Autors Tēma: Latviešu valoda  (Lasīts 8740 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Camma

Latviešu valoda
« : 2015. gada 31. decembris, 09:43:08 »
Filozofēju. Tāpēc tēma ielikta šeit.
Nupat atgadījās gadījums, kad iegadījās restaurēt vienu teksta gabaliņu - bija saglabājies viss, izņemot garumzīmes un putniņus/peciņas šņāceņiem un mīkstinājumiem. Pirmo reizi mūžā sēdēju pie zināma teksta un vietām nācās padomāt, likt garumzīmi, vai - nelikt. Un ne par pareizrakstību runa. Izrādās, mums ir daudz vārdu, kuru jēga mainās atkarībā no garumzīmes esamības vai neesamības. Piem., duša-dūša, mūžā-mūza...
Pēkšņi apjautu, cik sarežģīti tas ir tiem, kam valodu jāmācās. Nē, neattaisnoju šeit 60 gadus dzīvojošos, kuri ar putekļainu maisu sisti. Saprotu tos, kuri cenšās, bet apmulst ar garumzīmēm. :)
Visus sakost!

Atslēdzies reno

Re: Latviešu valoda
« Atbilde #1 : 2015. gada 31. decembris, 10:00:51 »
Garumzīmes  nieks salīdzinot ar šiem, tur vismaz ir apzīmējums, kā izrunāt, bet :
Dēli paņēma dēli un nosita dēli
zaļā zāle  -lielā zāle

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #2 : 2015. gada 31. decembris, 10:22:20 »
Veļu dienā veļu baļļu, lai izmazgātu veļu.
Ieskrēju vārtos, pakritu un tagad te vārtos.
Kad puši lasās baros, tad es baros, jo kas tad zirgus baros.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #3 : 2015. gada 31. decembris, 10:36:58 »
Vo, vo! [Es arī pafilozofēšu... :)]

Kaut kāds nīgrums ir uz tiem latviešiem, kam slinkums garumzīmes klabināt savos tekstos, bet pārējiem jādomā - māsiņa vai mašīna (reizēm teikums jautri maina jēgu atkarībā no viena vai otra vārda lietojuma). Otrs, ko mēdzu piesaukt garumzīmju nīdējiem - kur tad īsti tā paka jāsūta? Uz Sūnu, Suņu vai Šūnu ielu?
Trešais, par ko konkrēti rādu zobus - kad atsūta bildi ar nosaukumu "gertrude_sunina.jpg" un vīzdegunīgi piesaka, ka vārds taču ir jau bildes nosaukumā. Taču es pazīstu vienu Gertrūdi (ar G, nevis ar Ģ) un uzvārdu tulkot kā? Sūniņa? Šūniņa? Suņina? Šuņina?

Pilnīgi atzīstu alternatīvo rakstību, kad garumzīmes nav pieejamas - Pa kjiegjelju sjkjuuni shljuukaaja veciitis miikstajaas chiibinjaas. Vismaz visiem skaidrs, ka garaazhaa palika mashiina, nevis maasinja.

Derētu rakstību uzlabot ar divskaņa uo lietošanu, un garais ō arī noderētu. Vismaz būtu skaidrs, vai tas uzvārds izrunājams kā Buoka, Boka vai Bōka. Plato e arī derētu diferencēt. Mož es tajā laikā skolā slimoju, bet vai Jorens ir runājams ar plato vai šauro e, man nudien skaidrs nav.

Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #4 : 2015. gada 31. decembris, 10:39:45 »
Ja autonomā autonomā iekārta iekārta sviestu sviestu griestos, tā grieztos. [Tur vēl tālāk man bija sacerējies, bet tagad neatceros...]

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #5 : 2016. gada 04. janvāris, 18:13:30 »
Trix, visam jau varētu piekrist, vienīgi failu nosaukumos, arī skanētos pielikumos, e-pastos nemaz garumzīmes nedrīkst lietot, jo vai nu nevar pēc tam tos failus atrast, atvērt vai kaut kā tamlīdzīgi (lai datorspeci mani palabo, jo pati neesmu specs).
Mans 0ficiālais e-pasts, kurā ir vārds un uzvārds arī ir bez mīkstinājumu vai garumzīmēm. Cik zinu, dažas programmas pat nepiedāvā (parādās uzraksts, ka nav iespējams veikt darbības), ja failu(dokumentu) nosaukumos lieto ķeburus (datora izpratnē).

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #6 : 2016. gada 04. janvāris, 18:16:13 »
Vienīgais, kas mani patiesi var satracināt, ja vārda tualete vietā lieto tolete. :fryingpan:

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #7 : 2016. gada 04. janvāris, 18:18:54 »
tolete, aiskari, aukstie griezti jau ir žanra klasika :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #8 : 2016. gada 04. janvāris, 19:11:51 »
Trix, visam jau varētu piekrist, vienīgi failu nosaukumos, arī skanētos pielikumos, e-pastos nemaz garumzīmes nedrīkst lietot, jo vai nu nevar pēc tam tos failus atrast, atvērt vai kaut kā tamlīdzīgi (lai datorspeci mani palabo, jo pati neesmu specs).
Es šo problēmu zinu jau 25 gadus.
Tādēļ ir alternatīvā rakstība: Gjertruude_Suuninja.jpg vai Gertruude Shunjina.jpg

Atslēdzies tuk

« Atbilde #9 : 2016. gada 04. janvāris, 19:39:38 »
Vienīgais, kas mani patiesi var satracināt, ja vārda tualete vietā lieto tolete. :fryingpan:

Atcerējos kā jaunībā, piestrādājot kādā iestādē, ienāca apmeklētājs
un pieliecies čukstus vaicāja:
                                                   -kur te atejs?, un piebilda - teikt ateja būtu prasti.

Nav vienīgais, bet tracina tie kuri nevis mostās, bet možās vai pamožās nevis pamostās.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #10 : 2016. gada 04. janvāris, 19:41:18 »
Gjertruude_Suuninja.jpg vai Gertruude Shunjina.

Tas, mums, latviešiem šķiet pašsaprotami, bet, cik atradu info, starptautiski (angļu valodā) nelieto un  uzrakstītais - Shunjina iegūst pilnīgi citu skanējumu (jaunu uzvārdu).

Atslēdzies Betons

« Atbilde #11 : 2016. gada 04. janvāris, 19:55:55 »
tolete, aiskari, aukstie griezti jau ir žanra klasika :)
Atdzinums, abgāzās, abdir.., aizskari, nau, arī šie liek man palēkties priekā

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #12 : 2016. gada 04. janvāris, 20:09:40 »
es šodien palecos priekā atrodot šito pērli

http://elinaivickaite.blogspot.com/2013/01/perles-spalvas-dumaka-20gadi-20s.html

Pērles, spalvas, dumāka - 20.gadi!...
 :go_go:

Atslēdzies Camma

« Atbilde #13 : 2016. gada 04. janvāris, 21:30:19 »
Da tur puse bloga ar pērlēm - uz plecu somiņa, cigarešu ietvars utt. Ko lai dara, ja dumāka....
Visus sakost!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #14 : 2016. gada 04. janvāris, 21:55:20 »
“Rakstniecei“ lietuvisks uzvārds, varbūt nav latviete...?