Nu bet tas jau no sākta gala bija skaidrs, ka mikrouzņēmuma nodoklis nav nekas cits kā āķis potenciālu nodokļu maksātāju izvilināšanai no ēnu sektora. Jo būtībā Latvijas pilsonis nav ļaunprātīgs nodokļu maksāšanas pretinieks, vienkārši viņš grib izdzīvot un, tā kā ir strādīgs, rosīgs - riskē un piekopj pakalpojumu sniegšanu ārpus VID redzes loka. VIDs to nojauš, bet viņa rīcībā nav atbilstošu tiesības aktu punktu un pantu lai jebkādā veidā "nosodītu" strādīgu tautu. Teiksim,VIDs aizsūta savas jaukās meitenes uz kādu privātu jaunbūvi, šamas uzdod jautājumu vecim ar ķerru, kāds šim sakars ar celtniecības objektu. Šams "godīgi"atbild - gāju garām, redzu ķerra! Stumju uz tuvāka kaimiņa pusi. Skatos, šams ķieģeļus liek. Štruntīgi liek, noteikti palīdzēšu, cik tas laika aizņems nezinu un cik ķieģeļi jāiemūrē lai tam neprašam dolektu, grūti paredzēt. Ko šis man maksās?... da man pofig, kamēr hokejs nav sācies es iru brīvs.
Būtībā jau cilvēks negrib pārkāpt likumus un ja kaut kā reģistrējās viņam ir lielākas iespējas tikt pie sakarīgiem pasūtījumiem. Tāpēc arī reģistrējās. Un to visi zināja, ka nepaies 2-3 gadi likme mikro nodoklim būs augstāka. Mēģina palielināt, taura sāk rūkt. Labi, tad pieliksim jaunu nodokli, nekur šie nepaliks... Beigās šam būs tā papildus maksājumu summa lielāka, nekā prastam SIA. Un tad viņš tiks izcelts saulītē - tai nozīmē , ka ārā no ēnas un nosodāms VIDam pierastā veidā