Autors Tēma: Par vidējo izglītību Latvijā  (Lasīts 7098 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

Re: Par vidējo izglītību Latvijā
« Atbilde #15 : 2015. gada 30. oktobris, 19:49:57 »
skaidrs, ka nav. Bet ja cilvēks saka -tas man 3 gadus no dzīves totāli sabojāja... Bet es jau arī biju tā kas teica -akadēmija-tikai pār manu līķi (nu jau es 2 gadus beigta) un bāzos ar  eksakto līniju.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #16 : 2015. gada 30. oktobris, 19:53:45 »
Tā nav tikai Kembridža. Daudzas labākās britu, skotu augstskolas neņem. Zinu konkrētu gadījumu, kad Edinburga nepaņēma ar visiem mūsu A leveļiem. Stulbākais tas , ka tas jau gadiem tā - nu nevar būt , ka ministrija nezin.

Par specializāciju un "generālistiem".
Es domāju ir ok, ka mums ir vairāk priekšmetu vidusskolā, kā šauri specializētajās vidusskolās. Katram ir jāzina bioloģijas, fizikas, ķīmijas pamati- jo tā ir ikdienas dzīve mums apkārt. Etiķa esence piemēram nav nevainīgs ūdentiņs. Matus nevajag fēnot stāvot vannā ar ūdeni utt. Bet man ir kategoriski iebildumi pret SATURU, kas un kā tiek mācīts šajos priekšmetos. Sākot jau ar idiotiskajām darba burtnīcām mazajās klasēs.
Piemēram vēsture - mani izsauca uz skolu, jo bērns mazās klasēs nebija uzzīmējis kaut kādu laika skalu, ar n tajiem gadskaitļiem. Laika skala ir brīnišķīga lieta, bet vai jāzin no galvas? Nē, nē, nu nevajag no galvas, bet lai viņš uzzīmē (!) to uz lapas un būs jau labi! wrf?  Sapratu, ka mana vēstures skolotāja ir reinkarnējusies! Man neko dzīvē nav devis tas, ka es zinu, kad notika Ēģiptes apvienošana,kurā gadā uzcēla Heopsa piramīdu un kurā gadā notika kauja pie Haironejām...
Un par matemātiku zinu, ka vēl tikai dažus gadus atpakaļ 1.vidusskola mācīja matemātiku pa kluso no krievu laikā izdotām grāmatām. Jo modernās ir s.... 
Un pareizi tas students pateica - ir pilnīgi vienalga vai tur interaktīva tāfele, vai parastā....
« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 31. oktobris, 09:17:12 no pitons »

Atslēdzies tuk

« Atbilde #17 : 2015. gada 30. oktobris, 20:18:54 »
Oi, tā cepšanās par gadskaitliem, es mācoties ar cepos  :rofl: un pusi neatceros  :rofl:
Tik tagad saprotu, ka tā tiek trenēta atmiņa, nevis man mūžam jāzina
 Kleopaatras dzimšanas diena  :rofl:

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #18 : 2015. gada 30. oktobris, 21:44:24 »
mums sāpe bija, ka skolotāja strādā "uz olimpiādi"un pārējie var kulties, kā prot
Man savulaik skolā bija pretēja sāpe - ka tikai nesekmīgo nebūtu, pārējie izkulsies paši. Izsauc skolotāja klases priekšā vienu dunduku un pusstundu tērpina, cenšoties izvilināt no viņa kādu sakarīgu teikumu, lai ieliktu to bezizmēra staipāmo trijnieku. Pārējie "klausās", t.i., kavē sev laiku, kā nu māk. Kādreiz dienas beigās domāju - a zafig man tāda laika nosišana, KO es te daru, neko. Videnē biju ieviesusi sev "brīvo apmeklējumu"- gāju, kad bija nopietnākās stundas vai kādi atbildīgi kontroldarbi rakstāmi, bet tukšajās "atsēžamajās" dienās "bastoju", nododoties savam hobijam. Un nejutos itin neko zaudējusi vai iekavējusi.

Atslēdzies tex

« Atbilde #19 : 2015. gada 30. oktobris, 21:52:11 »
Oi, tā cepšanās par gadskaitliem, es mācoties ar cepos  :rofl: un pusi neatceros  :rofl:
Tik tagad saprotu, ka tā tiek trenēta atmiņa, nevis man mūžam jāzina
 Kleopaatras dzimšanas diena  :rofl:
nu vismaz manu atmiņu tādā veidā uztrenēt nav izdevies.
Ir otra versija: galva nav miskaste... Es vsp daudz ko aizmirstu, visu paturēt vnk nespētu

Atslēdzies reno

« Atbilde #20 : 2015. gada 30. oktobris, 22:13:26 »
bet es zinu, ka Viljams Iekarotājs iekaroja Angliju -1066.!! Iemācīts šķiet 8. klasē

Atslēdzies tuk

« Atbilde #21 : 2015. gada 30. oktobris, 22:15:44 »
 Visu nav arī jāatceras. Atmiņa patiesi ir trenējama. Ir pilnīgi vienalga vai mācies
dzejoļus no galvas, vēsturiskus faktus, svešvalodas vārdiņus... jo vairāk trenē,
jo vairāk atceras.
Atmiņa ir gan īstermiņa, gan ilgtermiņa, vipār gana smalks mehānisms.
« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 31. oktobris, 09:16:42 no pitons »

Atslēdzies reno

« Atbilde #22 : 2015. gada 30. oktobris, 22:16:04 »
Bet pavisam veca gājuma ļaudis taču zināja kaudzēm dzejoļus no galvas, mācījās arī latīņu un daži pat grieķu valodas. Nu jā, bet fizikā viņiem bija jāzin mazāk

Atslēdzies Betons

« Atbilde #23 : 2015. gada 30. oktobris, 23:17:17 »
No rrīta Vētra skaidroja par to Kembridžu. Fufelis tas viss. Arī angļu regulāro skolu absolventi bez sagatavošanas kursiem Kembridžā nevar tikt tāpat kā latvieši. Tur ir iestāšanās pretendentu atlases sistēma un valsts tur ņipričom - žurnaļugu pīle

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #24 : 2015. gada 31. oktobris, 08:42:19 »
Es piekrītu pilnīgi par to neprasmi analizēt un domāt...kā to nosaukt? Es teiktu, atbildīgi :) Tā, it kā no tavas atbildes uz jautājumu būtu atkarīgs konkrēts lēmums. Un to pie mums neprot ne tikai vidusskolnieki, atceramies Zolitūdes maximu.

Bet par šauro specializāciju nepiekrītu. Ir jāsaprot kopsakarības. Var nezināt konkrētas lietas, bet ir jāsaprot, ar ko tās ir saistītas un kur vajadzības gadījumā varēs noskaidrot. Mums augstskolā teica: jums nav jāzina viss, jums ir jāzina, kur visu ātri var atrast :)

Visu veidu "ģēniji" (pēdiņās ne ironijas dēļ- vnk tie cilvēki ne vienmēr ir ģeniāli, bet tādi- ar specifiski konfigurētu prātu, kas uztver tikai noteikta veida informāciju)- tas ir īpašs gadījums, un viņiem jāļauj iet savu ceļu, lai kāds tas arī nebūtu. Zinu puisi, kurš 10. klasē kategoriski paziņoja, ka uz skolu vairāk neies; tā arī nepabeidza; tagad strādā par programmētāju Kanādā. Darbu atrada pats internetā; vecāki datoros - pilnīgas nulles. Pārējiem jāmāca prāta konfigurāciju variēt un apgreidot pēc nepieciešamības.

Ja godīgi, sekmes visās jomās daudz lielākā mērā ir metodes nekā kaut kādu mistisku iedzimtu talantu jautājums.
« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 31. oktobris, 09:15:54 no pitons »

Atslēdzies reno

« Atbilde #25 : 2015. gada 31. oktobris, 09:18:28 »
No rrīta Vētra skaidroja par to Kembridžu. Fufelis tas viss. Arī angļu regulāro skolu absolventi bez sagatavošanas kursiem Kembridžā nevar tikt tāpat kā latvieši. Tur ir iestāšanās pretendentu atlases sistēma un valsts tur ņipričom - žurnaļugu pīle

Protams, viņi tur kārto savus A-levels un svīst kā traki, un tāpat ir skolu noslāņošanās , nerunājot nemaz par privātajām. Bet mūsējie, kā es saprotu, netiek pat pielaisti mēģināt

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #26 : 2015. gada 31. oktobris, 09:35:29 »
Protams, viņi tur kārto savus A-levels un svīst kā traki, un tāpat ir skolu noslāņošanās , nerunājot nemaz par privātajām. Bet mūsējie, kā es saprotu, netiek pat pielaisti mēģināt
Bet kā tad tur tomēr daži tikušu? Kaut kā nesaprotu to visu, kā tie 2 kadri (šoreiz attiecībā uz viņiem gribas pielietot tomēr tādu apzīmējumu) iestājās Kembridžā? Laikam jau, lai iestātos, nākas pierādīt savu nestandarta domāšanu un prasmi pārvarēt šķēršļus... Bet par to milzīgo starpību starp skolu un augstskolu, ko [puiši minēja, cik atceros, vismaz gadus 35 atpakaļ, kad pati sāku mācīties pēc vidusskolas augstskolā, arī izjutu to pašu. Varbūt, ka tagad Latvijā tiešām augstskolas degradētas tik tālu, ka vairs šādu izjūtu nav...

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #27 : 2015. gada 31. oktobris, 10:11:12 »
Atmiņas treniņš . Daudz faktu zināšana. Nu nezinu. Es piekrītu flyingcat - jāzina kopsakarības un kur meklēt, kādi jautājumi jānoskaidro.

Piemēram kulinārija, es gribu citronu krēma(deserts) recepti. Es varu patērēt daudz laika meklējot viņu pie zupām. pat iesitot vārdus "citronu krēms" man iedos kaudzi ar kūku receptēm ar citrona krēmu.  Bet ja es zinu, ka ir tādas kategorijas kā zupas, otrie, deserti, mans meklējumu loks krietni sašaurinās - es meklēju pie desertiem, jo tas ir deserts.

Tāpat ar vēsturi - vispirms notika tas, nākošajā periodā jaunie apstākļi "izsauca" tādus un tādus notikumus, bet zināt precīzus gadus priekš kam?

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #28 : 2015. gada 31. oktobris, 10:15:43 »
Es vēl tagad atceros un varu no galvas noskaitīt skolā mācītus dzejoļus, arī svešvalodās, bet trigonometriju esmu laimīgi aizmirsusi uzreiz pēc eksāmena augstskolas pirmajā kurā. :)

Mazais bērns gan labi atceras visādus faktus un skaitļus. Pati par to brīnos.

Atslēdzies tex

« Atbilde #29 : 2015. gada 31. oktobris, 10:24:31 »
Nez, man šķiet, ka kārtējā turlupiņu lieluma mānija jeb mazvērtības kompleksi.... Ka nu tagad visiem jābūt studējušiem oksbridžā, citādi aš neskaitīsies laba ģimene, labi bērni un gana kruti vecāki.
IMO, oksbridžai visus šejienes turlupiņus tik tiešām nevajag. Sorry, get over it :D

Reno, ar mākslinieku neko nepadarīsi... Vēl atceros, "labrīt, nākamie deputāti, ministri... un dzejnieki"
« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 31. oktobris, 18:17:49 no pitons »