Autors Tēma: Par Ķieģeli no pirmās lapas  (Lasīts 2673 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Camma

Par Ķieģeli no pirmās lapas
« : 2016. gada 10. augusts, 07:58:02 »
Nezinu kāpēc, bet negaidīju neko tādu. Ļoti patika autora domugājiens.
Negaidīju vairāku iemeslu dēļ.
1.Ko vispār gaidīt no vīrieša (tas jau klasisks sterotips).
2.Ko gaidīt no cilvēka, kam savu bērnu vēl nav (stereotips).
3.Vīrietis - un par bērnu audzināšanu? Neticami. (skat. iepr.).
4. ....
Kopsummā sanāk, ka dažas dāmas vēl var cerēt uz kādu princi. Zirgu nemaz nevajag. 
Man paveicies - savu profesiju un karjeru esmu būvējusi pati. Mani puikas arī paši ņemās.
Sabēdina kas cits. Visapkārt ir tik daudz cilvēku, kas dara nemīlamu darbu. Vai vispār nedara neko.
Visus sakost!

Atslēdzies Trix

Re: Par Ķieģeli no pirmās lapas
« Atbilde #1 : 2016. gada 10. augusts, 08:40:15 »
Labi pateikts, labi uzrakstīts. [Un absolūta cieņa par spēju literāri izteikt domu, ka prieks lasīt.] Tad, kad RaFix te ar pirmo tēmu nēsājās, piefiksēju, ka džeks sakarīgs [pēc lappuses desmitās vai piecpadsmitās - kad mizas palobījušās].

Bet par raksta tēmu - katram kokam tie gali...
Tagad džeks sēž labi apmaksātā darbā, darbs kaulus nelauž, kas nekaiš pasapņot, ka tomēr vajadzēja startēt uz kosmonautiku?
Ja būtu gribējis, piemēram,  mācīties spēlēt klarneti un vecāki būtu ļāvuši, - kas teicis, ka tagad tāpat nestāvētu pohains pie spoguļa? Tikai spogulis būtu noskretis, īrētā malkas apkures vienistabniekā ar sauso havaju trepēs kopā ar 3 dzērājģimenēm, nevis paša četristabniekā. Jo izcilais sapņu mūziķis būtu izrādījies vāja viduvējība, kas ar pliku entuziasmu un centību tālu nav tikusi, un darba nav, paretam kapos var uzspēlēt, naudas nav, laime, ka varējis vakar ar Jurku iedzert... Būtu labāk vecāki piespieduši mācīties par juristu...

Un ko darīt, ja bērnudārza audzinātājai tas ir sirdsdarbs, bet pašas bērniem no tās aldziņas nepietiek? Turpināt darīt to, kas patīk, vai pārkvalificēties par "projektu vadītāju", kas riebj, bet ar 2x lielāku algu?

Es vispār uzskatu, ka būtu jāmācās vismaz trīs profesiju pamati: 4-6. klase, 7-9. klase, 10-12. klase - jebkas pēc brīvas izvēles. Kaut vai raķešzinātne, ko 4.-6. klases līmenī [neparastākās profesijas būs bērnības sapņu laikā] var izkontrolēt arī adekvāts fiziķis, vai dzīlo jūru izpēte, ko var izkontrolēt biologs. Varbūt daļēji fakultatīvi, eksotiskos priekšmetus papildinot ar obligātu svešvalodu un projektu nedēļu ārzemēs. Paralēli _adekvātai_ akadēmiskajai izglītībai, bet atmetot idiotiskos "sociālos" un ūdens priekšmetus. Tā, lai tajos gados 18-20 tev ir saprašana par vismaz 3 sfērām - gribi, negribi, patīk, nepatīk. Jebkādām. Galdniecība, jurisprudences pamati, medicīna. Arhitektūra, vijole, paukošana. Fizika, šūšana, autoremonts. Zobārstniecība, dārzniecība, ķīniešu valoda.
Profenēs 10.-12. klasei tas pats princips, tikai viena no trim specialitātēm būtu klasiskā pamatizglītība, bet vidējā izglītība - viena no trim.

Un ja ne vairāk, tad pēc vidusskolas beigšanas tam sīkpirdim būs vismaz "pieredze un prakse", ko prasa jebkurā darbavietā. Un izvēles iespējas.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #2 : 2016. gada 10. augusts, 08:46:54 »
Mācies vai nemācies, bet labu darbu nekas negarantē. Ja vien pats neesi tik gudrs un advancēts, lai izveidotu savu firmu.
Pašai mājās divi puiši darbspējīgā vecumā - abi gudri, viens ar lielu praktisko pieredzi un diplomiem, otram gan diploma nav. Bet reāli abi šobrīd dara mazapmaksātu darbu, jo cita vienkārši nav. Un abi cer uz ko labāku.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #3 : 2016. gada 10. augusts, 08:54:44 »
Trix labi pateica par to dažādību, TIKAI, tas būtu jādara vecākiem, jau no mazām dienām ļaujot bērniem viskautko izmēģināt. Un pēc tam virzot tajā virzienā kas bērnam labāk padodas, vai kur viņš jūtas viskomfortablāk. Tā bija man, tā bija maniem bērniem, tā ir arī mazbērniem (es ceru).

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #4 : 2016. gada 10. augusts, 09:04:50 »
Vakar čatā ar autoru un citiem un citiem interesentiem apspriedām šo tēmu, tāpēc slinkums gari rakstīt. Uzskatu,ka augstskola jābeidz obligāti,jo tas tomēr paver lielākas iespējas,kā arī vecākiem jāvirza savs bērns un nedrīkst ļaut viņam darīt muļķības un augstskolā var nemācīties tikai tad,ja nav sevišķi gudrs. Protams,kā kuram dzīve izvēršas, bet,ja par sevi, tad man bērni abi ir maģistri un par savu darba dzīvi nevar sūdzēties. Par darba mīlēšanu - tās ir pasakas,darbs ir viens no dzīves pienākumiem un labi ir jau tas,ka neej uz darbu ar riebumu. Bet nedarīt neko - kurš tad par to nesapņo, Camma  :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2016. gada 10. augusts, 09:17:23 »
Ā, sa£isos ar labojumu.

Jābūt: "Profenēs 10.-12. klasei tas pats princips, tikai pamatkurss būtu izvēlētā specialitāte, bet vidējā izglītība - tādā līmenī kā trešā profesionālā izglītība vidusskolā.

Domāts - katrus 3 gadus cita specialitāte. Vēl diskutēju ar sevi, ko darīt, ja bērnam ir tikai viens bzdings un neko citu pat negrib mēģināt. Iespējams, tos 3x3 gadus var mācīties vienu specialitāti.

Daddy, neaizmirsti, ka "vecāki" vismaz 50% gadījumu ir divdesmitgadīgs profenes proletariāts. Kādu smalku pieeju bērnu izglītošanai Tu no viņiem gaidi? Realitātē tur izaug nākamie alus divlitreņu sūcēji. Nevar gaidīt no priedes ābolus.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #6 : 2016. gada 10. augusts, 09:30:26 »

Daddy, neaizmirsti, ka "vecāki" vismaz 50% gadījumu ir divdesmitgadīgs profenes proletariāts. Kādu smalku pieeju bērnu izglītošanai Tu no viņiem gaidi? Realitātē tur izaug nākamie alus divlitreņu sūcēji. Nevar gaidīt no priedes ābolus.

taisnība gan. Mana "problēma", ka pasauli bieži uztveru labāku nekā tā ir patiesībā... īstenībā jau zināmā vecumā tiem "priedulēniem" vajag TIK maz, lai viņi atvērtos, un redzētu arī kaut ko labu...   

Atslēdzies Mango

« Atbilde #7 : 2016. gada 10. augusts, 11:00:49 »
Ko nozīmē riebjas darbs? Man riebtos kautuvē teiksim nāvēt dzīvniekus, vot tas ir riebums.
Piekrītu Nārai, darbs ir darbs, ko tur cepties. Katrs pēc savām iespējām.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #8 : 2016. gada 10. augusts, 11:07:13 »
Darbs var arī neriebties, bet apstākļi kādos jāstrādā gan. Strādājot vienā no nodaļām šajā uzņēmumā, man jau tuvojoties birojam (arī brīvdienā garām braucot) fiziski mēdza palikt slikti. Bet darbs kopumā man patika :)

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #9 : 2016. gada 10. augusts, 11:19:52 »

Ko nozīmē riebjas darbs? Man riebtos kautuvē teiksim nāvēt dzīvniekus, vot tas ir riebums.
Piekrītu Nārai, darbs ir darbs, ko tur cepties. Katrs pēc savām iespējām.
Var gan riebties, ja dari sev galīgi nepiemērotu darbu. (Pati tādu esmu strādājusi, paldies Dievam, tikai pāris mēnešus, bet biju pārlaimīga, vaļā tikusi).
Turklāt, dzīvi indēt var nejēdzīga darba organizācija, slikta atmosfēra kolektīvā, maitīga priekšniecība utml. visādās kombinācijās.

Atslēdzies Mango

« Atbilde #10 : 2016. gada 10. augusts, 11:30:06 »
Tā ir čīkstēšana. Varētu padomāt, ka man viens rožudārzs.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #11 : 2016. gada 10. augusts, 11:33:53 »
Sasmējos par tēvu, kurš vēl audzina 26dīgu dēlu, labais...

Bet tie laiki, kad ieguva profesiju, amatu visam mūžam jau sen garām.
Šai un nākamajām paaudzēm nāksies rēķināties ar mūžizglītību un fleksibilitāti.
Izglītība ir laba lieta protams, galvenokārt tādēļ, ka iemāca tvert plašāku lauku un
saskatīt kopsakarības.
Mācīties vien papīra dēļ, pastulbi. Drīzāk jau skatīties, kas konkrēto personu interesē, vīriešiem būtiski redzēt mērķi - tad arī problēmu nebūs, lai sasniegtu vajadzēs augstāko?, ies un studēs. :)

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #12 : 2016. gada 10. augusts, 11:36:14 »
Dēls jau 16gadīgs bija. Akurāt profesijas izvēles priekšā.
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 10. augusts, 11:44:58 no kvadra »

Atslēdzies tuk

« Atbilde #13 : 2016. gada 10. augusts, 11:39:00 »
Tad laikam pārskatījos, tad tik lai audzina. ;)

Atslēdzies Alstere

« Atbilde #14 : 2016. gada 10. augusts, 13:00:22 »
Uzskatu,ka augstskola jābeidz obligāti,jo tas tomēr paver lielākas iespējas,
Nepiekrītu. Jaunākais dēls (beidza 1. ģimnāziju)  kategoriski izvēlējās nestudēt. Uzskatīja, ka kvalitāte/piedāvājums viņam neder. Sāka karjeru veidot/mācīties pats. 9 gadu laikā ir izaudzis līdz ļoti atbildīgam amatam (darbs ļoti patīk) lielā starptautiskā kompānijā un pelna kā VID direktore. Visu laiku turpina mācīties pats t.sk. no USA universitāšu piedāvājuma netā. Neviens nekad nav dēla oficiālajai "neizglītotībai" un diploma trūkumam pievērsis uzmanību.