Autors Tēma: Atmiņa  (Lasīts 2762 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies olgucis

Atmiņa
« : 2016. gada 18. septembris, 17:16:17 »
Jau labu laiku jūtu, ka ar atmiņu jāsāk piestrādāt. Jāpārlasa otrreiz, drošs paliek nedrošs - šis tas jāpaskaita. Vai tas ir ātrumā neprecīzs klikšķis, vai koncentrēšanās problēma. Beidzot, ar ārstu un asins analīzēm tikām pie skaidrības, vairogdziedzeris streiko. Ja palasa simptomus - tur simtprocentīgi piesauktas visas organisma dīvainas izpausmes, kuras  es labu laiku norakstīju uz slinkumu. Dzeru tabletes, jūtu  pacēlumu un visāda citāda veida patīkamas izmaiņas. Interesanti tikai, kā tagad ar atmiņu un koncentrēšanos, ja tā kādu laiku bija apšaubāma, tad tagad uzlabosies, vai vienkārši vairs nepasliktināsies? Varbūt kādam ir pieredze...

Kāpēc jautāju. Man te dienas trīs ar to sakarā tīrais cirks. Šoreiz, paldies dievam ne man tā problēma, bet tik vien, kā saskarsme ar cilvēku, kas droši vien pat to nenojauš. Joprojām esmu šokā.
Dienas trīs atpakaļ zvana man ļoti sena kolēģīte, kas dzīvo blakus mājā,- vai drīkst pie manis atnākt. Protams drīkst. Pēc brīža ir klāt. Kādu brīdi parunājām,- šamā jau pensijā, vienīgā meita dzīvo Spānijā, pašreiz atbraukusi, grib aizvest pie sevis paciemoties. Esot drausmīgs raksturs, piesienas,- kur māte liek savu naudu. Kas viņai daļas,- kur gribu, tur lieku. Un tad tā klusi, - vai nevaru aizdot kādus 20 -30 eiro. Es zinu, ka mammim ārstējama pasmaga asins slimība, daudz zāles, tad komunālie un kas tur vēl,- Protams, ka varu! Skaidrās naudas  praktiski nav,- saku,- atsūti konta rekvizītus - pārskaitīšu. Vai ar 30 pietiks, varbūt labāk kādus 50? Nē- ar 30 pietiks.
Mammis aizvelkas uz māju. Klusums. Pēc pāris stundām pārzvanu. Nē, naudu vairs nevajag, esot pirms datuma pārskaitīta pensija.
Nākošā diena, zvans, vai nevar pārskaitīt simtu. Par pensiju vairs nejautāju, saku, ka vajag konta rekvizītus. Noskaita konta rekvizītus. Man ir SEB banka viņai SWED. Pārskaitu simtu un piezvanu, ka nauda droši vien būs tikai nākošajā dienā, tur viņiem tāda īpatnība pārskaitījumos. Tad vakara laikā man pārzvana reizes četras, vai es tiešām esmu pārskaitījusi. Visas četras reizes paskaidroju viņai , ka pārskaitīju bet nauda būs tikai nākošajā dienā uz pēcpusdienu. Nākošajā dienā klusums. Uz vakara pusi zvanu, jautāju, vai nauda ir saņemta. Viņa pārprasa, vai tad es esmu pārskaitījusi. Jā, esmu.  Gaidu - ielien e-bankā, saka, jā ir saņemta. Paldies dievam! Nākošajā dienā no rīta ap deviņiem zvans pie durvīm, - stāv uz sliekšņa un atdod man tos  simts eiro. Paldies dievam,domāju - situācija būs nokārtojusies. Pēc pāris stundām zvana, - vai viņa ir paradu atdevusi. Jā saku, no rīta. Ļoti labi. Tad paiet vēl pāris stundas, telefona zvans. - olguci, es eju no veikala, aizmirsu pienu nopirkt, atgriezties vairs negribu,- vai tu man nenonestu 50 centus, man pietiks, es pa ceļam citā bodē ieskriešu. Es vairs neko neprasu.- nonesu viņai 50 centus. Domas tikai ap vienu, - vai tas kādreiz beigsies! Pēc pusstundas zvans,- olguci, cik es no tevis aizņēmos? Saku 50 centus. Labi,- atbild,- man jāpieraksta. Protams, pieraksti, saku. Domājat, tas viss beidzās? Ne vella, vakarpusē uz pusdeviņiem, zvana pie durvīm, - olguci, man te jāatdod viens parāds, vajag 127 euro, tu nevari aizdot? Saku,- varu tikai 100( to pašu, ko viņa man atgrieza), vairāk skaidrā nav. Nu, labi,- tos 27 sagrabināšot.  Vai drīkst, - atdošu Novembrī. Protams, drīkst. Un tad beidzot miers... es ceru.

Ak, Kungs! Dzīvot vienai tādās šausmās, nedod Dievs! Interesanti, kas tas tāds varēja būt? Skleroze, Alcheimers... vai reakcija uz kādām zālēm?
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 18. septembris, 17:45:31 no olgucis »

Atslēdzies olgucis

Re: Atmiņa
« Atbilde #1 : 2016. gada 19. septembris, 00:15:09 »
vienkārši, es te sēžu , domāju... Pusgada laikā tik straujas  izmaiņas, cilvēks jau pēc piecām minūtēm neatceras neko no savas dzīves. Droši vien, meita arī pamanīja. Es gandrīz vai domāju, vai nevajadzētu sociālo palīdzību piesaistīt. Tā taču dzīvot nevar, tā ir elle...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #2 : 2016. gada 19. septembris, 09:17:59 »
Tu domā..., bet ko meita nedomā un nerīkojas?

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #3 : 2016. gada 19. septembris, 09:53:21 »
meita ir jau gadus desmit, kopš aizprecējusies Spānijā. Runājot pa telefonu, ir sarežģīti izprast problēmu. Mammis tik vien, ka dusmojās, ka kāds interesējās par maka saturu, jo kam kāda daļa, kur pazūd nauda. Sarunā bieziem vārdiem pieminēja meitu un viņas interesi,- kur pazūd nauda. Meita vienkārši atbrauca mammucim pakaļ, lai aizvestu pasildīties saulītē vasaras  sezona slēgumā. Es vēl saprastu, ka būtu tērēts kādiem netikumiem,- spēlēm, dzeršanām, vai kas tur vēl. Principā, jau pensija viņai grozās ap  pieci simti euriki, un pietiktu i zālēm, ī komunāliem  un ēdienam. Pieņemu, ka viņa patiešām neatceras, kur liek to skanošo. Var pat gadīties, ka šo to samaksā dubultā ( kā variants). Jo , man reizes četras tika prasīts, vai viņa ir man ko aizņēmusies, jau pēc minūtēm desmit neatceras, ka ir zvanījusi par to, vai esmu pārskaitījusi. Nu to, ka viņai priekšlaicīgi izmaksāta pensija un pēc stundas vajag atkal aizņemties simtu, to es neskaitu,- iespējams, ka nekādas pensijas nebija, vienkārši aizņēmās vēl no kāda un tad izdomāja, ka labāk no manis un atdeva to skanošo. Tas šoreiz nav būtiski. Runa jau nav par naudu, es  vienkārši šausmās  par to cik strauji zūd atmiņa - katastrofa. Pusgadu atpakaļ bijām  ilgāku laiku komunicējušas, nebija nekādu pazīmju. Nu varbūt bērns aizvedīs pie sevis uz kādu mēnesi un sapratīs situāciju, jo viena viņa te pazudīs ;o( citu radu viņai vispār nav.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #4 : 2016. gada 19. septembris, 10:30:16 »
Droši vien vispirms pie ģā...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #5 : 2016. gada 19. septembris, 10:38:02 »
Paldies par tēmu.

Apsēdos un visus savus parādniekus uz lapiņas sarakstīju. Drošs paliek nedrošs...  ;)

Atslēdzies dille

« Atbilde #6 : 2016. gada 19. septembris, 10:47:10 »
Daddy, bet vai Tu atcerēsies laicīgi arī izsvītrot ?

Atslēdzies tuk

« Atbilde #7 : 2016. gada 19. septembris, 10:51:27 »
Paldies par tēmu.

Apsēdos un visus savus parādniekus uz lapiņas sarakstīju. Drošs paliek nedrošs...  ;)

Un pareizi!
Kam pats esi parādā, tos labāk ātrāk aizmirst, tos pierakstīt nevajag! ;)

Atslēdzies daddy

« Atbilde #8 : 2016. gada 19. septembris, 10:59:57 »
Daddy, bet vai Tu atcerēsies laicīgi arī izsvītrot ?

nekas slikts nenotiks, ja arī neizsvītrošu :)  pajautāšu otrreiz, varbūt arī viņiem ar atmiņu slikti, tāpēc samaksās vēlreiz! :)

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #9 : 2016. gada 19. septembris, 11:51:50 »
Olguc- šito lasot nenāk prātā nekas cits ,kā vien filma. Still Alice.

jā un tas ir tas, no kā ir bail,
man liekas,ka trakāk pat nekā ar fizisku kaiti gulēt gultā... fvz... viss ir traki... bet nu nedod Dievs ...
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies true detective

« Atbilde #10 : 2016. gada 19. septembris, 11:52:00 »
te tikai minēt var, kas tantukam kaiš. varbūt izstaigāts insults, varbūt Alzheimers, varbūt audzējs galvā....vārdu sakot, likt saprast, ka viņai ar atmiņu problēmas un ieteikt griezties pie ārsta, labāk uzreiz pie neirologa, kas cerams nosūtīs uz MRI vai sliktākā gadījumā uz CT.
“Be good to yourself ’cause nobody else has the power to make you happy.” – George Michael

Atslēdzies tex

« Atbilde #11 : 2016. gada 19. septembris, 12:24:32 »
Gan jau ka tur ir diagnoze :( un nopietna... Bez ārsta pateikt, kāda, diez vai būs iespējams, bet kādam būtu viņa pie tiem ārstiem jāizvadā... vai lai paliek viss pašplūsmā un dabiskā atlase dara savu.
Ja tā meita vēl ir LV, vrb izstāstīt viņai šo? Lai viņa apjēdz, cik ar māti ir nopietni slikti. Jo tāds, aks neko neatceras, arī neatcerēsies pie ārsta aiziet pat, ja būs sadomājis pierakstīties...

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #12 : 2016. gada 19. septembris, 16:34:08 »
Lasot Olguča pastāstiņu, redzu sevi. Nē, naudu neaizņemos. Bet, kur ko nolikusi vai vispār nolikusi un vai tā vispār biju es, kas to tur nolika, to gan nezinu. Dzīvojot pilnīgā stresā, atmiņas nav nemaz. Domāju, ka tas jau uz visiem laikiem, pilnīgi nojūdzies tantuks. Bet izejot no stresainās situācijas, padzīvojot miera vējos, atmiņa atgriežas.
Varbūt tai dāmai arī kāds stress. Piemēram spēlē azartspēles, no visiem aizņemas naudu, tad šie sāk prasīt atpakaļ, tantuks drudžaini aizņemas, no viena paņem, otram atdod, naudas nekad nav, viens vienīgs stress..

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #13 : 2016. gada 19. septembris, 18:50:45 »
Mammis ir ar raksturu,  dzīvo kaut kur dziļi savā čaulā un ja kāds par tuvu tuvojās - spuras gaisā. Ar vīru jau jaunībā pašķīrās, draugu nav, es jau arī neesmu nekāds draugs, vienkārši bijusī kolēģe, ar kurām parasti uz ielas sasveicinās un ar pāris frāzēm par laiku un veselību. Es tikai zinu, ka gadus desmit viņa cīnās ar to veselības problēmu, bet arī par to ne ar vienu nerunā. Zinu tikai tāpēc, kad savā laikā viņai bija problēmas ar dokumentu sastādīšanu, nu es izpalīdzēju tad tā kā drusku parunājām. Varbūt, tas ir ne tikai zāļu, bet arī stresa rezultāts.
Es vienkārši, iedomājos tos vecīšus, kas iziet no mājas un pazūd trijās priedēs, ne adresi, ne savu vārdu neatceras. Bet daudz maz pazīstot cilvēku, runāt ar viņu par to nav jēgas. Diez vai tālāk par pirmo frāzi tikšu, tā būs pirmā un pēdējā. Es jau mēģināju, pateicu, ka nevaru visus sīkumus prātā paturēt, parādīju kalendāru, kur visu pierakstu un svītroju, ja izpildīts ( manā gadījumā, patiešām, to visu prātā paturēt nav iespējams un arī nav vajadzīgs). Bet diez vai atcerēsies.
Kaut kā neomulīgi...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #14 : 2016. gada 19. septembris, 21:19:10 »
Varbūt tomēr vērts runāt ar meitu, nu neticas, ka tik tuvs cilvēks dīvainības nemana,
vēl jo vairāk, ja ikdienā nedzīvo kopā.
Tieši tad pārmaiņām mammucī vajadzētu būt vairāk pamanāmām.
Tas tāpat kā ar mazu bērnu - ikdienā kopā esot šķiet mazs,
ierauga kāds pusgadu neredzējis, ak, kāāā izaudzis!