Autors Tēma: Sāls (ne)kaitīgums  (Lasīts 2164 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies daddy

Sāls (ne)kaitīgums
« : 2016. gada 26. maijs, 09:11:36 »
Kamēr zinātnieki vēl strīdas par vārāmā sāls (ne)kaitīgumu http://nra.lv/viedokli/juris-paiders-3/173626-atzinas-par-sals-kaitigumu-ir-nezinatniskas.htm ir vērts par to parunāt.

Kādas ir jūsu domas par vārāmās sāls lietošanu - lielos daudzumos tas ir kaitīgs vai nē?
Un kā praktiski šo īstenojat - ja vajag "naža galu" sāls, tad izvēlaties nazi ar visšaurāko galu? :D

Personiski man garšo sālš ēdiens, visdādi sālījumi... tāpēc drusciņ jūtu sirdsapziņas pārmetumus berot sāli ēdienā, ka īsti labi tas nav ...     

Atslēdzies Camma

Re: Sāls (ne)kaitīgums
« Atbilde #1 : 2016. gada 26. maijs, 09:19:33 »
Par kaitīgumu - dzīvnieki (zālēdāji) meklē, kur var sāli palaizīt vai grauž augsni, lai dabūtu sāli. Mednieki kādreiz mežazvēriem speciāli sāls laizītavas iekārtoja. Ja regulāri pārtikā lieto gaļu, tad bez sāls var iztikt. Ja gaļu nelieto, tad sāli pa druskai vajag gan - svīstam un čurājam, zinies... Pērtiķīši viens otram ne blusas kažokā meklē, bet kā reiz sāls kristāliņus...
Bet kā parasti - kas par daudz, tas par skādi. Sāli lietoju maz. Sālījumus un marinējumus - mēreni, reizi, divas nedēļā. Veikala gatavajiem produktiem vispār sāli klāt nelieku, pat ja tas ir biezpiens brokastīm.
Starp citu - ASV armija nelieto pliku ūdeni (mācībās), jo pēc mācībām tuksnesī un karstumā daudz kursantu atgādāja uz medpunktu smagā stāvoklī, pat ja ūdens bijis pietiekami daudz - kā reiz sāļu līdzsvars totāli izjaukts...
Visus sakost!

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #2 : 2016. gada 26. maijs, 09:23:25 »
Manas garšas kārpiņas neprasa sāli lielos daudzumos.
Uz nakti vispār cenšos neko sāļu neēst, jo tas man aiztur ūdeni organismā un no rīta mostos uzpampusi.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #3 : 2016. gada 26. maijs, 09:45:58 »
Maz, garšvielas aizstāj.Tāpat jau visur ir, maizē, sierā....Pierasts.
Reiz viesos sīči neēda, jo ēdiens esot rūgts, bet bija pasāļš, jo pierasts ēst maz sāļu.
Ja vajadzība pievienot var vienmēr, nost jau nepaņemsi...

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #4 : 2016. gada 26. maijs, 09:57:34 »
Kas ir liels daudzums? 1kg dienā noteikti būs kaitīgs  :sarcasm:
Pati sāli lietoju normāli, mamma gan saka, ka man viss esot nedasālīts, lai arī nazi ar šaurāko galu nemeklēju.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #5 : 2016. gada 26. maijs, 10:02:01 »
Cik grami dienā ir “normāli“?::)).
Kas vienam normāli,citam nenormāli ...

Atslēdzies Broms

« Atbilde #6 : 2016. gada 26. maijs, 10:07:54 »
Mans vectēvs vienmēr ir ēdis visu ļoti sālītu. Kad viņš kaut kam ir piebēris sāli, citiem tas kļūst neēdams.  Šis saka, ka esot pašā laikā:)
Un neko - savos 92 jūtas salīdzinoši labi. Nebūtu ievainojuma, varbūt i padejotu.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #7 : 2016. gada 26. maijs, 10:14:47 »
Mans vectēvs vienmēr ir ēdis visu ļoti sālītu. Kad viņš kaut kam ir piebēris sāli, citiem tas kļūst neēdams.  Šis saka, ka esot pašā laikā:)
Un neko - savos 92 jūtas salīdzinoši labi. Nebūtu ievainojuma, varbūt i padejotu.

...manējais tāpat + pīpēja kā traks...
Nja, sālīta, kūpināta  gaļa nemaitājas :)

Atslēdzies Mango

« Atbilde #8 : 2016. gada 26. maijs, 10:21:53 »
Es pati neberu nekam sāli klāt. Protams, kur jau ir klāt, no tā izvairīties nevaru, kkādi sieri, kkāds prošuto utml. Ne tāpēc, ka kaitīgs vai nekaitīgs, es nezinu, kā ir, vnk neprasās.

Dziesmusvētkos gan bija riktīgi sāļš minerālis, lai neatūdeņojas.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #9 : 2016. gada 26. maijs, 10:54:29 »
Cik grami dienā ir “normāli“?::)).
Kas vienam normāli,citam nenormāli ...
Oi, kurš tos gramus sver un mēra?

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #10 : 2016. gada 26. maijs, 18:44:54 »
Lielos daudzumos viss ir kaitīgi. Bet tā baidīšana ar sāli ir muļķīga. Ja nu vienīgi kāds tiešām sāli ar lāpstu šķipelē zupā. Es parasti sāli beru ar pirkstiem, kādu šķipsniņu pieberu. Kad sāls mājās izbeidzies un kādu laiku aizmirstu to nopirkt, tad ēdienu gatavoju bez sāls, lielas atšķirības nav. Sīpolus, ķiplokus lietoju. Pie vārītiem kartupeļiem sāli nekad nelieku, arī ne pie makaroniem, ne rīsiem.

Atslēdzies reno

« Atbilde #11 : 2016. gada 26. maijs, 19:28:43 »
Es tad laikam šajā kompānijā neiederos -sāli lieku gan pie kartupeļiem, gan makaroniem, varētu teikt, ka pie visa, kas nav saldais ēdiens

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #12 : 2016. gada 26. maijs, 19:30:27 »
Es kompānijā ar reno. Par kaitīgumu sāktu domāt, ja kādas veselības problēmas uzrastos.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #13 : 2016. gada 26. maijs, 21:35:54 »
Dzīve vispār ir seksuāli transmisīva slimība ar 100% letālu iznākumu. Ko tur par štrunta sāli uztraukties?...
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #14 : 2016. gada 26. maijs, 22:50:33 »
Neuztraucos, lai gan lietoju krietni mazāk nekā kādreiz, taču tas noticis pats no sevis, nevis domājot par kaitīgumu/nekaitīgumu. Garšas izjūta mainījusies.
Un reizēm lieku sāli arī saldajiem tāpat kā cukuru sāļajiem.
Man garšvielas sāli neaizvieto. Manuprāt, tikai sāls izceļ ēdiena kā tāda garšu, garšvielas jau ir papildinājums.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck