Autors Tēma: Vēl viens iemesls neiet pie ārstiem  (Lasīts 5231 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tuk

Re: Vēl viens iemesls neiet pie ārstiem
« Atbilde #15 : 2015. gada 11. novembris, 08:57:25 »
Tāpat kā jebkurā profesijā, arī medicīnā, sastopami ļoti dažādi cilvēki.
Ir profi un ir vienkārši “atsēdētāji“.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #16 : 2015. gada 11. novembris, 09:00:26 »
Man patika vienā filmā teiktais, kur Robins Viljamss spēlēja ārstu (nosaukumu ātrumā neatceros) -  no nāves nav jābaidās, bet ārstu uzdevums ir uzlabot cilvēka dzīves kvalitāti.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #17 : 2015. gada 11. novembris, 09:12:44 »
Visa šitā kontekstā mani sajūsmina viena atziņa - maitas, ārsti nozāļojuši (nooperējuši)! Vai nedaatklājuši.
Morāle ir tāda, ka cilvēks aiziet vienalga. Un nevienam nav zināms, kā būtu, ja būtu ārstēts ātrāk vai neārstēts nemaz. Jebkurā gadījumā, ir ko vainot.

Pēc šitā vairs nenoturējos, nepieminot bēdīgi slaveno gadījumu ar applaucēto divgadīgo meitenīti, ko iesālīja līdz nāvei. Protams, protams, būtu nomirusi tāpat - pēc gadiem 70-80.

Mediķi savu cinismu varētu paust savstarpējā anekdošu apmaiņā, bet attieksmē ar cilvēkiem tomēr valdīt mēli. Ko brīnaties, ka jūs neciena - pelnīti. Dots devējam bla bla bla. Ja tu pret cilvēku kā pret šproti uz konveijera, tad neceri, ka viņš pret tevi ar dziļu cieņu.
Fascinē augstprātīgā attieksme - kaut kas nepatīk, ej operē sevi pats, man tādi sprāgoņas rindā stāv. Kā var nezināt, ka jāierodas neēdušam/paēdušam pačurājušam/nečurājušam utt. [laikam tie pacienti pa kluso medicīnu mācās, lai paši zinātu visu, ko ārstam slinkums paskaidrot jau trīsdesmit piektajam slimniekam, pirmajam paskaidroju, atkārtoties jau netaisos].
Da parādiet man vēl kādu sfēru, kur pret klientu atļaujas izrādīt tādu attieksmi. 95% privātu uzņēmumu bankrotēs pirmajā mēnesī.

Nesodāmības un neaizvietojamības apziņa? Kur liksieties, būs vien pie mums jānāk. Tfu!

Rietumu medicīnai ir viena problēma - ārstē nevis cilvēku, bet slimību. Pēc labi zināmās fabulas motīviem, kur trīs aklie aptaustīja ziloni no dažādām pusēm.
Pēc vadlīnijām: pamatsimptomi šitādi, dodam tableti A, vēl tāds simptoms, dodam tableti B. Ja nepalīdz, dodam tableti C. Nepalīdz? Nu tad sākam analizēt un domāt. Bet tikmēr ir uzkrājušās blaknes un cilvēks turpina sabrukt.

Un otra - nevar tak izārstēt visus, ko tad darīs? Kas pirks dārgās tabletes?

Cilvēka organisms ir pašuzturoša sistēma, kas, nečakarējot no malas, funkcionē labi un atjaunojas pats. Bet pietiek sākt vienā galā ārstēt ar lielgabalu pa zvirbuļiem, kā viss līdzsvars nojūk un aiziet ķēdīte. Tieši tas pats dzemdniecībā. Visam pamatā ir psihosomatika. Ja dzīvnieka mātīte nejūtas droši, viņa nedzemdēs, aizturēs dzemdības un gaidīs vai aizies citur. Cilvēkiem iespēju praktiski nav. Ieradies? Ko stāvi, nejēdz, kur jāiet? Nedzemdējusi neviena ārā nav tikusi. Apstājās dzemdību darbība? [Kas loģiski un neizbēgami stresa sitiuācijā] "Vitamīniņš" aiz vaiga, šprice un aiziet!. Vecmāte visu zina labāk, tu te nebļauj. Sanāca kroplis, nekas mammīt, tā gadās, tieciet galā kā gribat, mums papīri tīri.

Te nav runa par nāves pieņemšanu vai nepieņemšanu. Problēma ir aklumā un sistēmā.
Protams, tūlīt sāksies "ja Trix ar tādu attieksmi atnāk, ko var gribēt, pati vainīga". Tikai tā attieksme nav iedzimta, bet gan iegūta dzīves laikā. Tā teikt, Trix ir labsirdīgs, bet ne lētticīgs. Un Trix ir apmācāms subjekts. Vienreiz smaidot un ar tīru sirdi iekāpis sūdā, turpmāk ies daudz piesardzīgāk un skatīsies zem kājām, nonstopā apsverot, cik liela iespēja iekāpt sūdā vēlreiz.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #18 : 2015. gada 11. novembris, 09:47:36 »
Pilniigi noteikti gadaas arii feilerdiagnozes... pilniigi noteikti kaads bez aarsteeshanas buutu nodziivojis kaadu streekjiiti ilgaak..

Bet kopumaa tomeer veezis ir izaarsteejams (cits jautaajums- kaadus preparaatus lv var kurai diagnozei atljauties nopirkt) un pat ar visu to dziivildzes statistika aarsteetajiem buus labaaka...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #19 : 2015. gada 11. novembris, 10:00:47 »
Dzīvildze jā, kvalitāte?,kā kuram.Zināmi gan ļoti, ļoti veksmīgi gadījumi, gan diemžēl...
Paliativā aprūpe vispār... gandrīz nekāda... pretsāpju terapija... ārstam
ķēpa ar ntajiem papīriem... Tuvie praktiski paliek vieni ar to visu.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #20 : 2015. gada 11. novembris, 10:28:59 »
Jaa, kvalitaate aarsteeshanaas laikaa ciesh... labi tiem, kas izaarsteejas...

Paliatiivaa mums tieshaam ir pii pii pii...

Atslēdzies tex

« Atbilde #21 : 2015. gada 11. novembris, 10:46:45 »
Attiecībā uz vēzi: man vēsturisks jautājums, kā tas uzradās?
Tak tautasdziesmās par to nekā nav. Tajos laikos neslimoja? Neprata diagnosticēt - vnk nomira un viss. Vnk īsāku laiku dzīvoja un njedadzīvojās - bet tagad tak metas arī jauniem clv...
Kurā brīdī tas uzradās? Un komplektā ar ko(manufaktūrām, rūpniecību, rūpnieciski ražotu paŗtiku?, nabagu masveida dzīvi pilsētās?)?

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #22 : 2015. gada 11. novembris, 10:50:51 »
Ar veezi slumoja jau pirms gadu tuukstoshiem... nediagnosticeeja, nenodziivoja tik ilgi, kad lielaakaa dalja veezi dabuu..

Atslēdzies tuk

« Atbilde #23 : 2015. gada 11. novembris, 20:34:35 »
Attiecībā uz vēzi: man vēsturisks jautājums, kā tas uzradās?
Tak tautasdziesmās par to nekā nav.

Texi, Tu esi īstena LATVIETE, VALSTS PATRIOTE, pat vēzi meklē Latvju dainās !!!!!!!!!
(piedod, sen nebiju tā sasmējusies)
Ar tavu tekstu dabūju šodienas svētku noskaņu.  :)

Atslēdzies tex

« Atbilde #24 : 2015. gada 11. novembris, 23:13:49 »
Labi, ka vismaz kādam kāds labums.

Latvju dainas lielos vilcienos ir info kā cilvēki agrāk te dzīvojuši. Ir daudz par lauku darbiem,laikapstākļiem, svētkiem (Mārtiņiem, piemēram). Škiet, ka par kkādām kaitēm arī ir. Nerātnību vsp dafigaa..
Tagad vēzis metas arī bērniem un 20gadniekiem. Tik ilgi arī 15.-20.g.s. gana liela daļa nodzīvoja.

Kurā brīdī tad parādījās vēzis kā diagnoze? Gan jau ka slimība bija arī pirms tam, vnk nesaprata, no kā nomira... Bet pat ļooooti senos laikos jau secēja(ka tik ne kopš vispār nazi izdomāja?). un audzējs ir atrodams un redzams. Ja ne dzīves laikā, tad pēc nāves gan.

Un par dzimušajiem pirms 20.gs. vismaz es nekur neesmu lasījusi, ka nomiris no vēža. Diloņi, lepras jā. WWII laikā difterija plosījās.... Sifiliss 15.16.g.s. kristiešiem izraisīja monogāmiju... bet par vēzi, nafff.
ielaistas gangrēnas utt

No atstāstiem par 20.gs. mirušajiem radiniekiem no slimībām figurē tuberkuloze, difterija, par gana daudziem tā arī nav atstāstīts no ka tieši nomira.... Vsp, tas pamatā par vīriešiem. Plus kari, slepkavības, pašnāvības. Par sieviešu nāves cēloņiem pārsvarā nav zināms, bet pārsvarā visai lielā vecumā, tātad iespējamākias - no vecuma.

Arī latviešu literatūrā nenāk prātā neviens tēls ar vēzi. Un arī pasaules literatūrā, kas vecāka par 20.g.s. otru pusi nē. un arī 20.g.s. otras puses tā uz sitiena nekas prātā nenāk.
A tagad gandrīz katrā otrajā amīšu seriālā. Ja seriāls par slimnīcu vai mediķiem, tad tajā aš aktrā sezonā vismaz. Chasing Life viss seriāls par to... Kurā brīdī tas ienāca kultūrā?
Vai tiešām vnk būs stilīgi un vai tādu kultūrslāni nepasūta farmācijas firmas? Jo kkas taču finansēja uzrašanos un popularizēšanos... varbūt arī saslimšanu?....

Onkoloģijas centrs uzcelts psrs laikos, tātad tad jau tā bija gana liela problēma, bet es par to tā īsti sāku dzirdēt kā par aktuālu nevis kkur tāliem un svešiem, bet tepat apkārt, tikai jau labu gabalu "neatkarīgajā" LV...
« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 12. novembris, 07:53:00 no pitons »

Atslēdzies tuk

« Atbilde #25 : 2015. gada 11. novembris, 23:56:51 »
Jap, un neaizmirstam par to, ka bērni dzima un mira,  un izdzivoja stiprākie.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #26 : 2015. gada 12. novembris, 07:49:39 »
Par sieviešu nāves cēloņiem pārsvarā nav zināms, bet pārsvarā visai lielā vecumā, tātad iespējamākias - no vecuma.

Sievietes biežāk pēc viens-pēc-otra astotā bērna noklājās ar ginekoloģiskām problēmām - dzemdes iekaisumi utt.

Bet vispār, man domāt, vēzis -100 gadu literatūrā figurē gan. Bez diagnozes, bet simptomi "vārga, vārga, bez redzama iemesla izdila un nomira" ir lasīti. Nejaukt ar tuberkulozi, tie spļauj asinis un izdilst.

Kurā brīdī tad parādījās vēzis kā diagnoze?
IMHO te jārok "netradicionālajā" - slimību psihocēloņi. "Modernā" tehnoloģiskā sabiedrība ar savu patērēšanas kultu "aizvien vairāk un labāk, nevis tik, cik vajag, un kas labi kalpo" radījusi papildu faktorus. Smieklīgi piesaukt fantastiku, bet, man domāt, Avatara zilie ar vēzi neslimo.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #27 : 2015. gada 12. novembris, 07:59:21 »
Zinātkāres remdēšanai:
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_cancer (man slinkums tulkot).

Atslēdzies Ezme

« Atbilde #28 : 2015. gada 12. novembris, 12:10:19 »
Ej nu sazin, kā būtu labāk? Un kas būtu jādara, lai sava slimība nebūtu baidēklis? Manuprāt ļaudis neiet pie ārsta ne  tikdaudz aiz bailēm izdzirdēt diagnozi - bet aiz nepatikas pret neiejūtīgo attieksmi, nespēju pašam atrast visoptimālāko ārstēšanās ceļu, aiz nepatikas pret attieksmi slimnīcās - ja esi bez naudas (to pati piezīvoju uz savas ādas). Medicīna neraisa paļāvību un drošibas sajūtu cilvēkam viņa slimības laikā, drīzāk tā rada vēl papildus kreņķus, neērtības un baiļu sajūtas.

Kas tad vispār izraisa slimības? Protams, pārtika, apkārtējās indes, iedzimtības un stress - stress - stress. Ko var darīt medicīna? Ārstēt šo dažādo faktoru sekas. Un tikai. Tāpat kā būtu  - ja cilvēkam pret slāpēm dotu zāles, lai viņš tās nejustu. Kur vienkārši vajadzētu iedot ūdenskrūzi padzerties. Tā apmēram.

Pazinu sievieti, kurai uzradās dzemdeskakla ļaundabīga čūla, ko staroja, ārstēja pēc diagnozes utt utt. Bet no kā čūla radās? Sieviete atklāja, ka vīrs viņu jau ilgi krāpis ar citu un vairs fiziski nevarēja paciest tuvību ar vīru. Bet šķiršanās process bija ilglaicīgs un mokošs, ar melošanu, mānīšanu un laika vilkšanu.
Tagad sieviete ir tikusi vaļā no krāpnieka un dzīvo ar staru izdedzinātām iekšām.
Te vēl daudz būtu ko apdomāt - kā būtu - ja būtu.
« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 12. novembris, 14:02:50 no pitons »

Atslēdzies Lynx

« Atbilde #29 : 2015. gada 12. novembris, 12:47:01 »
Par veezi runaajot - manaa dzimtaa gan, triisreiz spljauju paar plecu, veezhinieku nav bijis vismaz paarredzamaa pagaatnee, bet.... Man viirs nu jau 8 gadus atpakalj to nejauko raapuli uzveicis (mees tad veel nebijaam paziistami). bet visu staastu zinu gan. Viiram bija limfoma, pie tam atklaata tapa stipri veelaa stadijaa. Mans cienkungs vispaar no tiem, kas dakteriem un drapeem ar liikumu iet apkaart. Kaa atklaaja? Bija aizgaajis pie gjimenes aarsta, lai mammai receptes ikdienaa lietojamaam zaaleem panjemtu un doks pamaniijis, ka shis taa pamatiigi svaraa nokrities. Pashsajuuta ideaala, nekaadu suudziibu. Bet  rumpis izdilis taa pamatiigi. Tad nu doks steidzami nosuutiija uz analiizeem. paldies Dievam, ka viirs paklausiija. Kaa analiizhu rezultaati tapa gatavi, steidzami tika izsaukts uz Materas hospitaali. rezultaataa - limfoma saakot no kakla liidz aknaam.  Tika veikts pilns kjiimijterapijas un staru kurss un slimiiba atkaapaas. Nu jau pat kontroles tikai taa - pa retam veicamas. Peec visaam terapijaam gan bija zaudeejis visu iespeejamo kjermenja apmatojumu (tie gan atauga) gan zobus (taapeec tagad mans miiljais ar proteezeem, bet dziivs.
Veel gribu teikt, ka viirs kaisliigs piipmanis jau no agras jauniibas un turpinaaja kuupinaat arii terapijas laikaa.
Nezinu kaapeec taa viss sanaaca, bet ideja ir - mans viirs ir absoluuts optimists. Slimiibas laikaa esot mierinaajis visu paareejo gjimeni, lai izmisumaa nekriit.
Un veel - no taa laika viirs saka, ka spogulis ir domaats, lai redzeetu, nevis skatiitos, jo drankja veezis Aadamaabolu no kakla vidus bija nobiidijis vienaa malaa, bet pats tam nebija pieveersis uzmaniibu.