Autors Tēma: Apelsīnu zapte  (Lasīts 1833 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Camma

Apelsīnu zapte
« : 2014. gada 25. oktobris, 18:03:51 »
Silti iesaku - der gan pankokiem, gan saldējumam, gan putkrējumam, gan krimšiem ar vai bez jogurta.
Jem:
1kg ievārījuma cukura ar pektīnu
1,5 kg skābu un cietu ābolu
1,5 kg apelsīnu
100g ūdens no krāna
6-7 puslitra burciņas ar vāciņiem (tīras).
Pac par sevi - katls uz 5 l, ašš nazis, koka karote un missene pa rokai.
Apelsīniem ar nazīti nomizo ļoti plānu miziņu - tikai oranžo daļu, bez baltā voiloka. Miziņas sīki sašņakā un ber katlā. Ābolus sašķēlē, izgriež serdi un šķēles sagriež vēl smalkāk -cik nu mazus tos gabaliņus zaptē grib. Apelsīniem noloba balto voiloku. Voiloku izmet, bet apelsīnus sagriež 4-5 ripās, ripas gabaliņos (1x1 cm). Izlasa apelsīnu sēkliņas! Sēkliņas un voiloks ir affigenna rūgti!
Ābolus un apelsīnus ber katlā pie miziņām, uzlej ūdeni, uzber cukuru. Pa laikam visu apmaisot uzvāra. Ļauj pavārīties 7-10 minūtes. Gatavs - lejam burkās, vākus virsā un ļaujam atdzist līdz rītam turpat iztabas temperatūrā. Sargājam no rīļām, kas pa nakti jau steidz apciemot burķeles, kurām vienām ķēķī esot skumīgi...
Visus sakost!

Atslēdzies Luīze

Re: Apelsīnu zapte
« Atbilde #1 : 2014. gada 25. oktobris, 18:13:04 »
Izklausās labi.  :coffee:

Kāda konsistence sanāk - smērējama vai želejveidīga?

Atslēdzies Camma

« Atbilde #2 : 2014. gada 25. oktobris, 18:31:46 »
Man sanāca ar karoti ēdama  :D . Tas ir tā - pa vidam. Gluži cieta želeja kā tomātiem želejā nav, bet arī nelīst nekas.
Visus sakost!

Atslēdzies reno

« Atbilde #3 : 2014. gada 25. oktobris, 18:53:31 »
būtībā tas pats, kā ar ķirbi. Ja pavārītu ilgāk, kļūtu biezāks, 10 min jau nu baigi maz. Varbūt man tos atlikušos ābolus šādi apstrādāt?

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #4 : 2014. gada 25. oktobris, 19:02:19 »
būtībā tas pats, kā ar ķirbi. Ja pavārītu ilgāk, kļūtu biezāks, 10 min jau nu baigi maz. Varbūt man tos atlikušos ābolus šādi apstrādāt?

Nez, uz želejcukuru pakām rakstīts, ka jāvāra ne ilgāk par 10 minūtēm. Kur tā fīča, nezinu.

Esmu vispirms savārījusi augļus un tikai 5 -10 minūtes pirms vārīšanas beigām pieliku to cukuru.

camma - Ja var ēst ar karoti, tad ir ideāla konsistence.  :thumbsup: Šitā es izlopsēju pusburku vienā piegājienā, kad man bija savārīts ķirbis ar smilšērkšķiem un želejcukuru.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #5 : 2014. gada 25. oktobris, 23:46:17 »
O, super! Esmu apelsīnu želejas (zaptes) cienītāja!
Luīze - mani interesē arī smiltērkšķis ar ķirbi - kādās attiecībās?