Autors Tēma: Mūsu mīļākie ēdieni bērnībā...  (Lasīts 9767 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tuure

Re: Mūsu mīļākie ēdieni bērnībā...
« Atbilde #30 : 2017. gada 06. janvāris, 20:14:29 »
Buberts ar dzērveņu ķīseli,debesmanna no dzērvenēm, kulta ar lielu koka karoti, miežu putraimu biezputra ar kartupeļiem un kūpinātu cauraudzīti,vecmāmiņas pašas rokām gatavotā asins desa un gogelmogel:)

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #31 : 2017. gada 06. janvāris, 21:14:46 »
jā..labs jautājums..kāpēc to baltmaizes šķēli pienā mērcētu nevar uzcept šodien? :scratch:
patiesībā, esmu par to domājusi...bet nekad neesmu uzcepusi... :confused:

daži jūsu minētie ēdieni ir atkartojami šodien... jautājums..vai tiem vairs būs bērnības garša(manai melleņu klimpu zupai IR !!! jo to vāra tikai mamma un no sava meža mellenēm)

skolā man garšoja kakao ķīselis...bet man atkal bija jāiet pret masssu...jo labais tonis prasīja dziedat līdzi visiem un stiept garo- atkal puņņķi....  :alkofest: ...
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #32 : 2017. gada 06. janvāris, 21:17:49 »
Neko īpašu neatceros, man liekas, ēda to pašu, ko tagad. Baacien, biezpiena cepumu torti vēl tagad šad tad uztaisu.

Nāra, a receptīti drīkst uzzināt? :)

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #33 : 2017. gada 06. janvāris, 21:25:31 »
baacien šitam nu gan nevajag recepti jautāt... to tak skolasbērni taisa...un galvenais, cik cilvēku tik variaciju iespējams.
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies reno

« Atbilde #34 : 2017. gada 06. janvāris, 21:48:52 »
es gan esmu uzcepusi nabaga bruņiniekus -baltmaize pienā un olā ,tad ar kanēli un cukuru apkaisa

« Atbilde #35 : 2017. gada 06. janvāris, 23:09:33 »
Debesmannā ar pienu, vēlams, no upenēm, tad tāds kreftīgi lillā, pašu ceptās biezpienmaizes un drupačmaizes, tās gan laikam dabūjām tikai uz Jauno gadu, kad mammai bija laiks ņemties ar mīklas raudzēšanu, vismaz man atmiņā tās plātsmaizes vienmēr ar Jauno gadu saistās. Protams, mammas kotletītes. 
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies Alstere

« Atbilde #36 : 2017. gada 07. janvāris, 10:40:49 »
Maizītes (baltmaize!) ar žāvētu siļķi (35 kapeikas kg).
Štopkūkas - rauga mīklas bumbiņas, kurām nogrieza cepurīti un iepildīja putukrējumu.
Nīcas (kafejnīca uz Ļeņina ielas) kūkas (22 kapeikas gab.). Cepa pagrabā, no kura nāca tāāāda smarža. Retu reizi drīkstēju iet nopirkt katram ģimenes loceklim vienu. Sortiments: eklers, biskvīta, mēnestiņš,trubiņa, napoleons...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #37 : 2017. gada 07. janvāris, 11:18:46 »
jā..labs jautājums..kāpēc to baltmaizes šķēli pienā mērcētu nevar uzcept šodien? :scratch:
patiesībā, esmu par to domājusi...bet nekad neesmu uzcepusi... :confused:

Tāpēc, ka maize nav maize, bet maizes izstrādājums. Iemērkta pienā un uzcepta, kļūst par mazliet apceptu, bet vidū lipīgu šļuru. Man apnika ar maizēm eksperimentēt, lai atrastu, no kā var uzcept pienmaizītes. No pašceptās - daudzmaz, no Kungu maizes ar mokām, no lielākās daļas - nevar. Normālas šķiedras nav.

Bērnībā, pagalmā spējējoties, gājām uz veikalu un pirkām baltmaizi un limonādi. Baltmaize, svaiga, silta, kraukšķīgu garoziņu... Limonāde pret nodoto skvērā savākto alus pudeli... :D

No bērnības atceros biezpiena pončikus. Ja nebūtu ņemtne ar eļļas podu, taisītu biežāk.
Sakults olas dzeltenums ar cukuru. Ar dakšiņu kults...
Sambuks. Olas baltums ar cukuru un ogām, sakults gandrīz līdz "griez-ar-nazi" stadijai. Ar pienu. Nesen uztaisīju, sapratu, ka "Vecgada pieaugums" nevis nāk straujiem soļiem, bet lec virsū kā cunami. :D
Kondensētā kafija ar pienu un cukuru no bundžiņas. Varēju izēst ar karoti.
Vārītas kondensētā cukurpiena bundžas - māte šķendējās, bet paretam atļāva [mantu ķēzīt un 2 stundas vārīt! Šausmas!].
Burkāns no dobes, kam vispirms apgrauž ārpusīti, pēc tam saldo serdi.
Reti, bet trāpījās veikalā leduszivis. Vienkārši cepām uz pannas. Jaunajos laikos vienu reizi Sky esmu nopirkusi, vairs nekur neredzu. Žēl. Izcili garšīgas ziemeļjūru zivis, viena asaka pa vidu, nekādu sīko draņķību.

Vēl Cēsīs bija kafejnīca, kur tirgoja "brūnās kūciņas" - ar šokolādes smāķi virsū. Obligāts Cēsu ieēdums. Tās kafejnīcas ārpusi vēl tagad atceros, atrašanās vietu droši vien nespēšu restaurēt.

Biezpiena torte - sastāvā selgas cepumi, biezpiens un marmelāde .... neatceros ne recepti, ne kas vēl bija klāt (iespējams nekas), bet tā bija garšīgākā torte
Ā, šito es sīkajiem uz jubilejām taisu. Ēd un laizās. :)

« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 07. janvāris, 11:25:42 no Trix »
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Alstere

« Atbilde #38 : 2017. gada 07. janvāris, 11:39:57 »
Un vēl.
Baltmaizes batons bija par 12 kapeikām, bet par 13 ar rozīnēm. Vasarās gāju tantei līdzi tirgoties uz Mellužu tirgu. Tur ap 12-iem atveda siltu maizi. Tad rozīņmaizes kukulīti uz pusēm noēdām.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #39 : 2017. gada 07. janvāris, 12:09:44 »
Kā man nesen gribējās Nīcas trubiņu!

Tādas īstas bērnības garšas grūti izdalīt. Pat liekas, ka viss bērnībā bija garšīgāks...

Putraimdesas noteikti, māsīcas tēva gatavotais buberts (nekādu ķīseli nevajadzēja :) ), vecmāmiņas tēvarausis (rupjmaizes kukulis ar ieceptu speķa-sīpolu kārtu vidū, baltmaize (tādu baltmaizi, kā kādreiz cepa Saldus maizeskombināts vairs neesmu ēdusi) ar zapti un pienu, badapankūkas... taču visinteresanākā garšu kombinācija bija otras vecmāmiņas bērnības našķim - ķieģelītis ar no žāvgaļas čurkstinātu tauku kārtiņu un cukuru pa virsu.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies tuure

« Atbilde #40 : 2017. gada 07. janvāris, 12:21:35 »

Kondensētā kafija ar pienu un cukuru no bundžiņas. Varēju izēst ar karoti.

Oooo, jāāā, mamma parasti no manis un māsas slēpa to bundžu, jo tiklīdz bija vaļā, tā vakarā bija tukša un bļāvieni no mammas puses pa visu māju :rofl:

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #41 : 2017. gada 07. janvāris, 15:40:27 »
Daudz kas no jau nosauktā.Vēl sķinķa maizītes. Vārītais sķinķis uz baltmaizes. Tagad analoga produkta nav - ne sķiņķa , ne maizes. Selgas cepumi ar...sviestu un tēju. Riktīgas auksta sviesta sķēpeles, daudz sviesta! Rupjmaize, daudz skābākrējuma, ķiploks,sāls.

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #42 : 2017. gada 07. janvāris, 16:10:33 »
Un vēl.
Baltmaizes batons bija par 12 kapeikām, bet par 13 ar rozīnēm. Vasarās gāju tantei līdzi tirgoties uz Mellužu tirgu. Tur ap 12-iem atveda siltu maizi. Tad rozīņmaizes kukulīti uz pusēm noēdām.
Lētais baltm.kukulītis maksāja 12 kap., bet dārgais (no labākiem miltiem) 22 kap., to es toč atceros. Vienreiz mamma iedeva 22 kap. lai aizskrienu pēc labās baltmaizes, bet es sadomāju ieekonomēt priekš kino un ietaupīt 10 kapeikas un nopirku lēto, bet mamma uzreiz atšifrēja jau pēc kukulīša izskata, jo tas bija arī biku mazāks un milti pelēcīgi. Vēl no gardām maizēm atceros mazos graudu maizes kukulīšus par 6 kap. un karašiņu, liekas, ka maksāja 16 kap.
Un vēl es atceros, ka paciņās toreiz biezpiens bija kā biezpiens nevis kā tagad daudzos ražojumos smalki saberzta putrai līdzīga masa.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #43 : 2017. gada 07. janvāris, 16:17:12 »
6 kapeiku pilngraudu kukulīši!  :yes: ar aukstu pienu!

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #44 : 2017. gada 07. janvāris, 16:21:52 »
"Nīcas" kūkas arī atceros,arī "Lunas",  bet biežāk kūkas gāju pirkt konditorejā "Daile", kas atradās uz Kr.Barona ielas, tur bija viņu slavenās biezpienmaizes, kūkas Daile, Pārsla un krēmšnites.  Svinībām arī vecāki biežāk pirka kūkas kastītēs, ja no tortēm, tad biežāk "Draudzību", "Pārslu" vai "Lunas" tortes.