Autors Tēma: Mūsu mīļākie ēdieni bērnībā...  (Lasīts 9766 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Nāra

Re: Mūsu mīļākie ēdieni bērnībā...
« Atbilde #15 : 2017. gada 06. janvāris, 08:33:29 »
Neko īpašu neatceros, man liekas, ēda to pašu, ko tagad. Baacien, biezpiena cepumu torti vēl tagad šad tad uztaisu.

Atslēdzies ragana

« Atbilde #16 : 2017. gada 06. janvāris, 08:38:13 »
Brokastīs - sviestā apcepta, olā un pienā apmērcēta baltmaize ar zemeņu ievārījumu.
Šmorēts trusis vai gailis ar burkānu-kartupeļu sautējumu.
Vārīti kartupeļi ar (pa priekšu uz pannas novārītu) izčurkstinātu sālītu speķa šķēli un kaudzi zaļo salātu, aizdarītu ar rūgušpienu.
Olu krēms ar dzērveņu ķīseli, uzpūtenis ar pienu.

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #17 : 2017. gada 06. janvāris, 08:53:20 »
Aha, te jau pieminēja ceptās baltmaizes - pienā apmērcētas un uz pannas. Tagad kas tāds galīgi neizklausās kārdinoši.

Cūkaustiņas no "Sēnītes".

Frī kartupeļi - garšoja toreiz, garšo tagad, tik tagad vairs eļļā necepu, bet cepeškrāsnī.

Atslēdzies Kikamora

« Atbilde #18 : 2017. gada 06. janvāris, 09:25:39 »
80. gadu vidū bija nopērkamie saldie kausētie sieri - ar šokolādi, ar augļiem. Ja izdevās dabūt baltmaizi, tēvs brokastīs cepa saldās siermaizes cepeškrāsnī. Diemžēl, baltmaize bija deficīts (visa maize no vietējā maizes kombināta gāja uz Rīgu vai vēl `tālāk, vietējiem palika sakaltuši ķieģelīši), tāpēc šāds kārums bija rets.
Pildītie kartupeļi - bija tāda parikte, ar kuru kartupelim izurba viduci (tādu kā spirāli), caurumā pildīja dažādus dārzeņus (vai galu, bet arī tā bija deficīts) un cepa cepeškrāsnī.
Pildītas pankūkas ar sirdi.

Atslēdzies dip

« Atbilde #19 : 2017. gada 06. janvāris, 09:45:00 »
Gogel-mogels: olas dzeltenums ar cukuru. Karotē izkausēts cukurs, ieliets aujstā ūdenī - končiņa. Baltmaize, mērcēta ūdenī vai pienā, ar cukuru. Papa vārīta mannas biezputra ar kunkuļiem. Bada pankūkas - plēšamas pa gabaliņiem. Baltmaize ar krējumu un cukuru. Papa taisīta skābputra.

Atslēdzies dip

« Atbilde #20 : 2017. gada 06. janvāris, 09:46:34 »
No savas agrās bērnības visvairāk atceros divas lietas - salmiņos grieztus ceptos kartupeļus un katliņu ar "kafiju". Tādus ceptos kartupeļus, kā cepa mana vecāmāte, nekur vairs neesmu ēdusi un pati arī, lai kā cenšos, uzcept nemāku  :( Kaut kas uz to pusi ir dabūjams Lido no lielās pannas - sulīgi, ar gaišbrūnu garoziņu un tik apetītlīgu smaržu! Bet "kafija" tika vārīta no tā rudzu/miežu un kā tur vēl maisījuma ar kafijas piedevu. "Kubaņas" saucās. Tāds kafijas ercazs, vārdu sakot, bet kā tas smaržoja un kā garšoja! :coffee:
Varbūt Tu liec virsū kartupeļiem vāku, kad cep? Nedari tā:) 

Atslēdzies ragana

« Atbilde #21 : 2017. gada 06. janvāris, 11:40:25 »
un tad cepa taukos, margarīnā, sviestā vai saulepuķu eļļā.

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #22 : 2017. gada 06. janvāris, 11:43:14 »
No pilnīgi zaudētām garšām atceros cīsiņus. Nu, nav vairs tādu.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #23 : 2017. gada 06. janvāris, 11:54:16 »
Man ļoti gribās kaut ko piebilst, bet īsti nav ko, jo garšoja viss, kas bija ēdams :D Vecmammu man nebija, mammai gatavot ne īpaši patika.

Kā gardumu atceros halvu no tiem lielajiem klučiem veikalā (sviests arī tādos stāvēja uz galdiem, un tika griezts un tīts biezā, brūnā papīrā...). Vislabākā bij mazliet pakususī maliņa...

Cīsiņi... mmm... :)

Un kartupeļu pankūkas ar sīpolu - krējuma mērcīti...

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #24 : 2017. gada 06. janvāris, 12:23:04 »
Vēl man viens no bērnības mīļākiem ēdieniem bija rabarberu ķīselis ar klimpām, ko vārīja mans tēvs. Sezonā es vai katru dienu varēju tās ēst, ja vien bija izvārītas, bet tēvs centās tieši manis dēļ.
Bet no bērnības garšām sab.ēstuvēs man atmiņā garšīgie pelmeņi no Pelmeņu ēdnīcas, kas atradās Tērbatas (toreizējās P.Stučkas) ielā tur, kur arī tagad ir ēstuve. Tur bija paši garšīgākie pelmeņi, un starp citu, tie vislabāk garšoja ar parasto rupjmaizes ķieģelīti, kāds arī tur likās visgaršīgākais. Apkaisīti ar sarkanajiem pipariem, klāt krējums un sinepes. Un tur bija arī garšīgākais saldais ēdiens - šokolādes krēms ar ķīseli.
Vēl man atmiņā 1 bērnības garša - Bērnu Pasaulē kādreiz bija cafe Mārīte, nereti pēc iepirkšanās mēs tur ar tēvu iegriezāmies, un tur parasti izvēlējos piena cīsiņus ar kartupeļu biezputru. Sakiet ko gribiet, bet tas ēdiens tur bija gards. :) Un saldējums desertā ar 2 bumbiņām metāla trauciņā uz kājas, -parasti izvēlējos šokolādes plombīra  bumbiņas.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #25 : 2017. gada 06. janvāris, 12:25:09 »
Sardeles... Tu kod un tauki un sulas sprakshkj pa malaam...

Atslēdzies dip

« Atbilde #26 : 2017. gada 06. janvāris, 13:00:05 »
Iebiezinātais piens. Un tā apkaltusī virspusīte!

Atslēdzies ragana

« Atbilde #27 : 2017. gada 06. janvāris, 14:17:36 »
Kad atbraucu uz Rīgu, brokastis - CT Piena paviljons ar karstiem cīsiņiem ar rupjmaizi un sinepēm, pusdienas -  "Kamielis" ar zirņiem un žāvgaļu ar sīpoliem, desertā kakao krēms ar ķīseli. :)

Atslēdzies itta

« Atbilde #28 : 2017. gada 06. janvāris, 17:53:16 »
Man kartupelju biesputra ar kreejumu, gurkjiem un liela glaaze ar aabolu sulu uz slimosanu

Kartupelju klimpu piena zupa vispaar supper un kartupelju pankuukas ...

Buberts ar kjiiseli un skolaa piena kjiiselis.   
Miezu putra ar kartupeljiem spekjiiti un daudz locinjiem plus piena glaaze...
... visvairāk cilvēkus satuvina kopīga nodarbošanās ar muļķībām ...

Atslēdzies reno

« Atbilde #29 : 2017. gada 06. janvāris, 18:15:37 »
baltmaizes pudiņš ar pienu -tagad baltmaize vairs nesakalst un nekas līdzīgs, kā vecaimammai, nesanāk