Autors Tēma: Potēšanās  (Lasīts 1168 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Camma

Potēšanās
« : 2016. gada 11. aprīlis, 11:46:52 »
Normālam cilvēkam kā reakcija uz infekciju un arī potēšanos veidojas antivielas jeb imūnglobulīni (IgM un IgG - pārsvarā).
Bet. Dabā un bioloģijā nekas nav 100%. Ir cilvēki, kuriem vēlās (imunoloģiskā atmiņa - IgG) antivielas neveidojas. Var neveidoties pret konkrētu infekciju. Tāpēc dakteri iecienījuši analīzes, kas parāda IgG pret encefalītu vai difteriju - paskatīties līmeni un tad lemt, vai vajag revakcināciju. Diemžēl NEVIENS nav teicis, ka pat pie augsta antivielu titra tās strādās perfekti.
Ērču encefalīts ir salīdzinoši nesens "ieguvums" - tikai 70.gados no austrumiem mūsu teritorijā sāka ieklīst inficētas ērces.
Esmu kategoriski pret masveida "za kompaņiju" potēšanos. Izņemot tās slimības, kur sekas ir smagas vai letālas - stingumkrampji, encefalīts, hepatīts, trakumsērga, tbc, bakas. Pārējais jāskatās pēc situācijas (imūnsupresantu terapija utml.).
Tas imūnglobulīns, pēc kura te tauta skumst - tā būtu sveša olbaltuma ievadīšana (no donoriem), kur atkal neviens nevar garantēt 100% veselu donoru - a ja nu šim vēl nezināma kaite vai latentā fāze? Labāk tad tomēr potēties.
Jā, inficētas ir tikai nedaudzas ērces un ne visos Latvijas rajonos. Lai veicas. Kamēr veicas. Sekas encefalītam ir baiselīgas...
Par encefalīta poti - pašlaik austrieši revakcināciju neliek ātrāk kā pēc 10 gadiem. Esot laba rekcija, kas ilgst pietiekoši ilgi, domā, ka pat uz mūžu.
Katra pote ir milzīga slodze organismam, ne velti ir blaknes un reakcija ar temperatūru. Tam tā būtu normāli jābūt, jo ir jāpanāk spēcīgu rekciju ar antivielu veidošanos. Tāpēc potē veselus, lai nav dubulta slodze un lai sasniegtu maksimālu efektu.
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 11. aprīlis, 11:53:28 no Camma »
Visus sakost!

Atslēdzies tuk

Re: Potēšanās
« Atbilde #1 : 2016. gada 11. aprīlis, 12:09:00 »
Jancīgi, man temperatūra pēc potes nekad nav bijusi,
bet reiz aizmirsu par poti, un pārbaudot,
viss bija ok, nevajadzēja sākt no sākuma.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #2 : 2016. gada 11. aprīlis, 12:20:46 »
Camma - vot pārliecināji.

Tagad pastāsti - vai tās tagad reklamētās vakcīnas ir vērts pirkt un skriet durties, vai rudeni gaidīt un parastajā kārtībā?

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #3 : 2016. gada 11. aprīlis, 12:27:14 »
 :scratch: Camma, tātad, ja man pošu pasē rakstīts, ka revakcinācija 2015.g.-2017. g., mierīgi varu gaidīt to 2017.? Sanāks 5 gadi pagājuši. Biju jau apcerējusi šī gada sākumā aiziet, bet nu jau aprīlis un viss zaļo, un ērces modušās.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Camma

« Atbilde #4 : 2016. gada 11. aprīlis, 13:34:09 »
Domāju, ka vari gaidīt. Ja vien neesi no tiem superretumiem, kuriem pote neveido IgG... Bet tiem tāpat nebūs antivielu - ar poti, vai bez potes. Potēšanos var atlikt uz vēlāku, ja antivielu līmenis ir vismaz 2x augstāks par norādīto "normu". Analīze uz ērču encefalīta vīrusa IgG Gulbim maksā ap 7 eiro + par asins paņemšanu ap 2 eiro.
Visus sakost!

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #5 : 2016. gada 11. aprīlis, 14:21:29 »
Paldies!
Kaut kas tur veidojas (vai veidojās), jo, kad pirms padsmit gadiem rw nokavēju (pāris mēnešus), pēc ārstes ieteikuma (:P - laikam jau droši varēju rw) taisīju analīzes uz antivielām (vai vakcinēt no nulles, vai rw) un mierīgi varēju revakcinēties.

No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #6 : 2016. gada 11. aprīlis, 14:58:52 »
Izrādās, ka Camma čatu lasījusi un te tā labi atbildējusi. Manā čata aptaujā :) bija 2 potētie pret čupiņu, kas nepotējas un arī bērnus nepotē. Ja man mūžā nav bijusi neviena ērce, tad nu nezinu, kāpēc šorīt radās doma par poti :)

Atslēdzies Camma

« Atbilde #7 : 2016. gada 11. aprīlis, 20:47:09 »
Man bieži vien gadās tā, ka aizeju uz kādu semināru vai izroku kādu interesantu rakstu zinātniskā žurnālā un - babāc! - čut ne nākamajā dienā dabonu krāmēties tieši ar tādu problēmu. Un tad izvipendrīties, cik es gudra, visam līdzi sekojoša  :rofl: (tas par Nāras dīvainajām domām).
Visus sakost!