Autors Tēma: Cukurs !!!  (Lasīts 4308 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Betons

Cukurs !!!
« : 2015. gada 30. decembris, 09:19:06 »
Noskatījos vakar, tb. 29.12. "Patiesības stundu" pa LTV1 un tai sekojošo jaunzēlandieša (laikam) filmu par cukuru un tā nodarīto postu. It kā teorētiski apmēram to zināju jau agrāk, bet vienalga šokējoši un šodien galīgi vairs roka pēc saldumiem nestiepjas...  Ka šitā var sabeigt savu dzīvi tikai dēļ cukura lietošanas - vāks.. un ka cukurs tāāāādās devās ir lielākajā daļā produktu... mja.
Vienīgi man netika skaidrs, vai tas filmas veidotājs negāž visu vienā maisā - vai par cukuru netiek nodēvēti visi ogļhdrāti pēc kārtas..

Kāpēc tēma? Da figviņzin, kāpēc. Aizdomājos - kā un vai mēs apzināti ierobežojam cukuru savā uzturā vai nē. Es saprotu, ka es to lietoju par daudz - lai arī neberu pie tējas vai kafijas, tomēr no saldumiem atteikties baigi grūti. Nu, tagad filma kā spēcīgs motivators.

Atslēdzies Camma

Re: Cukurs !!!
« Atbilde #1 : 2015. gada 30. decembris, 09:36:57 »
Ber vai neber, bet jebkurā gadījumā ohļhidrātu mums ir štengri par daudz. Var jau nelikt cukuru nekam, toties brokastīs ielopsēt mannā vai pārslas ar jogurtiņu un karoti medus, pusdienās talēķi karpeļu ar gaļīti un miltu mērci virsā, zupīti ar grūbām un kartoškiem, miltu ķīseli, piestrebt kokakolu utt...
Visam jābūt līdzsvarā un ar mēru... hēh... Tik tas mērs mums nekādi nav mazāks par galonu, steru, pudu... zlotņiki sen aizsamirsušies...
Visus sakost!

Atslēdzies Alstere

« Atbilde #2 : 2015. gada 30. decembris, 10:22:33 »
It kā jau pareizam uzturam ogļhidrāti piederas:
Pareiza uztura piramīda sastāv no četriem līmeņiem, kur pirmajā līmenī ietilpst milti, maize, putraimi un citi graudu izstrādājumi, rīss, kukurūza un kartupeļi. Tātad tās ir visas putras, auzu pārslas, makaroni, no graudiem gatavotas ātrās brokastis.
Jāskatās laikam ar prātu, kādi tie ogļhidrāti.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #3 : 2015. gada 30. decembris, 10:33:50 »
no graudiem gatavotas ātrās brokastis.
Jāskatās laikam ar prātu, kādi tie ogļhidrāti.
Skatās labāk, cik tādās pārslās ir cukurs klāt: http://www.happywhispers.lv/lv/petam-cukuru-02/  (šajā lapā ir padaudz info par cukuru).

Turklāt klasiskā uztura piramīda mūsdienās ir gana novecojis uzskates rīks. Šobrīd moderni (un arī loģiski padomājot par slodzes apmēru izmaiņām kaut vai pēdējo 10-20 gadu laikā) ir uztura "šķīvji", kas uzskatāmi parāda, kam, cik daudz būtu jābūt. Un tur dominē dārzeņi - šķiedrvielu un labo ogļhidrātu avots, cieti saturošos produktus (graudaugi, kartupeļi un to izstrādājumi) nostumjot malā.

...talēķi karpeļu ar gaļīti un miltu mērci virsā..
Es teiktu, ka tajā miltu mērces karotē miltu ir mazāk kā brokastu maizes šķēlē (kura noteikti netiek apēsta tikai viena), tāpēc šis nu ir ēdiens/piedeva, ko gribētos reabilitēt :)

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #4 : 2015. gada 30. decembris, 10:37:18 »
Grūti ierobežot savā uzturā to, kas garšo. Pie tējas un kafijas cukuru neberu, jo negaršo, bet citādi saldumi ir mana otrā maize. Varu neēst jebko citu, gaļu ieskaitot, bet atņemiet man saldumus un būšu nikna. Nez kāpēc, izlasot, ka jogurtā ir 12 ēdk cukura, atmetu tā ēšanu, nemaz neskumstot un nealkstot. Tajā pašā laikā konfektes, šokolāde, kūkas - nevaru atteikties. Uztura piramīdu visi zinām, bet ko tas maina. Kamēr turas normāla veselība un svars - vai kāds piedomā?
 Laikam man vajadzētu to filmu noskatīties!!!

Atslēdzies Camma

« Atbilde #5 : 2015. gada 30. decembris, 10:38:40 »
Priekšstati par pareizu uzturu mainās ik pa 10 gadiem.
Pamatvilcienos vispareizākais ir vismazāk apstrādātais - maize jau ir stipri tālu no pareizuma. Man te viens kolēģis par ātrajām pārslu brokastīm izsakās visai jauki - "kas? tu putns esi, ka graudus jāknābā?".
Dikāna diētas upuri jau sāk ģā apsēst... kaut kur jau tie pārsātinātie vielmaiņas produkti paliek :) .
Nu tu re ko! Harvardas medskola beidzot kaut ko pareizu izdomājusi.
Ieskatieties ciešāk tajā shēmā - pieniņu ierobežot līdz 1-2 devām (150 g piena devā). Ieskaitot sieru! ! !
Un VISU krāsu dārzeņus un augļus - alergologu svētie murgi par SARKANO augļu/dārzeņu kaitīgumu arī vairs nerullē! Nu ta beidzot....
« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 30. decembris, 10:46:01 no Camma »
Visus sakost!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #6 : 2015. gada 30. decembris, 10:40:55 »
Pārāk uztraucoties, vai tikai nav kāda karote cukura par daudz, var diabēta vietā no stresa norauties vēzi un neirozes.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #7 : 2015. gada 30. decembris, 10:41:04 »
Lēnie ogļhidrāti, kuri lēni uzsūcas organismā, tiem saprāta devās nav ne vainas.
Sliktie ir tie ātrie. Ātri nāk, ātri iet, ja nepaspēj iztērēt (un pārsvarā nepaspēj), tad nu tie
noenkurojas kur vien iespējams tauku mētelīša veidā.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #8 : 2015. gada 30. decembris, 10:48:14 »
Trix - tad Tev jau sen vajadzētu būt trakonamā! :rofl:
Ja pareizi visu esmu sajaukusi, tad Tu esi tā, kas stipri satraucas par mēsliem uzturā - jo īpaši - Triksēnu. :rofl:
Visus sakost!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #9 : 2015. gada 30. decembris, 10:49:55 »
Mēsli no cukura atšķiras, vai zin. :D
Un es neuztraucos, bet vienkārši ignorēju. Tāpat kā es neēdu zirgābolus, ķieģeļus un solidolu. :D
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Betons

« Atbilde #10 : 2015. gada 30. decembris, 10:51:49 »
Krievu armijā solidolā kartupeļus cepa, no nostāstiem esmu dzirdējis..

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #11 : 2015. gada 30. decembris, 10:54:30 »
Beton, ja mājienu nesaprati - vismaz filmas nosaukumu iemet vai linku vai kaut ko!

Atslēdzies Betons

« Atbilde #12 : 2015. gada 30. decembris, 11:02:46 »
Beton, ja mājienu nesaprati - vismaz filmas nosaukumu iemet vai linku vai kaut ko!

Nāra, es nezinu nosaukumu, to rādīja vakar vakarā LTV1 raidījuma "Patiesības stunda" ietvaros, vai tieši pēc tā, es nezinu, man nav programmas. Sākumā runāja ar psihiatru un uztura speciālisti, pēc tam bija filma..

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #13 : 2015. gada 30. decembris, 11:06:50 »
Cukura saldums un posts.
Is sugar a new fat? Austrālija. 2014

Atslēdzies Broms

« Atbilde #14 : 2015. gada 30. decembris, 11:08:13 »
Vot, ka tūlīt pateikšu ko briesmīgu un, pie reizes, izklāšu savu tumsomnību vispārējai apskatei..
..hu...uff... nevaru saņemties.. nu bāc, nu..
..
Nepētu nekādus sastāvus, kalorijas nerēķinu, ēdu visu, kas garšo, neēdu neko no tā, kas negaršo.
Pie irsas kas skaitās veselīgi vai neveselīgi.

Nu ja jau pēti, skaties, rēķini ko drīkst un nedrīkst, kas labi ietekmē aknas, bet sūdīgi nieres, toties  atvieglo vēdera izeju... tad jādzīvo ir barokamerā.

Un vēl - to veselīgi, neveselīgi var pamatoti apgalvot pēc daudziem gadiem.
Vairāki produkti kļuvuši /ne/veselīgāki, nekā tie bija pirms gadiem 10.
Tas "atkarājas" no dažādu industriju sponsorētajiem pētījumiem.