Autors Tēma: pareizrakstība/runa  (Lasīts 10037 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Re: pareizrakstība/runa
« Atbilde #15 : 2016. gada 24. maijs, 10:34:03 »
'Parastajam cilvēkam' bērni mācās skolā, kur par nepareizu vārdu rakstību samazina atzīmes 'latviešu valodā', līdz ar to tomēr par valodas lietošanu derētu padomāt vismaz bērnu labad. Bet "parastajam cilvēkam", kas nav dzirdējis un nelieto nevienu no šeit minētajiem vārdiem, piemēram, Islande vai komikss, derētu pārbaudīt prāta spējas un priekšlaicīgi nelepoties ar to, ka IQ ir pozitīvs. Var gadīties, ka IQ skaitlis ir vienāds ar apģērba izmēru.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #16 : 2016. gada 24. maijs, 10:49:56 »
Ja parastais cilvēks nevienu no šai un un citos lēmumos pieminētajiem vārdiem nelieto, tad neko nemaina.

Tā kā man diktāti uz atzīmi nav jāraksta, tad es lietoju, lietošu un iepūtiet man - Islande.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #17 : 2016. gada 24. maijs, 10:52:43 »
Islande.
Ar augstāk citēto dokumentu tas Tev oficiāli ir atļauts :D

Atslēdzies daddy

« Atbilde #18 : 2016. gada 24. maijs, 11:03:10 »
ja man kāds spētu paskaidrot, kāpēc ar latviešu valodu nodarbojas 2 iestādes, katra zem savas ministrijas, es būtu ļoti pateicīgs.
1. Latviešu valodas aģentūra (IZM) http://www.valoda.lv/Agenturas_darbiba/Agenturas_darbiba/653/mid_493
2. Valsts valodas centrs (TM) http://www.vvc.gov.lv/advantagecms/LV/par/par.html

Citādi nebrīnos, jo katrai iestādei taču pienākums savu eksistenci attaisnot un šitādu sviestu kult...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #19 : 2016. gada 24. maijs, 11:22:09 »
ja man kāds spētu paskaidrot, kāpēc ar latviešu valodu nodarbojas 2 iestādes, katra zem savas ministrijas, es būtu ļoti pateicīgs.
1. Latviešu valodas aģentūra (IZM) http://www.valoda.lv/Agenturas_darbiba/Agenturas_darbiba/653/mid_493
2. Valsts valodas centrs (TM) http://www.vvc.gov.lv/advantagecms/LV/par/par.html

Citādi nebrīnos, jo katrai iestādei taču pienākums savu eksistenci attaisnot un šitādu sviestu kult...

Atnāks tas_pats_lv un Tev visu paskaidros. :D Viņš zina visu vai gandrīz visu.  ;)

Atslēdzies daddy

« Atbilde #20 : 2016. gada 24. maijs, 11:34:27 »
Atnāks tas_pats_lv un Tev visu paskaidros. :D Viņš zina visu vai gandrīz visu.  ;)

tieši otrādi - viņš zina tikai vienu - atlaidiet Saeimu, un jūsu problēmas būs atrisinātas :) tāpēc, ja godīgi - īpaši uz viņu neceru :(

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #21 : 2016. gada 24. maijs, 19:50:47 »
Liekēži, liekēži.. Izmācieties paši par valodniekiem,ne saukājaties  :facepalm:
Bet,ja par pieņemtajiem VVC lēmumiem  - lai par to strīdās valodnieki un galva sāp tulkotājiem  :) , parastam cilvēkam tas neko dzīvē nemaina..
Kātad, parastais arguments - dariet paši. Ņifiga, man nav pašai jālabo sev zobi, jāgriež aklā zarna, jāvada trolejbuss, jātīra lietusūdeņu kanalizācija, jābirstē skurstenis un jāpieņem pareizrakstības likumi. Es daru savu darbu un gribētu sagaidīt, ka citi padarīs savu. Normāli padarīs. Nevis izveiks darbības imitāciju daudzu gadu garumā par, starp citu, arī manu nodokļu naudu.
Un, lai arī skolu esmu beigusi un man par pareizrakstību atzīmes sen neviens vairs neliek, tomēr gribētu tā kā ierindoties kulturālu cilvēku - rakstītpratēju kategorijā un neprātot par to, vai vārds, ko visu mūžu esmu pratusi uzrakstīt pareizi, kāda dienaszagļa iedomas pēc šodien nav pēkšņi jāraksta kaut kā savādāk.

Atslēdzies Bobs

Atb: pareizrakstība/runa
« Atbilde #22 : 2026. gada 18. februāris, 08:49:07 »
Jaunais normālais  :?:

Atslēdzies Camma

« Atbilde #23 : 2026. gada 19. februāris, 10:00:26 »
Smējos no sirds, kad ieraudzīju nopietnā pasaules mēroga avīzē ''viķok i zaķok''. Kādu brīdi atpakaļ blogeri šitā iesauca Vitkovu un Kušniru, kad šamie pasāka kopīgus sirojumus pa karalaukiem. Žuļiki un marodieri, kuriem iesauka ir daudz par maigu.
Visus sakost!

Atslēdzies reno

« Atbilde #24 : 2026. gada 31. marts, 17:52:14 »
Beidzot lasu Jaume Cabre Es atzīstos. Tulkojusi Dace Meiere, tātad atzīta izcila tulkotāja. Bet kā man griež acīs un ausī tie ļ -Manļeu, Kasteļss, Maļorka -kā gan bez tās. Kaut kā daudz pareizāk likās Maljorka, arī Manljeu, Kasteljss liekas daudz "spāniskāk". Tulkots gan no katalāņu valodas, vai tiešām tur tie ļ tik izteikti skan?

Atslēdzies Trix

« Atbilde #25 : 2026. gada 31. marts, 20:41:14 »
Cik nu es protu spāņu mēli, tad Mallorca vispār būtu Maģorka vai Majorka. Ļ tur garām nav gājis. 
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #26 : 2026. gada 01. aprīlis, 08:55:11 »
Beidzot lasu Jaume Cabre Es atzīstos. Tulkojusi Dace Meiere, tātad atzīta izcila tulkotāja. Bet kā man griež acīs un ausī tie ļ -Manļeu, Kasteļss, Maļorka -kā gan bez tās. Kaut kā daudz pareizāk likās Maljorka, arī Manljeu, Kasteljss liekas daudz "spāniskāk". Tulkots gan no katalāņu valodas, vai tiešām tur tie ļ tik izteikti skan?

Lasi un mācies! :)  Tas, kas likās pareizi, ir nu...nespēja mainīties :) Es jau jaunībā atklāju ka latviskie nosaukumi ir dīvaini, iespējams ko krievvalodas aizgūti. Arī bija spuras gaisā - KĀ TAD TĀ?? Piemēram - Lisbon [lisbo'], Bejing [bežin] :) 

Atslēdzies reno

« Atbilde #27 : 2026. gada 01. aprīlis, 09:56:09 »
Lasu jau lasu un mēģinu pierast. Vnk ausis katru reizi noļumst, saļimst
Moskva, Kiiva, Jerevana

Atslēdzies daddy

« Atbilde #28 : 2026. gada 01. aprīlis, 10:09:57 »
Lasu jau lasu un mēģinu pierast. Vnk ausis katru reizi noļumst, saļimst
Moskva, Kiiva, Jerevana

Īslandi un Grīnlandi piemirsi...  :laugh:   grieķu, armēņu u.c. vietas tīri pēc izrunas - Pireja (grieķu: Πειραιάς), Erevāna (armēņu: Երևան, izrunā: /jɛɾɛˈvɑn/)
...da labi, ko tur...
ne mūsu bāleliņi turp jās, ne tās vistiš apkaus un meitiš paspaidīs, tik pasapņot var...  :b:  (c) Šveiks
« Pēdējās izmaiņas: 2026. gada 01. aprīlis, 10:16:50 no daddy »

Atslēdzies lieldienu zakjis

« Atbilde #29 : 2026. gada 01. aprīlis, 14:19:26 »
Lisabona domājams ir no vācu val., oriģinālā sauc Lišboa