Autors Tēma: Vecvārdi  (Lasīts 31630 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

tas_pats_lv

• Viesi
Re: Vecvārdi
« Atbilde #45 : 2016. gada 22. jūnijs, 00:58:56 »
Man līdz šim likās, ka ķemme ir ķemme, bet suseklis ir suseklis - tipa suka.
Piemēram - linu suseklis:
Suka ir pamatvārds, kura saknē ir tāda pati kā suķim, proti, sarainajam ;) Suka ir saru kopums sukāšanai :) Un no sukas ir atvasināts arī darbības vārds 'sukāt' - ķemmēt, apstrādāt ar susekli linus un kaņepājus (utt) un pārnestā nozīmē: pērt, ātri skriet, skriet. Ha, cik labi kā mājas ir vārdnīca. :) Un ķemme ir ģermānisms, priekšmets ar zobiem. ;)
Meklējot to suku atradu arī suits -'ļoti daudz, pārmērīgs, pārbagāts'.
slama - 'izmircis cilvēks arī nevīžīga, izlaidīga sieviete(slampa)', slamstīties - domājams caur slemete 'mīksts, netīrs priekšmets' - 'staipīties, slinki strādāt, slinkot, klaiņot bez darba' galu galā, mūsdienās vien slinks. :)   

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #46 : 2016. gada 22. jūnijs, 01:13:09 »

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #47 : 2016. gada 23. jūlijs, 02:33:58 »
Kuršu valodā laikam ir bijis verbs *klenst (skat krievu *kljast, poliski *kle'ti) no kā 17gs iterācija klentēt. Pamata indoeiropiešu *kel- 'saukt, kliegt, trokšņot' arī 'skanēt' (no kā ari celies vārds 'cālis').

Starp citu, kuršu dialekts ir gājis latviešu valodai zudībā, domājams, vēl ap 17 gs, kad smagi cieta no ģermānismiem.  Sargiet latviešu valodu no svešvārdiem - tas ir velns, kam atdosi mazo pirkstiņu, un viņš paņems visu roku.

Citāts
Var, protams, uzskatīt, ka kuršu tauta vēl pastāv, jo neviena no senlatviešu tautām reāli savu valodu nav saglabājusi.

Mazliet par kuršiem runājot, interesanti, ka, politisku motīvu vadīti, valodnieki mēdz dalīt Lietuvas daļā palikušo kuršu no Latvijā palikušo kuršu likteni un valodu. Kuršu kāpā dzīvoja tādi paši kurši kā lībiešu zemēs pie Ventspils. Latvijā viennozīmīgi var runāt par "kuršu valodas substrātu" un "kursiskās izloksnes", ko nevajag jaukt ar Lībisko Kurzemes izloksni ;) Par valodām tās dēvēt būtu pārāk lepni, kas ir pat pārspīlējums kurseniku dialektu dēvēt par valodu, kaut gan var jau padiskutēt, kuras valodas dialekts tas ir- lietuviešu vai latviešu.
lv.vikipedia.org

No senlatviešu tautām: kuršiem, zemgaļiem, latgaļiem, sēļiem un lībiešiem - latviešiem ir palikuši dialekti: latviešu valodas dialekti. Tā kā droši apziniet, kādā no dzīvās valodas dialektiem Jūs runājat un domājat! Savukārt mana attieksme pret literāro valodu ir ļoti bēdīga, jo tā nav dzīva, tikai dialekti ir dzīvi, tas ir arī mans pamatojums, kāpēc es uzskatu, ka pareizā literārajā valodā runā tikai ārzemnieki un valodas fašistu mūki. :) Latvieši, meklējiet savas dzīvās saknes, runājiet ar kaimiņiem ar vieglumu un bez valodas mocībām! Kas gribēs, sapratīs, bet, kas negribēs ... vai vajag tāpēc ķēmoties? 
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 24. jūlijs, 08:48:36 no lumbergs »

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #48 : 2018. gada 02. novembris, 11:28:55 »
No pasakas:
"Cikām viņš azotē meklēja pīpi, tabaku un šķiltavas, tikām pazaudēja vienu cimdiņu."
Vai nav jauks tas cikām - tikām? :)

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #49 : 2018. gada 02. novembris, 11:42:36 »
Vai nav jauks tas cikām - tikām? :)
Man reiz tika uzdots jautājums par ceļošanu - cikatā mēs brauksim... :)

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #50 : 2018. gada 02. novembris, 11:47:10 »
cikatā mēs brauksim... :)
To es lietoju.

Atslēdzies MMuca

« Atbilde #51 : 2018. gada 03. novembris, 20:25:51 »
Kurš savu šķīvi nenomazgās, turš ēdīs no netīra.

Arī nav literāri, bet man patīk.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #52 : 2018. gada 03. novembris, 20:33:41 »
Mammīna un papīts (Raunas apkārtnes dialekts) un karaute (arī no turienes).
Zemgale ... Jelgavas apkārtne ... ja jāsaka, ka auto apgriezās, tad nesaka "riņķī", bet "ripā". Auto apgriezās ripā un braucām atpakaļ.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies reno

« Atbilde #53 : 2018. gada 07. novembris, 18:12:58 »
Atšķirot  latviešu -angļu vārdnīcu atradu  man pilnīgi nezināmus 2 vārdus:
ķīķēt
ķezberis

Vai jūs ziniet nozīmi?

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #54 : 2018. gada 07. novembris, 18:15:33 »
Ķezberis ir pīlādzis, ja pareizi atceros.
Ķīķēt - lūkoties, pētīt, skatīties?

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #55 : 2018. gada 07. novembris, 18:18:04 »
Nav pīlādzis.

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #56 : 2018. gada 07. novembris, 18:26:04 »
Vai arī ķirsis?
Kaut kas ēdams, kaut kā tā prātā :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #57 : 2018. gada 07. novembris, 18:31:37 »
 Nav lūkot. Lūkot -ķīķerēt
Par ķirsi pareizi. Saldais ķirsis -ķezberis. Nez, kāpēc nelieto, muļķīgi saukt par čerešņām, ja pašiem savs labs vārds

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #58 : 2018. gada 07. novembris, 18:43:44 »
Es nezināju, ko nozīmē ķezberis (tagad zināšu).
Ar ko tad ķīķēšana atšķiras no ķīķerēšanas?

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #59 : 2018. gada 07. novembris, 19:55:05 »
Sameklēju, ko nozīmē ķīķēt. Domādams neizdomātu :)