Autors Tēma: Galvasmežģis  (Lasīts 59801 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

Atb: Galvasmežģis
« Atbilde #345 : 2024. gada 16. janvāris, 15:20:06 »
 :shampis:
lumbis dzer kopā ar Trix :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #346 : 2024. gada 16. janvāris, 15:34:39 »
Man gribējās ierakstīt, ka risinājumam vēl pietūka Ingvera piens un Dārzeņu piens rindas beigās. Aiz KOV... :rofl:
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #347 : 2024. gada 16. janvāris, 20:05:54 »
Vēl no vieglajiem. Robotu sacensības.
 A finišēja pirms B, bet aiz C. D finišēja pirms E, bet aiz B. Kāda bija finiša secība?

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #348 : 2024. gada 16. janvāris, 20:53:58 »
C A B D E

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #349 : 2024. gada 17. janvāris, 14:53:41 »
Loģikas mīklu klasika: meli vai patiesība.
Ir trīs cilvēki - Alekss, Bens un Kodijs, no kuriem viens ir bruņinieks, viens ir kalps un viens spiegs. Bruņinieks vienmēr saka patiesību, kalps vienmēr melo, un spiegs var vai nu melot, vai pateikt patiesību. Alekss saka: "Kodijs ir kalps." Bens saka: "Alekss ir bruņinieks." Kodijs saka: "Es esmu spiegs." Kurš ir bruņinieks, kurš kalps un kurš spiegs?

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #350 : 2024. gada 17. janvāris, 15:24:25 »
Es teiktu, ka Alekss ir bruņinieks, Kodijs ir kalps, bet Bens ir spiegs :?:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #351 : 2024. gada 17. janvāris, 15:49:35 »

Luīzei taisnība. Es te iemudžināšu savu domu gājienu, bet tā, lai nekrīt acīs uzreiz. Ctrl+C un Ctrl+V ziņojuma logā un formatējumam būtu jāatbirst un tekstam jākļūst viegli izlasāmam.

Alekss nevar melot. Ja Alekss melo, tātad ir vai nu kalps, vai spiegs. Ja Bens apgalvo, ka Alekss ir bruņinieks, tad Bens melo, tātad arī ir vai nu kalps, vai spiegs. Sekojoši Kodijs nekādi nevar būt spiegs, jo spiegs ir kāds no pirmajiem, tātad arī Kodijs melo. Bet vismaz vienam ir jāsaka patiesība pēc uzdevuma noteikumiem.

Sekojoši Alekss ir vai nu bruņinieks, vai spiegs, kurš šoreiz saka patiesību. Ja Alekss ir spiegs, tātad melo Bens un ir kalps, bet Kodijs nevar būt bruņinieks, jo saka, ka ir spiegs (vai nu saka patiesību un ir spiegs, bet spiegs ir Alekss, divu spiegu nav, vai melo, bet bruņinieks nemelo).

Tātad Alekss ir bruņinieks. Sekojoši Bens saka patiesību. T.i., ir var būt tikai spiegs, bet sekojoši Kodijs var būt tikai kalps (jo pārējie amati ir aizņemti) un atbilstoši savam statusam melo tā, ka ausis kust.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #352 : 2024. gada 17. janvāris, 16:17:35 »
Trix, domu gaita kā pēc grāmatas :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #353 : 2024. gada 17. janvāris, 16:48:05 »
Vispār var arī citādi. Es pieņēmu par izejas punktu pirmo rindiņu.

Atšķirība ir tajā, ka šis variants neizslēdz, ka ir kāda cita kombinācija, kamēr iepriekšējais apskata visus (laikam) variantus par to, kuram ir vai nav taisnība.

Pieņemsim, ka Bens saka taisnību un Alekss ir bruņinieks. Sekojoši Kodijs ir kalps (jo Alekss, būdams bruņinieks,  saka taisnību), kurš melo, ka ir spiegs. Tātad spiegs ir Bens, kurš šoreiz saka taisnību.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #354 : 2024. gada 17. janvāris, 20:22:47 »
Atceraties zemnieku, kam bija jāpārved pāri upei vilks, kaza un kāpostgalva?

Te būs upes šķērsošanas problēma, pazīstama kā  “tilts un lāpa”.
Četriem cilvēkiem naktī jāšķērso upe pa tiltu, tāpēc viņiem visiem ir nepieciešama lāpa, taču viņiem ir tikai tāda, kas degs tikai 15 minūtes. Alise var pāriet tiltu vienā minūtē, Bens divās minūtēs, Sindija piecās minūtēs un Dons astoņās minūtēs. Vienlaikus upi var šķērsot ne vairāk kā divas personas; un, ja divi iet kopā, viņiem jāiet lēnākā cilvēka tempā. Kā lai viņi tiek pāri upei 15 minūtēs?

Atslēdzies Minne

« Atbilde #355 : 2024. gada 17. janvāris, 20:35:34 »
Cik reizēs jāšķērso tilts? 15 minūtēs var iekļāuties vairākos variantos

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #356 : 2024. gada 17. janvāris, 20:39:09 »
Cik reizēs jāšķērso tilts?
Tāda nosacījuma nav. Atbildē ir tikai 1 variants, bet var jau būt...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #357 : 2024. gada 17. janvāris, 21:03:33 »
Ja visiem 4 cilvēkiem jāšķērso upe no tilta vienas puses, tad iet pāri tiltam pa 2 un viens pēc tam nāk ar lāpu atpakaļ. Pieņemu, ka ātrākais (Alise). Hmmm, bet tad nesanāk iekļauties 15 minūtēs. Tātad ir kāds āķis.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #358 : 2024. gada 17. janvāris, 21:05:07 »
Nē, kļūdījos, nav vairāku variantu.

Man, ātrākais, sanāk 17 minūtes  :?:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #359 : 2024. gada 17. janvāris, 21:21:54 »
Ieskaitīts.  :)

Bet vispār man sākotnējā versija bija tāda, ka 15 minūtēs var pārsūtīt pāri upei Sindiju ar Donu un Alisi šurpu-turpu kā lāpnesi, beigās šajā pusē paliek Alise ar Benu un tumsiņā var pabučoties (jo lāpa nodzisusi).

Alise ar Benu turp = 2 minūtes.
Alise ar lāpu atpakaļ = 1 minūte
Dons ar Sindiju turp =  8 minūtes
Bens ar lāpu atpakaļ = 2 minūtes
Alise ar Benu turp = 2 minūtes