Aptauja

Vai jums patīk pūpolpēriens?

Jā, pat ļoti, tas ir tik mīļi
10 (71.4%)
Jā, kaut gan pāķiski
0 (0%)
Man patīk labāk svētā Patrika diena
0 (0%)
Nē, tas ir nekulturāli
0 (0%)
Ups, aizmirsu ka tāda ir
4 (28.6%)

Pavisam nobalsoja: 13

Balsošana ir beigusies: 2016. gada 23. marts, 16:00:37

Autors Tēma: Pūpolsvētdiena  (Lasīts 9810 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

tas_pats_lv

• Viesi
Pūpolsvētdiena
« : 2016. gada 20. marts, 15:56:10 »
Sveicināti, apsveicu visus pūpolsvētdienā!
Reti amizanta diena, kad māte no rīta tevi dzenā pa visu māju ar pūpolzariem, draudēdama ar pērienu no paša rīta, kaut tu neko īsti neesi izdarījis.  :wtf: :bunny: :)
Tā sakot, tā tas tautas tradīcijās atceras tīri labi, ar pērienu iemācītas. :D :D :D

Un pieaugušākiem cilvēkiem skaita mantru: Pūpols, pūpols - apaļš kā pūpols, vesels kā rutks, lunkans kā žagars, sarkans kā ābols, zaļš kā zars, drošs kā lauva, veikls kā vāvere. Veselība iekšā, slimība ārā!

http://kubele.tk/?q=content/p%C5%ABpolsv%C4%93tdiena

Vai Jums tā šorīt bija, vai iepērāt visus ko mīlat? Un vai Jūs kaut viens nopēra? Ja ne, tad vai nu Jūs neviens nemīl, vienalga ko teica Valentīndienā, 8.marta, Māmīņdienā un dzimšanas dienā, vai nu Jūs nedzīvojat ar latviešiem. :) Kā tad tur ir? :)

Atslēdzies baaciens

Re: Pūpolsvētdiena
« Atbilde #1 : 2016. gada 20. marts, 16:00:31 »
Katru gadu kāds kādu noper .. Šogad nekā ... nezinājām, kurš datums ... Iebraucu Latvijā un brīnījos - visur olu dekori, skaidrs, ka Lieldienas tuvu, bet par pūpolsvētdienu aizmirsu

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #2 : 2016. gada 20. marts, 16:01:11 »
Kas pa rokai bija, pāris reizes ar pūpoliem paglaudīju. Un sevi pašu mīļo arī :D
Bet šito pantiņu vajadzēja jau vakar ielikt, lai līdz rītam uz pēršanu varētu iemācīties, citādi es tālāk par apaļš kā pūpols, vesels kā rutks, slimība iekšā, veselība ārā neatceros.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #3 : 2016. gada 20. marts, 16:03:37 »
Katru gadu kāds kādu noper .. Šogad nekā ... nezinājām, kurš datums ... Iebraucu Latvijā un brīnījos - visur olu dekori, skaidrs, ka Lieldienas tuvu, bet par pūpolsvētdienu aizmirsu
Nu vel jau diena nav galā, ārā brīnišķīgs laiks un 6.30 iestājās astronomiskais pavasaris, kad pēc dabas kalendāra ir Lieldienas vai Meteņi. :)

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #4 : 2016. gada 20. marts, 16:05:02 »
Kas pa rokai bija, pāris reizes ar pūpoliem paglaudīju. Un sevi pašu mīļo arī :D
Bet šito pantiņu vajadzēja jau vakar ielikt, lai līdz rītam uz pēršanu varētu iemācīties, citādi es tālāk par apaļš kā pūpols, vesels kā rutks, slimība iekšā, veselība ārā neatceros.

Tu būsi pārsteigts, nākamgad ar būs pūpolsvētdiena! :) Un iemāci bērniem, tie atgādinās uz vecumdienām. :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2016. gada 20. marts, 16:28:59 »
Pret pūpolpēršanu man ir zināma aizture, pūpoli vāzē ir, bet bērniem nezvanīju un pantiņus neskaitīju.

Manā ģimenē vecvecāki bija stipri kristieši un tādēļ laikam tādas tautas paražas neatbalstīja, tādēļ laikam nav iegājies.
Tādēļ ir ārējās izpausmes -pūpoli, krāsotas olas, bet izdarības  :bunny: nē.

Es no tā neciešu :rofl:

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #6 : 2016. gada 20. marts, 16:32:50 »
Pūpolsvētdiena man patīk (ar visiem izteikumiem). Vakar laukos pūpolus salauzām.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #7 : 2016. gada 20. marts, 17:14:27 »
Manā ģimenē vecvecāki bija stipri kristieši un tādēļ laikam tādas tautas paražas neatbalstīja, tādēļ laikam nav iegājies.
Nu patiesībā mūsdienu latviešiem tā ir duāls kristietiskums jo pūpolsvētdiena jau vienlaikus ir arī katoļu "palmu svētdiena" (Palmarum). Un mūsdienu stingro katolisko kristīgo tradīciju uzturētāju parasti ir miermīlīgi agnostiķi ar plāksnīti uz durvīm "kristietis", jo ne jau tavi bērni zin ko nozīme "oziana". :)     

Atslēdzies reno

« Atbilde #8 : 2016. gada 20. marts, 17:21:45 »
Nu jau gan iebrauci pūpolos :bunny: ...Kādēļ tikai "katoļu"? Visām Rietumu kristīgajām konfesijām, un nav nekas vienlaikus, tiek pieminēts viens  konkrēts Bībeles notikums, tikai tālāk uz ziemeļiem lokalizēts ar pūpoliem.

Interesanti gan būtu zināt, kur ir tā palmu un pūpolu robeža

Atslēdzies Minne

« Atbilde #9 : 2016. gada 20. marts, 17:29:16 »
nesaki vis, reno, piem., "mani" AT katoļi arī pērk un pārdod pūpolus kā traki. Tas ir simbols

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #10 : 2016. gada 20. marts, 17:39:29 »
Kāda svinēšana man kā nekristietim - tik tradīcijas pēc visi mājinieki, kam divas vai četras kājas tiek mazliet iepērti.
Un lietuviešiem viņu verbas - skaistumskaistās! Ne palmu zari, ne pūpoli.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #11 : 2016. gada 20. marts, 18:09:52 »
  Nu jau gan iebrauci pūpolos :bunny: ...Kādēļ tikai "katoļu"? Visām Rietumu kristīgajām konfesijām, un nav nekas vienlaikus, tiek pieminēts viens  konkrēts Bībeles notikums, tikai tālāk uz ziemeļiem lokalizēts ar pūpoliem. Interesanti gan būtu zināt, kur ir tā palmu un pūpolu robeža
Nu tu tak zini, kā Eiropas zemes kļuva "kristīgas", kā Ieva pasniedza Ādamam vāciešiem saprotamo "ābolu", kā Ziemassvētki nonāca līdz ziemas saulgriežiem u.t.t. Es cienu tavu pārliecību, ja Tev tāda ir, bet kristīgas baznīcas vēsture ir pilna ar meliem un simbolu falsifikācijām? Bet mēs par to varam parunāt uz Lieldienām, jo mana vecāmāte bija baptiste, kas nozīmē, ka mēs savu pārliecību mierā neliekam :)

Atslēdzies Minne

« Atbilde #12 : 2016. gada 20. marts, 18:30:31 »
Zsv nonāca līdz Saulgriežiem?

Otrādāk, otrādāk - Ziemassvētki, t.i.Jēzus dzimšana tika pielāgota Saulgriežiem:) Vai arī es neuztvēru Tavu domu

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #13 : 2016. gada 20. marts, 18:45:40 »
Zsv nonāca līdz Saulgriežiem?
Otrādāk, otrādāk - Ziemassvētki, t.i.Jēzus dzimšana tika pielāgota Saulgriežiem:) Vai arī es neuztvēru Tavu domu

Nu pēc laicīgajām hronikām Jēzum, kas dzima tautas skaitīšanas laikā Jūdejā, vajadzēja būt dzimušam Augustā. Bet mūsu ēras 1gs kristietība konkurēja ar Ēģiptes saules kultu, un ideoloģisko nolūkos nācās Jēzus dzimšanas dienu pārcelt, lai tiem ēģiptiešiem mazāk piekrišana un vairāk piekritēju kristiešiem. Tā mēs ari svinam Jēzus dzimšanas dienu ziemas vidu, kad saule ir vismazāk. Ja grasies dibināt jaunu ticību, izrādās tas jāņem vērā. :)

Atslēdzies Minne

« Atbilde #14 : 2016. gada 20. marts, 18:53:05 »
Nu, lūk. Un ar pagāniem arī saštimmēja. Baigais PR jau tajos laikos. Tādēļ lai man piedod kristieši, bet.... ;)