Autors Tēma: Bez kuras profesijas iztiksim?  (Lasīts 12205 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Pifs

Re: Bez kuras profesijas iztiksim?
« Atbilde #60 : 2015. gada 24. novembris, 18:12:22 »
Jā. 70 verdzības gadi padomijas režīmā dzīvo un uzvar!!!
Izrādās, ka ir cilvēki, kuri jēdzienu " nauda taisa naudu" uztver burtiski kā naudas štancēšanu un kā bankas vienīgo funkciju saprot naudas iekasēšanu par jebkuru transakciju. Pilnīgi neiedomājoties, ka bankas visā pasaulē sen tiek uztvertas kā finanšu instruments ar kuru palīdzību tiek radīta pievienotā vērtība (ne jau burtiskā izpratnē PVN), bet gan kā investīcijas tautsaimniecības izaugsmei.

Nu negribu atpakal padomijā.

Atslēdzies Lynx

« Atbilde #61 : 2015. gada 24. novembris, 18:16:49 »
Njaa Pifs. Vari tikai piekrist. Taada sajuuta, ka dalja forumieshu grib atgriezties pie naturaalaas saimnieciibas.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #62 : 2015. gada 24. novembris, 18:20:16 »
Ja gribu nopirkt ko i-veikalaa, vai pasuutiit biljetes lidojumam.. negribu es iet uz pastu, lai veiktu paarskaitiijumu..
Kur teikts, ka bankas konts jāiztukšo vienā reizē un līdz pēdējam centam? Es arī pārskaitījumus veicu internetā, bet veikalos maksāju skaidrā. Tas viens otru neizslēdz.

Bet kas attiecas uz "noņemt naudu no sveša konta", tad to vislabāk prot pašas bankas. Tikai pavisam zaļa jaunatne, kas vēl nav savus noguldījumus zaudējuši, var dzīvot ilūzijās par naudas drošību bankās.

...
Nu negribu atpakal padomijā.

:rat: Šitādus secinājumus izdarīt vajag mācēt, jeibogu! Starp citu, arī padomijā bankas bija. Toč bija!

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #63 : 2015. gada 24. novembris, 18:32:15 »
Jā, Kvadra. Arī padomijā bija bankA (viena vienīga). Tev taisnība. Un to vienīgā funkcija, cik atceros,  bija iemaksu -izmaksu funkcijas un tādējādi kontrolēt iedzīvotāju ienākumus. Nekādu ekonomiku viņas " nesildija". Investīciju, kredītu un visa cita arī nebija. Nekā nebija.
Tāpēc arī saku, ka negribu atpakaļ.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #64 : 2015. gada 24. novembris, 18:49:25 »
Nekad muuzhaa soma nav izrauta...

Toties peedeejaa dezhuuraa tiku pie klienta, no kura bija izspiidzinaati pinkodi...

Nje argument...

Atslēdzies tex

« Atbilde #65 : 2015. gada 24. novembris, 19:02:35 »
Lielā mērā tā IR brīvprātība. Saprotu, ka uzņēmumiem ērtāk maksāt bezskaidrā, bet nekas netraucē vismaz galvaspilsētas iedzīvotājiem, kur bankomāti uz katra stūra, izņemt savu naudu skaidrā. Bet tak nē, ar karti esot ĒRTĀK, un po par banku barošanu. Kā viena mana paziņa teica - ne jau no manis par to transakciju atskaita, bet no veikala, kas man par daļu.
Aha, un veikals no savas peļņas to sedz, ja? Un cenā neieskaita? :D

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #66 : 2015. gada 24. novembris, 21:34:24 »
Pif, nu bet kurš tad Tevi dzen nez kur padomijā atpakaļ?! :D Bankas ir un būs, tak lieto un priecājies!  Es absolūti nejūtos padomijā nonākusi tikai tāpēc, ka norēķinos veikalā ar skaidru naudu. Tas tak man neliedz ne internetbanku izmantot, nedz kaut kādus kreditēšanas pakalpojumus, neko.           
Aha, un veikals no savas peļņas to sedz, ja? Un cenā neieskaita? :D
Protams, ka no peļņas. Po ļubomu - tie IR izdevumi. Peļņa, rupji sakot, = ienākumi - izdevumi. Jo lielāki izdevumi, jo mazāka peļņa, aritmētika vienkārša, manuprāt. Un cenas nez kur debesīs arī nesaskrūvēsi, tās ierobežo konkurence un cilvēku pirktspēja.
« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 24. novembris, 21:40:37 no kvadra »

Atslēdzies Ezme

« Atbilde #67 : 2015. gada 25. novembris, 12:29:56 »
Nu jau sāk izskatīties ,ka tie kas dzīvoja padomijā ir teju grēkāži.
Pif,padomijā bija viena banka,tur Tev taisnība,bet tai bija gana plašas funkcijas-gan kreditēšana-jo uzņēmumiem kredīti pastāvēja tāpat,gan algu fondu kontroles un kreditēšanas(nedoDievs,ja algu fonds pārsniedza plānoto!),gan uzņēmumu finansu darbības kontroles,gan pārskaitijumi visi tieši caur banku(ibanku tak nebija),gan inkasācijas,gan skaidrās naudas lēveņi,kurus skaiīja ar roku,kamēr ieviesās mašīnas.
Bez bankas var dzīvot tikai akmens laikmetā,nevis mūsdienās.Skaidrās naudas piekritējiem-kādam tā nauda tak jāsavāc un jāpiegādā gan bankomātam,gan pastam gan darbavietai-lai varētu to saņemt uz rokas-te atkal bez bankas nekā.
Diemžēl padlaikos propogandētā un garantētā bankas drošība šobrīd ir zudusi,bankas var atstāt savus klientus ar pusplikām pakaļām.Tamdēļ jau laikus nauda menedžējama gan bankās,gan ''zemes bankās'',t.i.zeķēs.
Banku transakcijas maksas ir pilnīgi normāla samaksa par pakalpojumu-jo bankas darbinieks ,kas to pogu nospiež-arī saņem algas un tāpat bankas ir jāuztur,kā jebkurš uzņēmums.
Un šitas**;Jā. 70 verdzības gadi padomijas režīmā dzīvo un uzvar!!!** kāda aita gan to var teikt?

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #68 : 2015. gada 25. novembris, 12:45:34 »
Ezme, iespējams, ka esmu aita..un mani kā iespējamo aitu izbrīna dažu ļaužu šaurā domāšana.
Tu apraksti visas padomijas bankas funkcijas, jā Tev taisnība. Tā bija. Bet vai ekonomiku, līdz ar to tautsaimniecību šī banka attīstīja. īsti nezinu kā darbojas, piemēram ERAB (Eiropas Rekostrukcijas un attīstības banka) , bet ir taču atšķirība.

Tu raksti, ka padomija garantēja banku drošību, bet, mīļā sirds, padomija taču pati savas saimnieciskas darbības rezultātā nobankrotēja. Ko viņa vispār varēja garantēt?!

Atslēdzies Ezme

« Atbilde #69 : 2015. gada 25. novembris, 13:28:25 »
Pif,
Padlaikos savas dzīves laikā nesastapos ar situāciju,kad banka ''pazūd'' ar cilvēku vai uzņēmuma naudu.Tas ,ka bankrotēja visa sistēma-nenozīmē ,ka bankrotēja tās atsevišķas sastāvdaļas.Arī tā vienīgā banka reorganizējās-pārreorganizējas-sadalījās ,paplašinājās ,kamēr nonāca līdz mūsdienām dažādu banku veidos.
Tolaiku banka uzturēja un kontrolēja ražošanu atbilstīgi tolaiku prasībām-t.i.visādiem plāniem,kā sacīt-lai ražotāji turētos plānu robežās ,nepārtērētu tiem paredzētos līdzekļus.Saimnieciskais aprēķins(t.i.paši sevi finansē un attīsta)-nebija populāra uzņēmējdarbības forma.
Starp citu-uzņēmums,kurā es strādāju ir dibināts 1948.gadā un strādā joprojām .Gan citā uzņēmējdarbības formā-bet uz tās pašas bāzes un to pašu ražošanas veidu.Un zinu vēl tādus,kas nesabruka reizā ar psrs.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #70 : 2015. gada 25. novembris, 13:37:44 »
Labi, jau labi..kurš jūt nostaļģiju pēc padlaikiem, kad tika solīts piena upes ķīseļa krastos - lūdzu.
Man patīk skarbais kapitālisms visās tās izpausmēs.
Viss.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #71 : 2015. gada 25. novembris, 14:03:09 »
Bet vai ekonomiku, līdz ar to tautsaimniecību šī banka attīstīja. ?!
Kura banka tad šodien baigo rūpi tur par "tautsaimniecības attīstību"? Bankas, kā jebkurš uzņēmums, vispirmām kārtām strādā, lai gūtu peļņu sev.  Kādā veidā pie mums bankas ne tik sen atpakaļ "tautsaimniecību attīstīja"? Kredītus pakaļ meta. Visi tik sagrābās, sagrābās... Līdz ekonomika pārkarsa, burbulis pārplīsa un čuš... Bankas vienā mierā aplasīja pusizmaksātos īpašumus; daudzi, parādu jūga spiesti, aizdevās pasaulē laimes, t.i., lielākas algas meklējumos (zinu, zinu - paši, muļķi, vainīgi, nafig ņemt vajadzēja). Labs ieguldījums "tautsaimniecības attīstībā"?
Tu raksti, ka padomija garantēja banku drošību, bet, mīļā sirds, padomija taču pati savas saimnieciskas darbības rezultātā nobankrotēja. Ko viņa vispār varēja garantēt?!
Varēja garantēt vai nevarēja, bet taisnības labad jāatzīst, ka padomijas laikā cilvēki savus noguldījumus bankā nezaudēja. Tāda Banka Baltija vai Krājbanka nebija iedomājama, kas, manuprāt, lielā mērā arī izskaidro naudu zaudējušo cilvēku nespēju iedomāties, ka banka,
legāli strādājoša un it kā Latvijas Bankas uzraudzīta banka, var vienā jaukā dienā izkūpēt gaisā līdz ar visu noguldītāju, ne vien fizisko, bet arī juridisko personu, naudu. Un gali ūdenī, un cilvēki "paši vainīgi, domāt vajadzēja, kur kontu atvērt un savu naudu likt...."

P.S. Es nejūtu nostaļģiju pēc padlaikiem, man ir labi tagad. Bet objektivitātes pēc būtu jāatzīst, ka arī šodien piena upes ķīseļa krastos neplūst.

Atslēdzies Ezme

« Atbilde #72 : 2015. gada 25. novembris, 14:28:14 »
Pifu:**Labi, jau labi..kurš jūt nostaļģiju pēc padlaikiem, kad tika solīts piena upes ķīseļa krastos - lūdzu.**
Nevajag baidīties un nievāt   savu vēsturi,bez tās nava nākotnes!Uz mēsliem uzaug viskrāšņākās puķes.Jācer,ka tie,kas izauguši brīvi no pēckara un padlaiku mantojuma-spēs tās puķes arī audzināt,ne tikai plūkt.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #73 : 2015. gada 25. novembris, 15:25:39 »
Ezme, vēsturi nenievāju, bet esmu reāla....

Kvadra: ...Varēja garantēt vai nevarēja, bet taisnības labad jāatzīst, ka padomijas laikā cilvēki savus noguldījumus bankā nezaudēja".   Diemžēl nepārzini vēsturi.

Izvilkums no Wikipedia:

"LPSR piedzīvoja vairākas PSRS naudas reformas. 1947. gada 14. decembrī no apgrozības tika izņemti pirmskara rubļi (valsts kases zīmes) un červonci (banknotes), kurus, savukārt, pret jaunajām naudas zīmēm apmainīja attiecībā 10:1. Otra PSRS naudas reforma sekoja 1961. gada 1. janvārī, kad no apgrozības atkal izņēma vecās naudas zīmes un laida apgrozībā jaunās, maiņas attiecībā 10:1. Kā beidzamā naudas reforma, kas skāra Latvijas PSR bija tā sauktā V. Pavlova (PSRS finanšu ministrs) naudas reforma, kad triju dienu laikā, no 23.-25. janvārim, vajadzēja apmainīt 50 un 100 rubļu naudas zīmes pret jaunām. Visi šie finanšu "uzlabojumi", kas bija raksturīgi ar savu pēkšņumu (izņemot 1961. gada reformu), atstāja negatīvu ietekmi uz LPSR iedzīvotāju naudas makiem"...

Tēma bija par liekajām profesijām. Es tikai oponēju tiem, kuri saka, ka bankas ir liekas.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #74 : 2015. gada 25. novembris, 16:59:59 »
Nu jā - augļotāji pastāvējuši izsenis. Neteikšu, ka bankas ir pilnīgi liekas, taču parazītiskas manās skatījumā tās ir.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck