Autors Tēma: Izglītība te un citur  (Lasīts 1695 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Zigfrids

Izglītība te un citur
« : 2016. gada 22. oktobris, 22:41:52 »
Kaut kā šeit pēdējā laikā tā klusi un ... garlaicīgi, tāpēc izlienu no priekškambara un taisu augšā pirmo tēmu par sev šobrīd aktuālu tēmu.
Šodien viesnīcā "Radisson Blu" notika tāda neliela izglītības izstāde tiem, kuri plāno mācīties ārzemēs. Ar vecākajiem sīčiem atbraucām līdz Rīgai un viņi kopā ar sievu to apmeklēja (pašam tai laikā nācās atrasties citur).
Lai arī vecākais dēls ar viņa pofigismu bija ilgi un gari jāpresē un jāpierunā aiziet, tomēr tagad, vakarā, no viņa dzirdu tādus tekstus, kuri liecina, ka tomēr ir bijis vērts. Pētot LV darba iespējas mīļākajā disciplīnā bija jau zaudējis pa daļāi optimismu. Tagad ir doma studēt ne LV programmu, kuru pie mums neviens nepiedāvā, y internetā atrodamā info par iespējamajām nākotnes vīzijām pēc beigšanas atkal ir likušas acīm nedaudz spīdēt ...
Tad nu piedāvāju tēmu par augstāko izglītību Eiropā, ASV un tajās visneiedomājamajās Pasaules vietās, kur mūsējie studē, par augstāko izglītību LV (salīdzinājumā), par tālākajām dzīves gaitām pēc beigšanas te un tur, par pašu studiju procesu. Pēc savu bērnu, radu bērnu un jebkuru citu zināmu cilvēku pieredzēm, stāstiem un izteikumiem.
Laipni lūgti!
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Nomade

Re: Izglītība te un citur
« Atbilde #1 : 2016. gada 23. oktobris, 01:22:42 »
Pārāk plaša tēma. Kas interesē konkrētāk?
Radu bērns mācās Skotijā, jo LV nepiedāvāja viņu interesējošās studijas.
Manējā vecākā arī studē ārpus LV, un jaunākā pēc skolas pabeigšanas droši vien arī Latvijā nestudēs, jo Eiropas tiesības netiek piedāvātas. Turklāt abas brīvi pārvalda EN, DE un FR. Valodu ziņā studijas LV būtu kritiens atpakaļ.
Kopumā priekšstats ir tāds, ka Latvijā pārāk spiež uz teoriju.
Ja mācību maksa līdzīga, jāmācās kādā tādā augstskolā, kam reitings labāks. LV augstskolas nevienos sarakstos neesmu manījusi.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #2 : 2016. gada 23. oktobris, 01:34:11 »
Mani bērni ieguva augstāko izglītību Latvijā. Pirmajam no abiem tas netraucēja iestāties doktorantūrā Dānijā un saņemt piedāvājumus kā postdokam strādāt vēl šur tur pasaulē, diezgan prestižās vietās

Tāka laikam nebūšu Latvijas izglītības noliedzēju pulciņā, piedodiet.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #3 : 2016. gada 23. oktobris, 11:47:13 »
Radiniece studēja ārzemēs 3 gadus, turklāt katru gadu citā valstī. Secinājumi - to var darīt, ja vien Latvijas augstskolas nepiedāvā konkrētā virziena izglītību.

Plusi:
- sapazīsies ar jauniem cilvēkiem no daudzām pasaules valstīm;
- iegūs jaunu pieredzi, ka ne viss ārzemēs ir labi un Latvijā slikti;
- iemācīsies pastāvēt un parūpēties par sevi.

Mīnusi:
- mācību maksa ir augstāka nekā LV, izņemot valstis, kur par to nav jāmaksā;
- dārga sadzīve, jāmaksā par īri, ēdināšanu, arī mācību materiāliem (kā kur);
- vecāki nevarēs izkontrolēt bērna izklaides svešā valstī, kā arī ātri reaģēt, ja gadīsies kas nopietns.

Nu tas tā ātrumā un īsumā ienāca prātā.

Atslēdzies Lilith

« Atbilde #4 : 2016. gada 23. oktobris, 13:31:06 »
Draudzene studēja Londonā diezgan prestižā mākslas skolā - bija ļoti neapmierināta salīdzinot ar mūsu MA. Teica, ka par lielo naudu neko tā arī īsti neko neesot apguvusi, ar pasniedzējiem kontakts tik cik epastā, lekcijas - haoss, pat studiju telpas īsti nespējuši nodrošināt. Jā, iespējams, ka mūsējie vairāk spiež uz teoriju, bet šeit ir tieši otrādi - viss konceptuāls. Protams, ideāli būtu, ja varētu savienot abas lietas.

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #5 : 2016. gada 23. oktobris, 16:49:16 »
Ja par mācībām UK (domāta teritorija, kas nav Skotija) jāmaksā 9000 naudas mācību gadā, tad ne uz ko citu kā Oksfordu vai Kembridžu nav jāskatās. Noteikti nebūtu gatava maksāt tādu naudu par mācībām kur citur.
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 23. oktobris, 16:54:29 no Nomade »

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #6 : 2016. gada 23. oktobris, 17:05:40 »
Mācību maksa ārzemēs nebūt nav obligāti augstāka. Piem., LV tiesību zinātnēs pāri par 2000. Skotijā 1800. Taču, ja piesakās skotu finansējumam , tad vispār 0.
Vispār jauniešiem iespējas tagad ir tādas, kādas man manos studiju gados nebija. Un, ja tādas ir, tad jāizmanto.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #7 : 2016. gada 23. oktobris, 17:14:15 »
Daudzkur ārzemēs studijas valsts augstskolās ir par brīvu(pirmās nāk prātā Dānija un Igaunija), bet nu dzīvošana paņem savu. Vienmēr ir Erasmus programmas, kad vari pamācīties par brīvu citās valstīs. Un kā vienmēr teikšu - ja nevari LV pavilkt budžetu, tad neesi tik gudrs, lai vispār studētu :D

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #8 : 2016. gada 23. oktobris, 17:30:24 »
Jā, tikt budžeta grupā - super!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #9 : 2016. gada 23. oktobris, 17:42:02 »
Neredzu neko pārdabisku, lielais bērns studē budžeta grupā.
Man aizdomas, ka tie kuri necenšas tikt budžeta grupā vai nu ļoti pārtikušu vecāku bērni,
vai arī to studēšanu vairāk vēlas vecāki nekā pats students.
Manuprāt, bakalaura izglītībai LV nav ne vainas.
Magistratūra, doktorantūra, kad sfēra sašaurinās, tad var domāt kur perspektīvāk.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #10 : 2016. gada 23. oktobris, 18:43:18 »
Ir specialitātes, kur LV augstākā izglītība ir ok, bet citas, kur vienkārši  šausmas. Ja bērns izvēlas studēt ārzemēs, ir risks, ka tur arī paliks uz dzīvi, jo  LV nebūs darba atbilstoši labajai izglītībai. Un starptautiska mīla arī rodas.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #11 : 2016. gada 23. oktobris, 18:45:43 »
Izglītība ir un paliek izglītība - viens algs, kur iegūta. Protams, kontakti, valodas, vide - tas viss ir papildus bonuss.
Man aizķērās doma, ka kaut kur klusā kaktā noslēpusies ideja par studēšanu Krievijā. Sen nekas nav dzirdēts, nez kā tur iet?
Visus sakost!

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #12 : 2016. gada 23. oktobris, 19:10:12 »
Izglītība ir un paliek izglītība - viens algs, kur iegūta. Protams, kontakti, valodas, vide - tas viss ir papildus bonuss.
Man aizķērās doma, ka kaut kur klusā kaktā noslēpusies ideja par studēšanu Krievijā. Sen nekas nav dzirdēts, nez kā tur iet?

Kādus gadus 10 atpakaļ iznāca saruna ar vienu krievu, kurš bija dažus gadus studējis Pēterburgā (?) arhitektūru. Izteicās tā, ka līmenis esot labs, tikai pasniedzēji nenormāli velkot no studentiem naudu.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Camma

« Atbilde #13 : 2016. gada 23. oktobris, 19:20:07 »
Visādā ziņā mediķi ir labi - vismaz tie, ko es pazīstu. Vēl arvien ir nestandarta domāšana un spēja labi noorientēties gadījumos, kad kaut kas iet ne tā, kā paredzēts. Tiesa, savstarpēji plēšas dažādu korifeju skolas. Bet tas ir visur un visās specialitātēs. Rietumniekiem gan mazāk izteikti.
Visus sakost!

Atslēdzies daddy

« Atbilde #14 : 2016. gada 23. oktobris, 19:35:23 »
Mācību maksa ārzemēs nebūt nav obligāti augstāka. Piem., LV tiesību zinātnēs pāri par 2000. Skotijā 1800. Taču, ja piesakās skotu finansējumam , tad vispār 0.
Vispār jauniešiem iespējas tagad ir tādas, kādas man manos studiju gados nebija. Un, ja tādas ir, tad jāizmanto.

maacoties tiesiibas skotijaa, arii straadat varees skotijaa, UK, ne jau LV... vai to vajag??