Autors Tēma: Ābolmaize. Vēl viena versija  (Lasīts 3065 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Pūka

Ābolmaize. Vēl viena versija
« : 2014. gada 25. oktobris, 23:01:01 »
Sviests -  250 g
Milti -       350g
ūdens -    100ml
Soda -    naža gals
Sāls  - maza maza šķipsniņa

Āboli antonovka vai citi skābi - 4 lieli gabali.
Cukurs ābolu pārkaisīšanai - pēc garšas.
Ola sakulta pārsmērēšanai -1gb

Sviestu sakapā ar miltiem, sodu, sāli. Pielej ūdeni, ātri samīca, lai mīkla nezaudē "kārtaino"struktūru. Rekomendē ielikt ledusskapī uz 20 -30 min, bet var nelikt.

Uz cepampapīra izveltnē divas plānas plāksnes.
Uz vienas uzber smalki sagrieztus, nomizotus ābolus un pārkaisa ar cukuru. Apsedz ar otru plāksni, salipina malas, pārsmērē ar olu.

Cep 200 grādos 30 min. Vai kamēr gaiši brūna.

[attachment deleted by admin]

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies Zazū

Re: Ābolmaize. Vēl viena versija
« Atbilde #1 : 2014. gada 25. oktobris, 23:10:57 »
Kūkas varenas. Nemaz nav sakritušās - atkal skats kaimiņu virzienā :) iešu pastāvētārā un pažūrēt, uz kuru pusi jāiet.
Ij krūzes smukas ;)  :tea:
Я - тучка, тучка, тучка, я - вовсе не медведь

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #2 : 2014. gada 25. oktobris, 23:21:16 »
Vienīgā ņemšanās ar to izrullēšanu. Sanāk kā no kārtainās mīklas , bet nav kārtainā. Man patīk, ka mīklai nav cukurs. Arī āboliem var bērt virsū maz. Tā es sevi mānu, it kā sviesta un miltu tur nebūtu!

Atslēdzies j

« Atbilde #3 : 2014. gada 26. oktobris, 01:02:34 »
Šinī receptē sodu nemaz nevajag, nav jau arī ar ko tai reaģēt.
Man zināmā proporcija ir 400 g sviesta un 400 g miltu, ļoti auksts ūdens ap pusglāzi, jāskatās, kad mīca, cik īsti vajag. Ledusskapī jātur, labāk pat uz otru dienu. Virsējo mīklas kārtu jāsadursta un jāsmērē ar olu. Kanēli vajag!

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #4 : 2014. gada 26. oktobris, 08:55:55 »
Izskatās ņammīgi. Vai kāds gabaliņš priekš manis vēl ir palicis?  :blushing:

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2014. gada 26. oktobris, 09:10:46 »
Viss ir smuks -gan kūkas, gan krūzes. Vēl -man patīk, ka priekšplānā asums, bet fons migliņā. Feini!
Vēl tik kapeju ielej:)))

Atslēdzies Camma

« Atbilde #6 : 2014. gada 26. oktobris, 10:47:45 »
Krūzītes gan aristokrātiskas!
Ābolmaize izskatās garšīga. Man tik viena nilaime - sviesta mājās nau - nilietojam. Būs jāiepērk un jaieliek saldētavā pārs paciņas - tieši kūkainajiem gadījieniem.
Un cukurs man noteikti vismaz glāze uz šito kūku aizietu gan!
Visus sakost!

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #7 : 2014. gada 26. oktobris, 12:56:14 »
izskatās kāaardinošas  :coffee: ,

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #8 : 2014. gada 26. oktobris, 14:11:48 »
J, jā mani ar māc šaubas par to sodu, jo nav jau nekā skāba klāt, tomēr receptē bija un tā arī lietoju. Būs jāpamēģina bez. Par glabāšanu ledusskapī- kā patīk. Galvenais lai sviests nav šķidrs izkusis jau rullējot.

Par durstīšanu. It kā nedursta tāpēc, lai āboli tajā noslēgtajā mīklas aploksnē labāk zaptē pārvēršas. Kaut gan 200 grādi un 30 min laikam ir pietiekami arī, ja ir caurumi. Kanēlis man šeit neprasās, bet tā tikai gaumes lieta.

Atslēdzies j

« Atbilde #9 : 2014. gada 26. oktobris, 16:20:16 »
Ja neturas ta, tad nesanāk ti smukas- tvaika ceļ vāku uz augšu, vai nu plīst kaut kur, vai izlokās.
Soda tur patiešām nav vajadzīga, receptē arī nebija. Sviestam jābūt ļoti aukstam, tāpat ūdenim. Mīļoto sīki sviestagabaliņi paliek, nav pilnīgi viendabīga tā mīkla. Jāstāv vēsumā, lai milti ar ūdeni sabriest (manā receptē proporcija 1:1)
Sanāk ļoti garšīgas kūkas.
Ā, gandrīz aizmirsu- apakšējā kārtu pacep jau diezgan gatavu, tad ar mīklu aizlīmē caurumus, ja iztaisījušies, un tikai tad liek ābolus, bēr kanēli ar cukuru un liek visū mīklu

Atslēdzies Antuanete

« Atbilde #10 : 2014. gada 26. oktobris, 19:25:36 »
Es arī šāda tipa ābolmaizi pašlaik cepu
http://smittenkitchen.com/blog/2013/10/apple-slab-pie/
Es sviestu mīklai sagriežu un ielieku uz kādām 5-10 minūtēm saldētavā, tad ir īsti auksts un var sastrādāt, kamēr nav izkusis. Izmantoju mīklas kapli (pastry blender), bet tāpat beigās sanāk darboties ar pirkstiem, lai dabūtu pietiekami smalkās drupatās. Bet nu notrāpīt pareizo konsistenci reti kad sanāk, vai nu par maz ūdens pieleju un mīkla ir trausla, vai, kā šoreiz, dursku par daudz un sanāk lipīga. Bet vismaz smaržo labi, nez, kā tās 45 minūtes izturēsim, kamēr kūkai jāatdziest :)

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #11 : 2014. gada 26. oktobris, 20:48:04 »
Es te vēl par to sodu, kur tāda receptē radusies.  Āboļi esot skābi un sviestā kaut kādi procenti sūkalu, tie tad arī to mazo naža galu izreaģējot. Tādu versiju man izteica.

'Mīklām, kurās daudz sviesta , sviesta garšai liela nozīme.  Es gan pērku veikalā un "uz akciju"....

Atslēdzies Danija

« Atbilde #12 : 2014. gada 29. oktobris, 21:19:36 »
Izskatās laba, recepti nospiedīšu, cerams, ka neapķīlās :)es gan allaž atsaucos uz autoru, neuzdodu par savu izgudrojumu, ja ko nosperu :D
Vienmēr var atrast to, ko nemeklē.
/Mērfija likumi/

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #13 : 2014. gada 30. oktobris, 10:56:58 »
Recepte klasiskā no interneta, Antuanete pateiktu pareizāk kas tā par mīklu - sviesta, kraukšķīgā (pastry crust)vai kāda cita. Tā šķipsniņa sodas ir manas darba biedrenes Lienes modifikācija. Bez kuras laikam var iztikt.