Autors Tēma: Par Ķieģeli no pirmās lapas  (Lasīts 2648 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tuk

Re: Par Ķieģeli no pirmās lapas
« Atbilde #15 : 2016. gada 10. augusts, 14:33:49 »
Pārlasīju vēlreiz, un tas džeks patiesībā ir reti sakarīgi domājošs.
Tā doma par tehnikumu nemaz nav zemē ieminama un neizslēdz tēva iecerēto augstkolu. Tehnikumos paralēli profesijai tiek apgūti arī vidusskolas priekšmeti. Kad džeks beigs, ap gadiem 20, būs vismaz jau kāds amats, ne tā kā pēc plikas videnes. Tas cik cītīgi mācīsies jau vien paša ziņā.
Ir paziņu bērni, kuri pēc tehnūža augstskolas pabeiguši, pie tam paralēli strādājot apgūtajā profesijā.
Viens beidza Buldurus, pēc tam augstākā Jelgavā, otrs beidza celtniecības tad vēl tehnūzi, pēc tam iestājās arhitektos.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #16 : 2016. gada 10. augusts, 14:52:06 »
Pārlasīju vēlreiz, un tas džeks patiesībā ir reti sakarīgi domājošs.
Tā doma par tehnikumu nemaz nav zemē ieminama un neizslēdz tēva iecerēto augstkolu. Tehnikumos paralēli profesijai tiek apgūti arī vidusskolas priekšmeti. Kad džeks beigs, ap gadiem 20, būs vismaz jau kāds amats, ne tā kā pēc plikas videnes. Tas cik cītīgi mācīsies jau vien paša ziņā.
Ir paziņu bērni, kuri pēc tehnūža augstskolas pabeiguši, pie tam paralēli strādājot apgūtajā profesijā.
Viens beidza Buldurus, pēc tam augstākā Jelgavā, otrs beidza celtniecības tad vēl tehnūzi, pēc tam iestājās arhitektos.
Pilnīgi piekrītu. Ir diezgan baisi 19-20 gadu vecumā attapties ar "pliku" vidusskolas atestātu bez jelkādas specialitātes. Un studiju virziena izvēle arī tādiem tehnikumiešiem apzinātāka. Bet ir viens BET - dikti jāskatās, vai tehnikumā tiks pasniegti visi tie vidusskolas priekšmeti, kuru apguve nepieciešama, lai vēlāk stātos izvēlētajā augstskolā.  Ir man svaigs piemērs iz dzīves, kad meitene pēc devītās aizgāja mācīties par vetārsta asistenti, ar domu pēc tam studēt veterināriju LLU, bet pēc gada bija spiesta atgriezties videnē, jo pārliecinājās, ka tehnikumā nemāca lielu daļu no tā, kas viņai būs nepieciešams, un arī esošais tiek pasniegts ķeksīša līmenī.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #17 : 2016. gada 10. augusts, 15:31:18 »
Nepiekrītu. Jaunākais dēls (beidza 1. ģimnāziju)  kategoriski izvēlējās nestudēt. Uzskatīja, ka kvalitāte/piedāvājums viņam neder....

Redz, es kā meita savulaik ļoooti labi vēroju, kā mainās sejas izteiksme un attieksme no klientiem un darba devējiem pirms un pēc informācijas saņemšanas par manu augstāko izglītību un specialitāti. Un lai arī es neesmu strādājusi tajā specialitātē, bet ļoooooti attāli radiniecīgā, kuru esmu apguvusi pilnīgā pašmācībā, tas diploms ir gana bieži nospēlējis kā liels pluss. Kamēr, jā, jāatzīst, 'vīrietim pusmācītajam' vienmēr būs priekšroka, salīdzinot ar 'sievieti pusmācīto' vai pat 'sievieti mācīto'.
Ja vien runa nav par zemu apmaksātām un specifiskām profesijām [skat. klasisko bērnudārza personāla sastāvu].

Starp citu ap gadiem bik virs 20 man bija doma, ka labprāt pamācītos pa gadiņam profenē viengadīgajā kursā mani interesējošās specialitātēs. Tikai pēc augstskolas profenē neņēma, da ij nācās strādāt, lai būtu, par ko dzīvot. Gluži profenes kojas tomēr neizskatīju par adekvātu dzīvesvietu. Un pietiekami labi sapratu, ka liela daļa no tā, ko tur pasniedza, ir milzīgi lieka tufta un velti laiku tērēt galīgi negribējās.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #18 : 2016. gada 10. augusts, 15:41:11 »
Izklausās jau labi - tehnikums, bet tas kontingents nu gan diez vai tur ir labākais jaunietim, kurš ir gudrāks par vidējo. Stipri pieļauju, ka tur var mazliet degradēties. Ja cilvēks no ģimnāzijas nokļūst tehnikumā...nu nezinu, nezinu.

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #19 : 2016. gada 10. augusts, 15:52:02 »
Nekādi nesaprotu, kāpēc profesionālajās skolās ļoti reti var apgūt tikai profesionālos kursus. Nu jau gan situācija ir drusku labāka, bet tomēr... Vispār nesaprotu, kāpēc tā slavē to vienlaicīgo vidējā izglītība + profesija. Tā taču ir divkārša slodze, kas bieži tiek ieteiktam tieši bērniem, kam jau tā "grūtas galvas", lai mācītos vidusskolā. Vieglāk taču būtu iegūt izglītību, pēc tam profesiju 1-1.5-2 gadu laikā...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #20 : 2016. gada 10. augusts, 15:59:17 »
Izklausās jau labi - tehnikums, bet tas kontingents nu gan diez vai tur ir labākais jaunietim, kurš ir gudrāks par vidējo. Stipri pieļauju, ka tur var mazliet degradēties. Ja cilvēks no ģimnāzijas nokļūst tehnikumā...nu nezinu, nezinu.

uzreiz pasaku, ka par šodienas tehnikumiem neko nezinu.

Bet tie pagājušā gadsimta bija ļoti laba un pareiza izvēle. Tur pret mums izturējās kā pret cilvēkiem, nevis kā aizgāju uz drauga videnes izlaidumu - bērniņi šurp, bērniņi turp... No tā "kontingenta", konkrēti mūsu grupas, apmēram puse dabūja augstākās izglītības, izveidojās 2 miljonāri un daudz augstākā līmeņa vadītāju. laimīgi, apmierināti cilvēki. A tie, kuri palika videnē (jo faktiski nezināja ko grib), no tiem sanāca - nekas. Nē, nu bija tur pāris meitenes ar krampi, mediķi, finansisti, u.c.

Nekad nepiekritīšu, ka tehnikums degradēja. Kā ir tagad nezinu, pieļauju, ka savādāk. Arī videne no videnes atšķirās, kopš nauda seko skolēnam.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #21 : 2016. gada 10. augusts, 16:01:39 »
Nekādi nesaprotu, kāpēc profesionālajās skolās ļoti reti var apgūt tikai profesionālos kursus. Nu jau gan situācija ir drusku labāka, bet tomēr... Vispār nesaprotu, kāpēc tā slavē to vienlaicīgo vidējā izglītība + profesija. Tā taču ir divkārša slodze, kas bieži tiek ieteiktam tieši bērniem, kam jau tā "grūtas galvas", lai mācītos vidusskolā. Vieglāk taču būtu iegūt izglītību, pēc tam profesiju 1-1.5-2 gadu laikā...

videne ir līdz 12 klasei, tātad tam bērnam normālā gadījumā ir 19 gadu, ja aizsēdējies kādā klasē, tad pat vairāk. tad jau ir jāstrādā un jādzīvo, nevis vēl 2 gadi profesija jāiegūst. Ja neiet augstskolā, tad videnei neredzu jēgu. 

Atslēdzies Trix

« Atbilde #22 : 2016. gada 10. augusts, 16:17:25 »

uzreiz pasaku, ka par šodienas tehnikumiem neko nezinu.

Bet tie pagājušā gadsimta bija ļoti laba un pareiza izvēle.

Nujā, visas pamatskolas klasesbiedrenes profenē iemācījās smēķēt, dzert, un vienīgā sarunu tēma bija džeki un disenes. Atšķirībā no vidusskolas meitenēm, kam vismaz kāda interese par grāmatām, sportu un kultūru bija manāma. Krutākie stāsti, kā kurš pie kuras pa logu līdis un kā komene lamājusies. Nu absolūti inteliģentais līmenis...
No tām, ko zinu, nekādas Tečeres vai kaut Āboltiņas nav sanākušas. Vietējā tirgus un Maksimas pārdevējas vien ir. Viena ir pabieza "biznesmene", bet tas vīra nopelns, lai gan skaitās, ka abi dibinātāji.

Toties vidusskolas klasesbiedrenes ir gan ārstes [vismaz viena ir docente], gan biznesa sievietes, gan vēl visādas krietni labas speciālistes.

Tehnikumi bija par kārtu labāki par profenēm, tas gan. Bet parastā profesionāli tehniskā izglītība patiešām nogrieza praktiski jebkādu augstāko izglitību [izņemot dažas fakultātes, kas nevarēja studentus salasīt, ņēma jebkuru], ja vien nebija baigais krampis, smadzenes un nokļūšana profenē kaut kāda apstākļu sakritība, nevis smadzeņu nepietiekamība.

Tam, ka 12 gadi skolas solā ir daudz par daudz, piekrītu absolūti. Iztīrīt programmu no ētikām, ticības mācībām un cita sviesta, paliktu normāli 10 gadi. Interesanti, kā PSRS laikos krievi no krievu skolām ar 10 gadu programmu nebija diži glupāki par latviešiem ar 11 gadiem [ja runājam par tiem, kam bija smadzenes].
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #23 : 2016. gada 10. augusts, 16:27:41 »
Jāpiekrīt Daddy, ka videnē vajadzētu palikt vien uz augstskolu tendētajiem.
Diemžēl, pārsvarā paliek tie, kuriem nav domas par to,
ko no dzīves vēlas. Tad nu cer, ka kāda doma nobriedīs.
Ha!, mums pērngad mājās strādāja metinātājs, ar lūgšanos, vakaros pēc darba.
Taisīju meistaram vakariņas, tad arī sanāca papļāpāt.
Puisis uz izķeršanu-pelna vairāk kā mans vīrs ar saviem ntajiem diplomiem,
bezdarbs ar nedraud, visi “kundziņi“ klanīt klanās - Meistar... :)

Atslēdzies Camma

« Atbilde #24 : 2016. gada 10. augusts, 16:40:38 »
Kā parasti - viss atkarīgs NO. Kura skola, kura profene, kādi audzēkņi.
Manā klasē bija raibu raibais kontingents (vidusskolā), tāpat ka paralēlajā. Rezultātā ir veiksmīgi biznesmeņi, zinātnieki, pāris profesionālas ielenes, daži zagļi, daži jau nodzērušies un nomiruši. Bērniem laba specialitāte jau no profenes, redzēs, kas būs tālāk (strādā un mācās). Profene no profenes un pat grupas profenēs dikti atšķiras - nesalīdzināsim pasta darbinieka specialitāti ar darbgaldu iestatītāju. Un atkal - vienā grupā būs talantīgs metālapstrādes spečuks un rokpakaļas kleķerētājs...
Visus sakost!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #25 : 2016. gada 10. augusts, 17:26:40 »
Izglītība jau vien instruments, būtiski kā to izmanto.
Arī pēc augstskolas ne visiem maniem studiju biedriem dzīve kalnā kāpusi...

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #26 : 2016. gada 20. augusts, 10:30:32 »
Pagarš citāts no "Rīgas Laika". Kāpēc man šķita, ka iederēsies šai tēmā - stāsts diametrāli pretējs "ķieģelītim", man ir balta skaudība uz tā laika un vietas jauniešiem. Stāsta turpinājums man nav pieejams, nav abonementa un papīra versiju vēl tikai iešu pirkt. Bet skaidrs, ka autors kļūst par slavenu vīndari, apvienojot garīgo un materiālo izaugsmes ceļu.

Randals Grāms
Vīndarīšanas mierinājums
Es kļuvu par vīndari un vīna darītavas īpašnieku gadus trīsdesmit pirms tam, kad, kā šķiet, visi pārējie šīs planētas iemītnieki nolēma, ka arī viņi vēlas par tādiem kļūt. Neminot nemaz manu ne īpaši lielo sajūsmu par pēkšņo konkurences saasināšanos, es diezgan viegli piedēvēju jaunpienācējiem mazāk cildenus motīvus nekā tie, kuri, kā šķiet, vada mani pašu, lai gan nav izslēgts, ka viņi, runājot par savas rīcības patiesajiem motīviem, vienkārši ir godīgāki pret sevi nekā es.

Es biju nedaudz par jaunu, lai pilnā mērā izdzīvotu 60. gadus ar visiem tālaika donkihotiskajiem, neiroekspansīvajiem sapņiem, un varbūt labi vien ir. Bet arī 70. gadu sākumā gaisā joprojām vēdīja pietiekami stiprs hipiju iecienītās pačūlijas eļļas aromāts (un Dievs vien zina, kas vēl), lai manu dzīves izjūtu apkvēpinātu ar veselīgu skepsi pret katru ieteiktās profesionālās karjeras izvēli, kā arī izdiedzētu manī zināmu naivu optimismu, ka gan jau kaut kādā veidā viss nostāsies savās vietās arī bez plāna. (Mūsu pašreizējā laikmetā šāda ticība izklausās pēc aizvēsturiska atavisma.) Es biju studējis filozofiju un literatūru (noklausījies arī ievadkursu medicīnā) Kalifornijas Universitātē Santakrūzā, taču man nebija nekādu nākotnes plānu, un ar diploma iegūšanu es itin nemaz nebiju noskaņots steigties; vecākus mana attieksme padarīja pilnīgi trakus, kas, protams, bija papildu labums.

Tagad man ir grūti saprast, kā tolaik varēju tik vienkārši ļauties straumei, bet vairākus gadus es tiešām peldēju dzīvei pa virsu. Vienu gadu nostrādāju tēva instrumentu un citu preču vairumtirdzniecības uzņēmumā. (Palīdzēju veidot kompānijas piedāvāto preču katalogu un darīju arī citus darbus.) Vienīgā pārliecība, pie kuras es nonācu, bija tāda, ka tēva bizness – plaša patēriņa preču pirkšana un pārdošana – galīgi nav domāts man. Jo kā vispār var gūt kaifu no kaut kādu daiktu pārdošanas vai pat vienkārši rūpēšanās par biznesa darījumu kā tādu – lai gan tieši tas, šķiet, lika tēvam rītos kāpt laukā no gultas.

Vai vīndarīšana var kļūt par īpašu garīgu ceļu vai pat par personīgās izaugsmes skolu? Sākumā šāda doma man, protams, nebija ne prātā. Tagad ir grūti precīzi rekonstruēt, kā tolaik iztēlojos sava iesāktā ceļa galamērķi, bet, kā jau īsts 60.–70. gadu paaudzes pārstāvis, turklāt Ziemeļkalifornijā, rokas stiepiena attālumā no Esalenas personīgās izaugsmes institūta, es biju uzaudzis vidē, kurā doma par cilvēka potenciāla pilnvērtīgu izmantošanu bija dziļi iesēdusies prātos. Mēs sapratām, ka mums visiem galu galā nāksies atrast kādu darbu, bet mēs gribējām tādu darbu, kuram ir Jēga, ideālā gadījumā darbu, kas sniegtu krietni vairāk par pliku materiālo nodrošinājumu.

Strādājot pie bakalaura darba par Heidegera Dasein jēdzienu (ak vai, tas tā arī netika pabeigts), es ieklīdu kādā visnotaļ elegantā vīna veikalā pāris kvartālus no vecāku mājas Beverlihilsā, kur tolaik mitinājos. “Vai jūs nevēlētos atvērt pie mums kredītu?” man vaicāja, kad pirmo reizi apmeklēju veikalu. (Es pat vēl nebiju sasniedzis legālo dzeršanas vecumu.) Nudien nezinu, kā gan jauns cilvēks, kurš meklē kaut ko, kas neskaidri atbilstu viņa priekšstatam par pieaugušo pasauli, ja ne izsmalcinātību, būtu varējis atteikties no šāda piedāvājuma. Manā ģimenē vīns nebija īpašā cieņā, un varbūt daļēji šā iemesla dēļ es piekritu. Jutos tā, it kā man piedāvātu doties intriģējošā ceļojumā uz pavisam citu pieredzes dimensiju.