Autors Tēma: Mantotāji un nevēlamie mantotāji  (Lasīts 13982 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Pieslēdzies Trix

Mantotāji un nevēlamie mantotāji
« : 2016. gada 23. oktobris, 23:08:26 »
Tā kā iepriekšējā tēma pēdējoreiz dienasgaismu ostījusi pirms gada, ietaisīšu svaigu.

Tātad ir tante Rasma, kurai ir brālis Jāzeps un māsa Vizma*.
Tantei Rasmai bērnu nav, brālim Jāzepam ir dēls Juris un mazdēli Jancis un Jēcis, māsai Vizmai ir meita Vēsma un mazmeitas Vita un Vanda.

Toties tantei Rasmai ir 2 dzīvokļi, kas ir iegādāti, lai māsas mazmeitām būtu dzīvē atspēriena punkts. Brālis Jāzeps un brāļa dēls tanti Rasmu ir ne tik sen kā finansiāli uzmetuši - aizņēmušies palielu naudas summu un nav atdevuši, turklāt brāļa dēlam Jurim ļoti patīk izkārtnes "Laimētava". Fakts par aizdevumu nav pierādāms, jo tante Rasma ir gana gados un visu mīl kārtot skaidrā naudā. Tante Rasma stāsta, ka gribot rakstīt testamentu, lai novēlētu dzīvokļus māsas mazmeitām. Tā kā man kā uzticības personai ir šāda tāda darīšana ar mantojumiem gadījusies, bet tantei Rasmai apjēga par juridiskiem darījumiem aprobežojas ar atmiņām par Šerloku Holmsu, nācās viņu mazliet sarūgtināt, pieminot vārdkopu "neatraidāmie mantinieki".

Ja es nejaucu, tad tiešo mantinieku neesamības gadījumā manto brālis un māsa vienādās daļās. T.i. viens no abiem īpašumiem [precīzāk - 1/2 domājamā daļa no katra īpašuma] nonāks brāļa rokās.

Kāda ir iespēja nodot īpašumus vēlamajām māsas mazmeitām, ņemot vērā to, ka ar māsu attiecības ir diezgan vēsas, bet māsas mazmeitas pilngadību sagaidīs tad, kad tante Rasma, visticamākais, jau pasen spēlēs arfu baltā togā. Tātad tieša nodošana nav iespējama, neiesaistot bāriņtiesu kā māsas mazmeitu Vitas un Vandas īpašuma sargātāju līdz viņu pilngadībai, kas absolūti ierobežo jebkādas darbības ar šo īpašumu, piemēram, to pārdošanu, emigrējot uz labākiem pļaujas laukiem.

Pārdot** īpašumu māsas meitai Vēsmai nav laba doma, jo māsas meitai ir laulenis ar 3 bērniem no iepriekšējās laulības, un līgums par mantas šķirtību nav noslēgts [iespējams, potenciāli noslēdzams].

Tātad - kā tante Rasma var katrai māsas mazmeitai iedalīt pa dzīvoklim, atstājot bešā nepateicīgo, atkarīgo un jau naudas čupu pievākušo brāļa dēlu?

_____
* Kā saprotams, vārdi un dzimtes ir izdomāti.
** Runa ir par pārdošanu, lai nebūtu iespējas apstrīdēt dāvinājuma līgumu.
Es visu atceros, Ričard...

Pieslēdzies Trix

Re: Mantotāji un nevēlamie mantotāji
« Atbilde #1 : 2016. gada 24. oktobris, 00:19:58 »
Precizēsim jautājumu.
Vai situācijā, kad nav ne bērnu, ne laulātā, tātad mantinieki ir brālis un māsa [vai brāļa bērni un māsas bērni gadījumā, ja brālis vai māsa ir miruši], ar testamentu var novēlēt visu mantu vienam no viņiem.

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #2 : 2016. gada 24. oktobris, 07:33:28 »
Paga. Neatraidāmi taču ir tikai laulātais un bērni.

Atslēdzies tex

« Atbilde #3 : 2016. gada 24. oktobris, 07:41:09 »
Brāļi un māsas nav neatraidāmi, IMO. Vai tad neatraidāmi nav tikai bērni un laulātais?
T.i. var mierīgi novēlēt māsas mazmeitām un māsa, tās meita un viss brāļa klans paliks bešā.
Un vai tad pārdot bērnam nevar, ja aizbildnis (vecāks) darbojas viņa vārdā? - bet būs nodokļi + ZG nodeva (2% it kā šķiet maz, bet ja dzīvoklis 50K, tad nodeva 1K...) no kadastrālās vērtības...

Pieslēdzies Trix

« Atbilde #4 : 2016. gada 24. oktobris, 08:09:17 »
Sīkajiem pārdot/pārrakstīt nevar, jo tad tas īpašums ir iesaldēts uz daudzpadsmit gadiem. Vecāks/aizbildnis ar bērnu īpašumu var rīkoties tikai  ar bāriņtiesas atļauju. Komunikācijas ar bāriņtiesu brīvprātīgi izvēlas tikai idio... ups, atvainojiet, optimisti. Šo es zinu, skatījos, kad domāju, vai uzreiz saviem sīčiem nepierakstīt pa pleķītim dārziņos. Neriskēju elpot tajā virzienā un nevienam neiesaku.

Par bezbērnu situāciju un brāļiem/māsām es nezinu, tāpēc arī ir jautājums. Ja zinātu, neprasītu. Galu galā - man brāļu/māu nav, bet bērni ir. :D

Īpašuma vērtība nav nekas pārdabisks - īpašumi ir mazmiestā, nevis Rīgā.

Precizēsim vēl - vai šāds testaments ir apstrīdams.
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 24. oktobris, 08:19:14 no Trix »

Atslēdzies tex

« Atbilde #5 : 2016. gada 24. oktobris, 08:28:30 »
JEBKURU testamentu (un jebkuru darījumu) VAR apstrīdēt un gadiem vazāt pa tiesām. Arī pilnīgi nepamatoti un procesu zaudējot (uz procesa laiku iesaldējot īpašumu ;) ), bet varēt var, ja ir laiks, nauda (azartspēlmaņiem šis posms varētu ātri aptrūkties) un iedvesma...
Save

Atslēdzies Milda Vē

« Atbilde #6 : 2016. gada 24. oktobris, 10:39:34 »
Es gan neesmu speciālists mantojuma tiesībās, bet kā jau te augstāk raksta, tad brālis/māsa nav neatraidāmais mantinieks. Neatraidāmie pēc Civillikuma 423.panta ir laulātie, bērni, bet, ja nav bērnu, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie (vecāki, vecvecāki). Sānu līnijām (brāļi/māsas) nepienākas neatņemamā daļa. Līdz ar to man šķiet, ka testaments šajā gadījumā būtu ļoti optimāls risinājums. Ja nebūs testaments, tad pēc likuma mantos māsa un brālis, bet, ja būs testaments, tad mantos tie, kas norādīti testamentā - tātad māsas mazmeitas. Nav arī neatraidāmo, līdz ar to nav neviena, kas varētu prasīt lai viņam samaksā viņa neatņemamo daļu.
Ja ir šaubas, var jau pakonsultēties pie kāda notāra, viņiem regulāri darīšana ar šīm lietām.

Pieslēdzies Trix

« Atbilde #7 : 2016. gada 24. oktobris, 12:15:43 »
Ja ir šaubas, var jau pakonsultēties pie kāda notāra, viņiem regulāri darīšana ar šīm lietām.

Hi, hi, tāpēc jau tēma ir šajā sadaļā. :D
...ja tā vēl darbojas...  :blushing:

Atslēdzies tuk

« Atbilde #8 : 2016. gada 24. oktobris, 12:37:47 »
Dāvinājumu var veikt mazmeitu mātei, māsas meitai.
Tajā taču var atrunāt un paredzēt dažādus nosacījumus, piem.,ka pēc pilngadibas jāpārraksta
meitām, līdz tam nedrīkst pārdot, utt...
Kā arī atrunāt dažādus dāvanas saņēmēju pienākumus attiecībā uz dāvinātāju
un dāvanas atsaukšanas iespējas, ja nosacījumi netiek pildīti.
Bieži redzēts, kā vecie ļaudis atdāvina un pēc tam apdāvinātais neliekas ne zinis.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #9 : 2018. gada 27. augusts, 09:23:54 »
Hm, khm...
Velkam laukā vecos zirga deķus...
Kā ar vienu soli nodot īpašumā (dāvināt, novēlēt testamentā vai vēl kā) māju konkrētam mazbērnam? Visi, kas ir pa starpu - sieva, bērns un pārējie mazbērni tādam variantam piekrīt. Kā ir mazāk sāpīgi finansiāli un nav jāgaida gadu, kamēr tiesības mantot stājas spēkā, nav jāvazājas pa juristiem visko apliecinot?
Visus sakost!

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #10 : 2018. gada 27. augusts, 09:27:17 »
Dāvināt.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #11 : 2018. gada 27. augusts, 09:35:14 »
Vooo, paldies!
Būs jādodas nOtāra meklējumos.
Visus sakost!