Autors Tēma: Vecvārdi  (Lasīts 31607 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

tas_pats_lv

• Viesi
Vecvārdi
« : 2016. gada 02. jūnijs, 02:03:13 »
Man patīk vecvārdi, ar tādiem pat manā vecumā var izklausīties stilīgi. :)

https://www.fenikssfun.com/bildes/vecvardi-atgriezas-3738 ;)

Atslēdzies ...(cita)

Re: Vecvārdi
« Atbilde #1 : 2016. gada 02. jūnijs, 08:19:37 »
Man šaubīgs izklausās - čampa. Vai tomēr nebūs - čamma.  Tas pat šad  tad ir dzirdēts, tāpat kā - tutenis, burlaks, kamieši, jumprava, ūzas, knaisis(-ši), ķisens, dzirkles, valgums.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #2 : 2016. gada 02. jūnijs, 08:26:55 »
Tur jānošķir, kuri ir vecvārdi, kas kopjami un lolojami, un kuri - barbarismi, ko jau Alunāns un Co centās izskaust.
Upd: pārsvarā tur ir apvidvārdi.
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 02. jūnijs, 08:42:51 no Spārka »

Atslēdzies Camma

« Atbilde #3 : 2016. gada 02. jūnijs, 08:32:01 »
Kāpēc vecvārdi? Es vairāk kā pusi lietoju....
Visus sakost!

Atslēdzies ragana

« Atbilde #4 : 2016. gada 02. jūnijs, 08:32:11 »
Pekains ar spalvainumu nekā neiet kopā.  :facepalm: Peka = ķepa, pekains = ķepains. Daži vārdi vispār ne pēc kā neizklausās, bet dažus lietoju ik pa laikam.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #5 : 2016. gada 02. jūnijs, 08:32:13 »
Kādus 6 lietoju, būs jāievieš arī pārējie :-)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #6 : 2016. gada 02. jūnijs, 09:12:48 »
Pekains ar spalvainumu nekā neiet kopā.  :facepalm: Peka = ķepa, pekains = ķepains. Daži vārdi vispār ne pēc kā neizklausās, bet dažus lietoju ik pa laikam.

Aijā žūžū, lāča bērni
Ķepainām kājiņām? [Sveika, Černobiļa!...] :D

Vai tomēr spalvainām?
Peka = spalvaina [precīzāk - mataina] ķepa.

Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2016. gada 02. jūnijs, 09:33:27 »
pekas -platas, apaļas pēdas -kā lācim

No rakstā minētajiem-ir tādi, ko lietoju īpaši nedomājot, kā par vecvārdu.Dažus atcerējos -vecmāmiņai spindzeles līda virtuvē.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #8 : 2016. gada 02. jūnijs, 10:16:58 »
Daļu lietoju, man patīk. Ir lietošanā arī citi (drīzāk) apvidvārdi. Vienmēr esmu uzskatījusi, ka, jaunvārdus veidojot, labāk būtu papurinājuši vecvārdu/apvidvārdu krājumus, nevis radījuši garus, bieži neveiklus, jaunvārdus.

Bet ūka un valgums, manuprāt ir normāli mūsdienu vārdi. Ūka taču ir anatomisks jēdziens, vai tad nē? Tas, ka jaunatnes latviešu vārdu krājums rūk, un tiek papildināts ar anglicismiem (parasti) un svešvārdiem, fakts. Kreatīvi un inovatīvi bl...  :banhead:
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #9 : 2016. gada 02. jūnijs, 10:28:53 »
Dagls atgādināja, ka ļoti gribētos uzzināt krāsu nosaukumus latviski. Zinu, ka mēļš ir violets vai vēl smalkāk kā tēzaurs raksta - tumši zils ar violetu nokrāsu. Tas liek domāt, ka citiem toņiem arī varētu būt savi nosaukumi. Kur tos atrast? Gribas atdzīvināt.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #10 : 2016. gada 02. jūnijs, 11:01:36 »
Nu gan piepļurkstēšu, bet krāsu tēma aizveda līdz zirgu krāsām... Tas ir  :rat:
Man ļoti patīk dābolaini sudrabskari  :smile:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #11 : 2016. gada 02. jūnijs, 11:10:15 »
Nu gan piepļurkstēšu, bet krāsu tēma aizveda līdz zirgu krāsām... Tas ir  :rat:

Super! Dzirdēta/lasīta, protams, bija lielākā daļa krāsu apzīmējumu, bet šitik smalki aprakstīts. :) Izcili!

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #12 : 2016. gada 02. jūnijs, 11:25:27 »
Vārds "sarķis" ir vecvārds, kas zirdzenieku aprindās lietots praktiski netiek. Saka - ruds zirgs. Par pārējām izplatītākajām krāsām saka - bērs, dūkans, dūkanbērs, sirms. Īsti melni (nevis dūkani!) zirgi Latvijā ir retums, un tie tad visdrīzāk ir ne-Latvijas šķirnes  - frīzieši, piemēram. Tāpat "baltie" visbiežāk ir ar gadiem "īzbalojušie" sirmie.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #13 : 2016. gada 02. jūnijs, 11:31:25 »
Štrunts par 4 ziliem džemperīšiem, bet zirgu krāsas atcerēties gan būtu sarežģīti.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #14 : 2016. gada 02. jūnijs, 11:40:46 »
Štrunts par 4 ziliem džemperīšiem, bet zirgu krāsas atcerēties gan būtu sarežģīti.
Čukčām sniegam esot vairāk nekā 30 dažādu vārdu. Iespējams, pat vairāk, es neatceros skaitli.
Mums ir knapi 3 - sniegs, sērsna un šķīdonis.
Tas, kas tev ikdienā ir apkārt un kā tu dzīvo, nosaka to, cik smalki tu apkārtējo vidi aprakstīsi. Ja Tev zirgi butu ikdiena - zinātu visus krāsu nosaukumus un vēl lērumu šķirnes īpatnību piedevām. :D