Autors Tēma: Dīvainie altāri  (Lasīts 14586 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tuk

Dīvainie altāri
« : 2016. gada 13. augusts, 13:36:05 »
        Nu kas tas ir, no kurienes ievazājies? Kaut gan, jautājums drīzāk retorisks, :)
atbildi jau zinu. Vakar sanāca “izlaist“ palielāku loku pa tēvzemes ceļiem, nu sakrita
uz nerviem tie appušķotie krusti lielceļu malās.
        Cilvēki mirst. Jā. Dažādās vietās un apstākļos.
Kā nu tā kārts kuram iekrīt.., bet tak nepušķojam miršanas vietu!
Netiek, tak appušķotas mirēju gultas, krēsli, kūts priekšas, dārza stūri,
parka soliņi vai kur nu vēl kādu pēdējā stunda piemeklējusi.
         Ar vienu izņēmumu - šosejas un lielceļi!
Tur nāves vieta tiek rūpīgi kopta un aprūpēta. Tāds fetišs.
Aizdomas - ar laiku visi ceļi vedīs kā caur kapiem, kuri patiesībā nebūt nav kapi,
bet gan nelaimes un nāves pielūgsmes altāri...
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 13. augusts, 13:59:33 no tuk »

Atslēdzies Minne

Re: Dīvainie altāri
« Atbilde #1 : 2016. gada 13. augusts, 13:55:14 »
        Nu kas tas ir, no kurienes ievazājies? Kaut gan, jautājums drīzāk retorisks, :)
atbildi jau zinu. Vakar sanāca “izlaist“ palielāku loku pa tēvzemes ceļiem, nu sakrita
uz nerviem tie appušķotie krusti lielceļu malās.
        Cilvēki mirst. Jā. Dažādās vietās un apstākļos.
Kā nu tā kārts kuram iekrīt.., bet tak nepušķojam miršanas vietu!
Netiek, tak appušķotas mirēju gultas, krēsli, kūts priekšas, dārza stūri,
parka soliņi vai kur nu vēl kadu pēdējā stunda piemeklējusi.
         Ar vienu izņēmumu - šosejas un lielceļi!
Tur nāves vieta tiek rūpīgi kopta un aprūpēta. Tāds fetišs.
Aizdomas - ar laiku visi ceļi vedīs kā caur kapiem, kuri patiesībā nebūt nav kapi,
bet gan nelaimes un nāves pielūgsmes altāri...

Cilvēki (palicēji) šokā un bēdās bieži dara it kā neadekvātas lietas, kas viņiem varētu sniegt kādu mierinājumu. Nav jau tas trakākais, un nevienam arī netraucē. Varbūt tieši otrādi - kāds, braucot šādai "iezīmētai" vietai garām, lielu reizi uzmanās un piebremzē?

Un kāds tam sakars ar nāves pielūgsmi? Varbūt vnk dvēseles aiziešanas vieta

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #2 : 2016. gada 13. augusts, 14:12:09 »
manā mītnes zemē taisnībsakot ir vēl vairāk šo atzīmēto vietu... ne tikai šoseju malas..bet ir gan klinšu malas, gan jūras krasti,gan parki ar atrakciju vietām utml. Te vēl pieliek fotogrāfijas un vēstules utt. izturos ar sapratni...par cik mani interesē dažādi stāsti..tad bieži vien apstājos..un ir ko apdomāties ..piemēram stāvot tādā vietā ,kur kaudze ar kartiņām un mīkstajām mantiņām ,jo bojā gājusi skolotāja un bērni kā nu mācējuši tā teikuši atvadu vārdus... ar mazo bērnu tad ir pārrunas..par to,ka dzīvē tā notiek un ka pašam jābuut 100x uzmanīgam un ka tas ir piemērs..kas var notikt utt...kas nu kuro reiz aktuāls mums abiem..
protams neviens neko tādu neriiko aizgājējiem kas aiziet dabīgā lietu kārtībā..

un nee, neuzskatu to par nekadu fetišu...un altāri...
man pavisam citas domas un sajūtas...
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies tex

« Atbilde #3 : 2016. gada 13. augusts, 14:24:55 »
Man arī netīk braukt kā caur kapiem.
Tad jau tiešām jāpušķo viss pēc kārtas, kur kāds nomiris. Centra iekšpagalmi un kāpņutelpas vispār - biežas slepkavību vietas. Kriminālākajiem rajoniem vsp vajadzētu būt vienās puķēs?

Jā, nereti satiksmes negadījumos iet bojā bērni, pasažieri u.t.t., tomēr liela daļa paši ir nesavaldījuši auto... Tad jau slepkavības upuris vai kāds, kas miris no smagas slimības,būtu vairāk pelnījis kā nolaidīgs, iespējams, pat iereibis autobraucējs, IMO. Vai es kko nesaprotu?

Jo vairākās tādās vietās ir arī sasists vai nogāzts koks, kārtīgi sadragātas barjeras u.t.t., kur redzams, ka braukts diez vai ir uzmanīgi...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #4 : 2016. gada 13. augusts, 14:37:46 »
Kādēļ tik kategoriski? Tā jau nav nekāda obligāta un reglamentējama lieta. Cilvēki rīkojušies pēc sajūtām.

Protams, atgādinājums par nāvi un mūsu galīgumu ("braukšana cauri kapiem") ne vienmēr ir patīkams. Bet - kādā ziņā un kāpēc tas ir traucējošs un negatīvas emocijas izsaucošs? Jo gribas domāt, ka upuri paši pārsvarā vainīgi? Pretēji mums, pareizajiem, rīkojusies pārgalvīgi? Bet piederīgajiem tas nav tik svarīgi vairs, viņiem tas bijis tuvs, mīlēts cilvēks

Atslēdzies tuk

« Atbilde #5 : 2016. gada 13. augusts, 14:43:33 »
Jap, es laikam konservatīva, pieturos pie latviskās tradīcijas aizgājējus pieminēt kapos,
ne “dvēseseles aiziešanas vietā“...
Pārsvarā tieši piedodu gāzi nevis piebremzēju, lai ātrāk tiktu tiem krustiem ar saulē izbalojušām plastmasas puķēm garām. :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #6 : 2016. gada 13. augusts, 14:53:45 »
slimnīcu palātu durvis, gultu gali...

Man nepatīk. Var to darīt kādu brīdi,pirmajā sāpju šokā, bet nevis iekopt mūžīgo piemiņas vietu

Kādu laiku atpakaļ braucot iekšā Jūrmalā, bija pat koks iestādīts un naktī dega sarkana lampiņa -biedējoša bija tā actiņa. To gan palūdza novākt

Atslēdzies tex

« Atbilde #7 : 2016. gada 13. augusts, 15:14:16 »
OK, es arī saprotu, ja tūlīt pēc avārijas noliktas puķes. Novīta, lietus aizskaloja un viss. Jā, kādam tuvs clv un tā... tik man šķiet ka tā tāda pat liekulība kā ar kapiem: ka pa tiem visnaskāk ņemas ļautiņi, kas par aizgājēju, kamēr tas vēl dzīvs bija, diez ko nerūpējās vai pat ja to darīja, tad kkādā egoistiskā veidā. Aizgājējam tas neko vairs nemaina.
Dzīve pārējiem turpinās. Un vismaz man nav vajadzīgas nekādas ārišķības, lai pieminētu tuvos aizgājējus. Ja vajag, lai citi pamana, tad tas ir prasts egoisms un nekas vairāk: "re, kā nu es te skumstu - vaimanājiet nu visi man līdzi, kāds es naPadziņš, ka 5. pakāpes brālēns, ar ko tikāmies reizi 3 gados, nosities"...

Un jā, atgādinājums par savu galīgumu katrā 2. šosejas km diez ko pozitīvi motivējošs nav.

Ja vēl iestādītu koku bez kkādiem pribambasiem un visi ceiti nemaz par to kontekstu nezinātu, tas savādāk. Tik kokus tieši pie šosejas IMO nedrīkst - kāds cits vēlāk var iebraukt un nosisties...

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #8 : 2016. gada 13. augusts, 15:17:53 »
tā tāda pat liekulība kā ar kapiem: ka pa tiem visnaskāk ņemas ļautiņi, kas par aizgājēju, kamēr tas vēl dzīvs bija, diez ko nerūpējās
Nezinu, kā ar tām šosejām, bet šim 100% piekrītu.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #9 : 2016. gada 13. augusts, 15:26:24 »
Ok, es arī neesmu sajūsmā, bet mani tas nekādā veidā netraucē - ne puķes, ne lampas, ne citu liekulība. Drīzāk - man vienalga. Braucu un aizbraucu garām, īpaši neiedziļinoties. Ko tas manā dzīvē maina?

Atslēdzies tuk

« Atbilde #10 : 2016. gada 13. augusts, 15:29:59 »
Mani šķiet vakar visvairāk “izbesīja“ saķēzītā  ainava :),
tad nu aizdomājos, kā daļai vēlme publiskot savu laimi/nelaimi un uzspiest citiem.
Sākot ar mīlas slēdzenēm apķēzītām tiltu un tiltiņu margām, beidzot ar “rotājumiem“ ceļu malās...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #11 : 2016. gada 13. augusts, 15:30:24 »
Ak, jā - ja nu kārtējo reizi dod apliecinājumu, cik cilvēki dažādi un, ka diemžēl jāmācās ar to sadzīvot

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #12 : 2016. gada 13. augusts, 15:35:50 »
āāāāā nav grūti tā... tik kategoriskās dimensijās dzīvot??? :confused:   balts vai melns? bez gradācijām???

psichologi teiktu..ka visvairak kaitinošajām lietām jāmeklē sakne sevī :)
IG- mellenessniega

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #13 : 2016. gada 13. augusts, 15:46:28 »
kadam sāpe..citam pieķēzīta ainava... :bird:
par šo es varetu diskutet, jo pieķēzītas aiznavas pamanīt, ir mans profesionalais kretīnisms  :rofl: ... bet, vai tik tas nav viens no liekulības paveidiem??? :confused: (es tikai spriedelēju)...
pieminēt aizgajējus kapos...  :confused: pag.. parokam atpakaļ.. cik bija diskusijās viedokļu par letinju kapiņkultūru..un nemaz ne mazums izeicas,ka tas arii ir garām utml.

lai ainavas mazak pieķēzītos varbuut vajag iet talkot, savākt suņukakas, iestādīt rožukrūmu sētas malā...

šī ir tāda ... khm... kā viņi uzdrošinās uzbāzties man ar savam problemām un tarucēt manu mierīgo lietu ritumu...
vai varbuut bailes???
ko tur T-P-LV murgoja..par bailēm  :rofl: :rofl: :rofl: baidamies tātad neciešam,karojam pret to???...

p.s es neko neapgalvoju tikai izsku savu spriedelejumu...pieņēmumu
IG- mellenessniega

Atslēdzies tuk

« Atbilde #14 : 2016. gada 13. augusts, 15:47:03 »
Gan jau psihologiem taisnība, es gan netvertu tik šaurā taisnvirzienā... ;)
Un arī neuzskatu, ja tiek ievazātas manai  latviskajai mentalitātei un estētikai
nepieņemamas izpausmes, man nevarētu būt viedoklis. :)