Autors Tēma: dzīvžogs-ko stādīt?  (Lasīts 3160 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies diddly

dzīvžogs-ko stādīt?
« : 2016. gada 29. aprīlis, 10:22:19 »
piemājas teritorijā(māju īrējam) saimnieks grib stādīt tūjas. pats blakus savu fazendu tūjās vnk ieracis. negribam,īpaši,ka sanāk tuvu logiem,ainavā,kuru visu ziemu jāskatās.

meklējam alternatīvas. skaidrs,ka ziemā lapukrūmi būs pliki.bet vismaz nebūs tie tumšīe rumpīši rindā,kā tagad jau mums vienā malā ir.

neesam dārzkopji,nav saprašanas. man gribētos krūmus,ar ražu-lai ir arī kāds labums. smiltsērkšķi? aronijas? kas vēl? labi,var arī bez ražas.

taisamies uz Baltezera audzētavu,pēc konsultācijas.

Jūsu ieteikumi,pieredze?

Paldies jau iepriekš!

Atslēdzies Mangusts

Re: dzīvžogs-ko stādīt?
« Atbilde #1 : 2016. gada 29. aprīlis, 10:39:23 »
Bez ražas, krāsainiem zariem (dzelteniem, sarkaniem) ir grimoņi. Pavasarī/vasaras sākumā zied. Bet īsti nezinu, kā tie uzvedas dzīvžogā, laukos bija atsevišķi stāvošs krūms.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Camma

« Atbilde #2 : 2016. gada 29. aprīlis, 10:47:05 »
Vilkābeles - krūmi pabiezi, cērpami, zied smuki un rudenī auglīši arī skaisti (var lietot tējās).
Visus sakost!

Atslēdzies dille

« Atbilde #3 : 2016. gada 29. aprīlis, 12:44:48 »
Vilkābeļu dzīvžogs saaugs pietiekami biezs, ja vēlme, lai neviens cauri netiek. Mazprasīgs, nav īpaši jākopj, tikai jācērp gan regulāri.
Pie mīnusiem - ļoti gari un asi ērkšķi (5-8 cm), kas traucē šo dzīvžogu normāli apkopt, ne tur pa apakšu lāga paravēsi, arī pēc cirpšanas novākt apbirušās lapas reizēm ir ļoti sāpīgi.

Laukos rindā sastādīti ceriņi (arī var cirpt) un jasmīni (filadelfi). Filadelfiem ir tik skaistas šķirnes - gan pildīti, gan nepildīti, gan zaļām, gan dzeltenīgi raibām lapiņām. Skaisti zied. Var skaisti apcirpt.
Vēl spirejas tīri labi der šim nolūkam (piem.,Greifsheim - pelēkā spireja), pieticīga un skaista, Vanhuta spireja.
Citi iesaka fizokarpus - man īsti nepatika. Kā atsevišķs krūms, piem., irnbeņlapu fizokarps ( Physocarpus opulifolius 'Diabolo') ļoti skaists, dekoratīvs, tumši sarkanām lapām, bet dzīvžogā īsti nepatīk.

Klinšrozītes nav slikti.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #4 : 2016. gada 29. aprīlis, 14:58:33 »
Es par vilkābelēm. Redzēts arī no kaukkāza plūmēm - tagad smuki - balti ziediņi , kā ar lapojumu vasarā - nezinu. Cirpts tūju dzīvžogs - nu tāds, klucī, lentē - so, so.

Atslēdzies Mao

« Atbilde #5 : 2016. gada 29. aprīlis, 18:18:36 »
Efeja - zaļas lapas arī ziemā, var nopirkt jau kā gatavus žoga posmus, nu  vismaz Vācijā. Ir mūsu ziemu turošas šķirnes.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #6 : 2016. gada 29. aprīlis, 18:21:55 »
Tūjas biezā slānī nepatīk. Ir - vilkābeles, ceriņi, jasmīni.

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #7 : 2016. gada 29. aprīlis, 18:38:30 »
Ir tūjas, negrieztas. Patīk, jo tiešām nosedz skatu. Gar vienu dārza malu spireijas, ir normāli, bet noteikti negribētu ielas malā - pārāk plikas. Un, lūkojoties uz kaimiņu dārziem 30 gadu garumā, gandrīz visi jau sen nolikvidējuši savas vilkābeles, ceriņus utt.

Atslēdzies reno

« Atbilde #8 : 2016. gada 29. aprīlis, 18:38:56 »
Ja kaut kas nopietni jāaizsedz, tad tiešām nekas īpaši labāks par tūjām nebūs. Bet atstājot tās par fonu, priekšā var veidots krāsainus stādījumus -grimoņi ar sarkanajiem zariem būs skaisti ziemā, spirejas ar krāsainām lapām -tur šķirņu tik daudz, katram gadalaikam. Pelēkā spireja ziedot ož -ja tas netraucē, zied kā balta kupena.

Īsti neieteiktu ne ceriņus, ne filadelfus  -apcirpti nekad lāga neziedēs un nav sevišķi blīvi

Man netālu kaimiņos ir dzīvžogs no grimoņiem (sarkanie zari)-ziemā skaisti, vasarā pašķidri

Mums pašlaik arī šis process -kaut kas jāstāda gar jauno robežu. Esmu izdomājusi miksēt visādus augus -kādu skujeni, miskantes -lielās smilgas, dažādos laikos ziedošus krūmus. Bet tur nav sevišķi aktuāla skata norobežošana, kaimiņu māja tālu

Klinšrozītes nav augstākas par 1m

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #9 : 2016. gada 29. aprīlis, 19:35:37 »
Te jau ieteica grimoņus. Vēl smuki un ātraudzīgi ir fizokarpi gan gaišie, gan tumšie. Vari stādīt jaukta tipa dzīvžogu - dikti smuki.
Tad vēl Alpu vērenes, lazdas. Arī tūjas neizskatās slikti, ja pamīšus stāda gan tumšās, gan gaišās.

Atslēdzies Mao

« Atbilde #10 : 2016. gada 29. aprīlis, 20:08:41 »
A es saku - EFEJAS!

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #11 : 2016. gada 29. aprīlis, 20:11:06 »
Indīgās?  :evil:

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #12 : 2016. gada 29. aprīlis, 20:15:39 »
Reno, klinšrozītes ir tās pašas klintenes? Mēs tās līdz 1.5 laižam (~sētas augstumā ), bet, pārstādot un dalot, sanāca pārāk reti, tagad spīd cauri. 

Atslēdzies Minne

« Atbilde #13 : 2016. gada 29. aprīlis, 20:57:04 »
A es saku - EFEJAS!

Kapus atgādina nez kāpēc. Ar kko drūmu, tumšu un mitru asociējas. Piedod, Mao!

Atslēdzies diddly

« Atbilde #14 : 2016. gada 29. aprīlis, 21:02:03 »
mums tas saimnieks,tāds,tjipa biznesmenis,bet,nu...ar ierobežotību...kkur vācu tv redzēju,ka tūjas mazdārziņu kolonijās rok ārā,jo esot indīgas...man galvenā doma,lai nav tūjas....jādod alternatīvi,vot meklēju :confused: