Made Dzilna mīl Miķeli Milnu, — pasmaidīja Kurcums.

— Tas gan. Bez mīlestības jau nevar pastāvēt ne savienotās, ne nesavienotās mākslas; bet paklausies, kā es to veidoju! Tā ir briesmīgi dziļa un tumši kaislīga mīla. Kad tāda cilvēku saķer savos žņaugos, tad spiež, kamēr beigts. Un, lūk, Madi Dzilnu mantkārīgi vecāki spiež precēt bagāto krodzinieku Vili Vilnu.

Kad pāris jau uzsaukts, Miķelis Milna slepeni satiekas ar Madi Dzilnu. Viņu sirdis deg zilās ugunis, un nemākslotajos vārdos, ko tie izmaina, izpaužas dzelmaina un nenovēršama liktenība. Miķelis Milna saka dziļā balsī:

"Labdien, Made Dzilna!" Uz ko Made Dzilna satriecēji atbild:

"Labdien, Miķeli Milna!"

"Nu, kā tad tev iet, Made Dzilna?"

"Nu, diez kā jau neiet, Miķeli Milna!"

"Nu, tad ardievu, Made Dzilna!"

"Ardievu, Miķeli Milna!" — Un ar šiem vienkāršajiem vārdiem stiprie cilvēki šķiras uz mūžu. Made iziet pie krodzinieka Vilnas, dzemdē tam daudz bērnu, bet Miķelis paliek visu mūžu vecpuisis.

— Un tas viss? — vīlies jautāja Kurcums.

— Atkal nepietiek? Labi, turpināsim! — Pēc divdesmit pieciem gadiem Miķelis Milna satiek Madi Dzilnu, tagad Vilnu, pie baznīcas. Pats krodzinieks Vilna ir miris, bet aizgājušais šķir viņus vēl vairāk nekā dzīvais. Made ir vēl arvienu iekārojama sieviete pilnīgām krūtīm un līganiem gurniem, bet Miķelis pasmags, bet brašs puisis stiprām rokām un lēnu valodu. Varenās jūtas cilā Mades krūtis un bango Miķeļa sirdī, un viņš kaunīgi saka:

"Labdien, Made Dzilna, tas ir, Vilna!"

"Labdien, Miķeli Milna!"

"Nu, kā tad tev iet, Made Vilna?"

"Nu, tā pamazām, Miķeli Milna!"

"Nu, tad ardievu, Made Vilna!"

"Ardievu, Miķeli Milna!" — Un šie stiprie cilvēki atkal šķirās uz mūžu, kaut gan laime bija tik tuvu.

— Vājš pulveris, mīļo Faust! — Kratīja galvu Kurcums.

— Sasodīta, nejūtīga dvēsele! Nu, liksim, pie velna, lai viņi dabūjas! Miķelis Milna uzliek savu cieto delnu uz Mades Vilnas sastrādātās rokas un aizkustināti saka:

"Labdien, Made Vilna!" — Un Made atdevīgi izdveš:

"Nu, labdien, Miķeli Milna!..."

— Pietiek, pietiek, mīļo Faust! — sauca Kurcums. — Par daudz vārdu, par daudz sīkumu. Ja tu gribi tvert šo traģēdiju gluži vienkāršās, monumentālās līnijās, tad vārdi vispār kļūst lieki. Pilnīgi pietiek, ja varenie zemnieku tēli viens pret otru tikai iekunkstas vai ierūcas. Varbūt vislabāk viņus nemaz nelaist kopā. Siržu vētras jau var iztrakoties tāpat klusumā un vientulībā, vienam sēdot, piemēram, pūnītē, otrai guļot kūtsaugšā.

— Tu esi velns, Kurcum! — sauca Orfejs Fausts gluži satracināts. — Tu pats nezini, ko gribi! Vislabākais tev nav diezgan labs!

— Jātver dziļāk, mīļo Faust!

— Vēl dziļāk?! Es taču esmu iegrābis līdz pašam dibenam!

— Tad grāb tam cauri! Nedomā, brālīt, ka jauns laikmets mākslā uz veca trumuļa iezvanāms. Ja tu nevari vienā ģeniālā atvēzienā parādīt visa cilvēcīgā, velnišķā un dievišķā būtību, tad labāk nemaz neiesāc.

— Dievišķā, velnišķā un cilvēcīgā būtību? To es parādu trešajā daļā, likdams savam mistiskajam varonim, līdzīgi Gētes Faustam, noiet pazemē pie mātēm un tēviem un tur rast atbildes uz visiem mūžības jautājumiem, kā arī gūt bargus tikumiskus norādījumus un vēsturīgus paredzējumus.

— Tad gan saņemies, mīļais! Parasti šādās reizēs izrādās, ka pēc grūtās nolaišanās pazemē jāpiedzīvo liela vilšanās. Mātes un tēvi arī paši neko lāgā nezina, parasti sapareģo aplami, un varonim ar garu degunu jāraušas atkal dienas gaismā. Nekas cilvēku tā nesaķibelē kā gudras runas un pareģojumi.

— Nu, vai zini, tā ir gatavā katorga — būt par mākslas pravieti, — nopūtās Orfejs Fausts no sirds.

— Bet atmaksājas, — atteica Kurcums. — Bet, mīļo Faust, tu par daudz noņemies ar literatūru. To ir grūti paradīt uz skatuves, un lielāko daļu skatītāji tikpat nesapratīs.

— Mākslinieka uzdevums ir pacelt pūli, nevis nolaisties pie tā, — drūmi atbildēja Fausts.

— Pacelt gan, bet ne uz rāviena. Ja tu gribi vēl līdz Vasarsvētkiem sarīkot izrādi un saņemt godalgu, tad tev viss ir jāvienkāršo un jāsaīsina. Jādara mums, vienkāršajiem mirstīgajiem, vieglāk sagremojams. Un to, kā jau tu pats esi atzinis, visvieglāk panākt — apvienojot mākslas. Liec vairāk lietā mūziku! Tur taisi tikai droši skaņas, mūzika ir jūtu lieta, jūtām viss atļauts, un no tam katrs sev kaut ko izloba. Rādi vīzijas! Arī tās ikviens labprāt skatās. Un, kad tu kaislīgās skaņās un burvīgās vīzijās būsi atklājis pasaulei savienoto mākslu kodolu, saņēmis godalgu, kļuvis slavens, tad būs laika diezgan iztirzāt idejas, aplūkot tēlus, gludināt sīkumus. Tu varēsi pat par mērenu atlīdzību pieņemt cilvēkus, kas pēc taviem norādījumiem paveiks šo melno un garlaicīgo darbu.

— Vai zini, šis padoms nav slikts. Nudien, tu neesi bez savas āķības. Man jau pašam sāka likties, ka praktiskai izrādei mani nodomi par lieliem. Ko iesāks rupjais pūlis ar domu pērlēm? Tam vajaga vispirms krietna zvēliena pa atrofētajam smadzenēm, lai atmostos un sāktu ģist. Un tās būs skaņas un vīzijas! Tu pats, Kurcum, nevari radīt nekā. Tu esi neauglīgs. Bet kritizē — nekas. Man ideju vienkārši ir par daudz. Patlaban pat — galva taisni rūc. Un tāpēc burzmā grūti atrast īsto. Tad ir labi, ja gadās pie rokas tāds kā tu — pavisam bez talanta. Tu nezini, cik grūti, ja talanta par daudz, — jāsmok vai nost.

Kurcuma seja, klausoties par savu beztalantību, drusku aptumšojās, bet tūdaļ jautrības dzirkstis salēca acīs atpakaļ: pazīdams Fausta skopumu, viņš smīnēja.

— Bet ja tu, pateicoties maniem padomiem, iegūsi godalgu, tad taču samaksāsi kādu procentu? Vai ne?

— Procentu? Es domāju, ka tu esi ideālists. Nu, un tie padomi gan nebija nekādi sarežģītie, — uztraucās Fausts.

— Visas lielās atziņas ir vienkāršas.

— Tu taču negribēsi mani izputināt. Man ir ģimene. — Nē, to Kurcums negribēja. — Nu, tad paļaujies uz manu augstsirdību, — cienīgi teica Fausts. — Vai gan patiesībā katra padomdevēja augstākais atalgojums nav apziņa, ka viņa sēkla kritusi auglīgā zemē? Un tu redzēsi, ka manas parādes jaunajā variantā nebūs neviena trūkuma.

— Neviena trūkuma? — atkārtoja Kurcums, tēlodams izbailes. — Žēlīgais Dievs! Tad jau tu būsi beigts cilvēks! Mākslinieks var kļūt liels tikai ar saviem trūkumiem. Vai tad tu neesi dzirdējis Gētes teicienu, ka trūkumi ir jāpārvērš īpatnībās?! Palūk, cik labi to izprot sievietes! Meitene, kurai vienaldzīgā daba iedalījusi šķības un šauras ačeles, uzrautu, strupu deguneli, nesaka par to ne pieci, bet iekrāso acis vēl šķībāk un splīnīgi piemiedz vēl šaurākas, saslej degunu pavisam mākoņos un iztaisās par tādu eksotisku skaistuli, ka puikas skrej viņai pakaļ biezos baros. Un vai tad mākslā ir citādi? Kur slēpjas mākslinieku dīvainā pievilcība? — Kļūdās! Dažs neprot zīmēt. Tāpēc grūž un šķoba zīmējumu — jo slimāk, jo labāk, tik bezdievīgi, ka beidzot visi sāk brēkt: tā ir viņa īpatnība, un tur viņš ir liels! Ar laiku tāds pieloka pat visuzinātājus kritiķus, un tie svētī viņa darbošanos ar skaistiem vārdiem, kā "deformācija" un "ekspresīvs", un vēl daudziem citiem. Dažs, par piemēru sacīt, ir daltonists un krāso zāli sarkanu, bet ģīmjus zaļus. Bet, ja gadu no gada neskatās ne pa labi, ne kreisi un vico tikai vaļā, ļaudis beidzot sāk plaukšķināt: cik īpatnas un burvīgas gammas! Gadās arī tādi superdaltonisti, kam acis ir tā pierīkotas vai pārstieptas, ka tie visu savu mūžu un visā pasaulē nevar nekā vairāk saskatīt kā tikai vien lupatas, mēslus un nelietību. Tie atkal krāso, jebšu vēl biežāk apraksta, tikai tos. Un, raugi, netrūkst nelgu, kas arī viņiem sakliedz urrā. Un tā iznāk — jo kādam vairāk trūkumu un jo viņš šīs savas vātis vairāk uzplēš un diktāk sit pie krūtīm, saukdams: raugaities, pilsoņi, cik lieli un baigi ir mani augoņi; jo ātrāk tiek pie goda, atzinības un godalgām. Mīļo Faust, ja tev ir pāris krietnu trūkumu, tad tu esi gatavs vīrs un laimīgs cilvēks!

— Klausies, Kurcum, man reizēm ir ap dūšu tā, ka es tevi varētu kailām rokām nožņaugt. Ko tu jauc man galvu?! Te tu saki — neder, jālabo, bet tagad atkal — gādā, lai būtu trūkumi!

— Neizprotamā alkst cilvēka sirds, mīļo Faust, dod viņai to, un tu būsi liels!

— Bet ko tad lai es īsti daru, tu, sasodītais farizej?!

— Tver mūžībā un runā simbolos! Tas vienmēr ir drošākais un arī ērtākais ceļš, — to teicis, Kurcums cēlās un gāja, pamezdams Orfeju Faustu satracinātu un apjukušu.

Tomēr visu mākslu mākslinieks nebija no nātna austs un nebūt nepadevās apjukumam, bet, atcerējies, ka viņam taču vēl arvienu ir intuīcija, uz ko grūtā brīdī paļauties, nikni metās darbā.

Jau pēc īsa laika viņš varēja visās kafejnīcās stāstīt, ka savienoto mākslu parāde esot pārstrādāta un nobeigta, teksts, mūzika, tēlotājs ietērps, režija un filozofija galīgi iecerēti un gatavi īstenošanai, pie kam jaunais variants pārspējot iepriekšējos tikpat pārliecinoši, kā pilna mēnesnīca spožumā pārspēj skārda šķīvi. Bet tagad iznira kāds pavisam muļķīgs, bet totiesu jo grūtāk pārvarams šķērslis. Parādes sarīkošanai vajadzēja naudas un pie tam diezgan daudz — skatuves noīrēšanai, dekorācijām, mūziķu, aktieru, statistu algošanai un vēl daudzām citām lietām. Pat Kurcums labu laiku nerada padomu, līdz reiz gluži neviļus kafejnīcā "Timbuktu" saskrējās ar Pušmucovu. Antreprenieris bija brangi nopelnījis ar Upenāja izstādi un prata novērtēt Kurcuma padomu jo vairāk tāpēc, ka ar nākamo uz savu roku rīkoto izstādi bargi iekrita. — Ar paša slavenā vītolu Posas izstādi! Bet ko bija Kurcums teicis, ierazdamies atklāšanā, vienīgajā dienā, ko publika kaut cik apmeklēja? Jūs esat beigts cilvēks, Pušmucov. Ar Posas bildēm ir pilnas visas pakaktes, visi viņa vītolus atskatījušies tiku tikām; ko gan meklēs vairs izstādē? — Pušmucovs toreiz bija pasmējies, bet notika taisni tā, kā Kurcums pareģoja, un tāpēc šoreiz antreprenieris klausījās vērīgi un paklausīja bez ierunām.

Turpat kafejnīcā tika nolemts parādi rīkot nevis kādā nieka skatuvītē, bet noīrēt pašu operas zāli. Ta kā uz spēles tika likti prāvi līdzekļi, tad arī reklāmai vajadzēja būt spožai, un tur nu, pēc Pušmucova domam, bālais sauklis "savienoto mākslu parāde" nepavisam nederēja. Nepieciešami vajadzēja atrast ko iespaidīgāku, cēlāku, mīklaināku, vislabāk kādu varenu svešvārdu. Pēc īsas pārdomas Kurcumam tāds bija roka: "Sintētiskas mākslas"; bet pati izrāde: "Lielais Sintetikons". Pēc šī laimīgā atraduma Pušmucovs neredzēja vairs nekāda iemesla lietu kavēt, un trijotne devās uz operas namu un likās pieteikties pie direktora.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #2 : 2015. gada 14. oktobris, 10:41:12 »
Saprotams, opera nav nekāda cirka būda, ko var noīrēt katrs, kam tas iekrīt prātā, un trijotne dabūja pamatīgi pacīnīties. Bet — kāds viesizrāžu cikls taisni bija atteikts, Orfejs Fausts sabiedrībā diezgan plaši pazīstams, kaut gan turēts par dīvainuli, un Kurcums prata attēlot "Lielo Sintetikonu" tik varenu, neparastu, interesantu, ka direktors pēdīgi piešķīra zāli kaut vai tāpēc, lai nepazaudētu iespēju "Sintetikonu" noskatīties. Pušmucovs steigā iemaksāja vajadzīgās drošības īri, baidīdamies, ka tikai direktors nepārdomā un zāli neatteic.

Šeit izcēlās maza ķilda. Kurcums domāja, ka "Lielo Sintetikonu" drīkstētu rādīt tikai reizi ka neatkārtojamu, vienreizēju notikumu pasaules mākslā. Pušmucovs, domādams, ka no vienas izrādes atlēks par maz peļņas, velējas noīrēt visas desmit atteiktā cikla izrādes. Fausts strīdu izšķīra, sacīdams, ka stulbajam pūlim pat visvienkāršākās patiesības esot jāatkārto neskaitāmas reizes un tāpēc vislietderīgāki būtu noīrēt operu līdz sezonas beigām un izrādīt "Lielo Sintetikonu" ik vakarus, bet svētdienās un svētkos pat divas reizes dienā, pie kam rīta izrāde par puscenu. Kurcums mazgāja rokas nevainībā, un zāle tika noīrēta desmit izrādēm. Kad direktors apjautājās, kas un kā darinās "Sintetikona" dekorācijās, kostīmus un visu citu, Orfejs Fausts lepni sacīja:

— Ataiciniet apgaismotāju, butaforu, skatuves meistaru un kādu no diriģentiem. "Lielais Sintetikons" ieraus jaunu ceļu ne tik vien mākslas filozofijā un mākslās kā kopumā, bet apaugļos visas atsevišķās nozares, līdz ar to arī teātra un dekorāciju mākslu. Man dekorācijas, piemēram, būs no gaismas! Jā, mans direktor! No gaismas! Kolumba ola atkal reiz ir nostādīta uz gala! — Kad ieradās apgaismošanas meistars, Fausts viņam strikti noprasīja: — Vai jums ir divdesmit četri starmetēji?

— Ir, — atbildēja meistars.

— Man būs vajadzīgs gara gaismas šķistās mīlas templis. Divdesmit četras baltas kolonnas, kuras jūs radīsiet no divdesmit četrām gaismas strūklām. Kas gan ir skaistāks un šķīstāks par starmešu staru melnā tumsā! Tas ir simbols jau pats par sevi!

Taču pagaismotājs domīgi purināja galvu.

— Lai veidotos gaismas kolonnas, staram vajaga kaut ko apstarot — miglu, mākoņus, dūmus, putekļus...

— Putekļus? Tie būs. Pirms mīlas tempļa parādīšanās var nodejot dažas velnu dejas, tie sacels putekļu, cik uziet.

— Bet tie drīz izklīdis. Bez tam divdesmit četri starmeši pārvērtis skatuvi gaišā dienā — un nekāds templis vairs nebūs redzams.

— Lūk, tas ir, ko es allaž sastopu savu nodomu ceļā — neizpratni, negribu un neapdāvinātību! — rūgti zūdījās Orfejs Fausts. Bet apgaismotājs bija mierīgs un laipns vīrs, saprata nespeciālistā vilšanos un tūdaļ noteica stundu, kad skatuve būs brīva un "Lielā Sintetikona" autors pats varēs izmēģināt un pārbaudīt starmetēju spēli. — Labi. Bet vai jūs varat ātri mainīt krāsainas gaismas? — prasīja Orfejs Fausts tālāk.

— Ko jūs saucat par ātri? — atjautāja apgaismotājs.

— "Lielā Sintetikona" norises laikā tiks runāts teksts. Katram burtam ir sava krāsa. A ir balts, B brūns, C dzeltens un tā tālāk, X zaļš, Y sarkans un Z oranžs. Reizē ar burtiem jāmainās arī gaismai, kas pludos ja ne pār visu skatuvi, tad, mazākais, pār runātājiem.

Diemžēl arī šeit Orfejam Faustam nācās piedzīvot vilšanos, tik ātra krāsu maiņa nebija iespējama. Neatlika nekas cits kā gaismas maiņas palēnināt vai nu sakarā ar pantu pirmajiem, vai pēdējiem burtiem. Ar to dekorāciju un gaismu jautājums pagaidām bija galā. Galdā nāca kostīmi.

— Velni ir spalvaini, melni un dejo pa tumsu, par tiem nav daudz ko bēdāt, šķīstās mīlas priesteriene savā šķīstībā, saprotams, ir kaila, un par viņu arī nav ko bēdāt...

— Kaila? — izbijās direktors. — Nekādā ziņā! Pat ja es kā direktors jums to atļautu, policija nekavējoties slēgtu izrādi.

— Cik drausmīga ir jaunradītāja gaita: visi ir pret viņu — indivīds, sabiedrība un valdība, — gaudās Fausts un viņam līdzi antreprenieris, jo, mīlas priesterieni apģērbjot, izrāde zaudēja daudz no pievilcības.

Pateicoties operas plašajiem kostīmu krājumiem, apģērbu lieta tomēr nokārtojās viegli. Parunājies ar butaforu un skatuves meistaru, noskaidrojis dažas pacelšanas un gremdēšanas iespējas, Orfejs Fausts pievērsās mūzikai. Viņš dziļi nopūtās un brīdi klusēja.

— Viss tas, par ko mēs runājām līdz šim, bija sīkumi, kurus var atrisināt tā un citādi, bet ar mūziku, kas pie "Lielā Sintetikona" mugurkauls, lieta ir daudz nopietnāka. Vispirms visa mūsu mūzikas sistēma ne velnam neder. Tā ir novecojusies, pretdabīga un reformējama ar vislielāko skubu.

Direktors un diriģents acis vien izpleta.

— Matemātikā un visās citās zinībās jau sen pieņemta decimālsistēma, vienīgi mūzikā neizprotamā un atpakaļrāpulīgā veidā pastāv vecu vecā grabaža — septiņu toņu sistēma. Bet kas būtu mūzikā dabīgāks par desmittoņu sistēmu? Pianistam ir desmit pirkstu, notīm piecas līnijas...

— Bet toņu, tāpat kā krāsu, ir tikai septiņi. Kur tad jūs ņemsit trūkstošos trīs? — jautāja diriģents.

— Vai klavierēm trūkst taustiņu? Sadaliet tikai pa desmit — nevis oktāvās, bet decimās, un lieta darīta. Saprotams, tad būtu vajadzīgs visu mūzikas literatūru pārstrādāt, transponējot decimālsistēmā... bet ar valsts atbalstu tas būtu nieks, pieņemtu cilvēkus, un darīts. Es kā patenta izgudrotājs vadītu darbus un nopelnītu labu naudiņu.

— Šo melno darbu gan varētu mazāk ģeniāli cilvēki vadīt, — piezīmēja Kurcums, kas visu apspriedes laiku bija tikai klausījies, — jums pašam piemērotāki ir citi — slavas pilnāki uzdevumi.

— Es, draudziņ, esmu sasniedzis jau tādu stāvokli, ka slavas vairs nevajaga, tikai naudas, — atteica Orfejs Fausts. — Bet, ja mēs patlaban runājam par mūzikas reformēšanu, tad es jums atklāšu vēl vienu izgudrojumu, kas sevišķi noderētu dziesmu svētkos, kad jādiriģē milzu kori. Dziedātāji pastāvīgi sūdzas, ka nespējot saredzēt diriģenta kustības. Es iesāku konstruēt trīsdesmit metru augstu manekenu semaforu, kas, elektriski vadīts, izvicinātu visas diriģenta kustības, kas pats sēdētu apakšā ērtā atzveltnī un spēlētu uz kontaktu klaviatūras.

Tomēr tika norunāts, ka, cik jau nu "Lielajam Sintetikonam" vajadzēs mūzikas, to komponēs un arī spēlēs vēl tajā pat vecajā septiņtoņu sistēmā, jo laika līdz izrādei vairs nebija tik daudz, lai mūziķi varētu pārmācīties. Orfejs Fausts paziņoja, ka patiesi, iekalkulēdams savos plānos cilvēces atpakaļrāpulību, lielāko tiesu jau sakomponējis parastajā sistēmā, bet visi solo gabali būšot improvizācijas, kurām nekādu nošu nevajadzēšot, un, tā kā tos viņš izpildīšot pats personīgi, tad par bažām vai pārdomām būtu smieklīgi pat runāt.

Pieskaroties reklāmas lietai, Orfejs Fausts, saprotams, vēlējās operas programmas grāmatiņā ievietot savu ģīmetni pār visu lappusi, bet Pušmucovs piekodināja:

— Gādājiet, lai avīzes raksta par "Lielo Sintetikonu" un viņa autoru kaut vai tikai dažas rindiņas dienā. Reklāma homeopātiskās devās vislabāk nodrošina slavu un popularitāti.

Ar to pirmā un svarīgā apspriede bija galā. Orfejs Fausts atvadījās no visiem vēlīgi, laipni un pacilāti, pamezdams direktoru diezgan nelāgās pārdomās par to, vai nebūs pārsteidzies, izīrēdams dīvainajai izrādei operas zāli.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #3 : 2015. gada 14. oktobris, 15:32:32 »
Kurš pirmais izlasīs,tas lai piesakās, bet godīgi  :)

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #4 : 2015. gada 14. oktobris, 15:35:00 »
Tak nelasīs neviens. 100 punkti. Bet, ja izlasa, tad tiešām, lai piesakās. Spārka varbūt balvu piešķirs.

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #5 : 2015. gada 14. oktobris, 16:01:37 »
aš asara izsprāga no smiekliem , forši! :rofl: man liekas , ka esmu lasījusi, bet sen !

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #6 : 2015. gada 14. oktobris, 16:34:36 »
Tās ir jocīgi,grāmatas lasu visu laiku,bet datorā nevienu garu komentāru nespēju izlasīt,kur nu vēl tik garu citātu...

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2015. gada 14. oktobris, 16:40:43 »
seriāls gatavs. Bet mūsdienu tirliņi mocās

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #8 : 2015. gada 14. oktobris, 16:43:35 »
Tak iedos tirliņiem materiālu, un viņi izķēzīs tā, ka neatpazīsi.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #9 : 2018. gada 25. oktobris, 20:48:07 »
Tiešàm neviens nav noskatījies filmu? ...gaidu, gaidu un gaidu...
Varbùt šajā tēmā parunājam? :)

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #10 : 2018. gada 25. oktobris, 21:49:24 »
Esmu. Bet slinkums izpausties

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #11 : 2018. gada 25. oktobris, 21:52:30 »
Nu izpaudies, izpaudies, Bobi, neslinko.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #12 : 2018. gada 26. oktobris, 09:10:57 »
Esmu. Bet slinkums izpausties
Ierosinu runāt par aktieriem! :)
Tie, kas lasījuši, teiks, ka grāmata ir labāka un tas būtu mūžīgais strīds...kurš lasa, tam darbojas iztēle un savieno aprakstīto ar savu izdomāto....kino ir tuvāks gleznām, tur vairāk jēgas strīdam! :)
Nu, katram skaidrs, ka Keišs un Znotiņš ir ģeniāli!
Bet!
Kuram dotu Lielo Kristapu par aktiermākslu šajā filmà?

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #13 : 2018. gada 26. oktobris, 09:18:58 »
Es neesmu lasījis (kādas šausmas, kāds kauns), bet filmu redzēju. Patika.
Filma paredzēta Latvijas mērogam, jo smalko latvietību, kas precīzi atainota šajā režijā, nekur citur tā līdz kaulam nesapratīs. Citādi sižets būtu ļoti primitīvs, bet tieši dēļ aktieriem un veiksmīgas režijas, šis darbs ir skatāms ar baudu. Man, kā jau vienmēr, gribas piekasīties detaļām, bet tās bija ievērtētas ļoti precīzi, ja neskaita, ka pareizām laikmeta ainiņām telpas bija pārāk tukšas (kur gan lai ņem tik daudz senu un autentisku rekvizītu), un apģērbi, lai gan ievērota materiālu izvēle, bija pārāk sterili.
Protams, Keišs bija savā elementā. Droši uzskatāms par viskolorītāko tēlu.

Atslēdzies reno

« Atbilde #14 : 2018. gada 26. oktobris, 10:00:40 »
Mums tā grāmata bija mājās, orģ. izdevums, nez kur paklīdusi. Kad mēģināju lasīt jaunībā -īsti nepatika, kaut gan citus no A. E. lasīju -gan slepus atvestus, gan vecajās Atpūtās kaut kas bija.
Tādēļ filmu gan jau pa tv skatīšos, bet grāmatu meklēt un lasīt kaut kā nav interese