Autors Tēma: Maļorka  (Lasīts 5098 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Mango

Maļorka
« : 2016. gada 19. februāris, 14:08:11 »
No kura laika Maljorka ir kļuvusi par Maļorku?  :confused:

Atslēdzies Mao

Re: Maļorka
« Atbilde #1 : 2016. gada 19. februāris, 14:13:35 »
Arī labi - varēja būt Marilka.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #2 : 2016. gada 19. februāris, 14:19:44 »
Manuprāt, var gan tā, gan tā. Vismaz reiz viena korektore par Sevilju teica, var rakstīt arī Seviļa. Nepareizi būtu reizē lietot "ļ" un "j", t.i. nepareizi būs - Seviļja.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Mango

« Atbilde #3 : 2016. gada 19. februāris, 14:37:12 »
Gaļorka...

Atslēdzies Mao

« Atbilde #4 : 2016. gada 19. februāris, 15:44:15 »
Nu ne kā tāda tur nav, bet Seviļa man jau ui ku sen ir Seviļa. Un Marbeļa attiecīgi proporcionali.

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #5 : 2016. gada 19. februāris, 19:49:22 »
Man briesmīgi nepatīk spāņu īpašvārdos ll atveide kā ļ... Tad jabūt arī Kordiļēriem, un rakstniecei un prezidentam Aļendēm utml.

Pagaidām atradu šo http://www.vvk.lv/index.php?sadala=154&id=502
Spāņu ĺĺ un ń latviešu valodā tiek atveidoti ar lj, nj: Sevilja, Kordiljēri, Maranjona. Vismaz man zināmajai spāņu valodas izrunai vairāk atbilst lj vai varbūt vēl ļj.

Atslēdzies Mao

« Atbilde #6 : 2016. gada 19. februāris, 20:09:35 »
Man briesmīgi nepatīk spāņu īpašvārdos ll atveide kā ļ... Tad jabūt arī Kordiļēriem, un rakstniecei un prezidentam Aļendēm utml.

Pagaidām atradu šo http://www.vvk.lv/index.php?sadala=154&id=502
Spāņu ĺĺ un ń latviešu valodā tiek atveidoti ar lj, nj: Sevilja, Kordiljēri, Maranjona. Vismaz man zināmajai spāņu valodas izrunai vairāk atbilst lj vai varbūt vēl ļj.

Ja tā visu pagriež, skaidra pļava, Tev F rožu pļavas no Mao...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #7 : 2016. gada 20. februāris, 09:42:45 »
Man arī Maļorka izklausās stulbi (izrunājot ar uzsvaru uz otro zilbi). Maljorka man nez kāpēc izlasās ar uzsvaru uz pirmo zilbi.

Kā ir pareizi? :)

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #8 : 2016. gada 21. februāris, 07:52:48 »
Zinu, ka tā nav, bet Maļorka man asociējas ar krievu sarunvalodu. kaut kāds atvasinājums no vārda maļar. Tātad pēc nozīmes būtu - krāsotava...  :rat:

Atslēdzies tuk

« Atbilde #9 : 2016. gada 21. februāris, 10:13:06 »
Tā “maļorka“ arī asociējas ar krievu “mālēšanu“.
Pat atsauca atmiņā, kā padlaikos uz zilās krāsas pigmenta iepakojuma
“siņaja maļarnaja“ bija tulkota kā “malārijas zilā“.

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #10 : 2016. gada 21. februāris, 12:00:44 »
Man arī Maļorka izklausās stulbi (izrunājot ar uzsvaru uz otro zilbi). Maljorka man nez kāpēc izlasās ar uzsvaru uz pirmo zilbi.

Kā ir pareizi? :)

Spāņu valodā uzsvars uz otrās zilbes. Diezgan bieži, atveidojot īpašvārdus, tiek izmantots garais patskanis, lai it kā pietuvinātos oriģinālam, bet garais o jau mums nav.

RaFix

• Viesi
« Atbilde #11 : 2016. gada 01. marts, 14:51:29 »
Es šo fenomenu skaidrotu ar translītu. Tam taču lj=ļ.

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #12 : 2016. gada 01. marts, 21:57:26 »
Nav tam sakara ar translitu - sakars ar spāņu (vai kastīliešu, ja esam precīzāki) valodu un tās izrunu, atveidi latviešu valodā.

Maļorka vai Maljorka nepatīk, bet Seviļa vai Sevilja - kaut kā vienlīdz labi, laikam jau pierasts vienkārši.

« Atbilde #13 : 2016. gada 01. marts, 22:00:57 »
Eu, spāņu/portugāļu speciālistes, kā tad to jojoba pareizi latviski jāizrunā - hohoba pēc analoģijas ar Jesus = Hesus, vai tur vēl kādi citi likumi darbojas. Džodžobu kā variantu man liekas var kategoriski izslēgt - tas lai paliek tiem, kas curacao izrunā kā kuračao :)

Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #14 : 2016. gada 01. marts, 22:19:31 »
Nu ko, jābūt tad laikam hohoba :) Kaut vai te: http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/jojoba
Esot no MX 20 gs. sākuma valodas, kas savukārt to "aizņēmusies" no vietējām valodām