Autors Tēma: Teksta korektori  (Lasīts 2262 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Camma

Teksta korektori
« : 2016. gada 03. augusts, 23:46:17 »
Sakarā ar interesantajām pārteikšanās un korektoru patvaļīgi izdaiļotajām tekstuālajām pērlēm, kuras bieži redz ne tikai šeit čatā, bet arī visai nopietnos ziņu kanālos un pat ļooooti oficiālos dokumentos, radās interese - cik lielā mērā paļaujaties uz tādiem korektoriem un vai ir gadījies kāds klizmatisks atgadījums?
Es nevaru atļauties tādu vaļību, kā korektors. Domāju, ka mediķiem darbā to pat būtu ar likumu jāaizliedz. Bet oficiālus papīrus ar baisām stila kļūdām un smieklīgām drukas kļūdām gan nācies redzēt ļoti daudz.
Viens dižs priekšnieks diezgan ilgu laiku parakstīja oficiālus dokumentus, kuros sekretāre bija kļūdījusies tieši vārdā ''priekšnieks" un ar kopī-peist darbību satiražējusi ''prikešniku". Bet smadzene izlasa to, ko pieradusi un kam vajadzētu būt. Līdz kamēr tādas Cammas vai Spārkas izlasa, kā tiešām ir uzrakstīts...
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 04. augusts, 00:12:48 no Camma »
Visus sakost!

Atslēdzies Spārka

Re: Teksta korektori
« Atbilde #1 : 2016. gada 03. augusts, 23:54:02 »
Nelietoju. Ja kādā programmā ir kļūdu pasvītrotājs, neiebilstu, bet autokorektoru - nemūžam.
Šodien rakstīju dokumentu, kur figurēja "kopā". Vienu reizi pārsitās "lopā", otru - "hopā" :)

Atslēdzies Camma

« Atbilde #2 : 2016. gada 04. augusts, 00:00:43 »
Man vienā datorā visu laiku laboja no ''liek'' uz ''like''. Funkciju atcelt izmocījāmies tā un šitā, bet tieši šo vārdu laboja vienalga. Bija īpaši jāpieskata. Trakākais, kā dokumentu aizver, tā nākamreiz atkal vaļā verot kā dzīvs priekšā ''like" :)
Visus sakost!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #3 : 2016. gada 04. augusts, 00:17:45 »
Autokorektoru nogriežu visam softam, ar kuru man jāstrādā. Defoltā, līdz saknei, ar sakni un vēl ar kubikmetru zemes apkārt saknei. Savas kļūdas kaut kā nebūt atradīšu pati, bet pašdarbību tipa "dators [lasi - pofigisti programmētāji un stulbs pasūtītājs] zina labāk, ko man vajag" es ienīstu kā sugu.
Punkts un āmen.
Gadījās lasīt tekstu par biškopību, kur "dravošanas" un "dravas" vietā regulāri krāšļojās "darvošana" un "darva". Fcuk! [Es zinu, ko es tikko uzrakstīju! ;P Te nav nerātnību sadaļa!]
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Broms

« Atbilde #4 : 2016. gada 04. augusts, 08:33:48 »
Nelietoju. Ja kādā programmā ir kļūdu pasvītrotājs, neiebilstu, bet autokorektoru - nemūžam.
Šodien rakstīju dokumentu, kur figurēja "kopā". Vienu reizi pārsitās "lopā", otru - "hopā" :)

Paskaidrojumā rakstīji, ka "...kā mēs kopā, tā hopā un lopā" ?

;)

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #5 : 2016. gada 04. augusts, 08:38:07 »
"..kā mēs kopā, tā hopā un lopā" ?
Nē, bet skan labi ;)

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #6 : 2016. gada 04. augusts, 09:04:25 »
"Pasvītrotājs" man patīk, ja vien tiešām izceļ drukas kļūdas, nevis pēc man nesaprotamas atlases pasvītro pusi normāla teksta, kā, piemēram, šobrīd šo pašu postu rakstot.
Bet jebkāda autokorekcija, kad dators "zina labāk", ko man vajag, besī ārā, to nīdēju, cik vien spēju sakni atrast un izkancelēt.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #7 : 2016. gada 04. augusts, 09:13:46 »
Autokorektors datorā nav gadījies, bet pasvītrotājs gan. No šeit uzrakstītajiem vārdiem pasvītroti nav: bet, no, pie. Un tas pie tā, ka datoram viss iestatīts uz LV - gan valoda, gan ievade.
Tiesa, wordā regulāri man tīrais un nesvītrotais angļu teksts kolēģa datorā kļūst svītrots, jo vienam ir UK, otram US English uzlikts un tās sīkās nianses tiek strīpotas baigi :)

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #8 : 2016. gada 04. augusts, 09:16:36 »
Tad jāskatās valoda ne datoram, bet pārlūkprogrammai.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #9 : 2016. gada 04. augusts, 09:33:19 »
Slinkums :)

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #10 : 2016. gada 04. augusts, 09:39:02 »
Labo klikšķi slinkums nospiest?

[attachment deleted by admin]

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #11 : 2016. gada 04. augusts, 09:47:55 »
Nav runa par labojamajiem vārdiem, bet to, ka defaultā tiek pasvītrots viss. Traucēt netraucē, vnk dalos pieredzē par to, kā man tas te notiek.

Kas attiecas uz labo klikšķi, neizmantoju to pat citās valodās. Ja ENG versijā kaut kas ir pasvītrots, apskatos vārdu un laboju manuāli, lai veiksmīgāk atmiņa piefiksē un uzlabojas valoda kopumā, nevis mūžam paļauties uz korektoru, kurš bieži vien pasvītro eksistējošus terminus, kuri nav viņa dictionary iekļauti, jo ir pārāk specifiski.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #12 : 2016. gada 04. augusts, 09:51:52 »
Es ne par labošanu, bet par valodu pārslēgšanu, lai nebesī pasvītrojumi. Ja ir eng, jāuzliek LV. Nu, vai jāatslēdz Chek Spelling.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #13 : 2016. gada 04. augusts, 12:13:25 »
Ne tikai prasti ļaudis pārrakstās (nav īsti labi redzams; teksts Windows mājas lapā: PRASTAJIEM sabiedrības locekļiem [..]

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies Trix

« Atbilde #14 : 2016. gada 04. augusts, 15:27:20 »
Ne tikai prasti ļaudis pārrakstās (nav īsti labi redzams; teksts Windows mājas lapā: PRASTAJIEM sabiedrības locekļiem [..]
,
Kas teica, ka tā ir pārrakstīšanās?
Es visu atceros, Ričard...