Autors Tēma: Kārtība mājās  (Lasīts 3271 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Nomade

Kārtība mājās
« : 2016. gada 16. jūnijs, 20:57:23 »
Te bišk zemāk bija tēma par dzīvokļa uzkopšanu. Tad es ar savu jautājumu: kā to kārtību vai iespaidu, ka māja kārtīga saglabāt? Citiem ir tā: nāc, kad gribi, viss būs zolīdi - nekur nekas nemētāsies, grīdas, trauki, aizkari tīri. Man ir tā, ka ciemiņus varu uzņemt tikai pēc iepriekšēja pieteikuma - jo parasti visur ir "bordelis''.  Raksturs pie vainas, disciplīnas trūkst vai kas..... un šitā visu 40+ mūžu. Bet iztēlotā idille ir pavisam cita.

Atslēdzies tuk

Re: Kārtība mājās
« Atbilde #1 : 2016. gada 16. jūnijs, 21:11:42 »
Mums katrs uztur kārtīgu “savu teritoriju“ un piektdienās savācam koptelpas. Tas arī viss.

Atslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2016. gada 16. jūnijs, 21:21:23 »
Tāds šausmīgs nekas nav, parasti apvācams 3 minūtēs. Ja papīri pa visām malā -tas ir darbs un viss.
Man vislabāk patīk, ka vajadzības gadījumā visi saorganizējamies un pusstundā viss izskatās baigi sakopts -ir kā vienmēr tā būtu

Atslēdzies reno

« Atbilde #3 : 2016. gada 17. jūnijs, 00:19:44 »
bet jā tā padomāju -tā ir parādes puse. Guļamistabā kaudze ar negludinātiem dvieļiem, dēla istabā var atrast visu ko, īpaši zem gultas, piedevām es esmu tur ievākusies ar saviem hobijiem.
Mans vācējas -krājējas gēns arī nav nekāds palīgs. Vai ir jēga turēt "Rīgas laika" kaudzes šķūnītī? utt.

Atslēdzies ragana

« Atbilde #4 : 2016. gada 17. jūnijs, 09:16:56 »
Nupat lasīju kaut kādas japāņu dāmas (baigais meistars telpu uzkopšanā) grāmateli "Kārtības maģija". Grāmata man nepatika, bet vienu labu domu gan izrāvu no konteksta un aizkabināju aiz auss. Tur ir runāts par to, ka vajag pilnīgi visu uzreiz kārtot, ne pa atsevišķām telpām (baidos, ka man tam pietrūks laika un enerģijas). Un galvenais, ko mēģināšu realizēt dzīvē, būs sadalīt mantu pa frakcijām, teiksim, "apavi", "apģērbi" utt. Tad savākt pa frakcijai vienuviet un katru priekšmetu no tās pārcilāt, apskatīt, izvērtēt, vai to gribi pa īstam, vai noderīgs. Ja nav, izmet ārā bez žēlastības. Iegūsi telpu un skaidrību par lietu patieso stāvokli. Redzēsim.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2016. gada 17. jūnijs, 09:40:43 »
Mans novērojums - ja visam pietiek vietas - ir pietiekami plauktu un atvilktņu, lai visu sašķirotu pa frakcijām, tad nav problēmu turēt kārtību - stabilajās vietās vienmēr kā vajag, bet to, kas savācies čupās, var ātri sašķirot pa vietām. Ja nav jāskrien, tad uzreiz var nolikt pie vietas. Ja vietas nepietiek, tad tās čupas nav iespējams sakārtot, jo vienmēr vajag kaut ko, kas ir apakšā.

[Dzīvot ar vienu kreklu un vienām kurpēm nepiedāvāt...]
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #6 : 2016. gada 17. jūnijs, 10:04:39 »
Nupat lasīju kaut kādas japāņu dāmas (baigais meistars telpu uzkopšanā) grāmateli "Kārtības maģija". Grāmata man nepatika, bet vienu labu domu gan izrāvu no konteksta un aizkabināju aiz auss. Tur ir runāts par to, ka vajag pilnīgi visu uzreiz kārtot, ne pa atsevišķām telpām (baidos, ka man tam pietrūks laika un enerģijas). Un galvenais, ko mēģināšu realizēt dzīvē, būs sadalīt mantu pa frakcijām, teiksim, "apavi", "apģērbi" utt. Tad savākt pa frakcijai vienuviet un katru priekšmetu no tās pārcilāt, apskatīt, izvērtēt, vai to gribi pa īstam, vai noderīgs. Ja nav, izmet ārā bez žēlastības. Iegūsi telpu un skaidrību par lietu patieso stāvokli. Redzēsim.
Man vislielākie iebildumi bija par dāmas viedokli attiecībā uz grāmatām (pati glabājot dažas grāmatas nobāztas kaut kur apavu skapītī - ieteic tā darīt visiem). Frakciju ideja laba.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #7 : 2016. gada 17. jūnijs, 10:06:10 »
Nu, man nav ne kārtība, ne nekārtība mājās (nez, varbūt tie kas ienāk, domā citādi...). Bet! Vislabākā kārtība man ir tieši tur, kur vismazāk vietas. Jo ja neturēs tur kārtību - tūdi būs. Tad nekam vairs nebūs vietas.

Visvieglāk kārtību uzturēt, netaisot bardaku... tad arī jākārto nav īpaši :) Lielo mēzienu vislabāk darīt kopistiski un organizēti, tad tas neprasa daudz laika un spēka.

Cielava

• Viesi
« Atbilde #8 : 2016. gada 17. jūnijs, 10:55:45 »
Nevaru iedomāties,kas tā nekārtība varētu būt. Es tiešām vienmēr visu uzreiz nolieku vietā,kā arī man nav lietu,kas kaut kur krājas,jo visu lieko izmetu vai atdodu -grāmatas pēc izlasīšanas, drēbes,ko nevelku. Pie manis var nākt kaut nakts vidū. Tajā pašā laikā  māju tīru ļoti,ļoti reti,bet,līdz ar to,ka viss cits ir kārtīgs, to nevar tā pamanīt. Un otrādi - ir sievietes,kas berž māju nemitīgi,bet nekārtība rada iespaidu,ka ir cūcība. Esmu slinka,man vieglāk ir tā. Vīrs arī visu vienmēr noliek. Pat īsti neizprotu - kas īsti varētu būt tāds,kas rada nosaukto bordeli?

Atslēdzies Mango

« Atbilde #9 : 2016. gada 17. jūnijs, 11:14:36 »
Kopš ir iebūvētie skapji, nekas nekur nemētājas, katrai lietai sava vieta skapī.
Jā, drēbju nodalījumā varbūt ne vienmēr ir kārtība, mēdzu plauktus apgriezt otrādi, bet vismaz nekas nemētājas uz gultas, krēsliem, grīdas, čupā, man riebjas nokrauti pakši.

Nekāda noslēpuma jau nav - nolikt vietā, kur paņēmi, nevis nomest, kur pagadās, ar vai bez domas, ka vēlāk savāksi.
Ja nav bērnu protams. : D Tad es nezinu, kā to māju savāc. : D

Atslēdzies Camma

« Atbilde #10 : 2016. gada 17. jūnijs, 11:57:39 »
Ha, iegādājieties pāris kaķu - kārtība būs defoltā. Jo kaķi mīl pačurāt uz drēbēm, kas uz grīdas, izmētāt uz galdiņa atstātos papīrus, citus sīkumus. Nu, jūs jau zināt...
Visus sakost!

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #11 : 2016. gada 17. jūnijs, 12:25:00 »
Ragana- pārbraucu grāmatas anotācijām un neradās ne mazaka vēlme to lasīt, vai nedod Dies sekot padomiem :thinking:
Mana pierdze rāda,ka kārtība/nekārtība nekad nebūs vienots jēdziens daudziem cilvēkiem.
kas vienam kartība,tas otram bardaks. kas vienam tīrs,tas otram netīrs... galvenais pašam justies labi tajā vidē,ko pats sev radījis.
Esmu 1u posmu dzīvē nodarbojusies ar dzīvokļa uzkopšanu..man saimnieki vispār nenorādīja ko man darīt un kā..ielaida un pateica ka samaksās tik un tik par 1x ned. uzkopšanu  :confused:
sasodiits....un ko darīju es? pirmajā reizē pārstādīju visas puķes un sakopu podus,kas nebija laikam kopti gadiem(tak viņu bija daudz!!!)....:) nakamjā reizē notīriju logus un izmēzu lielās lodžijas,tad būceņus un kladovkas(kuras patiesībā laikam domāts,ka neviens neredz)..un tad šādi pa bišķiņam..kamēr nonācu pie centra un vēlāk jau pie tā,ka katru nedēļu palicis tīrīt tikai aktualākais- putekļi, grīdas,vannasistabas,kaķu kastes utml...
traki man gāja ar gramatu skapjiem...man likās ,ka bardaks..bet nebiju droša vai gramatu/papīrīnu kārtība ir radoša un vini zin kur un kā vajadzīgo atrast, vai tomēr..vienk bardaks. :confused:   tomēr...riskēju un saliku pa savam...
traki patiesībā...jo tas nu bija skaidrs,ka es visu lieku pa savam....pat drēbes locīju pa savam un ieviesu droši vien 100c neredzētus jaunievedumus viņu dzīvē  :rofl:

tad vēl, man ir nācies dzirdēt - man patīk kārtība...esmu pedantiska un akurāta....realitatē tas nozīmēja,ka cilveks ir pedantisks un akurats vienā šaurā nišā..kura viņam ir svarīga.... viss cits nav svarīgs un tur valda haoss ar spagetti....

esmu daudz domājusi par lietu enerģijas teoriju...
tjipa visas lietas kko savāc...,jo tukšāka māja jo vairak vietas enerģijai blablabla
man ir sava teorija un visu pārējo atzinu par sev nederiigu- Savām lietām(tās,kas man blakus) enerģiju dodu es pati un viņas dod man...Tātad ,tas ko domāju par šo lietu..tas viņa ir un mums ir kkāda savstarpēja enerģijas apmaiņa.
jeb arī, pamat teorija- viss ir galvā.
vēl esmu pretinieks apgalvojumam- viss kas nav vajadzīgs tas ir atkritumi..visu laukā... :facepalm:
man vai tev tas nav vajadzīgs...nakamajā ielā, kādam dikti noderīgs.
šo man iemācīja Ezopa fabulas izlasītas kkādos 11gados... bija tāda par ēzeli un zeltu :D
uz jautājumu nezinu atbildēju vai neatbildēju...
ā aaa nu varu pastāstīt,ka piemēram diezgan ilgu laiku jutos neērti,kad naca ciemos vieni paziņas un uzradās viņi vienmer kā sniegs uz galvas, jo brauc uz pilsētu iepirkties un tad pa ceļam gar mums.
man, vienmēr tjipa bardaks,jo katrs naak un iet savā laikā,vienmer trauki uz galda,istabā galds nokrauts ar bērna zimuļiem un papiiriem,pa griidu kaķumantas un kastes ar kurām šie spelejas..karoč šausmas...
toties viņu majās viss novakts un nopulēts..jāstaigā mīkstās čībiņās un apsēžoties jāpaklāj sedziņa zem pakaļas(jo dīvāns 2000,-) :rofl: :facepalm:
pēc laika nomanīju,ka viņus mans bardaks tiiri labi apmierina,jo es saku -apavus variet nenovilkt..man te kaķi un bērni, kafiju sataisiet paši ..cukurs uz galda kafija plauktā... pie manis ir briiviiba un var atslābt :)
kkā tā...

Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #12 : 2016. gada 17. jūnijs, 12:26:03 »
vaiii kur gari sanācis..Broņa var to nekomentēt :) pati redzu :D :fp:
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Mango

« Atbilde #13 : 2016. gada 17. jūnijs, 13:10:26 »
Taisnība, ievērot kārtību iemācījāmies līdz ar pùkulāča ienākšanu mājās.

Atslēdzies tex

« Atbilde #14 : 2016. gada 17. jūnijs, 13:27:58 »
Ja negribat ņemt kaķi, nopērciet irobotu.
Arī tas vazā pa zemi tur atstātās drēbes, izmētā čības utt...

Vismaz man kārtība uzradās līdz ar SAVU īpašumu, kurš turklāt ir faktiski(no iekšpuses) un vizuāli jauns. T.i. viss jauns un smuks un gribas, lai tas tāds pēc iespējas ilgāk arī paliek.

Turklāt, mēbeļu nav daudz. Gulta, kurā jāguļ, galds, pie kura jāstrādā, krēsls, uz kura sēdēt strādājot, pāris ķeblīši (tos visus nevar aiz$£%$%, jo tie ikdienā ir nepieciešami pamatfunkcijām) un daži plaukti, apģērbu karamie statīvi, mantu kastes.
Nav dīvānu un "lieko krēslu", kas agrāk būtu kalpojuši par mantu nomestuvēm vēlākai mazgāšanai, kārtošaanai vai tml... "kkad vēlāk" varēja ļooooti ievilkties.