Autors Tēma: Ābolu plātsmaize  (Lasīts 1716 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Pūka

Ābolu plātsmaize
« : 2016. gada 12. septembris, 21:20:25 »
Mūžam dzīvā klasika. Kad nu izmests loks ar visādām kārtainās un citu veidu mīklas tartēm un tarteletēm , citzemju "pīrāgiem", atgriežos pie saknēm. Mantotas receptes nav. Patlaban esmu apstājusies pie šīs receptes. Trīs noteikumi, manuprāt labai un garšīgai, aromātiskai maizei:
* Āboli vecā , labā Antonovka 5-6 gb, der arī tie , ko mūsdienās sauc par Antonovku, poļu Bogatirj, bet aromāts stiprāks vecajai šķirnei
* Rauga mīkla
* Pārlējumā īsts skābais krējums 25%
Mīkla
 Piens 1 glāze 250 ml
 Sāls - šķipsna
 Cukurs - 100 g
 Milti - 450 -500g
 Sviests izkausēts, padzesēts 100g
 Raugs svaigais 25 g

Siltā pienā izšķīdina sāli un cukuru, atsevišķā trauciņā ar pienu un cukuru, izšķīdina raugu. Pieliek pienam pusi miltu, otrā piegājienā pieliek
atdzīvināto raugu, otru pusi miltu un sviestu. Uzraudzē 2 stundas.

Pārlējums
Skābs krējums - 500 ml
Ola - 1 gb
Milti - 1 ēdamkarote
Cukurs - nezinu cik, vienkārši, kad uzliets krējuma maisījums , bagātīgi uzkaisa pa virsu
Kanēlis - smuki uzmanīgi caur sietiņu, lai nav tumši pleķi

Vienīgais, kur grēkoju pret kanonu, ābolus nelieku rindiņās , bet uzberu šķēlītes un izlīdzinu, tomēr drusku ātrāk. Protams, mīklai jābūt plānākai kā ābolu slānim, bet nav bēda, ja arī  biezāka, ja tik ir viegla un pufīga.

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies reno

Re: Ābolu plātsmaize
« Atbilde #1 : 2016. gada 12. septembris, 21:34:08 »
Paldies, bērnības garšas, mamma ar vieglu roku cepa. Viņa lika klāt skābu krējumu, (jeb es kaut ko nopietni jaucu?) apm, kad apstāvējās kādā burkā, tad izcepa plātsmaizi.  Es ar rauga mīklu esmu diezgan vēsās attiecībās, bet vajadzētu tak iemācīties

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #2 : 2016. gada 12. septembris, 21:45:05 »
Pēc šīs pašas rauga mīklas receptes cepu arī speķa pīrāgus, tikai cukurs nevis 100, bet 75 g. Bet jā, arī man katru reizi iznāk savādāk. Iespējams tas no miltiem atkarīgs. Miltus jāsijā caur sietu, lai ar gaisu sajaucas, bet es bieži aizmirstu to izdarīt.
Pie rauga mīklas mani vienmēr fascinē tas moments, kad šķidrā ķēpa vienā brīdī mīcot pārvēršas par skaistu mīklu! :)

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #3 : 2016. gada 12. septembris, 21:45:10 »
Protams, ka ar to nelielās, bet es cepu ābolu uc plātsmaizes šobr. no veikalā nopērkamajām saldētajām mīklām (Tesla vai ctām) un VISOPTIMĀLĀKĀ šim nolūkam, pēc manām domām, ir kārtainā/rauga mīkla, tātad jauktais variants. Visu pārējo -tradicionāli, skābo krējumu ieskaitot.

Atslēdzies diddly

« Atbilde #4 : 2016. gada 12. septembris, 21:46:15 »
es rauga mīklu pēc butības nemīlu,nepatīk tā lipšana pie rokām.
tādai plātsmaizei lietoju recepti,kur glāze kefīra,pāris olas,neatceros ciktur miltu,un 2 tk cepampulveris,cukurs,laikam 1/2 glāze,eļļa arī bija.
ja vajad atradīšu īsto recepti,es te no atmiņas. sanāk bik kēksīgāks pamats,kā plikā rauga mīkla.
man sanāca dievīga aprikožu plāte,ar šito pamatni

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #5 : 2016. gada 12. septembris, 21:54:10 »
Manuprāt Tešlas mīklām nav ne vainas, kas to lai zin, cik piemēram strūdeļu mēs šogad saražojām no dažādu veidu Tešlas! :)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #6 : 2016. gada 12. septembris, 22:42:30 »
Tešlas mīklām man netīk tie tauki - palmu eļļa. :(
Diemžēl reizēm nākas lietot, jo pašai slinkums taisīt.
Bet cenšos rast alternatīvas un ar miltiem un taukiem neaizrauties.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #7 : 2016. gada 12. septembris, 23:18:41 »
Vēēē, brāļi lietuvieši palmu eļļu tur iemīcījuši? a es domāju leišu sviests, piens.... :thinking:   Nu re, ja taisa pats, nekādas palmu eļļas!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #8 : 2016. gada 12. septembris, 23:54:44 »
Ai, tos lētākos augu taukus takš muhļī iekšā kur un kas vien var...
Vienbrīd kārtaino mīklu pirku nelielā privātā ceptuvītē, visas maizītes arī gardas,
kamēr vārds pa vārdam, pārdevēja - ar sviestu tik pārslakam, mīklā augu tauki. Fu...
Saprast jau saprotu, konkurence, pašizmaksa, peļņa... Bet nu sorry.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #9 : 2016. gada 13. septembris, 00:19:06 »
Esmu visneiedomājamākā sliņķe, bet mīklu, gan rauga, gan citu parasti taisu pati.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #10 : 2016. gada 13. septembris, 09:46:50 »
Plātsmaizes cepu reti, tie tad ir svētki. Līdz ar to, pacenšos neizmantot pusfabrikātus/surogātus. Taisu mīklu ar divreizēju raudzēšanu. Ja mājā silts, tad pa pusotru stundu zīdaina mīkla ir gatava. Gatavības indikators - kaķis iekāpis (caur dvielīti, protams). Jā, tā sajūta uz tausti - tieši kā zīds.
0,5 l silta piena
milti līdz svaiga krējuma konsistencei (''smagi'' līst)
izšķīdināts raugs (tējk.cukura, trešdaļpaciņa svaiga rauga vai puspaciņa sausā. sausajam vajag ūdeni, svaigajam nevajag, samaisa un atstāj uz 10 minūtēm)
Ļauj uzrūgt, kamēr mīkla ''krīt atpakaļ''.
Pieliek 3 olas, 200g sviesta vai augu eļļas, pusglāzi (graņonka) cukura, šķipsnu sāls, miltus līdz kondīcijai, kad var ar rokām mīcīt. Mīca, kamēr mīkla atlec no rokām - te ar miltiem jānotrāpa, jo ja miltu par maz, neatleks no rokām, ja par daudz - mīkla būs sausa un sīksta. Es labāk pielieku mazāk un ilgāk pamīcu (minūtes 10). Liek raudzēties. Te nu nevar laist līdz ''krīt atpakaļ'', jo parrūgusi mīkla plūdīs (ja vien nebūs par daudz miltu un mīkla kā bluķis).
Visus sakost!

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #11 : 2016. gada 13. septembris, 13:56:21 »
Mana recepte pēc proporcijām un tehnoloģijas tāda pati kā Cammai. Vienīgā atšķirība - 3 olas! :thinking:

Atslēdzies ragana

« Atbilde #12 : 2016. gada 13. septembris, 15:55:19 »
Olas rauga mīklai nelieku - man mācīja, ka tad maizītes ātri paliek cietas. Neesmu gan pārbaudījusi, tādēļ nevaru apgalvot.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #13 : 2016. gada 13. septembris, 17:06:12 »
Cienmāte no āboliem cep kaut ko, ko sauc par "šarloti" - olas, milti, cukurs, piens, sajauc tādu pašķidru mīklu, pārlej sasmalcinātus ābolus un cepenē iekšā.