Autors Tēma: Tadžikistānas skolās aizliedz eglītes un Jaungada pasākumus  (Lasīts 3974 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Emīlija

Tadžikistānas skolās aizliedz eglītes un Jaungada pasākumus
« : 2015. gada 23. decembris, 07:00:59 »
"Sekulārajā Tadžikistānā, kur lielāka daļa iedzīvotāju ir musulmaņi, sabiedrība ir sašķēlusies jautājumā par padomju un krievu kultūras ietekmi sabiedrībā, tostarp uz gada nogales svētku atzīmēšanu."

http://m.delfi.lv/pasaule/article.php?id=46872231

Kaut kā lasot šo ziņu manī ir sapratne... Kristieši tak nesākt ieviest paradumu svinēt Ramadana nobeigumu un citus musulmaņu svētkus...

Atslēdzies lumbergs

Re: Tadžikistānas skolās aizliedz eglītes un Jaungada pasākumus
« Atbilde #1 : 2015. gada 23. decembris, 07:07:23 »
Jā, bet arī neaizliedz musulmaņiem svinēt savus svētkus! Tur laikam arī ir tā atšķirība!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #2 : 2015. gada 23. decembris, 07:15:47 »
Šonedēļ vienā no portāliem lasīju ziņu, ka kādā Itālijas skolā pieņemts lēmums
 zsv dziemas un korāļus nedziedāt, jo liela daļa musulmaņi,kam tas nav pieņemami.

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #3 : 2015. gada 23. decembris, 07:22:08 »
Ar šito pārprasto toleranci drīz būsim tur, kur saule neiespīd! :no:

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #4 : 2015. gada 23. decembris, 07:44:34 »
Eu nu nevelciet lūdzu atkal uz bēgļu lietām... Vai to, kas rakstīts,  nesadzirdējāt? Tadžikistāna. Musulmaņu valsts. No citām valstīm ievazāti "svētki". Ok, metodes diktatoriskas, un brīžiem barbariskas, bet atslēgvārdi - nu vismaz man saprotami...

Brīnums, ka mums te vēl tomātu kaujas un svētā Patrika dienas gājienus nerīko...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #5 : 2015. gada 23. decembris, 08:56:38 »
Viss ir pareizi, varbūt arī kādus svētkus vajag aizgriezt, lai to būtību saprastu, ko un kāpēc patiesībā svinam. :) 
Es nerunāju par tirgotājiem, kuriem vienam otram decembris ienes pusgada apgrozījumu, tiem šis ir reāls zāģis... 

Krievijas impērijā Jaungada svētkus mūsdienu izpratnē ar izpriecām un uguņošanu sāka svinēt 1700. gadā pēc Pētera 1 ukaza.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #6 : 2015. gada 23. decembris, 09:08:57 »
Nu, tie paši zsv, kuriem naski pošamies, jau arī LV ievazāti.
Latviešu saulgriežus jau šogad esam nosvinējuši.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #7 : 2015. gada 23. decembris, 09:15:32 »

Latviešu saulgriežus jau šogad esam nosvinējuši.

es saulgriežus šogad nesvinēju, pie mums bija apmācies saulīti neredzēja... :D

ar to gribu teikt, ka svētkiem, to svinēšanai ir jēga, ja ar to pieminam/atzīmējam kādas augstākas (reliģiskas, valstiskas u.c.) lietas, nevis astronomiskas parādības vai smukus ciparus mūsu pašu izdomātā kalendārā :) Tikpat labi kā saulgriežus varētu "svinēt" arī saules un mēness aptumsumus vai varavīksnes parādīšanos :)   

Atslēdzies tuk

« Atbilde #8 : 2015. gada 23. decembris, 09:30:53 »
Nu, kādā citā tēmā minēji, ka esi nasks vasaras saulgriežu, jeb Līgo
rīkotājs, un svinētajs, tā ka...

Es šai ziņā ļoti vecmodigiem uzskatiem, nepatīk man ne 8 marti, ne Valentīni,
ne citas ievazātas figņas.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #9 : 2015. gada 23. decembris, 09:41:13 »
Vienīgie reālie svētki ir dabas svētki - saulgrieži, kad ir vērts atzīmēt un priecāties par dabas ritumu. Galu galā - joprojām tā cilvēku piedir$tā daba mūs baro, neviens neēd no kosmosa sintezētus proteīnus.
Pārējā cilvēku izdomātā figņa nav nekādi svētki.

Bet principā paldies Tadžikistānai - precedents ir, būtu laiks no Latvijas izsviest musulmanismu - aizliegt visus atribūtus un reliģiju kā tādu.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #10 : 2015. gada 23. decembris, 09:45:39 »
Nu, kādā citā tēmā minēji, ka esi nasks vasaras saulgriežu, jeb Līgo
rīkotājs, un svinētajs, tā ka...

Es šai ziņā ļoti vecmodigiem uzskatiem, nepatīk man ne 8 marti, ne Valentīni,
ne citas ievazātas figņas.

Taisnība! daļēja :)
Nekāds lielais svinētājs neesmu - līgodziesmas zinu tieši 3 - Sit Jānīti vara bungas, Visa laba Jāņu zāle un Sieru sieru Jāņa māte :) Mana interese ir izmantot šos "svētkus", lai satiktos ar draugiem, radiem... visu lielo pulku uz copi nepaņemsi, lai pie ugunskura pasēdētu :)

Starp citu mazie bērni nekādu atšķirību nesaskata vai jāņu svinēšana (ugunskurs, izēšanās, dziesmas, vēla gulētiešana) vai vnk daudzdienu izbraukums pie dabas ar tādām pašām nodarbēm :) 

Atslēdzies daddy

« Atbilde #11 : 2015. gada 23. decembris, 09:48:40 »
Vienīgie reālie svētki ir dabas svētki - saulgrieži, kad ir vērts atzīmēt un priecāties par dabas ritumu. Galu galā - joprojām tā cilvēku piedir$tā daba mūs baro, neviens neēd no kosmosa sintezētus

paskaidro kādu konkrētu "dabas-barotājas" ritumu Tu pāris dienas atpakaļ svinēji?? ka varēji decembrī gailenes ielasīt?? :D :D
tad jau labāk apsver varavīksnes svinēšanu - i biežāk, i jēga lielāka - lietus arī dabai barotājai vajadzīgs...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #12 : 2015. gada 23. decembris, 10:34:55 »
Emīlija tūlīt atkal piktosies, ka ne par tadžikiem, bet es mierīgi varētu svinēt varavīksni,
arī rasu zālē, gaisa smaržu pēc pērkona lietus, pirmo sniegu, rudens krāsas arī sēņu lietu, saullēktu, saulrietu, un vēl bezgala daudz SKAISTU dabas paradību.
Kā arī to, ka pēc ziemas saulgriežiem dienas atkal kļūs garākas un gaišākas...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #13 : 2015. gada 23. decembris, 10:49:26 »
par pirmā sniega/ledus svinēšanu es pilnībā pievienojos  :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: pikošanās, sniegavīri, cietokšņi... ehh :)

Atslēdzies Afrora

« Atbilde #14 : 2015. gada 23. decembris, 10:54:57 »
vispaar manupraat traki.
nevaru iedomaaties, ka man aizliegtu skatiities "s ljohkim parom" (padomju kultuura), jo bez taas filmas nevaru iedomaaties vecgada dienu.
vismaz fonaa noteikti iet :)
Под самым красивым хвостом павлина скрывается самая обычная куриная жопа. Так что меньше пафоса, господа. /Ф. Раневская/