Autors Tēma: Par vidējo izglītību Latvijā  (Lasīts 7125 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tuk

Re: Par vidējo izglītību Latvijā
« Atbilde #30 : 2015. gada 31. oktobris, 10:45:53 »
 :rofl: Tex, ar netrenētu atmiņu vecumā neatcerēsies kur mājas  :P
Par infu piekrītu, galvenais saprast kopsakarības un prast meklēt.

« Atbilde #31 : 2015. gada 31. oktobris, 10:49:13 »
bet es zinu, ka Viljams Iekarotājs iekaroja Angliju -1066.!! Iemācīts šķiet 8. klasē

Šito es arī zinu, bet šo skaitli iegaumēju tikai augstskolas studiju laikā - manai specialitātei ļoti svarīgs :)
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies tex

« Atbilde #32 : 2015. gada 31. oktobris, 10:50:59 »
tuk, par to es nemaz nebrīnīšos, ņemot vērā savas izredzes davilkt līdz 100+ un demencei :(

Ko tad neļauj kontroldarbos izmantot smartphonus? VISI uzreiz prastu atrast, kurā gadā kastur dzimis :)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #33 : 2015. gada 31. oktobris, 12:08:08 »
 ;) atcerējos dažu sūksīišanos par IMHO (kaut kur nozudusi),
 veikli atrasto infu, par to ka neveido dialogu.
:rofl: Ja sarunas laikā pēc katra fakta rakāsies smartā, nu nez‘...

Izglītības sistēma jau vispār pielāgota vidējam “patērētājam“,
Nekad nebūs apmierināts ne stiprais, ne vājais gals,ne ātri uztverošie,ne lēni .
Viskomfortablāk jutīsies tie, kas pa vidu.

Atslēdzies tex

« Atbilde #34 : 2015. gada 31. oktobris, 12:17:06 »
Jei bogu netceros nevienu sarunu, kurā man būtu jāpiesauc kkādas vēsturiskas personas vai rakstnieka dzīves gadi... Nevienu. Laikam baisi neinteliģentas man tās sarunas :D

Atslēdzies reno

« Atbilde #35 : 2015. gada 31. oktobris, 12:21:40 »
http://www.delfi.lv/news/comment/comment/juris-puce-kembridza-mums-nespid.d?id=46655413

par faktu un datumu piesaukšanu -vispār laikam lietojam gan, pat mājas sarunās. Nupat nospriedām, ka pie visām nelaimēm vainīga Francija -sākot no 17. gadsimta vesels saraksts

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #36 : 2015. gada 31. oktobris, 12:25:24 »
Jei bogu netceros nevienu sarunu, kurā man būtu jāpiesauc kkādas vēsturiskas personas vai rakstnieka dzīves gadi... Nevienu. Laikam baisi neinteliģentas man tās sarunas :D

Tev varbūt nav gadījies saskarties ar Krievijas jauniešiem :) Tādiem, kas jauc I un II pasaules karu vai uzskata, ka Rīga ir "kaut kur pie Melnās jūras"... Tad uzreiz ir skaidrs, ka lietu kopsakarību nezināšana padara cilvēku spriest-nespējīgu jebkurā jautājumā.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #37 : 2015. gada 31. oktobris, 12:35:07 »
 100% Piekrītu Pūces teiktajam.
« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 31. oktobris, 18:19:18 no pitons »

« Atbilde #38 : 2015. gada 31. oktobris, 12:35:50 »
Nē, vispārīgai sajēgai par vēsturi uc lietām, protams, jābūt. Runa ir par to, ka konkrētu gadskaitļu iekalšana gan neviena dzīvību neglābs un inteliģenci nepaaugstinās. 
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #39 : 2015. gada 31. oktobris, 12:50:08 »
Vispār tieši vēstures fakti visbiežāk tiek noklusēti, primitīvi vispārināti vai klaji sagrozīti politisku mērķu labā. Laikam tieši tagad vēsture kļūst īpaši aktuāla- maz kura zinātne ir tikusi tik bezkaunīgi izmantota nezinātniskiem mērķiem.

Un tad atkal- atcerieties mūsu diskusijas šeit- par potēm, par kontracepciju, par satiksmes noteikumiem...ļoti emocionālas diskusijas. Bet vai var kvalificēti piedalīties tādā diskusijā bez zināšanām? Labi, diskusijas...bet mūsu ministri pieņem lēmumus šajās un citās sfērās, nebūdami attiecīgās jomas profesionāļi. Pieņem lēmumus par nodokļiem, nebūdami ekonomisti, lēmumus par būvniecības noteikumiem, nebūdami inženieri...Mēs viņus apsaukājam par neliešiem un kā vēl ne, bet tas viss taču pēc būtības ir izglītības trūkums un neprasme ātri apgūt un strukturēt informāciju.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #40 : 2015. gada 31. oktobris, 13:03:41 »
Man gan viedoklis, ka pēc varas “laužas “ ne tā gudrākā un intelegentakā sabiedrības daļa.
Un arī fakts, jo mazāk zina, jo gudrāks jūtās. Diemžēl.

Atslēdzies tex

« Atbilde #41 : 2015. gada 31. oktobris, 13:16:52 »
Vēsture vsp slidena lieta. PSRS laikos vēstures grāmatās bija viens, 90tajos jau kas cits un tagad vēl kas cits. Par to pašu vēsturi.
T.i. NEVIENS īsti nezina, kas un kā tur bija, jo klāt nebija.

Nu tādus lielos faktus, ka bija WWI un WWII, rus revolūcijas jā, bet sīkākās niansēs mēs klāt nebijām un 101 niansi, kas vrb daudz ko ietekmēja nekad neuzzināsim. Piemēram, "manā laikā" tajā pašā rv1ģ klaji nemācīja par Ulmaņa orientāciju...
Tagad jau sakot tieši. Kaut gan ir dzejnieku un rakstnieku rakstiskas liecības, ka Munters pie viņa regulāri nakšņojis. Var jau būt ka kārtis spēlēja, protams. Bet man to nemācīja.
Vai tas tajos laikos viņu padarītu šantažējamu un iegāztu visu valsti? fvz. Varbūt visi visu patiesībā zināja, kas vsp interesējās?

Es par to, ka šādu sīku un ne tik sīku nianšu var būt vēl tūksošiem, par ko vairums neko nezina, līdz ar to vairums līdz kopbildei nekad netiks ne ar ne bez skolas. Kgan agrākos laikos cilvēki rakstīja dienasgrāmatas un laikabiedru aprakstos daudz kas varētu būt saglabājies vismaz attiecībā uz 20.g.s.

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #42 : 2015. gada 31. oktobris, 16:06:30 »
Vēsture vsp slidena lieta. PSRS laikos vēstures grāmatās bija viens, 90tajos jau kas cits un tagad vēl kas cits. Par to pašu vēsturi.
T.i. NEVIENS īsti nezina, kas un kā tur bija, jo klāt nebija.

Es par to, ka šādu sīku un ne tik sīku nianšu var būt vēl tūksošiem, par ko vairums neko nezina, līdz ar to vairums līdz kopbildei nekad netiks ne ar ne bez skolas. Kgan agrākos laikos cilvēki rakstīja dienasgrāmatas un laikabiedru aprakstos daudz kas varētu būt saglabājies vismaz attiecībā uz 20.g.s.

Taisnība. Bet to, kā minimums, vajadzētu apzināties. Savukārt, ja cilvēks vēlas ar argumentiem piedalīties politiskās diskusijās, kas balstītas uz vēstures notikumiem, tad ir skaidri jāapzinās, ka nevienam nav pilnas kopainas. Bet cilvēki, kuri no bērnības nav trenēti salīdzināt un analizēt faktus, viņiem nemaz nerodas tāda sajūta, ka viņi kaut ko nezina. Teiksim, tā Krievijas propaganda, kura ir fiziski bīstama valstij, bet notiek netraucēti katru dienu- lai to uztvertu kritiski, ir jāzina ne tikai noteiktas vēstures nianses...vēl būtu labi zināt pūļa psiholoģijas pamatus...skolas laikam tiešām par maz[/size][size=78%]...[/size]

Man savā laikā ļoti patika matemātiskais pamatojums teicienam: jo vairāk es zinu, jo vairāk saprotu, ka neko nezinu. Tā nav koķetērija, tā ir matemātika. Iedomājamies apli, tā perimetrs ir noteikta garuma riņķa līnija. Aplis simbolizē lietas, kuras mums ir zināmas. Jo mazāks aplis, jo mazāks perimetrs- tātad robeža ar vēl nezināmām lietām. Vēl labāk to ilustrē sfēra. Un tad, kad zināmo lietu kopums kļūst patiešām liels- tikai tad mēs sākam aptvert, cik milzīgs ir vēl nezināmo lietu kopums :)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #43 : 2015. gada 31. oktobris, 16:27:10 »
Jap,j o mazāks aplis, jo vieglāk manipulēt. Varai izdevīgi.
Tālab arī tā gadiem ilgā  “nespēja“(nevēlēšanās) sakārtot izglītības sistēmu LV.
Un domāju, tas vilksies vēl ilgi. Jo savus var izglītot ārpus LV.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #44 : 2015. gada 31. oktobris, 18:36:37 »
Man vēl bija tas gods fizikas eksāmenā aprakstīt (aha, iestājeksāmens fizikā - rakstiski, pēc prastas vidusskolas) transformatora darbības principu un uzbūvi. Vēl bija 2 uzdevumi, ja pareizi atmiņa darbojas - ātrumu un paātrinājumu aprēķins. Standarta eksāmens. Plus ķīmija - 2 teorijas jautājumi no organikas un neorganikas un 2 uzdevumi - oksred reakcija un masas aprēķini. Plus sacerējums par visai konkrēta rakstnieka darbu (tā viegli - lapas 3) ar vērtējumu gan saturā, gan gramatikā. Plus matemātika - teorēmu pierādījumi un 4 uzdevumi.
Tas viss vēl papildus vidusskolas beigšanas eksāmeniem. Un nekāda vidējā temperatūra palātā, jo augstskolai savas prasības un šķavāt uz centralizēto eksi, kuru liek visas dievgosniņas.
Tagad mammucis nervus bendē tehniskajā augstskolā pamatskolas fizikas kursu dolbījot augstskolas studentiem... TEHNISKAJĀ AUGSTSKOLĀ! Cācām, kurām fizika nekad nav mācīta.... Murgs.
Visus sakost!