Autors Tēma: 1934. gada 15.maijs  (Lasīts 4324 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

tas_pats_lv

• Viesi
1934. gada 15.maijs
« : 2016. gada 14. maijs, 00:55:31 »
Citāts: lv.wikipedia.org
Autoritārais Kārļa Ulmaņa režīms (arī Ulmaņa diktatūra, Ulmaņa laiki vai Ulmaņlaiki) bija autoritārs režīms Latvijā, kas izveidojās pēc Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa 1934. gada 15. maijā veiktā valsts apvērsuma un pastāvēja līdz Latvijas okupācijai 1940. gada 17. jūnijā, lai gan formāli Ulmanis Valsts prezidenta pienākumus turpināja pildīt līdz Tautas Saeimas pirmajai sēdei 1940. gada 21. jūlijā.
Kā mēs no vēstures zinām, šīs bija veids ka Latvijas iedzīvotāji tika sagatavoti Padomju okupācijai, kur padomju okupācijas process tika īstenots tā, ka pat nav konkrēti un stingri pierādījumi, bet okupācijas fakts ir balstīts tikai vienīgi uz emocionāliem stereotipiem un ideoloģiskām klišejām, ka padomju režīms nebija Latvijai labs. Un viņs nekad arī netika no Latvijas tautas vairākuma izvēlēts, bet nereti, tas bija "izslavētais mazākais ļaunums", kas valda mūsdienu (pēc 1991.gada) Latvijā, kas, paldies dievam, vairs nav KGB kontrolēta režīma kontrolē.   
Nav jau tā, Latvijas autoritatīvais režīms izcēlās kaut kā unikāli, tajā laikā ļoti daudz valstis atteicās no demokrātiskas pārvaldes formas. Bez ideoloģiski iekrāsotiem gadījumiem gadījumiem, ka Itālijā, Vācijā, bijā arī tādi sadzīves loģiskie izgājieni kā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kur autoritārismu ieviesa caur demagoģiju un uz baiļu no Padomju Krievijas histērijas pamata, kuru nu jau mūsdienu Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu zināt no savas ikdienas. Demokrātiskās Latvijas posma sabiedrībā pamatā balstījās uz bipolāru attieksmi ar līderiem labējiem - Latvijas Zemnieku Savienību (LZS) un centriski-kreisajiem Latvijas Sociāldemokrātisko Strādnieku partiju (LSDSP). Un šie līderi 30 gadu sākumā sāka zaudēt popularitāti, viņus sāka nomākt konkurence un viņi nolēma rīkoties un likvidēt visus ko vien varēja, katrs attiecīgi savā spārnā: komunistus, pērkonkrustu, u.c. savadāk domājošos un šis process beidzas ar LZS domu atbrīvoties no LSDSP, ko nevarēja savādāk izdarīt, kā likvidējot Latvijā demokrātiju.
Citāts: lv.wikipedia.org
Režīma trīs galvenie politiskie saukļi bija — Vadonība. Vienība. Nacionālisms. Publikācijās, īpaši pēc 1936. gada 11. aprīļa, kad Ulmanis pārņēma arī Valsts Prezidenta amatu, tika uzsvērts Vadonības un autoritārisma pozītīvais aspekts. Režīma ideoloģijas pamattēze bija, ka Vadoņa radītā 15. maija Atjaunotā Latvija ir devusi iespēju tautas vienotībai un uzplaukumam latviskā Latvijā.
Diemžēl šis process izrādījās īsta "pandoras lade" un beidzās ar padomju okupāciju 1940. gadā, jo principā jau izsenis PSRS piebaroja Latvijas rūpniecību un ostas ar  preču apgrozījumu un pasūtījumiem. Sākuma ar domu novērst Latvijas radikalizēšanos uz antipadomju ideoloģijas bāzes, līdz teritoriālai interesēm par Baltijas placdarmu militārām darbībām Eiropā.  No otras puses Staļins sāka zaudēt ticību, ka vada valsti pareizi, jo pasaule it īpaši Eiropa bija novirzījusies no vienīgi pareizās vispasaules revolūcijas idejas, ko viņš mēģināja pirms otrā pasaules kara kompensēt ar mehānisku okupāciju un Eiropā, kur pēc tā laika starptautiskajām tiesībām aneksija bija ikdienišķa lieta, bija liels kārdinājums savākt iekšējās pretrunas sagrautas tuvējās valstiņas - kā piemēram Latviju, Igauniju, Lietuvu un Somiju. Kā zināms no okupācijas izvairījās tikai demokrātiskā Somija, kas varonīgi aizstāvēja savu zemi pret Staļina armiju militāri. Latvija, Igaunija un Lietuva krita Padomju savienības izliktajos diplomātiskajos slazdos, jo savdabīgi baidījās no savas tautas, kuru paši autokrātiskie režīmi bija novārdzinājuši.   
Mūsdienās Latvijā vel joprojām ir cilvēki, kas domā ka tie laiki jau nu gan bija zelta laiki, kaut gan Latvija izteikti baroja savus pastāvēšanas gala realizētājus. Un patiesi, vieglāk ir visā vainot ārējos spēkus, nekā Latvijā izveidot demokrātisku un līdzsvarotu sabiedrību! Apsveicu ar Latvijas demokrātijas pirmo slepkavu apvērsuma 80 gadadienas jubileju! Un kā mēs zinām, Latvija nav atrisinājusi 1936 gada Latvijas iekšējās pretrunas un izaicinājumus.   
*citāti no: https://lv.wikipedia.org/wiki/Autorit%C4%81rais_K%C4%81r%C4%BCa_Ulma%C5%86a_re%C5%BE%C4%ABms

Kādas ir jūsu domas?

Atslēdzies reno

Re: 1934. gada 15.maijs
« Atbilde #1 : 2016. gada 14. maijs, 08:08:38 »
Domāju, ka fakti sajaukti vienā putrā ar pilnīgiem suņa murgiem.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #2 : 2016. gada 14. maijs, 09:41:23 »
15.maija apvērsums ir fakts, bet viss pārējais - vairāk vai mazāk interpretācijas un spekulācijas. Jebkurā gadījumā tas bija sen, un notikušo mainīt nevar.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #3 : 2016. gada 14. maijs, 15:31:23 »
Domāju, ka fakti sajaukti vienā putrā ar pilnīgiem suņa murgiem.
Faktu tur ne maz nav tik daudz, cik tēma ir miega malai neērta. Un īstenībā, kāds tad tavuprāt ir 'pareizais' izklāsts? :)

15.maija apvērsums ir fakts, bet viss pārējais - vairāk vai mazāk interpretācijas un spekulācijas. Jebkurā gadījumā tas bija sen, un notikušo mainīt nevar.
Un notikums patiesi ir noticis sen, diez vai ka bez speciālas meklēšanas, jūs atradīsiet tā laika aculieciniekus un vēl mazāk ticams, ka šie aculiecinieki ko sakarīgu jums varēs pateikt. Bet vēsture jau nav senatnes notikumi, bet gan mūsdienu personīgais vērtējums pagātnes notikumiem. Un vēsture ir laba ar ko vari izvairīties no notikumu nevajadzīgas atkārtošanās, jo rezultāts ir jau zināms un no analoģijas vari prognozēt tagadnes bezjēdzīgo darbību sekas. :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #4 : 2016. gada 14. maijs, 16:08:36 »
vai jel kad kāds ir m;ac;ijies no pagātnes kļūdām un teicis -re, toreiz izdarīja tā un tas bija nepareizi. |Tagad gan tā nedarīsim

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #5 : 2016. gada 14. maijs, 16:21:34 »
vai jel kad kāds ir m;ac;ijies no pagātnes kļūdām un teicis -re, toreiz izdarīja tā un tas bija nepareizi. |Tagad gan tā nedarīsim
man patīk , ka sarunu forumā konstanti noraida visus senās Romas teicienus - teiksim, divreiz vienā upē neiekāsi, vai teiksim - normāli cilvēki mācās no savām kļūdām, gudrie no svešām, bet "visgudrākie" no kļūdām nemācās. :)
Hmzs, man patiesi sāk interesēt, kādai dzīves pieredzei jābūt, lai tik precīzi darbotos, lai viss civilizācijas kultūras  mantojums būtu pie kājās? :)

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #6 : 2016. gada 14. maijs, 19:28:44 »
man patīk , ka sarunu forumā konstanti noraida visus senās Romas teicienus - teiksim, divreiz vienā upē neiekāsi, vai teiksim - normāli cilvēki mācās no savām kļūdām, gudrie no svešām, bet "visgudrākie" no kļūdām nemācās. :)
Hmzs, man patiesi sāk interesēt, kādai dzīves pieredzei jābūt, lai tik precīzi darbotos, lai viss civilizācijas kultūras  mantojums būtu pie kājās? :)

Muļķības, neviens neko nenoraida. Tik dzīvē sanāk tā, kā sanāk.

Lai gan man tiešām grūti saprast, kāds sakars manām prasmēm ikdienā un sadzīvē ar zināšanām par Ulmaņa apvērsumu?

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #7 : 2016. gada 15. maijs, 23:07:09 »
Muļķības, neviens neko nenoraida.
Tik dzīvē sanāk tā, kā sanāk.
Protams, mīļā. Tev ir pilnīga taisnība, taisni tā arī ir - kā dzīve sanāk, tā sanāk, un ļoti bieži sanāk gana paradoksāli.  Hmm, komplimentus pietaupīšu, jo diemžēl Tevi nepazīstu! ;)

Lai gan man tiešām grūti saprast, kāds sakars manām prasmēm ikdienā un sadzīvē ar zināšanām par Ulmaņa apvērsumu?
Tas saistīts ar to kā ikdienā tas pats brīnišķīgi spriedošais cilvēks darbojas savos ikdienas darbos tikpat brīnišķīgi. :) Un ne jau kāds pielāgojas savas spriestspējas prasmes Ulmaņa apvērsuma apriešanai, bet gan jau ka ikdienas vajadzībām. :) Un tāpēc uz šādiem jautājumiem arī izkrīt visnegaidītākās atbildes, reizēm vienkārši vajag parunāt ... :)

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #8 : 2016. gada 16. maijs, 08:33:39 »
Hmm, komplimentus pietaupīšu, jo diemžēl Tevi nepazīstu! ;)

Vot tā...  :faint: Es tā nespēlējos! :D

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #9 : 2016. gada 18. maijs, 12:54:49 »
Vot tā...  :faint: Es tā nespēlējos! :D
Ar pieaugušiem svešiem vīriešiem forumā vajag spēlēties pēc noteikumiem - pielien tēmas ietvaros viņiem. :) Tie kas kādas sievietes iedresēti, zina kā pareizi un pozitīvi atbildēt un censties Tevi uzmundrināt, kas ļoti bieži ir nebeidzamu komplimentu daudzums. ;) Un priekš kam mums neaudzināti kranči, kuriem tikai viens galvā - kā paēst patiesības maizi un izcīnīt uzvaru cīņā par šo kumosu.  Mums vajag, lai viņi to dara par godu "saimniecei" un luncinās, luncinās, luncinās ar patiesības kumosu zobos, un pat ja tas nav patiesības kumoss, vienalga, tak patīkami ka luncinās :)   
p.s. man gan šķiet ka šis ieraksts vairs nav par tēmu :( Liekas pitonīgā Sparka nu būs šnācīga un nogrūdīs šo ierakstu pagrabā :)

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #10 : 2016. gada 18. maijs, 15:42:46 »
 :m: tas_pats_lv, kur tu tik nīgrs? Komplimenta žēl? Nu vismaz par to, ka Luīzei ir pacietība visus tos palagus līdz galam izlasīt. Man personīgi  :blushing: , pacietības trūkst ja tieku līdz pusei, tālāk  ar zobu sāpēm. Un galvenais, ka saprotu, ka daudz  vērtīgas informācijas un viss tik daudz un gudri... bet man uznāk organisma vājums kad es to informācijas palagu ieraugu. Es pati esmu muldoņa un 'dažkārt sirdsapziņa moka, ka cilvēkiem ir savu laiku jātērē lai manas muļķības  lasītu. Nu tāda daba- vainīga. :sad_smiley: Man personīgi vairāk patiktu ne lasīt to visu informāciju, bet uzzināt konkrēti Tavu viedokli, bet tas laikam par daudz būtu prasīts, vai ne? Katrs izpaužas, kā grib jo NAV internetā noteikumu. Nē, , tas_pats, es ļoti cienu to, ka tu to visu  zini, un runa nav par mani.

(pukst) Un vienalga, Luīze ir pelnījusi komplimentus!... vismaz par drosmi

Atslēdzies daddy

« Atbilde #11 : 2016. gada 18. maijs, 15:54:37 »
mūsu necilās domas ir, ka Latvijā joprojām mācamies spēlēt valsti. Daudz ko jau esam pamēģinājuši - daudz partiju demokrātiju, diktatūru, Saeimas vēlētu prezidentu, bet pilnīgas laimes kā nav tā nav  :m: 

Tāpēc sapņojam par divpartiju sistēmu un/vai tautas vēlētu prezidentu, maldīgi cerot, ka mainot politisko sistēmu, nevajadzēs mainīties pašiem un varēsim turpināt gribēt nesavienojamas lietas - mazus nodokļus, bet lielu valsts atbalstu; zemi apmaksātus, bet kvalificētus un godīgus valsts vadītājus, ka citi visu labi izdarīs mūsu vietā, bet mēs paliksim malā, vai vēl labāk turpināsim pa kluso čiept vai slinkot... utt utjpr.   :)

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #12 : 2016. gada 19. maijs, 19:54:30 »
mūsu necilās domas ir, ka Latvijā joprojām mācamies spēlēt valsti. Daudz ko jau esam pamēģinājuši - daudz partiju demokrātiju, diktatūru, Saeimas vēlētu prezidentu, bet pilnīgas laimes kā nav tā nav  :m:
man jau tā arī likās ka tev patika 1940 gada jūnijs, kad šos "neveiksmīgākos spēlētājus" aizstāja spējīgākie no citām zemēm ar stiprāku roku. ;) Latvieši ir fantastiski mazohisti? 

Atslēdzies reno

« Atbilde #13 : 2016. gada 19. maijs, 21:04:02 »
ko tu pīpē šovakar?

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #14 : 2016. gada 19. maijs, 22:49:16 »
ko tu pīpē šovakar?

Es nepīpēju nekad, pat sieviešu dēļ ne. :) Es labāk dzeru konjaku, vai labāk tomēr saldu tēju vai sliktākajā gadījuma saldu kafiju ar pienu. :)
Un par 1940 gadu, mēs esam gudrāki, nekā tie kas tai laikā dzīvoja, kas redzēja tikai jūkli, bet mēs zinām, ka Staļins gribēja atriebties poļiem, par piedzīvoto sakāvi pilsoņu kara kaujā, kur viņš bija atbildīgais poļitruks. :) Un kopš tā laika Staļins gatavoja augsni, lai savāktu to ko poļi viņam atņēma. ;) Līdz ar to nekārtības un nejēdzības, kā 1934 gada 15 maijā bija tikai Staļina interesēs. Vēsturiski Ulmanis ar šo apvērsumu realizēja Staļina ieceres, un pat ja viņš to nesaprata, varēja to pārdomāt Turkmēnijā. :)